Saga o Akcijskom planu za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod

Ovih dana svjedoci smo bili događaja, kojim je postupak izrade Akcijskog plana poboljšanja kvalitete zraka u Slavonskom Brodu stavljen u razred nelogičnih postupaka.

Riječ je o tome da početkom srpnja, nakon što je krajem lipnja završen sa strane izrađivača, DVOKUT ECRO d.o.o. jedan od (ne znam koji po broju) nacrta Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod, u Eko-Integralu smo zaprimili tu važnu informaciju.

Nažalost, to zaprimanje nije išlo, najblaže rečeno, baš najkorektnijim putem, preko legalnih službih Grada(!), nego preko interneta i web-stranice Grada. Pa tko pronađe informaciju, pa onda i pročita, dobro je…

Slično se to događalo kako i sada, krajem studenog se dogodilo! Točnije, sada se sve ponavljalo, s tim da ovom prilikom nitko nije iz Grada točno naznačio, što sve od prijašnjih primjedbi uvaženo, a što nije(?).

Jedino je u Informaciji o izradi Akcijskog plana je rečeno da “u srpnju 2021. godine Upravni odjel za … zaštitu okoliša zaprimio mišljenje o Nacrtu Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod sa strane Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je izrađivač … isto uvažio. U studenom 2021. godine je izrađen i dostavljen novi Nacrt Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod.” (https://www.slavonski-brod.hr/images/graditeljstvo/upuVpolje/APZO_GradSlavonskiBrod_22_11_2021.pdf) .

Tako su članovi Udruge Eko-Integral ostali bez informacije, što je s primjedbama kojim su ukazali na uočene nelogičnosti kod izrade spomenutog Akcijskog plana, a također i s prijedlozima uz navedene mjere i projekte Akcijskog plana, o čemu sam tada i pisao na SBPeriskopu (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-primjedbe-i-prijedlozi-za-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka).

No, da bi se potpuno upoznali sa situacijom, vratimo se nekoliko mjeseca unazad. Negdje početkom travnja u Eko-Integralu je zaprimljen prijedlog Zapisnika sa 8. sastanak Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području grada Slavonskog Broda, održanog dana 17. ožujka 2021. godine.

Na sastanku puno se govorilo i o kašnjenju donošenja Akcijskog plana sa strane Grada Slavonskog Broda.

Na kraju, što se i vidi iz Zapisnika, zaključeno je: ”Potrebno je žurno donošenje Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod sadržajno izrađenog sukladno svim prijedlozima ovoga Ministarstva.

Sve predložene mjere (sa strane sudionika sastanka) mogu biti dio novog Akcijskog plana, ali iste moraju imati jasnu procjenu učinka i kvantitativni doprinos u smanjenju emisija te definiranu godinu postizanja sukladnosti…”!

Inače, sjednicu Povjerenstva otvorila je (nova) predsjednica Povjerenstva, gđa Dunja Mazzocco Drvar, ravnateljica Uprave za klimatske aktivnosti. “U svom uvodnom izlaganju … istaknula je kako se nada da će se kroz rad Povjerenstva pokrenuti aktivnosti posebice u dijelu koji se odnosi na pravovremenu izradu i donošenje Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod”, koji Akcijski plan je već tada značajno kasnio!

Iz spomenutog Zapisnika i to iz izjave gđe Sandre Krmpotić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja mogu se saznati još neki detalji o tom kašnjenju Akcijskog plana, pa i to da nakon što je četvrti nacrt Akcijskog plana koji je dostavljen na mišljenje u Ministarstvo u listopadu 2020. godine i kako se predmetni Akcijski plan izrađuje još od 2018. godine, nužno je bilo ažurirati referentnu 2017. godinu u kojoj je utvrđeno prekoračenje onečišćujući tvari…!

Također i to da u međuvremenu bivšem izrađivaču Akcijskog plana ukinuta suglasnost za obavljanje stručnih poslova zaštite okoliša. Otada smo mi Brođani tu, gdje smo!

Stanovnici Slavonskog Broda još uvijek čekaju ‘rađanje’ Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod. Da, tako će ostati još mjesec dana dok traje javna rasprava oko Nacta Akcijskog plana, a onda će vjerojatno božićni i novogodišnji praznici prolongirati sljedeće aktivnosti. Bolje i ne spominjati, što je za očekivati? Saznat ćemo 2022. godine!

