Peter Tot-Đerđ: Upozorenje političarima – Odustajem i/ili stavljam u mirovanje ulogu predsjednika Eko-Integrala do kraja lokalnih izbora

Evo prije par dana najavljeno je na sva zvona: “Vlada raspisuje lokalne izbore – Hrvatska novu vlast bira u 576 jedinica” (https://www.vecernji.hr/vijesti/vlada-raspisuje-lokalne-izbore-hrvatska-novu-vlast-bira-u-576-jedinica-1484311). Saznali smo ono što već najmanje tri mjeseca znamo, ali i toliko dugo to već indirektno i osjetimo. Da 16. svibnja idemo na izbore!

“U odnosu na izbore prije četiri godine, birat ćemo 568 zamjenika načelnika i gradonačelnika manje te desetak posto manje članova predstavničkih tijela.”! A sve drugo ostaje isto. Sve je odrađeno u funkciji: ‘radili smo donijeli smo novi zakon, ali nismo narušili dosadašnji izborni sustav’! Nedaj Bože da netko dirne u izborni Zakon, kao da si dirnuo u osinjak!

Eko-Integral je udruga građana

Osobno mislim, tu započinju moji, a u širem smislu naši problemi, problemi u Eko-Integralu! Kako u Statutu Udruge od 2015.god. (ali faktički prije, od osnivanja Građanske inicijative za čisti zrak), u Članku 6. i 7. piše:

“… Eko-Integral je udruga građana za promicanje ciljeva za zaštitu okoliša i prirode. … Djelatnost udruge je integralna zaštita okoliša: zraka, vode i tla, kao i prirode u gradu Slavonskom Brodu i šire, u Brodsko-posavskoj županiji. Udruga ujedno je i pravni sljednik Građanske inicijative za čisti zrak…”.

Nažalost, ovo što je u Statutu, u spomenitim člancima navedeno razni faktori, razne političke strukture, uprave i institucije ne omogućuju i to već više od desetak godina! Zbog toga sam odlučio na jedan veliki rez, a također sam to i predočio Predsjedništvu Udruge: na mog, ali ako Predsjedništvo Udruge slaže s tim i odstupanje Eko-Integrala iz zaštite okoliša, kao i naše borbe za čisti zrak.

Što je dovelo do takve odluke?

Odmah sam primio  5-6, a možda i 8 pisama podrške, pa dajem sebi slobodu i ovim putem proširujem moje razmišljanje. S tim da svakako zahvaljujem svima na podršci! No ovo što se događa nema smisla!

Mislim da sve ovo samo u posljednja tri mjeseca: sbplus.hr i urednik Jerko, Grad i gradonačelnik Duspara, tromost Ministarstva, nezainteresiranost vladi RH više od 12 godina, ali i Grada i Županije kako bi nešto učinili za Brođane, za njihovo zdravlje i čisti zrak, pa anarhija na sve strane i onda ovi posljednji podaci iz Rafinerije, zaista su doveli da se prelije ‘čaša strpljenja’!

Također mi je osobno jako žao jer (odnedavno, ali ipak kasno smo za to saznali) ništa mi eko-aktivisti ne možemo u ovoj našoj borbi. Nažalost, nismo mogli ni u prijašnjim mandatima jer u ovakvoj konstalaciji u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštine nismo imali, nemamo, a nećemo ni u budućnosti imati člana(ova)!

Slobodno mogu reći, od nikoga nismo ni dobili pravu pomoć da se to promijeni. Postojala jedna šansa, ali i ona je, nažalost, pala u vodu! No do ovakve situacije ne dolazi se samo zbog naše slabe zainteresiranosti i nerazumljevanja onih koji se kandidirali za tijela lokalnih i regionalnih samouprava, nego kako sam i ranije naveo, zbog želja onih koji nisu htjeli i ne žele već duže od 20 godina narušiti dosadašnji izborni sustav!

Trudim se o svemu bar nekoliko riječi reći, pa baš zbog toga moram se vratiti na gore nabrojane stavke koje kako sam spomenuo u posljednja tri mjeseca, ali i prije, puno kočile rad Eko-Integrala i njegovih članova! Najgore u cijeloj priči da indirektno oni nose veliku odgovornost za brodski onečišćen zrak. Istina je da smo o svemu tome puno puta smo pisali na Periskopu, no nikada nije na odmet tu i tamo nešto ponoviti!

