‘Uspomene’ s Fejsa pomažu oko ocjene onečišćenja brodskog zraka (2)

Prije otprilike dvije godine na SBPeriskopu na široko sam se raspisao o ‘uspomenama’ iz facebook arhive (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/uspomene-s-fejsa-pomazu-oko-ocjene-oneciscenja-brodskog-zraka), koje vrlo često prisjete nas, korisnike na neke događaje koje smo mi korisnici u prošlosti pribijeležili i objavili na društvenoj mreži. Ali i na nešto više!

Često ti postovi, statusi društvenog su karaktera, a ponekad oni se mogu poslužiti u nekakvim statističkim ili sličnim našim analizama. Uostalom vrlo su korisni jer te analize mogu biti u funkciji ocjene i procjene tih događaja, pa kako je u naslovu rečeno, u našem slučaju i pomoći oko ocjene, pa i praćenja onečišćenja brodskog zraka!  To sam tada zaključio, a ponavljam i sada.   

Tako su ovih dana, točnije u posljednjih dvadesetak dana na fejsu na stranici Građanske inicijative za čisti zrak pojavile važne ‘uspomene’ i to skroz unazad iz 2014. godine, ali i u prošloj godini…

‘Uspomena’ iz rujna prošle godine – O onečišćenju zraka u Europi i Slavonskom Brodu

Tada, prošle godine u rujnu vezano za jedan članak objavljen i u SBPeriskopu, objavio sam na fejsu (http://www.sbperiskop.net/drustvo/world/kako-okolis-utjece-na-zdravlje-i-dobrobit-u-europi): Znam da odgovorni slabo ili nikako ne čitaju slične članke i bojim se da slabo prate razvoj situacije vezano za onečišćenja okoliša, naročito ako je riječ o Slavonskom Brodu, ponavljam iz članka ono što je najvažnije:

“… trenutno stanje okoliša u Europi ima negativan učinak na zdravlje i kvalitetu života Europskih stanovnika. Prema podacima WHO-a 2016. godine broj smrti uzrokovan stanjem okoliša procijenjen je na 630.000 slučajeva (u Europi). Teret bolesti koje su rezultat ekološke situacije je neravnomjeran, a dok je situacija najbolja na Islandu i u Norveškoj (9 posto), najgora je u Albaniji ((23 posto smrti) te Bosni i Hercegovini (27 posto). Onečišćenje okoliša povezano je s nizom bolesti poput raka, bolestima srca, moždanim udarima, respiratornim bolestima i neurološkim poremećajima.”.

Ako svemu tome dodamo više puta spomenute podatke Europske agencije za okoliš, po kojima “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”, o čemu je pisano i na tportalu dana 17.06.2021. godine (https://www.tportal.hr/vijesti/clanak/slavonski-brod-treci-najgori-u-europi-po-kvaliteti-zraka-ni-zagreb-ne-stoji-dobro-20210617), situacija za Brođane postaje još složenija. Nažalost, nitko, ni institucije, ni političari ne reagiraju na te ‘gorke’ činjenice.

Iz izvješća  Europske agencije za okoliš jasno se vidi da je “najzagađeniji zrak u poljskom gradu Nowy Sacz gdje dvogodišnji prosjek zagađenja sitnim lebdećim česticama promjera manjeg od 2,5 mikrometra (PM2,5), koje su jako štetne za zdravlje, iznosi 27,3 mikrograma po metru četvornom (µg/m3).

Na drugom mjestu je talijanska Cremona s 25,9 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom (µg/m3), a na trećem Slavonski Brod s 25,7 mikrograma PM2,5 čestica po metru četvornom (µg/m3)”. Vidi prilog!

