Čestitamo na pristupanju ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’!

Vjerojatno neki od čitatelja SBPeriskopa se sjeća događaja unazad godinu pol dana kada su brodski eko-aktivisti na čelu sa Udrugom Eko-Integral na prošlogodišnjoj Skupštini Udruge u siječnju pokrenuli aktivnost vezano za održavanje zajedničke Tematske sjednice Gradskog vijeća i Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku.  Brzo su odaslane zamolbe i Predsjedniku Županijske skupštine g. Peri Čosiću, Predsjedniku Gradskog vijeća g. Striboru Valenti, Gradonačelniku Slavonskog Broda g. Mirku Duspari i Županu Brodsko-posavske županije g. Danijelu Marušiću.

Nažalost, do realizacije te sjednice nikada nije došlo, o čemu smo više puta pisali (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/i-dalje-je-aktualna-zajednicka-tematska-sjednica-gradskog-vijeca-i-zupanijske-skupstine). A također smo pisali i o tome da na kraju, nakon što je tadašnji, pa i sadašnji Predsjednik GV, Stribor Valenta više puta, pa i pismeno odbio tu inicijativu eko-aktivista, u lipnju prošle godine je održana Tematska sjednica Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku (http://www.sbperiskop.net/kolumne/ptderd/s-tematske-sjednice-zupanijeske-skupstine-zakljucci-su-dobri-ali-mogli-su-biti-mozda-i-povoljniji-za-brodane). Nažalost, većina zaključaka s te sjednice, nikada nisu doživjeli svoju primjenu! Ali to je druga priča…

Tako smo mi Brođani dočekali i Parlamentarne i Lokalne izbore, pa rezultate tih izbora i novu-staru politiku, tako i Vlade i lokalne i regionalne uprave i samouprave! Svemu tome smo isto više puta pisali, pa i o tome da nakon tih izbora pristup ni na kojem nivou upravljanja nije se ništa promijenio, naročito ako je riječ o zaštiti okoliša, a posebno ako je riječ o brodskom onečišćenom zraku.

Ovi dana svjedoci smo bili najnovijem primjeru vezano za donošenje brzopotezne odluke Gradskog vijeća o pristupanju Grada Slavonskog Broda ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’ europskih gradova.

Evo kako nekako izgleda djelovanje Gradske uprave, Grada, Gradonačelnika i novog Gradskog vijeća i to oko “klime i energije”, odnosno kako bi mi rekli: zaštite okoliša. Na stranicama Grada neki dan smo saznali za Prijedlog dopune prijedloga Dnevnog reda 2. sjednice Gradskog vijeća. Uz ostalog piše i ovo:

“Nakon sazivanja 2. sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda s predloženim Dnevnim redom, zaprimljen je sljedeći prijedlog za dopunom dnevnog reda kako slijedi:

 1. Prijedlog dopune dnevnog reda s točkom 27. prijedloga Dnevnog reda

– Prijedlog Odluke o pristupanju Grada Slavonskog Broda ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’ europskih gradova” (https://www.slavonski-brod.hr/images/Sjednice/2021_2025/02/Sporazum_za_klimu_i_energiju.pdf)

Zaista nevjerojatna lakoća ‘upravljanja’, ali i administriranja ako je riječ o zaštiti okoliša! Čestitamo Gradonačelniku na pristupanju ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’!

Kako smo informirani Odluka je jednoglasno prihvaćena. 

17 comments

Skip to comment form

 1. Još jedna napomena na kraju. Ova uvodna informacija o ‘Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju’ od 17. prosinac 2018. god. stoji na mrežama svih mreža:

  “Covenant of Mayors ili na hrvatskom Sporazum gradonačelnika je najveća i najuspješnija inicijativa Europske komisije koja aktivno uključuje jedinice lokalne i regionalne samouprave u borbu protiv klimatskih promjena. Inicijativa je pokrenuta u siječnju 2008. godine s ciljem umrežavanja gradova i općina kako bi se olakšala međusobna razmjena znanja i iskustava o učinkovitom korištenju energije na lokalnoj razini.”!

  https://www.udruga-gradova.hr/sporazum-gradonacelnika-za-klimu-i-energiju/

 2. Autor, kako se to kaže, sitno i s pravom podjebava gradsku vlast.

  1. Gradonačelnik Mirko i Stribor, prvi GV-ovac -ni počešati se neće. Oni imaju kožu 10 cm debelu.

   1. Zvuči nevjerojatno da gradska vlast ne treba eko-aktiviste kao konzultante.

    1. Maki, nedavno negdje sam pročitao jedan komentar da ni Grad, ni Županija u posljednje vrijeme, dok Grad već 5 – 6 godina, slabo podržavaju inicijativu eko-aktivista! Što je stvarno neodgovorno, posebno ako je riječ o Gradu i Gradonačelniku Duspari!

 3. Nema nade, jer nije bilo promjene. Duspara i Valenta opet su ekipa koja podcijenjuje Eko Integral. Zato savjetujem integralcima da nemaju posla s njima. Samobi se iznervirali s ljudima koji žele uvijek nešto ušićariti.

 4. Čitali smo u članku da je “u lipnju prošle godine održana Tematska sjednica Županijske skupštine o brodskom onečišćenom zraku”. Tada je vjerojatno posljednji put bila riječ u Županijskoj skupštini o toj problematici.