Portal sbplus.hr i urednik Jerko Zovak

U Slavonskom Brodu ima svega. Dana 10.4.2021. u 21 00 sati na portalu sbplusu objavljena ‘udarna vijest’ (https://sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/pocetkom_lipnja_do_rafinerije_ce_iz_hrvatske_putovati_plin.aspx#), gdje se dalje ‘razglaba’:

“Kako saznajemo, radnici su danonoćno bušili s obje strane Save (i ispod nje) kako bi, u konačnici, 25. ožujka u 4.30 cijev bila u cijelosti provučena ispod korita rijeke. Iako su to dobre vijesti za Rafineriju Brod, a još bolje za Crodux, nažalost, stručnjaci su sve glasniji u mišljenju da plinofikacija neće imati značajan utjecaj na kvalitetu zraka na području grada.”.

Nije navedeno koji su ti stručnjaci. Inače, ja ne znam za takve stručnjake… Još ministar Zmajlović 2013. god., po izjavama stručnjaka govorio o 70%-om smanjenju zagađenja. Da ostale ministre zaštite okoliša i druge političare ne spominjem. Je li to znači da svi oni i stručnjaci koji su savjetovali plinofikaciju, izmišljali, lagali, ili smijem li ja ovu sbplusovu vijest naznačisti kao dezinformaciju? Ili možda kao izborni falsifikat?

Urednika Jerka Zovaka pamtim i ovih dana, ali i od prije kao brodskog ‘anti Robin Hood-a’. Zadnji izljev njegove ‘osjećajnosti’ vezane su za brisanje nick-ova na sbplus.hr-u. To je način kako Zovak štiti čitatelja sbplusa od čitatelja sbplusa! Taj čovjek je ‘nevjerojatan’! Hahaaahaaa! To se najbolje vidi iz njegovog pisma:

“Redakcija portala SBplus Vas osobno cijeni i zbog toga štiti od moguće kontaminacije do koje može doći tijekom suodnosa (hrv.  interakcije) s Vama.

Štitimo Vas od portala pod kontrolom despota Duspare – kojeg vodi certificirani kriminalac Jerko Zovak.

Naime, Vaša javljanja na našem portalu mogla bi Vas dovesti u vezu s tim leglom kriminalaca, nepotizma, protivnika općeg napretka u hrvatskoj zajednici i društvu te, u konačnici, zlih ljudi.”. Itd, itd., itd..

Grad i gradonačelnik dr Mirko Duspara

 

Nažalost. za ‘ne baš dobar’ odnos Grada, gradonačelnik Duspara i Eko-Integrala vjerujem da rijetko tko od stanovnika Slavonskog Broda ne zna? Jako teško definirati razloge takvom stanju. Još tamo početkom godine u jednom dužem članku na Periskopu detaljno sam prezentirao ‘prijateljsku’ komunikaciju s gradonačelnikom Slavonskog Broda, komunikaciju s potpredsjednikom Gradskog vijeća i daljnju kritiku rada eko-aktivista od strane gradonačelnika (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/jos-o-odgovoru-ministarstva-gospodarstva-reakciji-brodskih-celnika-nakon-zatrazenog-ocitovanja-nadleznih-institucija-u-vezi-kvalitete-zraka-i-ostalim-necistim-silama).

Ako je riječ o suradnji Grada s eko-aktivistima, pa i sa Eko-Integralom, u posljednjih 6-7 godina toga nije bilo. Tako u Gradu su odbijeni Eko-Integralovi projekti, pa i prijedlog oko formiranja Zajednice zaštite okoliša, formiranje Koordinacije za brodski zrak na nivou Grada, Županije, Ministarstva i eko-aktivista, održavanje (početkom prošle godine) Zajedničke tematske sjednice GV i ŽS o brodskom onečišćenom zraku, itd., itd.. Zaista je to tako, žalosno je i ukazuje za potrebe poboljšanja odnosa sudionika, najviše zbog Brođana!

