Podsjetnik na eksploziju u Rafineriji BB: I Slavonski Brod ima svoje onečišćivače koji bi se mogli pretvoriti u neku vrstu rafinerije.

No i Slavonski Brod ima svoje onečišćišćivače zraka, koji u nekom momentu mogli bi se pretvoriti u neku vrstu slavonsko-brodsku ‘rafineriju’, i to u smislu eko-katastrofe.

Iz arhive s Fejsa i SBPeriskopa od prije 3 godine možemo vidjeti da smo tada žurno javili o katastrofalnoj situaciji o prekosavskoj Rafineriji:

Rafinerija gori (fotos Anite Majetić), u 21 30 eksplodirao je pogon IV!!! A to se moglo i očekivati… Još prije 8 godina smo (mi, članovi Građanske inicijative za čisti zrak) ukazivali na (moguće) akcidentne situacije” u Rafineriji nafte Brod!

Dok na SBPeriskopu mogli smo pročitati: “ekološki incident koji se dogodio 9. listopada, bio je dosada najveći i najneugodniji incident u Rafineriji otkada je ona prije deset (danas već trinaest) godina ponovo proradila.

U 21 30 (sati 9. listopada 2018.) eksplodiralo je postrojenje u pogonu IV i vatra se odmah rasplamsala… S lijeve strane Save Brođani su imali osjećaj da cijela Rafinerija gori … Na sreću vatra se brzo stavljena pod kontrolu, no na nesreću jedan je radnik iz rafinerije poginuo.

Najvažnije je da izbjegnuta još veća katastrofa do čega se moglo doći. Svakako, to je bilo jedno veliko upozorenje…” za sve nas, Brođanima i s lijeve i desne strane Save!

Danas još se uvijek točno ne zna, što se događa u Rafineriji nafte Brod. Ona je za vrijeme intenzivnog rada u posljednjih desetak godina, prije havarije godišnji je ‘popalila’ 100-150 tisuća tona otpadnog mazuta kod prerade (oko) milijun tona nafte godišnje! Ono što neslužbeno znamo, Rafinerija nafte Brod ne radi. I to je to!

No i Slavonski Brod ima svoje onečišćišćivače zraka, koji u nekom momentu mogli bi se pretvoriti u neku vrstu slavonsko-brodsku ‘rafineriju’, to u smislu eko-katastrofe. Njih, te onečišćišćivaće smo uredno ispred Udruge Eko-Integral prebrojali u našim primjedbama na nacrt Akcijskog plana za poboljšanje kvalitete zraka  (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/eko-integral-primjedbe-i-prijedlozi-za-akcijski-plan-za-poboljsanje-kvalitete-zraka):

“… ukazali bi na nelogičnost jer smo mišljenja da u poglavlju F. Analiza situacije, previše je naglašen utjecaj kućnih ložišta koje koriste kruta i tekuća goriva i cestovnog prometa, naročito na graničnom prijelazu, koji se za vrijeme pandemije dosta smanjio, dok vrlo malo (se zbori o) industriji…”.

Tako “… nisu (ili samo u kratkim crtama) spominjani brodski industrijski kompleksi (PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, pa i Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš,..) koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka…”. A u budućnosti su možda i mogući izazivači ekološke katastrofe”!

Evo na (nedavnom) grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša vidi se da je onečišćenje brodskog zraka ponovo ovih dana bilo visoko i 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u promatranom intervalu bio je više od 3 dana iznad 25 µg/m3 (i u CRVENOM)!!! To jedino u Hrvatskoj!

Također na spomenutom grafikonu je vidljivo da u posljednjih 365 dana, zrak je u Slavonskom Brodu bio onečišćen 29,4%, a jako onečišćen 8,4%, a ekstremno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 41,7% onečišćenog zraka!!! Vidi: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index !

Nekako nam se čini da bi lokalna samouprava, odnosno u našem slučaju, Gradska uprava trebala prednjačiti na rješavanju pitanja zaštite okoliša. No bojim se u Slavonskom Brodu nije tako! A brodska javnost, nažalost, već duže vrijeme je isključena iz uvida u događanja i pravog stanja, nažalost i sami eko-aktivisti!

23 comments

Skip to comment form

 1. Brod ima problema. Treći je po zagađenosti zraka u Europi. Zato ova upozorenja nisu previše kao što neki tvrde. Samo nastavite Tot-Đerđ, vi stejedini koji ima političku i ekološku savijest.

 2. Bilo je rutavo te noći. Brod, u smislu čistoće zraka, ima neprekidne akcidente.

 3. Ne ponovilo se. Dobro je prošlo.

  A koja je brodska “rafinerija”?