  No, volio bih znati, kada je posljednji put posvećena bilo koja točka dnevnog reda Gradskog vijeća brodskom onečišćenom zraku? Mislim, taj podatak najbolje opisuje odnos Gradske uprave, Gradonačelnika i Gradskog vijeća prema zaštiti okoliša i brodskom onečišćenom zraku!

  1. Zorane, Vjeran živi u jednom skroz drugačijem okruženju. No svaka mu čast! Jedino nam je jako žao jer izgleda i kod njega je splasnula zainteresiranost za rješavanje brodske problematike onečišćenog zraka! Da, jedno vrijeme smo imali jako dobru suradnju…

 5. Ovih dana zaprimio sam jedan važan mail od našeg dragog eko-prijatelja, dr V. Mijića u kojem sve nas informira:

  “Na internetskoj stranici prilagodba-klimi.hr, središnje mjesto za informiranje i edukaciju o prilagodbi klimatskim promjenama u Republici Hrvatskoj, objavljena je interaktivna karta Hrvatske. Na karti možete pronaći sve gradove koji implementiraju Akcijske planove za energetski i klimatski održiv razvoj (Sustainable Energy and Climate Action Plan – SECAP) te su usvojili Strategije, Programe i Planove prilagodbe klimatskim promjenama. Svaki označeni grad na karti ima prikazan popis usvojenih dokumenata s poveznicama koje vam omogućuju jednostavni pristup istima.

  Interaktivnu kartu možete pregledati na sljedećoj poveznici:
  https://prilagodba-klimi.hr/karta-hrvatske/.”

  1. Pa da zaboravio sam reći, u Slavonskom Brodu nije moguće odabrati i otvoriti rezultat implementacije Akcijskih planova za energetski i klimatski održiv razvoj!

 6. Peter. Poznam Vjerana vec 10-tak godina.
  Ocito je da je u njegovom kraju puno bolja klima.
  Neki dan sam napisao da u Brodu nije strasna ni vijecnicka naknada ni broj zaposlenih nego njihova ucinkovitost.
  Zamisli da u Sl. Brodu dodjes u grad i trazis pomoc za povlacenjem nepovratnih sredstava iz EU oko obnove zgrada i da ti oni ponude vec pripremljen projekt koji treba prilagoditi tvojoj kuci ili zgradi.
  Nisu od pomoci. A nekad imam utisak i da odmazu.
  Jedan problem je sto konkretno ljudi na Slavoniji 1 placaju Brod -plinu nesto sto ne koriste i nitko se od odgovornih u Brodu nije potrudio da se to rijesi.
  Kao da im je posao da brodjanima bude jos teze.

  1. Naravno svi i to vidimo i osjećamo! Nešto sam i ja nedavno pokušavao s ventilacijskim sustavima na Slavonija I. Inače ti sustavi već blizu četrdeset godina nisu održavani. Tu prvu mislim o tim ‘ventilacijskim dimnjacima’, a da ne pričam o motorima koji izvlače ‘potrošen’, a ubacuju (uvjetno) friški zrak. Upoznao i čovjeka koji sličan posao svake godine odrađuje sa svojom ekipom u drugom ili trećem najvećem gradu u Švedskoj… No takvo nešto nije moguće u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj!

 7. Naravno, cast izuzecima

 8. “Opskrba plinom u Rafineriji će krenuti kada RS izda Uporabnu dozvolu, a što se očekuje u narednih 15 do 20 dana – …kazao je Branko Radošević iz Croduxa, dodajući kako je Tehnički prijem u RS-u obavljen.” – čitamo tu najnoviju informaciju zajedno sa mnoštvom kontradiktornih vijesti na jednom brodskom portalu.

  U biti s Rafinerijom od pamtivijeka je tako bilo. Neki dan je u Gradskoj upravi održan sastanak s direktorima Rafinerije nafte Brod i onda je gradonačelniku Duspari najavljen da Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu, a evo sada informacija da su prenamjena produktovoda i plinofikacija Rafinerija završeni… Mašala!

  https://sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/isporuka_plina_rafineriji__krenut_ce_u_narednih_20-ak_dana.aspx

 9. Ovih dana smo u Eko-Integralu zaprimili važnu informaciju, nažalost ne baš najkorektnijim putem (preko legalnih službih Grada SB!), o Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka u SB, koji Akcijski plan sa strane Grada kasnio je nekoliko desetak mjeseci, ali sad je, od kraja lipnja dovršen. Izrađivač Akcijskog plana je DVOKUT ECRO d.o.o., Zagreb. Kao važna napomena: od 8. srpnja započela je prijava primjedbi na tekst Akcijskog plana i trajat će 30 dana!

  https://www.slavonski-brod.hr/images/Dokumenti/akcijski_plan/APZO_GradSlavonskiBrod_18_06_2021-KONA%C4%8CNA_VERZIJA.pdf

  1. Ne znam, što da kažem(?)! Svi vidite, kako se gospada u Gradskoj upravi, pa i sam Gradonačelnik, ponašaju. Za njih Eko-Integral ne postoji, na sreću ipak ‘prepoznaju’ neke od naših članova, pa im se obraćaju(?)… Opet naši neki drugi članovi dalje žive za ovaj Grad i vjerujem, kako sam i rekao, na vrijeme ćemo reagirati na tekst Akcijskog plana!

Odgovori