Tromost Ministarstva, nezainteresiranost vladi RH više od 12 godina, ali i Grada i Županije…

 

Nevjerojatna je činjenica da o ovim problemima kontinuirano pišemo već duže od 8 godina! No navike sudionika nikako se ne mijenjaju, što više, vrlo često te navike i odnosi sudionika se pogoršavaju prema brodskom zraku! Samo u ovoj godini desetak članaka sam objavio na Periskopu o tim problematičnim situacijajama. To su samo neki od naslova:

Netko potpuno promašio temu, pa su glavni izvori onečišćenja: mala kućna ložišta, cestovni promet, pustinjski pijesak… (1,2,3), Da podvučemo crtu: Politika i zaštita okoliša u Slavonskom Brodu ne stanuju na istoj adresi!, Rezime eko-aktivista o 8. sjednici Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka (1,2)!

Ne znam treba li navesti primjere iz tih članaka. Možda koji biser koji ukazuju na navedenom u naslovu:

“Nejasno nam je … da pored silnih mogućnosti modeliranja sa strane DHMZ-a i dalje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uzročnike onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu još uvijek pronalaze u našem bližem okruženju i uporno … ponavljaju (svoju) staru tezu:

“Glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte)…”.”

“Poslije 2 godine i 3 mjeseca, u Slavonskom Brodu u Kazališno-koncertnoj dvorani „Ivana Brlić-Mažuranić“ dana 17. ožujka 2021. … održana je 8. sjednica Povjerenstva za praćenje poboljšanja kvalitete zraka…”.

“… značajno je još istaći da je Klara Šćuka iz Brodsko-posavske Županije u izvješću o realizaciji projekta „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu” iznijela da na kraju … nije došlo do angažiranja udruga zaštite okoliša pri realizaciji edukacije Brođana.”.

“Vezano za problematiku Rafinerije … ukazano i na eventualni problem novog izdavanja ekološke (okolišne) dozvole Rafineriji koji slijedi u prosincu …, također je zatraženo da se nikako ne odustaje od osnovnog koncepta Registra onečišćenja …, tj. praćenja onečišćenja paralelno i u Slavonskom i Bosanskom Brodu!”

“… na tematskoj sjednici Županijske skupštine o brodskom zraku, koja je održana dana 17. lipnja 2020. godine donesen je zaključak u kojem je zatraženo “od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … u iznosu od 80%…”.”.

Posljednji (zabrinjavajući) podaci iz Rafinerije

Ne mogu vjerovati da iz mog posljednjeg članka (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/stare-teze-ministarstva-rezime-eko-aktivista-o-8-sjednici-povjerenstva-za-pracenje-poboljsanja-kvalitete-zraka-2 ) nitko nije reagirao na podatke iz Rafinerije; ni iz Ministarstva, ali ni iz DHMZ-a, Grada i Županije, kao i od političara koji se pripremaju na lokalne izbore! Riječ je da se “specifičan ‘standardni hod’ onečišćenja zraka lebdećim česticama PM10 u Rafineriji” kontinuirano ponavlja!

Navešću samo neke datume… “kada je on bio više nego očigledan i skoro u kontinuitetu: 29.03., 30.03., 31.03., 01.04. i 05.04.2021. god..”. Također nešto slično se ponavljalo još jednom u kontinuitetu: 09.04., 10.04., 11.04., 12.04. i 15.04..

Iz podataka s mjerne stanice u Rafinerijii vidiljivo je da su mjerene u prvom i drugom intervalu samo u par dana više puta povećane koncentracije lebdećih čestica PM10, pa oko i iznad 120 µg/m3, ali i iznad 160 µg/m3 pa i (oko) 190 µg/m3!!! Je li to već na granici alarmantnog? Pitanje je to bez odgovora!

Umjesto zaključka

Na kraju jasno je da je najmanje ono što možemo sada napraviti, mirovanje uloge predsjednika Eko-Integrala do kraja lokalnih izbora (to je oko mjesec i pol dana)! Možda i mirovanje cijele Udruge, kao upozorenje politici i političarima. A poslije izbora vidjet ćemo, što dalje…

43 comments

Skip to comment form

 1. Može se djelovati kao humanistis pozicija “zelenog” svetonazora i izvan bilo kakve udruge.

 2. Peter Tot-Đerđ je EKO-Integral. Ostane li on živ i zdrav, sve se nastavlja kao prije.

 3. Možda će se Duspara baš sada aktivirati? Možda si mu Peter upravo ti smetao? Čovjek je problematičan.

 4. Jeba te, Duspara traži potvrdu naroda i u petom mandatu. Znači ako bi on opet bio izabran, smrad se ne bi smanjio. Kakv je to političar? Zar ga nije sram?

