Je li ikoga briga za to: Odgovor bivšem potpredsjedniku Gradskog vijeća Slavonskog Broda

Stanislav Sorić i Peter Tot-Đerđ

U posljednje vrijeme uz moje objave na ‘fejsu’ vezano za onečišćeni brodski zrak, nakon skoro 13 godina čekanja, redovito postavljam pitanje: Je li ikoga briga za to? Evo na jedno ovakvo, možda predposljednje pitanje ‘upecao’ se bivši višemandatni potpredsjednik Gradskog vijeća u Slavonskom Brodu, sada kako on sam tvrdi, duže izvan politike: Stanislav Sorić. Tako je nastala sljedeća naša komunikacija.

SS: Da, brinu svi! Od vas stručnjaka se traži akcija, ali neka koja će riješiti naše probleme…Razna povjerenstva, tematske sjednice, prosvjedi i slične akcije nisu donijele očekivane rezultate…   

PTĐ: Nedavno u jednom intervjuu za SBPeriskop (http://www.sbperiskop.net/intervju/intervju-s-povodom-peter-tot-derd-ima-li-toga-jos-igdje-vjerojatno-nigdje-osim-u-slavonskom-brodu) skoro sam sve rekao, pa i o neispoštivanju zaključaka Povjerenstva i Odbora, nejasnim postupcima djelatnika DHMZ-a, suradnji s regionalnom i lokalnom upravama, općenito s politikom i političarima. Nažalost često eko-aktiviste krive i krivite ih svi, za sve ono što bi trebali politika i političari, još točnije morali su oni odraditi!

SS: Treba(te) odgovoriti na moje pitanje: tko je glavni krivac onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu! Tko to ne poduzima potrebne korake za rješenje tih problema? Vi stručnjaci znate kojim redoslijedom se riješavaju određeni problemi. Znate li vi stručnjaci tko su zagađivači našeg zraka? Ako ih ima, tko im daje dozvolu za rad? Osobno, nitko od nas ne može proizvoljno uprijetiti prstom u nekoga, u neki proizvodni objekt i reći da je zagađivač. Zna se tko to treba činiti, to su državne inspekcije (koje bi trebale biti potpuno neovisne) koje su za to zadužene, imaju instrumente i školovani kadar. Morale bi izaći na teren i utvrditi činjenice nakon kojih će se donositi odluke… Rade li one tako? Gledaju li nekom zagađivaču kroz prste?

PTĐ: Nevjerojatno tvrditi; svi su oko nas propustili svoje odraditi i svi su krivi, samo smo mi čisti. Mi smo sve odradili… Bar tako za sebe i za svoje političke istomišljenike tvrdite i to unazad, vjerujem već 6-7 godina! Također i oni svi to tvrde… Nije li Vam to sumnjivo?

SS: Logika vam je jača strana. Nigdje ne tvrdim da smo mi, kako vi to tvrdite, odradili sve kako bi se problem riješio. Naše ovlasti su ograničene. Ne možemo ništa raditi mimo zakona. Vi bi trebali znati proceduru. No, procedura vas ne zanima, jedino po narudžbi odrađujete korake koji bi trebali naivce i neznalice uputiti ka gradskoj upravi…i okriviti ih za propuste. Niste još odgovorili: zašto sami sebi lajkate… da bi sami sebi dali značaj? Smije li Grad zatvoriti naftovod na svoju ruku kako bi RNBB prestala zagađivati zrak iznad našeg grada? Traži se vaš odgovor!