‘Uspomena’ iz FB arhive iz rujna 2014. godine – O osnivanju Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu

Ova uspomena od prije 7 godina govori o tome da nakon tri tjedna kako je početkom rujna 2014.godine  održana tiskovna konferencija ‘Građanske inicijative za čisti zrak’ i kako su otpremljena pisma institucijama

RH u ime Brođana, građana brodske okolice i udruge Brodsko-posavske županije s Apelom za hitno rješavanje brodskog problema onečišćenja zraka, najviše iz emisije prekosavske Rafinerije nafte Brod, u ‘Građanskoj inicijativi’ je zaprimljen dopis iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Ministar M. Zmajlovića, ministar zaštite okoliša i prirode u tadašnjoj, Milanovićevoj Vladi u dopisu (vidi dopis u prilogu!) ukazuje na to da su u Ministarstvu “svjesni da problem onečišćenja zraka na području Grada Slavonskog Broda postoji duže vrijeme i izaziva velike probleme našim građanima…”. 

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u funkciji “da bi se ovog problema riješilo na zadovoljstvo naših građana” odlučilo formirati Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda, “kao operativno tijelo koje intenzivno raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, osobito onih koje se odnose na:

redovito izvješćivanje građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka … i svim aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka…”. Itd., itd..

O spomenutom Povjerenstvu vrlo često smo pisali na SBPeriskopu. Tako smo više puta ukazali na sve što nije Povjerenstvo napravilo, a bilo je dužno napraviti. U jednom od poslednjih kolumni posvećenoj Povjerenstvu, ukazali smo uz ostalog na slabu ažurnost Povjerenstva:

“Poslije 2 godine i 3 mjeseca, … u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ dana 17. ožujka 2021. … održana je 8. sjednica Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu.”  (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/rezime-eko-aktivista-o-8-sjednici-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka).

Nažalost, nakon što su prošli šest mjeseci od posljednje sjednice Povjerenstva, a i kako smo prije naveli po izvješću Europske agencije za okoliš: Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka, nema nikakve naznake da bi se Povjerenstva posvetilo: “izvješćivanju građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka.”.

Još jedna ‘uspomena’ iz rujna 2020. godine – O zahtjevu prema Odboru za zaštite okoliša 

Još jedna ‘uspomena’ iz FB arhive od prošle godine koja nam ukazuje na djelomično nepoznovanja brodske situacije. Naročito na nepoznovanje stvarnog stanja, pa uzgred rečeno i nelogičnog prikupljanja netočnih informacija, umjesto da se posveti analizi podataka, ali i stanja koje i prošle i pretpošle godine nije bila baš ružičasto. Vidi gore spomenute izvješće Europske agencije za okoliš, po kojem je Slavonski Brod među tri najonečišćenija grada u Europi, što je među ostalim objavio i ‘veliki’ Guardian, ali i mediji iz Hrvatske i BiH!

Tada smo na fejsu u vezi dopisa Predsjednice (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode, g-đe Sandre Benčić (vidi prilog!) pisali:

Nevjerojatno, u Odboru imaju “informacije od strane građana Slavonskog Broda da Rafinerija ne radi…”! Kao da je to rješenje brodskog problema. To nažalost, nismo očekivali ni od Odbora, ni od Predsjednice, g-đe S. Benčić. Ne znamo koliko je to u duhu ‘ZELENIH’? Koliko to u duhu Ustava RH, članka 70., st.2. (gdje piše): “Država osigura uvjete za zdrav okoliš.”!

A budući da ni ove godine do “razmjernog poboljšanja kvalitete zraka nije došlo, o čemu smo detaljno pisali nedavno na SBperiskopu u članku; “Ima li toga još igdje? Vjerojatno nigdje, osim u Slavonskom Brodu” (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/ima-li-toga-jos-igdje-vjerojatno-nigdje-osim-u-slavonskom-brodu), očekujemo pravu reakciju (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode i njegove Predsjednice! Brođani poslije skoro 13 godine evidentnog onečišćenja brodskog zraka to zaslužuju!

