Brodski zrak zagađen: Ozon prijeti! (2)

Mislim, još tamo od 2015. godine, svake godine preko ljeta više puta se javljam na SBPeriskopu vezano za brodsko onečišćenje zraka prizemnim ozonom. Izgleda, nažalost, ni ova godina neće biti dugačija. Ozon (O3) već duže vrijeme prijeti Brođanima! Jedina je razlika u tome da više ni brodski, ali ni važniji hrvatski mediji ne prate agoniju Brođana i problem brodskog onečišćenog zraka.

Tako, tamo 2015. godine svuda smo mogli čitati o tome da „ozon prijeti, zrak zagađen“, „Rijeka i Split dišu čisto, a smrad guši Brođane…“, „Brod među pet gradova kojima zrak nepovoljno utječe na zdravlje“, a danas ništa! Čini se, spomenuti mediji se slažu sa ‘smjernicama’ Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, DHMZ-a, Povjerenstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo da brodski zrak nije onečišćen, samo tu i tamo preko zime i sve dosadašnje priče o onečišćenom zraku treba staviti ad acta!

Ili još točnije: “Glavni izvori emisija lebdećih čestica (PM) u zraku su mala kućna ložišta koja koriste kruta i tekuća goriva, a slijede promet (cestovni), industrija (rafinerija nafte)… Značajan utjecaj na visoke koncentracije lebdećih čestica zimi imaju meteorološki uvjeti koji doprinose akumulaciji onečišćenja nad gradom.” (Iz dopisa Ministarstva iz veljače 2021. godine.). A o ozonu ništa!

Ovih dana je u Slavonskom Brodu na mjernoj postaji na Jelasu već šesnaesti put ove godine mjeren najveći osmosatni prosjek koncentracije ozona iznad ciljane vrijednosti od 120 µg/m3(!). Vidi prilog i link: http://iszz.azo.hr/iskzl/postaja.html?id=165 ! A kako je već najavljeno, očekuje se dolazak novog toplinskog vala, što će sigurno povećati broj spomenutih dana…

Prema Uredbi o graničnim vrijednostima onečišćujućih tvari u zraku, definirana je najviša dnevna osmosatna srednja vrijednost (prosjek) ozona proračunata iz satnih mjerenih koncentracija ozona, a kako smo već naznačili, ona je 120 μg/m3. A broj takvih dana ne smije biti veći od 25!

Inače ozon (O3) je otrovan i nestabilan plin blijedo plave boje, neugodna mirisa (na varikinu, ali često može mirisati i na karanfile ili katran ovisno sa kojim plinovima se pomiješa).

U velikim koncentracijama ozon je vrlo nestabilan. Nastaje u prirodi pod djelovanjem UV zračenja koje dolazi sa Sunca. Pod tim djelovanjem, molekula kisika (O2) koja je stabilna uzima još jedan atom kisika i nastaje ozon (O3). Kako je ozon nestabilan, on se vraća u prvobitno stanje i otpušta atom kisika koji je u prvom trenutku nevezan. Na tom se i zasniva vrlo snažno oksidacijsko djelovanje.

Za razliku od ozona u ozonskom omotaču, koji je neophodan za život na Zemlji, ozon pri tlu je nepoželjan. Prizemni ozon u manjim količinama iritira očnu sluznicu, grlo, nos i dišne putove. Dok izloženost ozonu rezultira negativnim učincima na ljudsko zdravlje kao što su: astma, bronhitis i drugi kardiopulmonalni problemi, a što je još nevjerojatnije, s mogućim smrtnim posljedicama. Posve je izvjesno da dugotrajna izloženost ozonu sigurno povećava i rizik smrti od respiratornih bolesti.