PTĐ: Umjesto da VI I POLITIKA I POLITIČARI (i to svi) odgovarate na naša pitanja, pitanja građana i eko-aktivista i to evo već 13 godina, od kada znamo da je brodski zrak zagađen, VI I POLITIKA I POLITIČARI (i to svi) dozvolite sebi da kako sam maloprije rekao, krivicu tražite drugdje, pa i u eko-aktivistima. Pa pitate lakonski, a možda i ‘lakonički’: “Smije li Grad zatvoriti naftovod na svoju ruku kako bi RNBB prestala zagađivati zrak iznad našeg grada?”, makar u ovom trenutku neslužbeno svi znaju da Rafinerija ne radi! A ne pitate: Smiju li eko-aktivisti zatvoriti naftovod na svoju ruku kako bi RNBB prestala zagađivati zrak iznad našeg grada? Itd., itd.. Ne pitate zašto je već spomenuta suradnja eko-aktivista s Povjerenstvom, (saborskim) Odborom, DHMZ-om, regionalnom i lokalnom upravama, općenito s politikom i političarima ne funkcionira i ne daje one rezultate koji bi garantirali čisti zrak u Slavonskom Brodu!

A da još nešto, pitate me: “zašto sami sebi lajkate…?”. Odmah da vam kažem, riječ je o (vašoj) grešci u koracima jer nije riječ nikako o lajkanju, nego o podršci kod uočenog problema brodskog onečišćenog zraka. Pa dozvoljam sebi da tu aktivnost podržavam! Valjda to ima smisla! Naročito u ovakvim ‘neljudskim’ uvjetima i slučajevima koji traju već 13 godina!

SS: Ja sam osobno već nekoliko puta, ako ne i desetak, pisao i imao prepisku o problemu zraka u našem gradu. No nisam se želio praviti pametan poput nekih, tražio sam odgovore od vas znalaca, da nam kažete što bi to mi brođani trebali učiniti da se taj naš problem riješi… Do dana današnjeg, znalci s državne razine, kojima smo se obraćali, davali su neprestano obećanja. Sjetimo se predsjednice Kolinde koja je čak u predizbornom pripetavanju izjavila da je problem riješen…išla je do Putina (čak mu je i gradonačelnik uputio molbu da se taj problem pokuša što brže riješiti. Brodska politika je učinila sve u svojoj moći, pa čak i HDZ-ovska, da se razriješi problem brođana oko kvalitete zraka…

Vjerujem da naši brodski HDZ-ovi zastupnici u Saboru čak i ne dignu ruku i da ne podrže Plenkovića u nekim drugim odlukama vlade, da ga ucjene zbog nekvalitetnog zraka, problem se ne bi riješio…Ovako, nama ostaje jedino trabunjati o kvaliteti zraka u našem gradu…Uzalud nam trud svirači. Ovime završavam prepisku s vama o ovoj temi! Zamarate me. Opet ste sami sebi na postu gore dali podršku! Zbog čega? Meni je to smiješno! Da, na kraju, moram reći da ste postavili dobro pitanje koje smo mi vama, kako kažete, trebali postaviti: Smijete li vi ekološki ratnici zavrnuti ventile JANAF-ovog naftovoda da bi se spriječila opskrba RNBB i posljedično tome zagađivanje zraka iznad našeg grada?

PTĐ: Pričam ti pričam i odmah mi je lakše. Ja i mi, moji voljeni nismo krivi, sve smo mi pokušali. Hajde, stani malo! Gdje su vam rezultati? Što ste to, ono napravili? Pisali ste zamolbu KGK? Poslano je 400 dopisa… Netko bi o tome šutio jer sve je to bez rezultata! Koliko toga su eko-aktivisti povukli dosada (otvorena pisma, apele, prosvjede, odlaske u Zagreb; u Ministarstvo, u Saborski odbor…). Mi iz Eko-Integrala (sada nedavno) sve smo objasnili u našim primjedbama i prijedlozima na Akcijski plan, kojeg je Grad bio dužan izraditi još davnih dana. No, nitko nam dva mjeseca nije odgovorio iz Grada. Zašto?