45 comments

Skip to comment form

 1. Uspomena je ta da niste učinili ništa da uklonimo smetlište iz grada. Lupetate bez koristii.

  1. Ti misliš na Tvrđavu?

  2. Nevjerojatno kakvom lakoćom napadaju eko-aktivisti koji su cijelo vrijeme tu, ukazuju na probleme, informiraju i educiraju Brođane, bore se za čist zrak, koji su izborili ispravne i logične procedure za zaštitu okoliša u SB, a politika i državna i lokalna te iste redovno izigrala… Treba samo pogledati koliko zaključaka s Povjerenstva i Odbora zaštite okoliša iz Hrvatskog sabora nisu provedeni! Treba pogledati čim se naši političari bave ako je riječ o zaštiti okoliša, pa i na lokalnom, regionalnom i državnom nivou…

 2. Prema službenoj teoriji zagađenje zraka koje je toliko veliko da Brod stavlja na neslavno treće mjesto u EU, rezultat je prometa i zagrijavanja kuća uz pomoć malih peći u domaćinstvima. Kako se sve više pale furune u gradu smradu, očekujem da Brod bude zagađeniji i od kineskih gradova.

 3. Sve skupa se rastegnulo na štetu zdravlja Brođana iz dva razloga: zbog nesposobnosti zelene akcije da pokrene pravu akciju kojom bi se zbacila tekuća gradska vlast, i zbog gradske vlasti koja debelo kasni s reakcijama na zagađivanje. Pa još uvijek se ne zna sto posto tko su zagađivači, a kamoli da bi se nešto poduzelo.

  1. Samo ponavljam, nevjerojatno kakvom lakoćom napadaju eko-aktivisti koji su cijelo vrijeme tu, ukazuju na probleme, informiraju i educiraju Brođane, bore se za čist zrak, koji su izborili ispravne i logične procedure za zaštitu okoliša u SB, a politika i državna i lokalna te iste redovno izigrala… Treba samo pogledati koliko zaključaka s Povjerenstva i Odbora zaštite okoliša iz Hrvatskog sabora nisu provedeni! Treba pogledati čim se naši političari bave ako je riječ o zaštiti okoliša, pa i na lokalnom, regionalnom i državnom nivou…

 4. Moj respekt gospodinu Tot-Đerđu. U vezi toga teško je ne primijetiti da nitko drugi iz Eko Integrala nije angažiran na isti način. To je žalosni i govori o snazi aktivista.

 5. U članku obrađujem tri friške rujanske ‘uspomene’ u kojima ukazujem na nedjelotvornost sustava zaštite okoliša, naročito ako je riječ o brodskom zraku. Vidim da reakcija aktivista za ‘anti-protiv’ je tu, pa oni su uvijek TU, no nas najviše zanima reakcija iz politike. Zato ćemo sve uraditi da ovaj članak ode u sve institucuje koje su povezane sa zaštitom okoliša!

  1. Evo u nedavnom intervjuu za SBPeriskop (http://www.sbperiskop.net/intervju/intervju-s-povodom-peter-tot-derd-ima-li-toga-jos-igdje-vjerojatno-nigdje-osim-u-slavonskom-brodu) rekao sam vezano za rad Povjerenstva i (saborskog) Odbora za zaštitu okoliša:

   “… svjedoci smo bili i neispoštivanju zaključaka Povjerenstva i Odbora. Kao drugi, veći problem se u pojavilo u obliku neodržavanja sastanaka Povjerenstva i Odbora.

   Tako posljednja sjednica Povjerenstva održana u ožujku i to nakon 2 godine i 3 mjeseca stanke.

   Dok ni nakon nekoliko apela i brodskih saborskih zastupnika, pardon zastupnice: gđe Ružice Vukovac i gđe Marine Opačak Bilić, kao i apela Udruge Eko-Integral predsjednici gđi Sandri Benčić, Odbor za zaštitu okoliša nije posvetio ni malo vremena Brođanima od travnja 2019. godine…!”

  2. Nastavljam sa odgovorom na slijedeće pitanje:

   “Govorite o neispoštivanju zaključaka Povjerenstva i Odbora…

   Navjest ću samo jedan vrlo poučan primjer i to samo iz najnovijih zaključka vezane za taj slučaj, makar vjerujem da je ta problematika bila prisutna možda već i na prvoj Tematskoj sjednici Odbora posvećena onečišćenim brodskom zraku!

   Riječ je o Janafu! Tako Saborski odbor i 19.4.2018. i 09.4.2019. godine donio skoro identičan zaključak vezano za transport sirove nafte u Rafineriju nafte Brod putem Jadranskog naftovoda d.d.. Odbor oba puta poziva Ministarstvo zaštite okoliša,za dostavu Izvješća o količinama, te kvaliteti sirove nafte koja je tijekom tih godina Jadranskim naftovodom transportirana u Rafineriju nafte Brod!