Usput u Slavonskom Brodu dosada se potpuno zanemaruje činjenica da prokursori ozona mogu doći i iz emisije prekosavske rafinerije, ali i iz brodske industrije (o čemu sam još 2017. pisao: http://www.sbperiskop.net/drustvo/sb/prizemni-ozon-je-poveznica-rafinerije-saint-jeana-i-dhmz-a) i to najviše dušikovi oksidi, pa ugljikovodici i hlapljivi organski tvari!

Svakom je jasno, da takvo nešto: (skoro) kontinuiranu koncentraciju ozona iznad ciljane vrijednosti od 120 µg/m3, jedino u kontinentalnom dijelu Hrvatske mogu izazvati onečišćenja iz nekih većih industrijskih kompleksa! Baš onih koje smo i naveli!

24 comments

Skip to comment form

 1. Generalno, Brod zanemaruje sebe. Oni koji bi ga po dužnosti trebali štitit, ne poduzimaju ni probližno dovoljno. a stranu koji su dominantni uzroci onečišćenja zraka, protiv nijednoga ne poduzima se gotovo ništa. Eko aktivisti i građani svjedoče indolenciji i nebrizi gradskih vlasti koje ne lobiraju u državi da se zaustavi decenijsko trovanje stanovnika.

  1. Ne zaboravi da su baš na ovom portalu autor članka i drugovi nazvani pizdunima, jer su neodlučni za drastične mjere u cilju zaštite djece i ostalih.

   1. Ipak, osobno sam im zahvalna na trudu, na brizi, na upozorenjima. Oni se, koliko znaju i umiju, bore na dva fronta – protiv zagađenja i onih koji bi ga po službenoj dužnosti trebali liminirati.

    1. S pravom su nazvani pizdunima. Vrte se u krug kao ker koji lovi svoj rep. Daj, potrčite i barem zalajte kako treba na odgovorne, ako se već bojite ugristi ih¨!

     1. Ne znam tko si ti, tko sebe naziva “direkt”-om! Neću biti vulgaran, ali to me asocira na nešto bez slova “i” i “t”!

      Nažalost, vidim da jako slabo poznaješ situaciju, a izgleda da ona te i ne zanima.

      No vrlo kratko za tvoju informaciju ni Grad, ni Županija, naročito u zadnje vrijeme zvanično slabo podržavaju inicijativu eko-aktivista! Svi bi, pa tako i Ministarstvo, željeli bar na papiru da SB bude “čist” grad! A SB po izvješću Europske agencije za okoliš na trećem mjestu u EU!!!

      1. Poznajem ja situaciju. Dišem ju svaki dan. Pizduni su, jer ne podviknu vlastima da je dosta. S takvim vlastima treba puno grublje, a ne samo isturiti Petera Tota-Đerđa koji je fin i kulturan čovjek.

  2. Zaista, dokle će brodska i hrvatska politika o svemu tome šutjeti?

   “Najzagađeniji zrak je u poljskom gradu Nowy Sącz, a slijede Cremona u Italiji te Slavonski Brod u Hrvatskoj” – po izvješću Europske agencije za okoliš!!!

   https://www.jutarnji.hr/planet/europska-agencija-za-okolis-slavonski-brod-medu-tri-je-najzagadenija-grada-u-europi-15081587

 2. Ovo je užas! A kako vidim na ‘fejsu’ sve to postaje još užasnije jer na kraju slijedi “u DHMZ-u validacija podataka… a jedino se podaci vezano za ozon validiraju! … Tako 2018-te validacijom broj onečišćenih dana s 43 sveden na 19, 2019-te 17 na 11, a 2020-te 31 na 18!!! Zaista, dobro je posao odrađeno!”. Je li sve to u funkciji manipulacije s podacima? Ne znam…

  1. Ja osobno nikada nisam shvatio na kojem principima sve dosada su orađene validacije podataka. A zamolba naša DHMZ-u ništa nam nije rezultirao, makar je glavna ravnateljica gđa Picek uredno je odgovorila na tu zamolbu.