I tu je onda stala naša komunikacija. A puno toga smo mogli još reći jedni drugima. Mogli smo dotaknuti sva pitanja o čemu sam u posljednje vrijeme pisao i na SBPeriskopu:

A) Znamo već duže vrijeme, …da je po izvješću Europske agencije za okoliš: “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”. Bojim se da na prstima jedne ruke može se izbrojiti sve naše, hoću reći brodske i slavonske medije koji su tu vijest objavili.”. A i Grad i Gradsko vijeće uporno o tome šute!

B) Danas još se uvijek točno ne zna, što se događa u Rafineriji nafte Brod. Ona je za vrijeme intenzivnog rada u posljednjih desetak godina, prije havarije godišnji je ‘popalila’ 100-150 tisuća tona otpadnog mazuta kod prerade (oko) milijun tona nafte godišnje! Ono što neslužbeno znamo, Rafinerija nafte Brod ne radi???

C) U Akcijskom planu “nisu (ili samo u kratkim crtama) spominjani brodski industrijski kompleksi: PZC, SJI, ĐĐ Ljevaona, Slavonija DI, pa i Komunalac d.o.o. – odlagalište otpada Vijuš, koji su mogući ‘proizvođači’ dijela brodskog onečišćenog zraka…”. A u budućnosti su možda i mogući izazivači ekološke katastrofe”!

D) Povjerenstvo za praćenje poboljšanja kvalitete zraka na području Grada Slavonskog Broda, “kao operativno tijelo intenzivno treba raditi na provedbi konkretnih aktivnosti, osobito onih koje se odnose na: redovito izvješćivanje građana Grada Slavonskog Broda o kvalitete zraka … i svim aktivnostima koje država poduzima u cilju rješavanja problema onečišćenja zraka…”. Itd., itd..

E) Postoji više zaključaka i Povjerenstva za praćenje kvalitete zraka, kao i (saborskog) Odbora zaštite okoliša da će se Slavonski Brod i Brod u Republici Srpskoj uzimati u razmatranje kao jedna cjelina i da će se poduzeti sva raspoloživa sredstva kako bi se to postiglo. I još uvijek ništa s ničim.

F) Svakako bi energetske učinkovitost bila puno veća kada bi se uvažili Zaključci tematske sjednice Županijska skupština od 17. lipnja 2020. godine o Izvješću o stanju kvalitete zraka na području BPŽ u 2019. godini. Posebno pod točkom 2 piše: “Tražimo od Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti sufinanciranje cjelovite energetske obnove obiteljskih kuća i višestambenih zgrada … od 80%.”!

Sve su ta pitanja, a ima ih još o kojima bi se moglo popričat s bivšim višemandatnim potpredsjednikom Gradskog vijeća u Slavonskom Brodu. Da se ne zaboravimo o tome se moglo pričati i o traženoj ali ne i održanoj Zajedničkoj tematskoj sjednici Gradskog vijeće i Županijske skupštine. Koja slučajnost, g. Stanislav Sorić je tada bio potpredsjednik Gradskog vijeća! Bio je također u onoj strukturi koja nije željela tu zajedničku tematsku sjednicu! 

26 comments

Skip to comment form

 1. Alien protiv predatora.

 2. Dobra polemika. Bez starca nema udarca. Mislim da je Peter u bodovnoj prednosti.

 3. Dva eko bika na brvnu. A brvno je Fejs i ovaj portal. Trke Rudonja, trke Mudonja.

  1. A koji je od njih dvojice Mudonja?

 4. Peter je u prednosti jer je obrazovan i inteligentan naspram brkatog mulca koji je potrčko gradonačelnika za naknade koje prima iz gradske blagajne. Taj nije u stanju složiti smislenu izjavnu rečenicu bez da zamuca ili ju pročita sa papira. Taj čovjek je na sjednici GV izjavio da je gđa Hanka Paldum svojim nastupom za 8. mart zasjenila sva događanja u KKD, kao činjenicu da popije rad tadašnjeg direktora Špicera. Helouuu? Tako da mi nije jasno zašto uopće spominjete tog dotepenca.
  Drugo, gradonačelnik nam je u strahu za život od gospodina sa kojim ispija kave i posluje dugi niz godina, a o tome piše urednik portala koji također sjedi i pije u kući istog poduzetnika. Što o tome ne pišete?