Na kraju, samo još jedno pitanje svim odgovornim: Tko je kriv za to ogromno kašnjenje Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete za Grad Slavonski Brod?

56 comments

Skip to comment form

 1. Plan kasni, a furune rade i zagađuju zrak. Što je sa Rafinerijom?

 2. O tome tko je odgovoran Brođane će obavijestiti babo zvan Duspara, doživotni agilni gradonačelnik Broda.

 3. Što autoru teksta nije jasno? Umjesto da se pokaje za višegodišnje optužbe koje je upućivao Rafineriji, on opet uznemirava.

 4. Farsa. Nemar i neodlučnost. Sve to ide na štetu Brođana, koji su, opet, nezainteresirani da traže rješenje. Mislim da su eko aktivisti nejedinstveni i neefikasni.

 5. Na ova pitanja i aktivnost EKO integrala, Duspara se neće ni osvrnuti. Uzalud vam trud!

 6. Peter, imate moju podršku. Bez vas ovaj grad bi bio tamniji.

 7. Dur i Mol, hvala na podršci, a hvala i ostalima… Nažalost, ja ne vidim kako zaustavitu tu nezainteresiranost i neodlučnost političara od lokalne, preko regionalne, do državne razine, ako je riječ o brodskom onečišćenom zraku!

 8. Nevjerojatno kako već 13 godina Ministarstvo zaštite okoliša, državna, regionalna i lokalna uprava uporno guraju istinu o brodskom zraku pod tepih!

  No i mnogi drugi iz raznih institucija, a to se baš lijepo vidi u ovom članku. Kako bi bilo inače moguće da bilo gdje, ni nakon 6 nacrta i više od četiri godine stanovnici nekog grada, a u ovom slučaju Brođani, nemaju Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka!

  Na kraju ispadne kako se ne zna, a sve je jasno, tko ljude, Brođane, pa i ulagače evo već 13 godina tjera iz Slavonskog Broda? Da, nečinjenje NIŠTA od strane spomenutih tjera Brođane i ulagače!!!

 9. Podršku gospodine Peter imate od najvećeg broja građana, što vrijedi kad svi šutimo i trpimo, kao da će sve proći samo od sebe. “Uzalud vam trud svirači!”

  1. Retro, zaista mi je žao. Nažalost, sve mi je jasno, a znam i gdje leži ‘kvaka22’ ovog slučaja… No mi eko-aktivisti se ne bavimo politikom… A izborni sustav RH je katastrofalan, pa nema šanse da se nešto u ovom slučaju ode na bolje!

 10. Danas je (skoro) cijela Hrvatska u ZELENOM. Tako i brodska mjerna postaja kod Stadiona kraj Save nakon što je više od 15 dana kontinuirano bila u CRVENOM i u ŽARKO CRVENOM, a rijeđe u LJUBIČASTOM, sada je u ZELENOM. Nažalost, mjerna postaja na Jelasu, zbog kvara uređaja za mjerenje lebdećih čestica još uvijek, već 8. dan samo je djelomično u funkciji!

  1. Danas je (skoro) cijela Hrvatska u ZELENOM. Tako i brodska mjerna postaja kod Stadiona kraj Save koja duže vrijeme kontinuirano bila u CRVENOM. Jedino je mjerna postaja na Jelasu, nakon što je poslije 8 dana kvara u cijelosti proradila, u ŽARKO CRVENOM. Je li to moguće?

  2. Evo, opet je sve po starom. Danas je cijela Hrvatska u ZELENOM, osim brodske mjerne postaje koje su od rane zore, od 3 00 i 4 00 sata u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Ponovo se mjere visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 na postaji kod Stadiona kraj Save i od 75 µg/m3, a na Jelasu već više sati oko i iznad 100 µg/m3!

   1. Što je ovo? Crveni humor?

    1. Lemmy, možda si u pravo! Nažalost, to nikoga ne zabrinjava. Ni Gradonačelnika, ni Župana, ni Predsjednicu Povjerenstva, Glavnu ravnateljicu DHMZ, Predsjednicu saborskog Odbora za zaštitu okoliša, da institucije kao Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatski Sabor i dr. ne spominjem!