   Pregledao sam, kako je bilo s validacijom prije 2018. godine. Tako 2017-te broj onečišćenih dana ostao i nakon validacije na 29, dok 2016-te sa 6 povećan na 9(?), slično kao 2013-te s 3 na 11(?)! Onda 2015-te s 9 sveden na 8, 2014-te broj onečišćenih dana ostao na 21, slično kao i 2012-te na 26, a 2011-te na 19!

   Zaista ništa s ničim!

 3. Vidim, ‘refren’ kojeg sam vrlo često koristio kada o onečišćenju sa ozonom pisao, pa tako i 2015., u ovom članku izostavio, pa ponavljam:

  Svima je dobro poznato, da onečišćeni zrak predstavlja veliki rizik za ljudsko zdravlje, a posebno za najosjetljivije dijelove populacije, kao što su djeca, stariji ljudi, osobe s alergijama i kardiopulmonarnim problemima.

 4. Prije će nas potrovati naša deponija okružena gradom nego rafinerija.

 5. Čitam na brodportalu:

  “Tijekom (današnjeg) sastanka predstavnici Rafinerije nafte Brod upoznali su gradonačelnika (M. Dusparu) s planovima daljnjeg poslovanja… Prema njihovom izvještaju, Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu te će … preći na proizvodnju stlačenog prirodnog plina, a od iduće godine i na proizvodnju polimernog bitumena.”.

  http://www.brodportal.hr/clanak/rafinerija-nafte-brod-vise-nece-preradivati-sirovu-naftu-29566

  1. Možda bi se o ovom posebno trebalo popričati:

   “Što se tiče zemalja zagađenja po državama, najzagađeniji zrak je u Bangladešu, slijedi Pakistan, a Indija je na trećem mjestu. Kina u 2020. godini zauzima tek 14. mjesto, a nama susjedna Bosna i Hercegovina je na visokom desetom mjestu. Srbija je na 28 mjestu, a Hrvatska na 35. mjestu.”.

   No, ako je riječ o Slavonskom Brodu, treba primijetiti da je naš grad tik uz granicu s BiH, ali da ni na istoku nije daleko granica sa Srbijom!

  2. “Nedavno objavljeno svjetsko izvješće o kvaliteti zraka IQAir AirVisual 2020 otkrilo je da … najgore pogođeni grad na planeti zapravo se nalazi u Kini. … Grad Hotan imao je u 2020. godini prosječnu razinu zagađenja (PM2.5) 110,2. U Hrvatskoj je najzagađeniji grad bio Slavonski Brod (21,4), u Bosni je Sarajevo imalo indeks 42,5 dok je u Srbiji to bilo Valjevo (41,5).”.

   1. Mislim da vas na dobre stvari nagovaraju neki komentatori. Zaoštrite retoriku i ukažite svim medijia n nereagiranje lokalnih i državnih vlasti na ove podatke. Na dosadašnji način – ništa.

    1. Slažem se, ali lokalni i državni vlasti jednostavni se prave imuni na sve prigovore, ali i na prosvjede i sve slično. Tako i na institucije koje bi trebale ukazati na sve nedaće Brođana sa onečišćenim zrakom. Posebno bih istakao (saborski) Odbor za zaštitu okoliša i Povjerenstvo za praćenje kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu.

     Da ponovim još dio iz jednog izrečenog komentara: “… ni Grad, ni Županija, naročito u zadnje vrijeme,(a Grad već u posljednjih 5 – 6 godina) slabo podržavaju inicijativu eko-aktivista! Svi bi, pa tako i Ministarstvo, željeli bar na papiru da SB bude “čist” grad! A SB po izvješću Europske agencije za okoliš na trećem mjestu u EU!!!”

     1. Što kažu lokalne podružnice političkih stranaka?