 5. Ne ulazim tko je u polemici u prednosti, ovakve rasprave su se trebale početi voditi davno prije, možda bi problem oko zagađenja zraka koliko, toliko urodio plodom! Tješim se onom narodnom izrekom “nikad nije kasno!”

 6. Kao ”zanašać” ili ”zanosioc” ili ”popotrebizabacivač” testisa poglavara ovog grada, pukovnik, bivši vijećnik, gospodin S.S. bi mogao sugerirati šerifu da uklone deponiju smeća sa Vijuša izvan grada.
  Nikada nije kasno ni za to.

 7. Po pitanju zagađenja zraka se je samo malčice umirio rad rafinerije (i to je upitno da li se rafinerija gasi zbog lošeg poslovanja ili se prebacuju na plin kojeg su svakako imali u planu), pisali su se dopisi, radili prosvjedi (pohvalno), ali što se uistinu postiglo?
  Pisanje pisama pod izgovorom da se je odradilo sve što se moglo (mislim pri tome na gradske vlasti jer samo pišu pisma). Zašto toliko uznemireni gradski poglavari ne poduzimaju konkretne mjere i kupe neku parcelu izvan grada na nekoj njivi i angažiraju brata koji se prijeti šerifu, da sa mašinerijom da ogradi tu parcelu sa zemljanim bendovima i tamo presele otpad. Mi smo sretni, šerif je sretan i brat koji se prijeti šerifu je sretan jer je dobio radove za gradnju i odvoz.
  Ali ne. Vlast oštro osuđuje, oštro reagira i piše pisma. Mazanje očiju.
  Opet spominjemi bit cu dosadan i dalje: prvo počistiti svoj grad pa onda možemo kukati i jaukati kako nas drugi zagađuju.

 8. Dobro je ispao članak. Jedino ta dvojica na slici mogli su se usmjeriti da gledaju ‘jedan u drugog’, a ne ovako, kao da se iz dubine duše mrze… Šala mala!

 9. Danas, posebno večeras vjerojatno pod utjecajem južine, povećan je broj mjernih postaja, pa tako i samih gradova koji su u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! I dalje i u Slavonskom Brodu nema nikakvih promjena u zraku. Danas su i dalje mjerne postaje: i ona na Jelasu i ona kod Stadiona kraj Save kontinuirano u CRVENOM.

 10. “Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?” – pita se na SBTV-u. Detaljnije gledajte u večerašnjem Dnevniku u 20 00 i 22 00 sati!

  https://sbtv.hr/vijesti/item/9905-zasto-zagadenje-zraka-u-slavonskom-brodu-vise-nikoga-ne-zanima

  1. Evo danas mediji su se raspričali o brodskom zagađenom zraku. Tako i SBTV, NovaTV, pa RTL… No nigdje nismo vidjeli HRT! Nevjerojatno! Slično kako nismo čuli ni g. Sorića, Valentu i Ćosića, predsjednike GV i ŽS, Dusparu i Marušića, gradonačelnika i župana… Kao da oni nisu zapazili onečišćenje zraka koje Brođane muči već 13 godina!

 11. “Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?” – pita se na SBTV-u. Odgovor na postavljeno pitanje mora se poslušati i pogledati na Youtube-u i onda proanalizirati, kako bi Brođani shvatili u kojem okruženju žive!

  https://youtu.be/ScrvftmaU78?list=PL5IprVGsEOLZS63MChp3_-sEZCLkl0PcV

 12. Jučer vjerojatno pod utjecajem južine, povećan broj mjernih postaja, pa tako i gradova bili su u CRVENOM, među njima i obje brodske mjerne postaje!