   Na kraju evo i sa sjednice Povjerenstva od 17.03.2021. godine imamo zaključak da će Ministarstvo službenim putem zatražiti od Janafa informaciju o trgovinskoj suradnji s RNB za period 2018.-2020. godina. No, rezultata još uvijek nema!”

   Sve ovo zaista govori o nekonzistentnosti hrvatske politike!!!

 6. Nešto sada o trenutačnom stanju brodskog zraka i ispravnosti mjernih uređaja:

  Jutros, od jučer je mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu u CRVENOM! To je i dalje jedina mjerna postaja koja je u CRVENOM. Na mjernoj postaji na Jelasu 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 je ponovo iznad 30 µg/m3!

  Dok na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi uređaji za mjerenje koncentracije lebdećih čestica još su samo djelomično i povremeno u funkciji! To traje već 7-8 dana!

 7. Ne znam, ima li što je vezano za brodski zagađeni zrak da nije već rečeno i predočeno i Brođanima, ali svima, pa i politici!

  Upućeni su pozivi svim nadležnima, počev od Ministarstva, preko Povjerenstva, Saborskog odbora, pa sve do lokalne uprave, na čelu s Gradonačelnikom i Predsjednikom Gradskog vijeća, kao i Županu i Predsjedniku Županijske skupštine, kako bi nešto poduzimali jer je Slavonski Brod među tri najzagađenija grada u Europi!

  Nisu izostavljeni ni predstavnici DHMZ-a, Janaf-a, Crodux-a, ali ni Rafinerije nafte.

  No tko će od njih reagirati na prozivke? Najvjerojatnije nitko! Jedino možda, kako inače oni iz lokalne uprave znaju, na svoj ‘specifičan’ način će reagirati. Napadom na eko-aktiviste! Hahahaaaa…

  1. Očigledno je i iz članka, ali i iz stvarne situacije da politika ništa ne mari za brođane. Tako i lokalna, regionalna, kao i Ministarstvo, Povjerenstvo, Saborski odbor za zaštitu okoliša i svi ostali. Kome da se brođani obrate? Predsjedniku ili Svetom ocu Franji?

 8. Kao da se netko dobrano isprdio iznad Broda.

 9. Ponavljam pitanje:
  Zašto ste potrošili sve ove godine truda i galame na rafineriju a niti jedan atom snage da se ukloni gradsko smetlište sa Vijuša?
  Djeca nam se rađaju u tom smradu, rekreiraju se oko tog smrada, kupaju se pored tog smrada, ljudi tamo žive, smrad se proteže do brda.
  Dakle, galamimo na rafineriju ali nitko da bi prozvao nekoga za smetlište i deponiju koja se nalazi u urbanom dijelu grada.
  Pošto ste vi hebeni eko aktivisti, ja vas lijepo molim da pokrenete akciju za uklanjanje smetlišta i sličnog iz našeg grada.

  1. Ne znam stvarno zašto su eko-altivisti uvijek dežurni krivci nekima koji se sada izjašnjavaju kao veliki brodski građani i/ili slično! Neću puno o tome diskutirati, ali reći ću jednu stvar i to ću onda potkrijepiti uvidom u objavljene podatke i sl..

   Riječ je o tome, kada je Rafinerija intenzivno radila, daleko više zagađivala brodski zrak, nego svi ostali brodski subjekti. No sada ona ne radi, ali zbog nemara politike ti svi ostali brodski subjekti su se ‘oslobodili’. Nažalost, ni u BiH-u situacija nije bolja, tako i dalje ‘daljinsko’ zagađenje negativno utječe na SB, pa imamo ono, što imamo!

   A evo što sam 31. listopada 2019. napisao na SBPeriskopu na tu temu (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/rafinerija-ne-radi-u-brodu-se-lakse-dise):

   “… Zrak je puno – puno čiščiji nego za vrijeme kada je Rafinerija bila u pogonu. No Rafinerija nije jedini zagađivač. Razlogom smo sumnjičavi i prema gradskom odlagalištu smeća, te na rad u nekim pogonima unutar ograde grupacije “Đuro Đaković”, premda sa obje lokacije u posljednje vrijeme stižu vijesti o poboljšanjima.