 5. Tot-Đerđ, nitko neće plakati,a oči će ostati totalno suhe tvojim suborcima. To je šaka jada.

 6. “Urednika Jerka Zovaka pamtim i ovih dana, ali i od prije kao brodskog ‘anti Robin Hood-a’. Zadnji izljev njegove ‘osjećajnosti’ vezane su za brisanje nick-ova na sbplus.hr-u. To je način kako Zovak štiti čitatelja sbplusa od čitatelja sbplusa! Taj čovjek je ‘nevjerojatan’! Hahaaahaaa! To se najbolje vidi iz njegovog pisma:…”
  Da ne citiram sve o mutikaši Zovaku, čitatelji sve pročitajte. Riječ je o ciničnom eliminiranju Dusparinog protivnika. Inač,e zna se, da Zovak čuva ulaze u Dusparinu problematičnu gradsku upravu.

 7. Peter , iskreno nadao sam se da ces biti kandidat za gradsku ili zupanijsku skupstinu.
  Svaki aktivizam je tezak , pa i onaj koji ima podrsku politike. Iz dosadasnjeg iskustva smo se uvjerili da lokalna gradska i zupanijska politika uopce nisu bili podrska.

 8. -Popoviću, Peter bi i Slavici solio pamet, ali ona se ne da. Ona je prva.

 9. Može li itko zamisliti da se tako destruktivno kao u Brodu ponaša, država, gradska vlast u Puli, Osijeku, Vukovaru, Dubrovniku, Splitu, Šibeniku, Gospiću? Kakvi su građani Broda takav im je i gradonačelnik i eko aktvisti.

 10. Zahvaljujem svima i na podršci i na pozitivnoj, ali i negativnoj kritici. U ovom članku, a neki su to i primijetili, htio sam sve reći; ponovo i ponovo jer sve ovo oko nas je jedna velika predizborna i izborna farsa… Također i to da “lokalna: gradska i županijska politika uopće (nažalost ni državna) nisu bili podrška.”. Bojim se da je to naš (Eko-Integralov) kraj! Možda… Možda ćemo vidjeti nekakvu promjenu, u što sumnjam, i možda ćemo doći na bolje. Ali ovako više NE MOŽE!!!

 11. Peter TDJ, svi nailaze na isto. Učitelji, doktori, poduzetnici… Državu boli organ za rješenja. A država,tsmo svi mi, jer političari nisu pali s Jupitera, to su naši, rođaci, kumovi, susjedi, prijatelji.

  U pravu si. Digni ruke..

 12. Senso , ne treba Peter odustati. Trebamo vec na ovim izborima poceti mjenjati ono sto nije dobro

 13. Čitam i nešto mi nije jasno:

  “ništa mi eko-aktivisti ne možemo u ovoj … borbi … jer u ovakvoj konstalaciji u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštine nismo imali, nemamo, a nećemo ni u budućnosti imati člana(ova)! … Postojala jedna šansa, ali i ona je, nažalost, pala u vodu!”.

  Nije li to nevjerojatno? Brođani 12 godina se muče sa zagađenim zrakom, a ako ih netko štiti to su bili i sad su eko-aktivisti… Pa zar je moguće da eko-aktivisti nisu ni na kojoj listi za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu? Prvo razredna blamaža ‘naših’, brodskih političara!

 14. Bravo Lemaićka. Svaka ti je istinita!

 15. Još jednom sam jučer morao objaviti na ‘fejsu’ (GI za čisti zrak i Brođani za Brod) grafikone s mjerne stanice Rafinerije.

  Uz ove grafikone (od 15., 16. i 17.04.) o koncentraciji lebdećih čestica PM10, bilo kakav komentar je suvišan!

  Oni i ovaj put potvrđuju ‘standardni hod’ onečišćenja zraka lebdećim česticama PM10 u Rafineriji”!

  U ta dva i pol dana 10-tak puta su u noćnim satima mjerene koncentracija lebdećih čestica PM10 iznad 100 µg/m3!!!

 16. Samo su tri osobe spomenute po imenima u članku: urednik Jerko Zovak, gradonačelnik Mirko Duspara i Klara Šćuka iz Brodsko-posavske Županije.