  Jutros je situacija skroz drugačija. Pored Slavonskog Brod samo su istarske mjerne postaje: u Kaštijunu i Višnjanu u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). No dok je mjerna postaja na Jelasu danas CRVENOM (onečišćen zrak), ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak)! Je li ikoga briga za to?

  1. Zašto zagađenje zraka u Slavonskom Brodu više nikoga ne zanima?” – postavljeno je jučer pitanje na SBTV-u, NovaTV-u, RTL-u? A na HRT-u nije! A stanje je sve gore.

   Evo od jutros od 9 00 sati, ali i sada(!) samo su mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html). Točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak)!

   Treba još spomenuti da se obje brodske mjerne postaje od jučer popodne 15-ak sati kontinuirano mjerile koncentracije PM2.5 iznad 40 µg/m3(!). No kod Stadiona kraj Save mjerene su sinoć koncentracije PM2.5 od 113 i 133 µg/m3(!), a i koncentracije PM10 od 124 i 144 µg/m3!

   Rezultat toga se lijepo vidi u prilogu (na ‘fejsu’), ali i na linku: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=275! Je li ikoga briga za to?

  2. Pozdrav svima! Zaista, kako Nova TV kaže: “Grad s većim problemom od Zagreba … je Slavonski Brod.”! A to naši stručnjaci kao da ne znaju(?)!

   Kako je jučer ujutro ostale su samo mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM, točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak), danas, to još uvijek samo su brodske mjerne postaje u CRVENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)!!! A cijela Hrvatska je u ZELENOM! Je li ikoga briga za to?

 13. Nevjerojatno da ni nakon 40 sati od objave kolumne, nitko ni iz Gradske uprave, pa ni iz Gradskog vijeća sa NL MD još nije stao u obranu “bivšem višemandatnom potpredsjedniku Gradskog vijeća u Slavonskom Brodu”. Nije valjda da ‘revolucija jede svoju djecu’? Sigurno da je Sorić već duže vrijeme napunio 70! Šala mala. No da njegovi prijatelji: Anto, Mario, pa Davor, makar je on sada u drugoj firmi, jednu lijepu riječ nisu mogli izustiti! Da čitao sam da “sada kako on sam (Sorić) tvrdi, duže (vrijeme je) izvan politike!”.

 14. Nesto novo! Objavljeno sinoć u Dnevniku Nova TV! U biti tu su dvije nove stvari:

  “Grad s većim problemom od Zagreba … je Slavonski Brod. Od 365 dana zrak je onečišćen njih 40 posto. Kvaliteta zraka je i ovih dana u crvenom. Nakon što su iz rafinerije poručili da više ne rade, oči su uprte na lokalne zagađivače. Iz građanske inicijative najavljuju analizu.

  ”Kad dođe do toga, onda ćemo točno reći, ali izvršit će se mjerenje u Slavonskom Brodu da se točno zna lokalitet i subjekt koji to zagađenje radi”, poručuje Peter Tot-Đerđ iz građanske inicijative za čisti zrak.”.

  https://novatv.dnevnik.hr/clanak/vijesti/hrvatska/zrak-losije-kvalitete-udisu-stanovnici-zagreba-slavonskog-broda-koprivnice-i-kutine—680610.html

 15. Od prekjučer ujutro u Hrvatskoj ostale su samo mjerne postaje u Slavonskom Brodu u CRVENOM, točnije, mjerna postaja na Jelasu u CRVENOM (onečišćen zrak), a ona kod Stadiona kraj Save u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak)!

  Onda jučer, pa i danas ponovo su samo brodske mjerne postaje u CRVENOM!!! A cijela Hrvatska je u ZELENOM (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html)! To je tako već četvrti dan! Inače za vrijeme listopada brodske mjerne postaje su skoro kontinuirano bile u CRVENOM Je li ikoga briga za to?

