Mirko Golovrški: Vjeroprivreda ili Cjenik za kombajniranje

Župljani jedne župe u našem gradu osmislili su „nezgodan“ izraz za posvetu kuća, koju je obavljao župnik te župe. Odredio je tarifu od 120 kn i uredno naplaćivao uslugu posvete, bez izdavanja potvrde ili „garancije“ da posveta  važi do idućeg „kombajniranja“.

Nekako se ovogodišnji prihodovni posao podudario s napisima o izdvajanjima za vjerske zajednice iz državnog proračuna i kupovinu Mercedesa od 35-45 000 eura jednog svećenika u maloj slavonskoj župi, kao i izrada kaleža za 10 000 eura..

Postavljam si pitanja: „Odakle novci za biber djevojci“?

Zašto Vlada nije dala iscrpan izvještaj o financiranju vjerskih zajednica, na upit saborske zastupnice Anke Mrak Taritaš,  već samo neke iznose, koji su stvarno veći za stotine milijuna kuna?

Kao što besposlen pop jariće krsti, tako sam se i ja dao u neka preračunavanja, budući da nikada nećemo saznati stvarne prihode vjerskih zajednica  osobito Katoličke crkve u Hrvata.

Izračun može pokušati svatko ako uzme „cjenik usluga“, npr.  Varaždinske biskupije i neke osnovne statističke podatke o Hrvatskoj.

Evo nekih osnovnih statističkih podataka:

Broj stanovnika Republike Hrvatske (procjena za 2016. godinu): 4.174.349

Broj Hrvata: cca 90% ili 3.757 000

Broj katolika: (86%  su vjernici ali ima i katolika manjinskih naroda)  cca 3.600 000

Broj domaćinstava: (iz popisa 2011. godine) 1 535 635

Broj rođenih 2016: 36. 372

Broj umrlih: 2016:  52.034

Sklopljenih brakova (2014.) 19.500

A sada malo o cijenama nekih  usluga, objavila  Župa sv. Nikole biskupa, Varaždin:

 • Vjenčanje s obavljenim postupkom za ženidbu i poukom 300 kn
 • Vjenčanje zaručnika iz druge župe bez „postupka“ i pouke 100 kn
 • Dopuštenje za sklapanje ženidbe izvan vlastite župe 250 kn
 • Sprovod iz mrtvačnice 300 kn
 • Ispraćaj na drugo groblje ili preseljenje u drugi grob 100 kn
 • Sveta potvrda (krizma) 100 kn Krštenje (nije objavljeno) već koliko tko da, npr. 200 kn
 • Iz dostupnog cjenika vidljive su još mnoge duge usluge, potvrde, takse, biljezi, ali ostanimo samo na nabrojenima.

Ako se od 1.535 635 kućanstava  „posveta“ kućanstva obavi u milijun kućanstava, s naknadom od samo 100 kuna, to je prihod KTC cca  100 000 000 kuna

Ako od 3 600 000 vjernika, milodare za vrijeme misa, hodočašća, zornica i slično dade samo 3 000 000 katolika  po 100 kuna godišnje, to je opet   300 000 000 kuna

Ako se od 19.500 brakova, samo 15 000 obavi u KTC, s dozvolama (prosječno 500 kn), to je prihod od najmanje  7 500 000 kuna

Ako pak od cca 52 000 umrlih, njih 45 000 ispraća svećenik, to je prihod od najmanje 13.500 000 kuna

Računamo li da se godišnje krizma obavi barem za 30 000 školaraca, po cijeni od samo 100 kn (mislim da su to izuzeci), onda se „zaradi“ oko 3.000 000 kuna

Kada bi se krstilo samo 30 000 novorođenčadi, po 200 kuna milodara, to je opet prihod od  6 000 000 kuna

Sve druge dadžbine, milodare, darove u opremi  i sl. teško je procijeniti, no sudeći prema 10 000 eura za kalež u jednoj od hrvatskih župa, i Mercedes od nekih 40 000 eura, vjernici daju još najmanje 100 000 000 kuna Tu ubrajam i besplatne radove, opremanje kupaonica njemačkom kvalitetom (Kolpa san se ne prihvaća), što je zabilježeno u jednoj biskupiji, naručene mise, posvete groblja itd. itd..

Zbrojimo li ove aproksimativne, netočne, približne ili „tu negdje“ cifre, proizlazi prihod od oko 530 000 000 kuna godišnje.