  O prvoj dvojici mnogo puta je pisano u raznim kolumnama na SBPeriskopu, ali i u komentarima. Mislim da o njima ne treba ništa posebno elaborirati. Oni su dovoljno dokazali svoj karakter!

  Klara Šćuka je ostala enigma! Što smo saznali ona je vezano za “izvješće o realizaciji projekta „Edukacija i obavješćivanje građana o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu” iznijela da na kraju … nije došlo do angažiranja udruga zaštite okoliša pri realizaciji edukacije Brođana.”

  Nevjerojatno, nije nađeno, da tako kažem ni kuna udrugama zaštite okoliša u Projektu vrijednosti od milijun kuna! A kako sam informiran, dečki iz Eko-Integrala su izradili aplikaciju koja je svaki sat omogućila uspoređivanje podatke mjerene na mjernim postajama SB-1, SB-2 i Raf..

  Postojale su mogućnosti razrade alarmiranja korisnika i prijenos cijele aplikacije na mobitel. A edukaciju školske djece, studenata i stanovništva SB da i ne spominjem!

  Puj, puj… Nitko nije kriv. Pjevamo mi svi, a najviše ekipa koje se ‘okupjala’ oko Projekta!

 17. Baš me zanima, kada je autor govorio o eko-aktivistima, njihovim (ne)mogućim mandatima u Gradskom vijeću i Županijskoj skupštine, spomenuo je: “Postojala jedna šansa, ali i ona je, nažalost, pala u vodu!”, na koga je onda mislio?

 18. -brodjanine1991. možda autor odgovori. Sad je bolje puno ne pričati. Izašao je iz Eko udruge.

 19. Peter Tot-Đerđ i ostali ekobrižnici, s vama ili bez vas, Brođanima se isto piše. Bilo je i bit će kako babo kaže, a babi se jebe za sve.

 20. @Jagma – Možda trebamo Jerka pitati, on sigurno zna i tu informaciju. On baš ‘sve zna’!

 21. Mislim da članak točno opisuje probleme građana sa izborima, pa tako i s lokalnim izborima.

  Ti ne možeš kroz ovih postojećih stranaka kandidirati neku grupu ljudi, ili možda i čovjeka, koji zastupaju njihove interese. Jedino i prvenstveno se na izborima zastupljeni stranački i osobni interesi! Pa zato nema ni prave koalicije za mandate u GV i u ŽS!

  Također je u članku točno navedeni najveći kočničari u borbi za brodski čisti zrak! I to je tako već 12 godina! Najgore u ovoj priči da oni i ne žele ‘se oprati’…

 22. Ovih dana cijeli Slavonski Brod uzduž i poprijeko prekopan! Evo jedna moja objava na ‘fejsu’ i kratka komunikacija s potpredsjednikom GV. Ona pokazuje kakvi su ‘demokratski odnos’ imaju oni koji su u Gradu sad na vlasti s Brođanima!

  “Grad Slavonski Brod neprestano radi na projektima koji imaju za cilj ozelenjavanje gradskog prostora, a takvi projekti zasigurno će doprinijeti funkcionalnosti, ljepšem i suvremenijem izgledu javnog prostora.”

  Nažalost, sve ovo, ako dodamo tome stanje u brodskoj situaciji i da je cijeli grad prekopan (čisto u predizberne svrhe) ima i jedan ružni karakter: pitamo se je li to zaista u predizberne svrhe?

  https://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/zapocelo-hortikulturno-uredenje-parka-u-ulici-josipa-jurja-strossmayera—-35872.html

  SS – “Koliko znam, gradi se od 2005. i to sve u predizborne svrhe…Planirano i obećano prije početka svih dosadašnjih mandata…E sad, ako nekome smeta što se gradi, mijenja okolina u kojoj živimo… onda treba prestat gradit! Doći će oni koji potroše lovu, a ne sagrade ništa… Takve čekati??”

  PTĐ – “hahahaha… čovjek koji voli soliti hranu, ali i ostalima pamet! lijep pozdrav!”