 16. “Povišena koncentracija lebdećih čestica u gradu Slavonskom Brodu” – javila je jučer Gradska uprava Brođanima koji svi već dugo znaju da po izvješću Europske agencije za okoliš: “Slavonski Brod treći najgori u Europi po kvaliteti zraka”, a također i to da za vrijeme mjeseca listopada brodske mjerne postaje su skoro kontinuirano bile u CRVENOM, a ponekad i ŽARKO CRVENOM!

  “Ovim putem (završava se ’proglas’ iz GU SB) umolimo sve građane i potencijalne onečišćivače na području Slavonskog Broda da svojim ponašanjem i aktivnostima ne doprinose dodatnom onečišćenju zraka kako ne bi ugrozili zdravlje ranjivijih skupina stanovništva.”.

  https://www.slavonski-brod.hr/vijesti/11746-povisena-koncentracija-lebdecih-cestica-u-gradu-slavonskom-brodu

 17. Izgleda polako se i u Slavonskom Brodu stabilizira situacija. Mjerna postaja na Jelasu sada nakon više od tri dana kontinuiranog onečišćenja s lebdećim čestica PM2.5 i što je ona bila u CRVENOM (onečišćen zrak), sada je u ZELENOM!

  Situacija je na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save koja je bila i u ŽARKO CRVENOM (onečišćen zrak) i više od sedam dana kontinuiranog onečišćenja s lebdećim čestica PM2.5, polako se također stabilizira!

  1. Posebno nas zabrinjava jedna činjenica, za koju izgleda stvarno nikoga nije briga(!), a to je da broj ‘onečišćenih dana’ po izvješću Europske agencije za zaštitu okoliša stalno raste u Slavonskom Brodu.

   Prije petnaestak dana broj takvih dana u posljednjih 365 dana bio je oko 41,7% (onečišćen 29,4%, a jako onečišćen 8,4%, a ekstremno onečišćen 3,9%)!

   Poslije tjedan dana broj (obično) onečišćeni dana narastao na 30,8%, a sada na 31,8%, dok su ostali brojevi ostali isti! Što znači da ukupno ‘onečišćenih dana’ je 44,1%!!!

  2. Jučer smo se i mi u Slavonskom Brodu ponadali stabilizaciji situacije. No ona je kratko trajala. Mjerna postaja na Jelasu ponovo i jutros ima povećana onečišćenja s lebdećim čestica PM2.5 i ona je u CRVENOM (onečišćen zrak) zajedno s mjernim postajama u Koprivnici i na Zagreb-3! Dok je mjerna postaja kod Stadiona kraj Save je u ŽUTOM. No, ne zna se u kojem smjeru će krenuti to onečišćenje!

   1. Kako smo prijepodne i predvidjeli u Slavonskom Brodu još popodne, suprotnom našem jučerašnjem nadanju o stabilizaciji situacije, obje brodske mjerne postaje zajedno s mjernim postajama u Koprivnici i na Zagreb-3 bile su u CRVENOM (onečišćen zrak). Tako i večeras mjerne postaje na Jelasu i kod Stadiona kraj Save su u CRVENOM! Je li ikoga briga za to?

    1. Nažalost, u Slavonskom Brodu stanje zraka ide prema gorem. Evo, već petnaestak sati na mjernoj postaji kod Stadiona kraj Save 24-satni klizni prosjek lebdećih čestica PM2.5 je oko i iznad 50 µg/m3! Mjerna postaja zajedno s mjernim postajama u Koprivnici (http://iszz.azo.hr/iskzl/index.html) je u ŽARKO CRVENOM (jako onečišćen zrak)! Je li ikoga briga za to?

 18. Problemi Brođana sa onečišćenim zrakom – U Pressingu SBTV-a odgovor na postavljena pitanja pokušat će dati Peter Tot-Đerđ, predsjednik Eko-Integrala

  https://www.youtube.com/watch?v=WOm7s4_6MHo&list=PL5IprVGsEOLa3aSUrILcXn0ecravjBexU&t

Odgovori