  3. Da li u to akcijskom planu planirate ukloniti deponiju smeća sa Vijuša? Kada, kako i gdje?
   Hvala!

   1. Eko-aktivisti Broda ništa ne planiraju. Oni plaču što je Rafinerija izvan zagađivače igre. Gradonačelnik će ukloniti deponiju smeća, ako EU da novce.

    1. Zašto bi EU dala novce??
     Jel EU dala novce za nadstrešnicu autobusnog kolodvora i gradnju domova mjesnih odbora?

     1. Dok Eu ne da novce babo ćesmradno-otrovni Vijuš držati na periferiji Broda.

      A domov MO su poligon za posavsku kullturu.

 11. Ovo je stvarno sramota jer ovaj je već valjda 6. nacrt Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete u četiri godine. A nikoga nije briga da AP još uvijek nije dovršen! Pa i kada će? Svi su to neodgovorni ‘džabalebaroši’!

  1. Dusparaaa, jaaaaaavi seeeeee!

   Javnost ima pravo znati što se događa odnosno ne događa!

   1. Zaboli njega mlohava ćuna za aktiviste, Petera i ovaj portal.

 12. PETER TOT-ĐERĐ, PITAJ DUSPARU, AKO IMAŠ MUDA, ŠTO SEDOGAĐA S ODMARALIŠTEM NA KORČULI.

  1. ???

   1. Što se čudiš? Raspitaj se. Nije to teško. Ti o čistom zraku, a Duspara zamaglio stvari. Sve su to atmosferki pojmovi, moj aktivisto!

    1. Kakve veze ima aktivizam zaštite okoliša s Korčulom? Pa ‘gukni labude’, pardon golube! Svima je jasno da brodski Gradonačelnik što naumi, to i provodi. On je zacrtao jedan plan ‘netalasanja’ u zaštiti okoliša i tu nikako ne posustaje.

     Tako prošle godine nije podržao Zajedničku tematsku sjednicu GV i ŽS, pa ni na veliku zamolbu članova Eko-Integrala, a ni ove godine nije još posvetio nijednu točku sjednice GV za brodski zrak, dok djelatnici GU i izrađivači Akcijskog plana ‘uspješno gluvare’ na (ne)donošenju novih nacta Akcijskog plana. Ovaj sadašnji je već valjda 6. nacrt!

     To je ono što njegovu politiku stavlja u ‘pobjedničku politiku’. Mašala! A ti reci, što te muči s Korčulom!

  2. Cveba, ne znam, je sil’ mislio na ovo: “…tvrtka Novogradnja tužila je Grad radi naplate potraživanja za radove izvedene u odmaralištu na otoku Korčuli još 1991., … (No) Uredbom o zabrani raspolaganja imovinom iz 1994. to je zemljište zajedno s odmaralištem pripalo državi, a ona ga je 2000. darovala Slavonskom Brodu.

   Nakon tužbe Novogradnje, Grad gubi spor i prema pravomoćnim presudama toj je tvrtki dužan isplatiti više od sto milijuna kuna, na koliko je zajedno s kamatama narastao dug, a prijeti mu i pljenidba vrijedne imovine. No, početkom godine iz Fonda za privatizaciju Gradu stiže traženo očitovanje kako Novogradnja nije vlasnik spornog potraživanja, nego država, pa Grad traži obnovu postupka.

   Je li I.D. ponovno prijetio gradonačelniku zbog toga, za sada, još uvijek ne znamo…”! Čitaj detaljnije na sbonline-u: https://sbonline.net/nove-prijetnje-duspari–muskarac-zavrsio-u-pritvoru-200

 13. Svi oni koji su više godina angažirani oko nečistog zraka u Brodu, imaju lošu strategiju i još goru taktiku djelovanja. To je toliko očito da mi je žao i njih i Brođana.

 14. Prijatelji moji, Koks i Cveba i drugi koji stalno napadate eko-aktiviste, a i autora ovog članka, pitam vas što ste vi uspjeli napraviti za Brod, za Brođane, ali i kontra ove sumanute politike i s jedne i druge, a i s treće strane, ako ona (strana) uopće postoji.