 23. Ako sam dobro shvatio, citirao si Stanislava Sorića. Da se njemu Duspara posere u glavu, on bi rekao da je to dobro, d aće bolje misliti. Takva je to gradonačelnikova vojničina-

 24. Takvi su svi u toj ekipi. Takva je Tea, nesuđena županica iz onog drugog udarnog članka na Periskopu. Takav je i Stribor koji nije ni zvanično član te ekipe, ali četiri godine svojim postupcima i izglasanim odlukama GV zagorčavao i zagorčava život Brođana. A da o nižim u hierarhiji ništa ne govorim… Nažalost, ta ekipa i takvi ‘demokratski odnosi’ nisu slučajni primjeri, nego je ‘ZAKON’ u Hrvata!

 25. Pratim na fejsu korespodenciju vezano za gornji članak. Nešto sam odabrao od kolege MZ (i to samo dio njegovog zapažanja) koji dobro opisuje uzroke i razloge slabog i sporog rješavanja brodske problematike zagađenog zraka:

  “Nitko se ne usudi dirati u problem koji ne zna riješiti. Problem je što je Peter sam, a za to smo svi manje ili više krivi! … Rado bi pomogao, ali ako je jedini problem rafinerija, a svi znamo da nije… Samo dajemo alibi da ništa ne rade oni koji mogu riješiti naše gradsko onečišćenje i kojima je to dužnost…

  To je trebala biti tema broj jedan, a ovo je praktično iako bez namjere, zapravo izgovor da MD i Vlada ne rješavaju probleme.

  S pravom sam sumnjao u vrijeme “aktivizma” gosp. Vašarevića i gđe. Vuđan da su oni igrači MD. Kada sam im to napisao na profilu, obrisali mi komentare. Vrijeme je pokazalo kako su to radili iz osobnih interesa.

  Da je TO ISTINA dokaz je što se gradonačelnik … očito osjetivši se prozvan (s pravom) pojavio na mom profilu s komentarom: “Sve što je u ingerenciji i što grad može i mora odrađujemo od 2009, od kada rafinerija radi.Ovo što je u nadležnosti i obvezi vlade morate pitati njih.Lp”.

  … (No) Gdje su političari, aktivisti, građani, … Očekivao sam “buru” komentara. Kad ono ništa. Kada gradonačelnik komentira onda SVI ŠUTE, osim mene! Što sam ja, možda najveća budaletina…?”

  Samo jedna rečenica od mene: Što misliš, kako se Peter i njegovi eko-aktivisti (jedan mali broj) osjećaju?

 26. Moram i ja reagirati. Evo moj odgovor kolegi MZ: Što se tu može? Što da mi eko-aktivisti kažemo koji već 10-tak godina govorimo, tražimo, molimo u ime Brođana vezano za brodski onečišćen zrak!

 27. U ovom zaista teškom trenutku, za čovječanstvo najtežem trenutku u 21. stoljeću, čestitam međunarodni Dan planeta Zemlje jer tako priliči.

  No također priliči, uz poruke #NEMAPREDAJE i #ZAČISTIZRAK, sve nas upozoriti: naša Zemlja je naš Dom i nemamo pravo s našom nebrigom uništiti nju!

  Da, sve to što činimo negativno, sva ta naša nebriga jednom će izaći na vidjelo! Kao što je ova pandemija s korona virusom, kao što su klimatske promjene koje se sve češće i žešće nam događaju!

  Čovječe stani malo i razmisli malo o našoj budućnosti, svati da nisi sam, ne živiš samo za sebe!

 28. Što da kažem, potpuno podržavam sve što je u naslovu i članku rečeno! Jedino nisam siguran da takvi potezi uopće mogu utjecati na političare!

  S druge strane izgleda nitko ništa nije naučio iz ‘sindroma’ s posljednjih izbora koju možemo opisati: DP – Most = – broj (odnosno manje) mandata, a DP + Most = + broj (odnosno više) mandata!

 29. Vidim dalje traju nebuloze iz sbplusa:

  “Hoće li i koliko smanjiti zagađenje zraka ostaje pričekati početak rada Rafinerije koja će kao pogonsko gorivo sada koristiti plin. No, i tada treba voditi računa o tome da je Rafinerija i ranije bila daleko veći zagađivač sumporovodikom (neugodnog mirisa, koji smanjuje kvalitetu življenja ali nije opasan po zdravlje), dok u slučaju lebdećih čestica ona nije bila glavni zagađivač. Bila je to i ostala, a tako će, sigurni smo biti i n(ako)n što ponovno proradi Rafinerija, energetska siromašnost građana koji se u sve većem broju griju na drva.”!