   Tako gradsko smetlište se sanira i manje zaudara. Dalje je veliko pitanje zagađuje li ljevaona ĐĐ ili ljevaona aluminijskih odljevaka u tvrtki SJI. … Tu su još kao mogući zagađivači: asfaltna baza, promet, prvenstveno na graničnom prijelazu prema BiH…

   Najgore u cijeloj priči da su u ovih 10-11 godina od Brođana svi tajili istinu. Svi su pričali bajke o gradskom i prekograničnom prometu, o loženju na drva u malim (obiteljskim) ložištima i sl.. A u Rafineriji je ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! Ponavljam: otpadnog mazuta! No sada, valjda se vidi razlika, kada Rafinerija ne radi obzirom na prethodne godine, kada je ona intenzivno radila!!!”.

 10. “Nekima koji se sada izjašnjavaju kao veliki brodski građani”

  Veli nam netko tko se izjašnjava kao neki aktivist.
  Niste poduzeli ništa da se ukloni smetlište.
  I točka..

  1. Čovjek rano ranilac nas upozorava, a gle one koji su mjerodavni ne! No to je već standardna forma nekih! Tako baš i ne pomažu aktivistima u njihovoj borbi,..

  2. Gradjaninu SB, već sam ti jednom rekao, ali usudim se ponovit;

   Nevjerojatno kakvom lakoćom napadaju eko-aktivisti koji su cijelo vrijeme tu, ukazuju na probleme, informiraju i educiraju Brođane, bore se za čist zrak, koji su izborili ispravne i logične procedure za zaštitu okoliša u SB, a politika i državna i lokalna te iste redovno izigrala…

   Treba samo pogledati koliko zaključaka s Povjerenstva i Odbora zaštite okoliša iz Hrvatskog sabora nisu provedeni! Treba pogledati čim se naši političari bave ako je riječ o zaštiti okoliša, pa i na lokalnom, regionalnom i državnom nivou…

   1. I treba napadati aktiviste. Jer, nisu učinili sve što je trebalo. Ipak, napravili su više nego gradsk vlast.

    1. Istina. To ne poričem.
     Ali aktivisti su trebali reagirati na gradsu vlast da se riješi deponija isto kao što su u ime građana reagirali prema rafineriji.
     Dakle, za ordinaciju ponavljam:
     Ako su aktivisti u ime građana reagirali u vezi rafinerije, zašto nisu reagirali u vezi deponije???
     Građani stalno zovu i pišu prema gradu da se problem riješi i ništa se ne riješava.
     Smatram da su aktivisti mogli i u ovom slučaju pomoći građanima. Čak su i pojedini vijećnici poticali pitanja problema deponije ali aktivisti ništa.
     Zašto su se aktivisti žarko uhvatili samo rafinerije????

 11. Brod je poluproblematičan. Ništa nije kako treba do kraja. Ipak, gradonačelnik se usudi hvaliti s postignutim.

 12. Zaista me zabrinjava izjava nekih pojedinaca oko ‘napadaja na eko-aktiviste’. Neću se pravdati, ali kroz još jedan članak sa SBPeriskopa, u kojem smo ispred Eko-Integrala dali primjedbe i prijedloge na Akcijski plan (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-primjedbe-i-prijedlozi-za-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka), pokušat pokazati na transparentnost eko-aktivista. U članku piše:

  “… ukazali bi na nelogičnost jer smo mišljenja da u poglavlju F. Analiza situacije, previše naglašen utjecaj kućnih ložišta koje koriste kruta i tekuća goriva i cestovnog prometa, naročito na graničnom prijelazu koji se za vrijeme pandemije dosta smanjio, a vrlo malo industriji i na jednoj i drugoj strani rijeke Save.

  Tako se još uvijek ne zna što se događa u Rafineriji nafte Brod, a ona je za vrijeme intenzivnog rada u posljednjih deset godina prije havarije godišnji je trošila (popalila) 100-150 tisuća tona otpadnog mazuta kod prerade (blizu) milijun tona nafte godišnje!