  Nažalost, niste ni vi, a ni oporba u Gradskom vijeću, Županijskoj skupštini, ali i Hrvatskom saboru nije napravio NIŠTA i neće još dugo! “Trla baba lan, da joj prođe dan”! A ovi na vlasti (na bilo kojoj razini upravljanja) cijelo vrijeme voze na tristo i nikoga ne pitaju jer su Bogom, pardon ‘demokracijom dan’i!

  Problem je u našem izbornom zakonu, koji je onakav kakav je i stvoren za one koji su na vlasti. Osnovno pravilo poslije izbora je poslušnost i to tako već 30 godina! Imamo demokraciju na razini 15 – 20 posto građana – ‘uhljeba’ i poslušnih! Dok ovi ostali su jednostavno maknuti sa scene i vi moji dragi prijateljii i ja i autor ovog teksta još drugih 3.333.333 građana RH jer tako je najlakše upravljati s Državom RH!!! Mašala!

 15. Vidi iz FB arhive od prije 6 godina, kada sam ovako pisao o brodskim događanjima (https://www.facebook.com/peter.totdjerdj/):

  Na tiskovnoj konferenciji Eko-Integrala članovi Eko-Integrala; Anto Nikolaš, Ivo Dujmić i Peter Tot-Đerđ su odradili slijedeće teme:

  Eko-Integral i program rada Eko-Integrala, najnovija onečišćenja zraka u Sl. Brodu, informacija o poduzetim aktivnostima…, ocjena (ne)uključivanja lokalne i regionalne samouprave u zaštitu okoliša…

 16. Već smo se skoro zaboravili na bosansko-brodsku Rafineriju i njeno (moguće) negativno djelovanje na brodski zrak. Kada evo jučer, pa i danas na postaji u Rafineriji se ponovo mjerile i mjere povećane koncentracije lebdećih čestica PM10: jučer i od 120 µg/m3, a danas više puta iznad 80, pa i oko 90 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)! Pomalo nas mogu zabrinuti i uočene visoke koncentracije dušikovog dioksida (NO2) na mjernoj stanici Rafinerije…

  1. Zaista, skoro smo zaboravili na bosansko-brodsku Rafineriju. A još sredinom rujna na web-stranicama Rafinerije mogli smo pročitati:

   „’Rafinerija nafte Brod’ a.d. završila je izgradnju gasovoda dužine 5,5 kilometara u koji je uloženo 4,9 miliona evra.

   Anatolij Кaraljus, generalni direktor Rafinerije nafte Brod istakao je da je prirodni gas stigao u Rafineriju koja će ovaj energent, u prvoj fazi, koristiti isključivo za vlastite potrebe. On je dodao da su završene pripremne radnje za puštanje u rad kotlovnice na gas.

   Uvođenjem ovog energenta postiže se važan pozitivan, ekološki efekat – smanjenje emisije štetnih gasova… i to CO2 za 27% i N2О za čak 83%.

   https://rafinerija.com/Publication/Read/Rafinerija%20nafte%20Brod_zav%C5%A1rena%20izgradnja%20gasovoda

 17. Nažalost, moram trajno i uporno ponavljati da ni Grad, ni Županija, naročito u posljednje vrijeme (a Grad već sigurno 6 – 7 godina) slabo podržavaju inicijativu eko-aktivista za čisti zrak! Pitanje je: ZAŠTO?

  No svi bi, pa tako i Ministarstvo, željeli, bar na papiru da Slavonski Brod bude “čist grad”! Ili kako sam negdje pročitao nekako im je cilj tu goruću brodsku problematiku staviti ‘ad acta’. Nekako u dnu ladice! Nije šala mala!!!

 18. Nevjerojatno, već negdje od podne, dok je cijela Hrvatska bila u ZELENOM, brodske mjerne postaje su u ŽARKO CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Tako na postaji na Jelasu mjerile su se visoke koncentracije lebdećih čestica PM2.5 blizu 100 µg/m3, dok na postaji kod Stadiona kraj Save i od alarmantno visokog 229 µg/m3!

  1. Pa šta se događa? Zašto je Brod u crvenom?

   1. Nažalost, ne znam, makar imam nekakve pretpostavke o tome!

    No da i znam, sigurno ne bi to interesiralo uprave i politiku na svim nivoima.