  1. Točno piše u kolumni koji su u ovakvom, brodskom načinu zaštite okoliša, mogući izazivači ekološke katastrofe: “PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, pa i Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš,..”. Ovi su valjda top 5! No ima ih još, kao napr. i “potencijalno opasna hladnjača na Bjelišu iz koje je 2008. pocurio amonijak!”.

 4. Sve će to da reši Duspara koji češće ide u Bosnu, nego u Zagreb.

  1. I tu imamo rješenje iz kolumne, gdje piše “… da bi lokalna samouprava, odnosno u našem slučaju, Gradska uprava trebala prednjačiti na rješavanju pitanja zaštite okoliša. No … brodska javnost, … već duže vrijeme je isključena iz uvida u događanja i pravog stanja, nažalost i sami eko-aktivisti!”. Što je potpuno neodgovorno od Gradske uprave, Grada, Gradskog vijeća i Gradonačelnika!

 5. Ponavljam: Ne znam, ima li što, vezano za brodski zagađeni zrak da nije već na SBPeriskopu sa strane eko-aktivista rečeno i predočeno i Brođanima, ali svima u RH, pa i politici!

  Upućeni su pozivi svim nadležnima, počev od Ministarstva, preko Povjerenstva, Saborskog odbora, pa sve do lokalne uprave, na čelu s Gradonačelnikom i Predsjednikom Gradskog vijeća, kao i Županu i Predsjedniku Županijske skupštine, kako bi nešto poduzimali jer je Slavonski Brod među tri najzagađenija grada u Europi!

  Nisu izostavljeni ni predstavnici DHMZ-a, Janaf-a, Crodux-a, ali ni Rafinerije nafte.

  No tko će od njih reagirati na prozivke? Najvjerojatnije nitko! Jedino će možda, kako inače oni iz lokalne uprave znaju, reagirati na svoj ‘specifičan’ način. Napadom na eko-aktiviste! Hahahaaaa…

 6. Možemo se prisjećati dana kad smo u Brodu udisali čisti zrak, ako se ne varam to je bilo početkom 70 – ih godina prošlog stoljeća. Od tad pa do danas onečišćenost se samo povećava, Koliko napisanih peticija, prosvjeda, obećanja… Živimo i dalje, sve teže dišemo , sve više obolijevamo, do kada, nema odgovora! Ili možda griješim, dok izdržimo!

  1. U pravu si. Nitko ne vodi brigu o Brođanima. Zašto? Zato što nema deset posto za poslove oko čistog zraka!

 7. “Crodux energetika, društvo posebne namjene osnovano za potrebe realizacije projekta Hybrid Power Plant SB u vlasništvu Ivana Čermaka, objavila je poziv za preliminarni EPC natječaj za Hibridnu elektranu Slavonski Brod kojim pozivaju sve zainteresirane tvrtke da se na natječaj i jave.”.

  https://lider.media/poslovna-scena/hrvatska/crodux-energetika-objavila-natjecaj-za-hibridnu-elektranu-slavonski-brod-139023

 8. ….čini mi se, da je taj dan KGK dovezla svoju “kamp kućicu” u Brod ne bi li s odgovornima dogovorila nešto…….I prvo nakon obavijesti
  o eksploziji promislila sam , gdje je u Brodu smještena te noći vašeg straha……..A kasnije doznala, da se ista dama svojom kamp kućicom vratila u Zagreb pa na žalost nije svjedočila svemu što Brodjane godinama muči..A mogla se da je ostala uvjeriti u sve propale pokušaje pomoći gradu, kojemu se stalno nešto obećava.

  1. Uhhh, nažalost sve je to istina. Makar je priča s KGK je puno složenija. Ona je bar nešto pokušavala, a bojim se da nije imala baš nekakvo veliko razumijevanje ni kod Premijera i ni kod Ministarstva za sve te njene postupke. Tome je pokazatelj i sadašnja situacija, kad “… se još uvijek točno ne zna, što se događa u Rafineriji nafte Brod. … Ono što neslužbeno znamo, Rafinerija nafte Brod ne radi”, a dokle se stiglo s plinifikacijom Rafinerije, a i s prenamjenom produktovoda od Slobodnice do Rafinerije, službeno nije nikada objavljeno!

 9. Slavonski Brod od jutros ponovo je u CRVENOM! Kako se vidi na grafikonu 24-satnog kliznog prosjeka za PM2.5, od jutros od 5 00 sati mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu ponovo je u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165!), s tim da je prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u stalnom porastu, već sada je iznad 32,5 µg/m3, a granična vrijednost je 25 µg/m3!