  Ima li sbplus kakvu ‘donaciju’ i od Rafinerije?

 30. @brodjanin1991 – i nisu sbplusovci stali samo na tome, nego nastavljaju i opet (u duhu Duspare) pozivaju eko-aktiviste i eko udruge da daju obol u zaštiti okoliša u Slavonskom Brodu:

  “Činjenica da povećane koncentracije lebdećih čestica u znatnoj mjeri dolaze upravo od ložišta i gustog prometa otvara mogućnost djelovanja na domaćem terenu za postizanje bolje kvalitete zraka. Stoga bi uz Grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija i ekološke udruge trebali zajednički udružiti snage i vršiti stalne ‘pritiske’ na vrh države kako bi poduzeli korake kojima bi Slavonskom Brodu i Brođanima omogućili povoljniju energetsku obnovu te rješavanje pitanja prometa autocestom i graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.”.

  Kao da su sbplus i Grad dali ikakav doprinos! Svima su smješni! Sjećamo se, kako je prije godinu dana izgledala ‘Dusparina odbijenica’ Eko-Integralu vezano za zamolbu za zajedničku tematsku sjednicu GV i ŽS! Pa tko je tu bolestan? Možda i blesav?

 31. @Jabihnesto, Duspara je račundžija i lažovčina. A tko laže mora imati dobru memoriju. Dupar-babo ju nema.

 32. @dika – više ne znam , što da kažem. Imam osjećaj da su i ovi izbori obična farsa. Pola Broda je prokopan, ne možeš ni pješke, ni autom, no ni biciklom brzo doći na odredište!

  Duspara i njegovi na veliko se spremaju bar 30 puta otvoriti par metara trotoara ili biciklističke staze. Jedino ne znam kako misle otvoriti novi autobusni kolodvor.

  No nisam ni siguran kad će HDZ otvoriti nove pedijatrijske ordinacije na Plavom polju. Objekat je, sramota(!), već 5 mjeseci dovršen! Kao i zapadni dio Keja, ali bez silaza, što ništa drugo nego ‘živi’ prikaz ‘sjajnih odnosa’ Grada i Županije!

 33. Uspomene – sa FB arhive prije četiri godine:

  “… slavonskobrodski aktivisti povodom Dana planeta Zemlje … ponovno su ukazali na problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.”.

  http://www.ebrod.net/slavonski-brod/clanak/nema-predaje-osam-minuta-za-osam-godina-slavonskobrodski-aktivisti-povodom-dana-planeta-zemelja-19068.html

 34. Već sam nedavno napisao da ne mogu vjerovati da nitko nije reagirao ni iz Ministarstva, ali i DHMZ-a “na specifičan ‘standardni hod’ onečišćenja zraka lebdećim česticama PM10 u Rafineriji…”.

  … vidimo da na mjernoj stanici u Rafineriji mjerene su samo u par dana više puta povećane koncentracije lebdećih čestica PM10 oko i iznad 120 µg/m3, ali i iznad 160 µg/m3! Ako sam dobro zapazio … i oko 190 µg/m3!!! Je li to već na granici alarmantnog?

 35. Pozdrav svima!Iz FB arhive od prije 3 godine! Nevjerojatno je, ali istina je!

  Tada smo javili; “Nažalost, brodski zrak je jako zagađen, ako ne vjerujete pogledajte današnji (pa može i svakidašnji) izvještaj “European Environment Agency’s European Air Quality Index”.

  Vidjet ćete da i sada, kada zaista možemo reći da je u Sl. Brodu zrak prilično čist, u zadnjih 100 dana 75 dana je brodski zrak bio zagađen ili jako zagađen!!!

  Što više početkom veljače, dana 05.02.2018.g. smo imali slučaj kada u zadnjih 100 dana, 95 dana je brodski zrak bio zagađen ili jako zagađen (vidi prilog na ‘fejsu’)!!!

 36. Ako je riječ o kvaru vezano za mjerni uređaj ili uređaj za komunikaciju, ovo stanje (više od mjesec dana) na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save u Slavonskom Brodu, zaista zabrinjavajuće!

  “25.03.2021. – Došlo je do prekida u komunikaciji s postajom. Radi se na uklanjanju kvara.”  (http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275).