  Također nisu (ili samo u kratkim crtama) spominjani brodski industrijski kompleksi (PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, a i Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš, itd.) koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka…”.

  1. Iz spomenutih primjedbi, ali i prijedloga iz Eko-Integrala jasno je da Akcijski plan kao takav nije mogao proći i morat će na doradu. Pa vjerojatno zato, kako smo i čuli, Ministarstvo je vratilo Akcijski plan.

   Najgore o cijeloj priči, da gospoda iz Gradske uprave već više od dva mjeseca ne reagiraju na sve naše primjedbe i prijedloge i onda se događa ono što se događa: Ministarstvo vraća Akcijski plan!

 13. Na (najnovijem) grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša se vidi da je onečišćenje brodskog zraka ponovo visoko i 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u promatranom intervalu više od 3 dana je iznad 25 µg/m3 (i u CRVENOM)!!! To jedino u Hrvatskoj!

  Također na spomenutom grafikonu je vidljivo da u posljednjih 365 dana, zrak je u Slavonskom Brodu bio onečišćen 29,4%, a jako onečišćen 8,4%, a ekstremno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 41,7% onečišćenog zraka!!! Vidi: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index !

 14. Duško Medaković je veći aktivist od vas.
  Vi napadate ono što vam paše i kada vam paše a kada bi isti aktivisti trebali napasti odgovorne iz gradske uprave onda šutite. Uopće se ne borite za građane već za svoje interese.
  Da, spomenuli ste Vijuš i PZC. Samo spomenuli.
  A za rafineriju se niste gasili.
  Zanima me zašto samo za rafineriju toliko energije a za ovaj pravi nered ste samo spomenuli?
  I nastavit ću vas ispitivati.
  I da, probudio sam se iz noćne smjene. Zato sam pisao u sitne sate ako koga zanima.

 15. Sorry, ali vi mi se činite više pozeri nego aktivisti jer nemate petlju dirnuti u Mirka i njegovu ekipu.
  A ni muda.

 16. Ne bih mogao sa svakim tko otvori usta ili nešto kaže prepucavati se i dokazati ono što se zna i sve piše pa i na SBPeriskopu… Uostalom, samo malo iznad sam naveo zašto je Rafinerija postala ‘simbol’ onečišćenja brodskog zraka jer je u Rafineriji ‘popaljeno’ godišnje i do 100 – 150.000 tona otpadnog mazuta! To najmanje 10 – 11 godina dan za danom.

  Opet s druge strane potpuno je jasno da ovakvi provokatori, a njih je unazad nekoliko godina bilo zaista puno, a svi su bili dobro uhljebljeni, nisu zainteresirani za istinu, nego izgleda, rade za ciljeve drugih. Pa valjda i rečenica: “nemate petlju dirnuti u Mirka i njegovu ekipu” to vjerno dokazuje! Zaista je smješno!

 17. Opet niste odgovorili na pitanje:
  Zašto je toliko žara i energije usmjereno na rafineriju a ne na gradsko smetlište?
  Smrdi rafinerija svagdje u svijetu pa se živi i radi.
  Ali smetlišta se uklanjaju iz gradova.

  1. Tvoji komentari imaju smisla. Eko aktivisti moraju djelovati na svim frontovim borbe protiv zagađenja zraka. Zaista gradsko smetlište je jedan od velikih oneščivača i treba ga eliminirati. U tom smislu treba pritisnuti gradonačelnika Dusparu.