  1. Slavonski Brod i danas je u CRVENOM još s nekoliko gradova u Hrvatskoj! Od jučer od 5 00 sati mjerna postaja na Jelasu u Slavonskom Brodu kontinuirano je u CRVENOM(!), s tim da je prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5, petnaestak sati bio oko i iznad 30 µg/m3, a granična vrijednost je 25 µg/m3!

  2. Mjerna postaja na Jelasu – Slavonski Brod od prekjučer od 5 00 sati, pa i danas je u CRVENOM, još s nekoliko mjernih postaja u RH, ali i s drugom postajom kod Stadiona kraj Save (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! Da, od jučer i na mjernoj postaji kod Stadiona kontinuirano evidentirane koncentracije lebdećih čestica PM2.5, a od sinoć i oko i iznad 50 µg/m3! Nismo slučajno više puta upozoravali DHMZ zbog ‘nedostatka’ podataka od 30.09 – 11.10.!

 10. Još jedna važna ‘uspomena’ iz arhive s fejsa od prije 7 godina. Tada sam javio:

  Objavljena je reportaža iz jučerašnjeg Dnevnika SBTV-a koja je najavljena na stranicama SBTV-a s naslovom „Početak povjerenstva za zrak“.

  U reportaži se govori o osnivanju ‘Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka’, iščekivanju prvog sastanka Povjerenstva i o trenutačnim problemima oko očitavanja podataka na brodskim mjernim postajama.
  Procijenite koliko su bila prezentirana nadanja u mjestu!

  https://www.youtube.com/watch?v=addkh16gXBg

 11. Za promjenu, danas je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save – Slavonski Brod u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), još s nekoliko mjernih postaja u RH (u Koprivnici i Kutini)! Dok se može očekivati da će se i druga postaja na Jelasu uskoro zacrveniti zbog povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5!

 12. “Bar tri kaktusa za “potez godine”!” – pišem na SBPeriskopu i nastavljam:

  “I dalje se nastavlja ‘sječa glave’ i sličnih rabota na jednom od brodskih portala. Portal koji se nerijetko reklamira kao jedan od najboljih portala…, Portal u čijem Impressumu piše: “Portal … bavi se informiranjem s primarnim ciljem jačanja suodnosa građana i komunalnih političara…”, prednjači sa pomalo nemoralnim postupcima.”.

  Tako jedan “komentar nije dugo bio vidljiv na Portalu i brzo je došlo do brisanja sa strane administratora. Makar u komentaru nema ničeg uvredljivog i/ili netočnog. Što više, … to je naša, brodska ‘teška’ istina! Na nesreću svih Brođana! Pa i onih u Portalu i onih u Gradskoj upravi.”. Riječ je o onečišćenju brodskog zraka!

  http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/tri-kaktusa-za-potez-godine

 13. Danas je mjerna postaja na Jelasu (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html), jučer je ona kod Stadiona kraj Save bila u CRVENOM, još s nekoliko mjernih postaja u RH (u Koprivnici i Kutini)! Zaista Slavonski Brod kontinuirano se ‘crveni’ zbog povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5! Je li ikoga briga za to?

  1. I danas su neke mjerne postaje, pa tako i sami gradovi u CRVENOM u RH (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Svakako tu se prednjači Slavonski Brod koji se kontinuirano ‘crveni’ zbog povećane satne koncentracije lebdećih čestica PM2.5! Sada su obje mjerne postaje: i ona na Jelasu i ona kod Stadiona kraj Save u CRVENOM. Je li ikoga briga za to?

   1. Na današnjem popodnevnom grafikonu Europske agencije za zaštitu okoliša se vidi da je onečišćenje brodskog zraka ponovo visoko i 24-satni prosjek koncentracije lebdećih čestica PM2.5 u promatranom intervalu od 11. do 17.10. više od 4 – 5 dana je iznad 25 µg/m3 (i u CRVENOM)!!! Kako smo već danas i za tu, kao i za drugu brodsku postaju zaključili na osnovu DHMZ-ovog izvješća!

    Također na spomenutom grafikonu je vidljivo da u posljednjih 365 dana, zrak je u Slavonskom Brodu bio onečišćen 30,8%, a jako onečišćen 8,4%, a ekstremno onečišćen 3,9%, što ukupno čini 43,1% dana onečišćenog zraka!!! Vidi: http://www.eea.europa.eu/themes/air/air-quality-index ! Je li ikoga briga za to?

    1. Hvala na pomoći!

    2. Je li stvarno nikoga nije briga da u posljednjih 365 dana, odnosno godinu dana u Slavonskom Brodu ukupno 43,1% dana zrak je onečišćen(!)? Što još više pogoršava situaciju, postotak svakog dana raste!

Odgovori