 37. Iz FB arhive od prošle godine! Usporedno stanje onečišćenosti zraka u Sl. Brodu (SB1) i Zagrebu (Zg3). Sada se zna za jednog od uzroka, zbog čega Povjerenstvo za praćenje stanja 27 mjeseci nije zasjedalo!

  “… na karti onečišćenja Europske agencije zaštite okoliša … u Sl. Brodu (SB1) i Zagrebu (Zg3) … u prikazu unutar kruga dano je u postocima u posljednjih 365 dana ‘akumulirano’ onečišćenje zraka.

  Vidljivo je da u Slavonskom Brodu zrak je u posljednjih 365 dana onečišćen bio više od 43 % i to: 27,6% onečišćen (CRVENO), pa 7,6% jako onečišćen (ŽARKO CRVENO) i 7,9% ekstremno onečišćen (LJUBIČASTO)!

  Dok u Zagrebu na mjernoj postaji Zg3 zrak je onečišćen bio (samo) 24% i to: 20 % onečišćen, pa 3% jako onečišćen i samo 1 % ekstremno onečišćen!!!”!

 38. Jučer smo javili da je stanje na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save u Slavonskom Brodu zaista (je bila) zabrinjavajuće! Više od mjesec dana su nas iz DHMZ-a ‘uredno’ informirali:

  “25.03.2021. – Došlo je do prekida u komunikaciji s postajom. Radi se na uklanjanju kvara.”.

  Danas je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save proradila! Odmah smo primjetili dvije negativne stvari. Ne znam koji je zabrinjavajuće.

  Je li zabrinjavajuće da nedostaju podaci između 06. — 23.04? Možda ipak je zabrinjavajuće da najnoviji podaci nisu toliko sjajni i bajni kako su već neki Brođani na razglas najavili.

  Samo u posljednjih 80 sati sumporovodik (H2S) više puta je je bila iznad granične vrijednosti (7 µg/m3). Točnije već 25 puta (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275)! Što je previše, previše je!

 39. Tot-Đerđ je sad prisutniji kao komentator nego dok je bio u EKO-Integralu.

 40. Hvala Goli! Nažalost, to je istina, ali ne zato jer u tome uživam, nego jer je brodski zrak, makar političari i ‘političari’ tvrde da nije, i dalje je osjetno onečišćen.

  No to nikom ne smeta! Svi ‘hrabro’ se pripremamo za lokalne izbore! A odabrani već su svoje slike ‘izlagali’ na reklamnim panoima… Jaoj nama!

  PS. Samo mala napomena: nisam napustio Eko-Integral, nego sam ulogu predsjednika stavio u mirovanje

 41. Još ne znamo, što se to opet događa u Slavonskom Brodu? Evo na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save (http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=275) u 80 sati više puta (dvadesetak puta) je mjerena satna koncentracija sumporovodik (H2S) iznad granične vrijednosti (7 µg/m3). A također i dnevni prosjeci u ta tri dana kontinuirano su bili iznad granične vrijednosti (5 µg/m3)!

 42. Zaista ne znam, odakle sada ponovo sumporovodik u brodskom zraku. A ja sam to prvi put u nedjelju prijepodne osjetio. Još sam o tome i pričao svojima…

  I to nakon što je više od mjesec dana ‘uredno’ stizala informacija iz DHMZ-a: “25.03.2021. – Došlo je do prekida u komunikaciji s postajom. Radi se na uklanjanju kvara.”.

  Onda je jučer proradila mjerna postaja kod Stadiona kraj Save! Odmah smo primjetili dvije negativne stvari. Ne znam koji je zabrinjavajuće?

  Je li zabrinjavajuće da nedostaju podaci između 06. — 23.04? No, ipak možda je zabrinjavajuće da najnoviji podaci nisu toliko sjajni i bajni kako su već neki Brođani na razglas najavili. Ponovo je pojavio sumporovodik (H2S) u zraku(?)! Što je previše, previše je! Na sreću, zaslugom kiši i vjetra danas je brodski zrak čist!

  Jedina neugodna novost da (sada) na mjernoj postaji na Jelasu imamo novi kvar: “25.04.2021 – Došlo je do kvara na automatskom analizatoru čestica (PM). Kvar će biti uklonjen u najkraćem roku.”.

Odgovori