    Već davni dana na sve što se ponovo događa u Slavonskom Brodu trebali su reagirati i iz Gradske i Županijske uprave, Povjerenstva, DHMZ-a, (saborskog) Odbora za zaštite okoliša…

 19. Evo i dalje se nastavlja s brodskim onečišćenjem zraka. Danas je dalje cijela Hrvatska u ZELENOM, osim brodske mjerne postaje koje su u CRVENOM i ŽARKO CRVENOM! Makar u posljednjih nekoliko sati i na jednoj i na drugoj brodskoj postaji mjere se prihvatljive koncentracije lebdećih čestica PM2.5 i PM10 (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), pa se nadamo boljem stanju u Brodu!

  1. Dalje su Slavonski Brod i brodske mjerne postaje prednjače sa onečišćenim zrakom. Jutros je ponovo postaja kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM, a postaja na Jelasu je u CRVENOM, kao i jedna postaja u Koprivnici, Kutini i u Zagrebu, dok veći dio Hrvatske dalje je u ZELENOM!

 20. Zabrinjava li nekog u politici i upravama(?) da paralelno kako su brodske mjerne postaje ponovo već skoro tri dana u CRVENOM i ŽARKO CRVENOM, na mjernoj postaji na Jelasu u posljednja dva tjedna već četvrti put kontinuirano, pa 5 sati kao i danas, mjere povećane koncentracije sumporovodika (H2S) iznad granične vrijednosti (7 µg/m3)! Vidi: http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165

  1. Peter, boli ih kurac. I za doaće i posjetitelje Broda koji govore da je Brod kao velika dponija smeća.

   1. Jako mi žao da je do toga došlo, ali ne može se (više) boriti protiv onih koji ovako upravljaju sa zaštitom okoliša!

  2. Sve je više mjernih postaja u Panonskom dijelu Hrvatske u CRVENOM (i ŽUTOM). No i dalje i to ponovo već četvrti dan Slavonski Brod i brodske mjerne postaje prednjače sa onečišćenim zrakom. Jutros su obje brodske postaja u ŽARKO CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!

  3. Dalje su Slavonski Brod i brodske mjerne postaje prednjače sa onečišćenim zrakom. Jutros su ponovo obje postaje u CRVENOM i to već peti dan (skoro) u kontinuitetu, zajedno s postajama u Koprivnici, Kutini, Osijeku i Kopačkom ritu. Na sreću podaci satne koncentracije PM2.5 ukazuju na moguća poboljšanja.

   U prosincu smo već ukazali na (moguće) negativno djelovanje bosansko-brodske Rafinerije na brodski zrak. Tako je jučer i prekjučer na postaji u Rafineriji ponovo se mjerile i to 6 sati (skoro) u kontinuitetu povećane koncentracije lebdećih čestica PM10: jučer iznad 120 µg/m3, a prekjučer više puta iznad 150 µg/m3 (https://rafinerija.com/Content/Read/mstanica)!

   1. U Hrvatskoj dalje su neke mjerne postaje u CRVENOM, dok su brodske mjerne postaje od jučer i prekjučer izvan funkcije. U obavijesti o rada brodskih mjernih postaja piše: “07.12.2021: Došlo je do prekida u komunikaciji s postajom. Radi se na uklanjanju kvara.” (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html).

    1. Danas u Hrvatskoj ponovo su veliki broj (njih osam) mjernih postaja u CRVENOM. Među njima su i brodske mjerne postaje koje su nekoliko dana bile izvan funkcije.

 21. Evo, danas na karti Europske agencije za zaštitu okoliša (http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index) vidimo da neovisno da u studenom na mjernoj postaji na Jelasu uređaj za mjerenje lebdećih čestica PM2.5 osam dana bio izvan funkcije, podaci o onečišćenju od posljednjih 365 dana ponovo pokazuju da je zrak bio onečišćen 36,5%, jako onečišćen 8,8%, a izuzetno onečišćen 4,7%, što ukupno čini 50% dana onečišćenog zraka u godini dana!!!

 22. U Hrvatskoj su još neke mjerne postaje, njih četiri u CRVENOM, makar su se meteorološki uvjeti puno promijenili (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). To su mjerne postaje gdje se zaista mjeri na godišnjoj razini najviše onečišćenja.

  Tako na brodskoj postaji kod Stadiona kraj Save (SB-2) od posljednjih 365 dana (skoro) 40% dana je zrak onečišćen, na Zagreb-3 postaji (skoro) 42%, na Koprivnici-2 postaji blizu 44% i na Kutini-2 postaji (skoro) 46%.