   1. Hvala!
    Ako je Grad šef i nadzor smetlišta onda je prvi odgovorni ispred grada upravo šef grada.

  2. Moram ponavljati dio Midrinog komentara, uz određene napomene! “Tvoji komentari imaju smisla”. Ali pristup i način kako okarektiriziraš eko-aktiviste, baš i NE! DA, ”eko aktivisti moraju djelovati na svim frontovim borbe protiv zagađenja zraka. Zaista gradsko smetlište je jedan od velikih oneščivača i treba ga eliminirati.”. Vidim članovi Eko-Integrala ozbiljno su pristupili tome i uveli su u prijedloge izmjene Akcijskog plana zahtjev za definiranje statusa gradskog smetlište! Sada je na Gradskoj upravi red…

   No. moram uporno ponavljati da ni Grad, ni Županija, naročito u posljednje vrijeme (a Grad već sigurno 5 – 6 godina) slabo podržavaju inicijativu eko-aktivista za čisti zral! Krivica valjda ne leži na eko-aktivistima? Također i Ministarstvo bi željelo, bar na papiru, da SB postane “čist” grad! Ili kako sam negdje pročitao nekako im je cilj tu goruću brodsku problematiku staviti trajno ‘ad acta’. A to ‘uredno’ odrađuju na krivi način! Rezultat svega toga; SB po izvješću Europske agencije za okoliš na trećem mjestu u Europskoj uniji!!!

 18. Deseti dan na mjernoj postaji kod Stadiona na Savi (SB-2) uređaji za mjerenje koncentracije lebdećih čestica PM10 i PM2.5 samo su djelomično i povremeno u funkciji! U tih 9-10 dana pokrivenost podataka je oko 37%, a najduži prekid prijenosa je 10 sati, što se lijepo vidi na grafikonima o mjerenim koncentracijama lebdećih čestica PM10 i PM2.5 (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)! Nisam siguran da o tim kvarovima DHMZ baš nema nikakvu informaciju!

  1. Vrlo interesantno da se pojavila informacija o kvaru s (nekim čudnim) datumom: “04.10.2021 – Zbog tehničkih problema došlo je do otežanog prijenosa podataka sa analizatora lebdećih čestica (PM). Podaci mjerena su dostupni naknadno. Radi se na uklanjanju kvara.”😂.

 19. Važno je istaknuti da postoje gradski oneščivaći (uz Rafineriju), i da se o njihovoj eliminaciji ne brine grad Brod, odnosno da grad ništa ne pouzima. Mislim da na tome treba inzistirati udruga Brođana koja za cilj treba imati kritiku brodskih vlasti.

 20. Ja bih nakon žustre rasprave, ali na kraju ipak pomalo rashlađivanja ‘tvrdih’ glava, sve ovo prekinuo i ukazao bih na nedavni moj već spomenuti intervju za SBPeriskop, gdje je pitanje baš bio u duhu gornje rasprave;

  Nekako se čini da bi lokalna samouprava, odnosno u našem slučaju, Gradska uprava trebala prednjačiti na rješavanju pitanja zaštite okoliša. Je li to u Slavonskom Brodu tako?

  Kako sam ranije spomenuo, pitanja oko zaštite okoliša, naročito ako je riječ o Gradskoj upravi, vrlo su kompleksna, pomalo i nezgodna pitanja. Nažalost, brodska javnost već duže vrijeme je isključena iz uvida događanja i pravog stanja, pa tako i sami eko-aktivisti, kao i Udruga Eko-Integral. Mi smo od prije 6 – 7 godina više puta zalagali oko formiranja Zajednice ekoloških udruga, koja bi kasnije prerasla u Zajednicu zaštite okoliša.

  Ta bi Zajednica bila nešto slično kakvu poznajemo u Zajednici tehničke kulture… No nije išlo, nije bilo sluha više u Gradu, nego u Županiji. Na taj način ispustili smo kontrolu i da budemo uvijek u žiži događanja vezano za brodski zrak, ali i šire, vezano za zaštitu okoliša!

 21. U jednom drugom članku se pita: “Koliko može Možemo?”. Pa evo, još nešto na račun Možemo, ali i njegove važne članice, tko je više od godinu dana Predsjednica saborskog Odbora za zaštite okoliša i prirode! U članku gore piše;

  “… budući da ni ove godine do “razmjernog poboljšanja kvalitete zraka nije došlo” (u Slavonskom Brodu), o čemu smo detaljno pisali nedavno na SBperiskopu u članku: Ima li toga još igdje? Vjerojatno nigdje, osim u Slavonskom Brodu (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/ima-li-toga-jos-igdje-vjerojatno-nigdje-osim-u-slavonskom-brodu), očekujemo pravu reakciju (saborskog) Odbora za zaštite okoliša i prirode i njegove Predsjednice! Brođani poslije skoro 13 godine evidentnog onečišćenja brodskog zraka to zaslužuju!”.