 6. Nije to prvi put da su Brođani (na čelu s gradonačelnikom SB) sastali s direktorima Rafinerije nafte Brod. Možemo to vidjet u Vijestima SBTV. Tako još i u vezi priče da “Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu (i da) u Gradskoj upravi održan sastanak s direktorima Rafinerije nafte Brod.”.

  https://www.youtube.com/watch?v=0BfS4XwBCOo&t=117s

 7. Evo nešto vezano i za djelovanje Gradske uprave, Grada, Gradonačelnika i novog Gradskog vijeća oko “klime i energije”, odnosno kako bi mi rekli: zaštite okoliša, što smo saznali na stranicama Grada:

  “Nakon sazivanja 2. sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda s predloženim Dnevnim redom, zaprimljen je sljedeći prijedlog za dopunom dnevnog reda…

  – Prijedlog Odluke o pristupanju Grada Slavonskog Broda „Sporazumu gradonačelnika za klimu i energiju“ europskih gradova”

  https://www.slavonski-brod.hr/images/Sjednice/2021_2025/02/Sporazum_za_klimu_i_energiju.pdf

 8. Kako smo i najavljivali prizemni ozon (O3) dalje prijeti Brođanima! Jučer, nakon što su mjerena visoka onečišćenja ozona i iznad 145 µg/m3, najveći osmosatni prosjek ozona ponovo je bio iznad 135 µg/m3!

  A danas već je u 9 00 sati satna koncentracija ozona bila iznad 100, a sada i 135 µg/m3! Može se očekivati da najveći osmosatni prosjek ozona sigurno će biti iznad ciljane vrijednosti (120 µg/m3), kako je bilo i jučer (vidi http://iszz.azo.hr/iskzl/podatak.htm?pid=165!). I to je već 18. put ove godine!!!

 9. “Opskrba plinom u Rafineriji će krenuti kada RS izda Uporabnu dozvolu, a što se očekuje u narednih 15 do 20 dana – …kazao je Branko Radošević iz Croduxa, dodajući kako je Tehnički prijem u RS-u obavljen.” – čitamo tu najnoviju informaciju zajedno sa mnoštvom kontradiktornih vijesti na jednom brodskom portalu.

  U biti s Rafinerijom od pamtivijeka je tako bilo. Neki dan je u Gradskoj upravi održan sastanak s direktorima Rafinerije nafte Brod i onda je gradonačelniku Duspari najavljen da Rafinerija nafte Brod više neće prerađivati sirovu naftu, a evo sada informacija da su prenamjena produktovoda i plinofikacija Rafinerija završeni… Mašala!!!

  https://sbplus.hr/slavonski_brod/gospodarstvo/ostalo/isporuka_plina_rafineriji__krenut_ce_u_narednih_20-ak_dana.aspx

 10. Ovih dana smo u Eko-Integralu zaprimili važnu informaciju, nažalost ne baš najkorektnijim putem (preko legalnih službih Grada SB!), o Akcijskom planu poboljšanja kvalitete zraka u SB, koji Akcijski plan sa strane Grada kasnio je nekoliko desetak mjeseci, ali sad je, od kraja lipnja dovršen. Izrađivač Akcijskog plana je DVOKUT ECRO d.o.o., Zagreb. Kao važna napomena: od 8. srpnja započela je prijava primjedbi na tekst Akcijskog plana i trajat će 30 dana!

  https://www.slavonski-brod.hr/images/Dokumenti/akcijski_plan/APZO_GradSlavonskiBrod_18_06_2021-KONA%C4%8CNA_VERZIJA.pdf

  1. Ne znam, što da kažem(?)! Svi vidite, kako se gospada u Gradskoj upravi, pa i sam Gradonačelnik, ponašaju. Za njih Eko-Integral ne postoji, na sreću ipak ‘prepoznaju’ neke od naših članova, pa im se obraćaju(?)… Opet naši neki drugi članovi dalje žive za ovaj Grad i vjerujem, kako sam i rekao, na vrijeme ćemo reagirati na tekst Akcijskog plana!

Odgovori