  Kako smo jučer pokazali da na karti Europske agencije za zaštitu okoliša, neovisno da u studenom na mjernoj postaji na Jelasu (SB-1) uređaj za mjerenje lebdećih čestica PM2.5 osam dana bio izvan funkcije, podaci o onečišćenju od posljednjih 365 dana pokazuju da je zrak onečišćen točno 50% dana!

  Tako se vidi i na grafikonu HAZO da je na mjernoj postaji na Jelasu u posljednjih 365 dana zrak je bio onečišćen 35,8%, jako onečišćen 9,8%, a izuzetno onečišćen 4,4%, što ukupno čini 50% dana onečišćenog zraka u godini dana!!!

 23. Mjerna postaja pokazuje što pokazuje. I dobro.
  Kakav je plan eko aktivista po pitanju utjecaja na rješenje problema smrdljive deponije na Vijušu?
  Da li imate u planu nekakvu akciju privlačenja pozornosti na ideju zatvaranja starog i nalaženje nove lokacije bez filozofiranja oko UU sredstava???
  Što konkretno mislite poduzeti da se taj pogon ugasi i da se otvori novi van grada?
  Da vas čujemo?
  Vijuš? Konkretan odgovor molim.

  1. Pitanja su na mjestu. Ponavljaj ih eko zrakosmrdašima povremeno. Neka se izjasne!

 24. UU sredstava- ispravak: EU sredstava.

  Gradska uprava radi za narod samo onda kada ih narod na nešto pritisne.

 25. Prvo i osnovno, zatraženo je sa strane Eko-Integrala još početkom kolovoza, za vrijeme prve javne rasprave o nacrtu Akcijskog plana, a sada u drugoj raspravi sve to ponovljeno da:

  “brodski industrijski kompleksi: PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, a i Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš… koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka”, budu uvršteni u analizu.

  Nadalje da “spomenuti brodski industrijski kompleksi koji su mogući ‘proizvođači’ brodskog onečišćenog zraka, (tako i odlagalište otpada Vijuš) … budu podvrgnuti inspekcijskom nadzoru bar jednom godišnje!”.

  1. Da, da, da… inspekcijski nadzor, ali neka to glasno traže eko aktivisti. Ne dajte dihat marvi polukapitalističkoj. Stavrno su brodski aktivisti živa mlitavost. Ne mere se mlitavog ugurat!

   1. Vijušu, vokabular ti je ‘fenomenalan’, a ne znam kako stojiš sa sudjelovanjem u bilo kakvim aktivnostima volonterizma? Vjerujem nikako. No, nisi jedini. Puno slični ljudi, pa i još gori u ovih 10-12 godina brodskog aktivizma ‘uzorno’ su napadali brodske eko-aktiviste, što još gore, krivili su njih za ovakvo stanje zraka u Brodu…

    A zna se tko sve nosi najveću i jedinu krivicu, a to su uprave (lokalna, regionalna i državna) koje su usko vezane za politiku (opet na lokalnoj, regionalnoj i državnoj razini), koja upravlja sa svim relevantnim institucijama koje imaju zadaću da i Brođanima osiguraju Ustavom RH zagarantirana prava: “Svatko ima pravo na zdrav život. Država osigurava pravo građana na zdrav okoliš. …” (Članak 70.)!

   2. @Vijuš – Zaista nije časno samo napadati, uradi ti nešto za brodski čisti zrak!

 26. Evo i danas u Hrvatskoj ponovo su veliki broj mjernih postaja u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Među njima su i brodske mjerne postaje. Tako u Slavonskom Brodu raste broj dana onečišćenog zraka u godini!!!

 27. Ovih dana iz arhive izvučena je tablica objavljena na jednoj brodskoj web-stranici od prije 6 godina i sada iznova obnovljena na ‘fejsu’!

  Tako je to bilo prije 6-7 godina kada smo zaslugom brodskih entuzijasta i eko-aktivista, pomalo u okrilju Eko-Integrala svaki sat na jednom mjestu imali podatke o onečišćenom zraku u Slavonskom Brodu i u Rafineriji, tj. s tri mjerne postaje!

Odgovori