  No, kako se više od godinu dana Predsjednica, gđa Sandra Benčić nije regirala na brodske probleme, teško je vjerovati da će ona preokrenuti svoju ‘kabanicu’!

 22. Iz FB arhive od prije 3 godine. Tada smo javili o katastrofalnoj situaciji o prekosavskoj Rafineriji:

  Rafinerija gori (fotos Anite Majetić), u 21 30 eksplodirao je pogon IV!!! A to se moglo i očekivati… Još prije 8 godina smo ukazivali na (moguće) akcidentne situacije (u Rafineriji)!

  1. Još na SBPeriskopu mogli smo pročitati: “ekološki incident koji se dogodio 9. listopada, bio je dosada najveći i najneugodniji incident u Rafineriji otkada je ona prije deset (danas već trinaest) godina ponovo proradila. U 21 30 (9. listopada 2018.) eksplodiralo je postrojenje u pogonu IV i vatra se odmah rasplamsala… S lijeve strane Save Brođani su imali osjećaj da cijela Rafinerija gori … Na sreću vatra se brzo stavljena pod kontrolu, no na nesreću jedan je radnik iz rafinerije poginuo. Najvažnije je da izbjegnuta još veća katastrofa do čega se moglo doći. Svakako, to je bilo jedno veliko upozorenje…” Brođanima i s lijeve i desne strane Save!

  2. Evo i iz arhive s Fejsa od prije 4 godine.

   “Krajem prošlog mjeseca (prije 4 godine), … ruski veleposlanik u RH Anvar Azimov izjavio je da je Zarubežnjeft spreman na plinifikaciju pogona koja bi navodno riješila najveći dio ove problematike.”.

   A. Azimov nije više veleposlanik u RH, a dokle se stiglo s plinifikacijom Rafinerije, a i s prenamjenom produktovoda od Slobodnice do Rafinerije, službeno nije nikada objavljeno!

   Vidi; https://www.dw.com/hr/plin-za-čišći-slavonski-brod-ili-za-profit/a-40830764

   1. Mislim da je to jedna nevjerojatna priča… Tonči Huljić bi mjuzikal-sapunicu mogao o tome stvoriti… Predlažem za brodske kulturnjake da stupe s njim u vezu!!!

 23. “Crodux energetika, društvo posebne namjene osnovano za potrebe realizacije projekta Hybrid Power Plant SB u vlasništvu Ivana Čermaka, objavila je poziv za preliminarni EPC natječaj za Hibridnu elektranu Slavonski Brod kojim pozivaju sve zainteresirane tvrtke da se na natječaj i jave.”.

  https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/crodux-energetika-objavila-natjecaj-za-hibridnu-elektranu-slavonski-brod-139023

 24. Slavonski Brod od jutros ponovo je u CRVENOM! Kako se vidi na grafikonu 24-satnog kliznog prosjeka za PM2.5, od jutros od 5 00 sati mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu ponovo je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165!), s tim da je prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u stalnom porastu, već sada je iznad 32,5 µg/m3, a granična vrijednost je 25 µg/m3!

  1. Slavonski Brod i danas je u CRVENOM još s nekoliko gradova u Hrvatskoj! Od jučer od 5 00 sati mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu kontinuirano je u CRVENOM(!), s tim da je prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5, petnaestak sati bio oko i iznad 30 µg/m3, a granična vrijednost je 25 µg/m3!

  2. Mjerna postaja na Jelasu – Slavonski Brod od prekjučer od 5 00 sati, pa i danas je u CRVENOM, još s nekoliko mjernih postaja u RH, ali i s drugom postajom kod Stadiona kraj Save (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Da, od jučer i na mjernoj postaji kod Stadiona kontinuirano evidentirane koncentracije lebdećih čestica PM2.5, a od sinoć i oko i iznad 50 µg/m3! Nismo slučajno više puta upozoravali DHMZ zbog ‘nedostatka’ podataka od 30.09 – 11.10.!

Odgovori