Tu sada možemo pribrojiti ono što je poteklo iz Ministarstva: citiram:

„Očekivano, najviše novca u tom razdoblju  (3 god.) dobila je Katolička crkva – 1,066 milijardi kuna (355 mil. godišnje). Srpska pravoslavna crkva dobila je iz državnog proračuna 27,692 milijuna kuna, a Islamska zajednica 8,439 milijuna.

Ostatak novca isplaćen je na račune još 13 vjerskih zajednica“.

Država je između 2000. i 2003. godine, ističu iz Vlade, Katoličkoj crkvi uplatila 230,2 milijuna kuna manje nego što je trebala temeljem ugovora Hrvatske i Svete Stolice te je Katolička crkva dio duga – 30,2 milijuna kuna – državi oprostila.

Preostali iznos tog duga država je vratila Crkvi u razdoblju između 2013. i 2015. godine. (Oprosti nam duge naše, kako i mi opraštamo dužnicima našim!)

Katolička crkva u Hrvatskoj iz državnog je proračuna u posljednjih deset godina dobila oko šest milijardi kuna, bilo izravno na račun Hrvatske biskupske konferencije ili neizravno na račune župa i samostana, odnosno kroz plaće vjeroučitelja. Crkva se u krizi, od 2009. do 2012., odrekla 162 milijuna kuna.

Premda nema preciznog izračuna za plaće vjeroučitelja, procjenjuje se da je za vjeroučitelje svih vjerskih zajednica u prošlih 10 godina država platila oko 2,33 milijarde kuna. Naime, prema “podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za plaće svih vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama, neovisno o kojoj se vjerskoj zajednici radi, izdvojeno je iz državnog proračuna 230,3 milijuna kuna, samo u 2013.,.

 Ministarstvo kulture za financiranje objekata Katoličke crkve, u sklopu programa zaštite nepokretnih spomenika, od 1997. do 2003. izdvojilo 870 milijuna kuna.  Vlada financira i katoličke škole, tj. dvije osnovne i 12 srednjih katoličkih škola, za što je od lipnja 2011. do prosinca 2013. godine isplaćeno 98,5 milijuna kuna. „

Ako sada to sve zbrojimo, ispada da samo Katolička crkva u Hrvatskoj zaradi godišnje najmanje milijardu sedamsto trideset  milijuna kuna. Recimo da to primijenimo na zadnjih 10 godina, to je 17 milijardi i 3oo milijuna kuna. Imala se odakle odreći 163 milijuna duga u korist države.

Sada je malo jasnije „odakle novci“ za-biber’“ djevojci, i zašto Vlada nije spremna sve „vjerske“ troškove iznijeti u javnost. Zato koristim priliku podsjetiti na poruke don Ivana Grubišića, kojeg su njegovi kolege i nadređeni nazvali „Crveni pop“. Između ostalih poruka i stajališta, isticao je:

Crkva se može revitalizirati samo ako autentično živi poruku evanđelja, a ne ako se bavi računovodstvom i naplaćuje svoje usluge“.

Podsjetimo da mu je zbog ulaska u politiku i izrečenih stajališta, Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić ekspresno  oduzeo sve svećeničke ovlasti, pa čak i pravo nošenja odore, a uskoro i mirovinu. No nije spriječio da se odmetnuti sin još glasnije zalaže za gotovo blasfemične ideje poput revizije vatikanskih ugovora, uvođenja crkvenog poreza za vjernike ili povratka vjeronauka iz škola u župe.

Kada bi svi svećenici bili takvi,  nadolazećeg  „kombajniranja“ uopće ne bi bilo, a kurikularna reforma već bi se provodila u praksi!

 

 

26 comments

Skip to comment form

 1. Kombajniranje ili šišanje ovaca pod zaštitom boga. Golovrški je dao cjeloviti pregled-cjenik striganja. Izvanredno.

 2. Derikože s nepromijenjenim mentailtetom iz Srednjeg vijeka.

 3. Dio prikupljenog novca ode na mercedese, kurve i vanbračnu djecu.

 4. Tarife variraju po regijama. Mislim da su u nekim mjestima i veće. Sve bi to bilo u redu da država Hrvatska ne daje jednu ogromnu lemozinu na misi zaglupljivanja naroda.

 5. Narod kuži da se radi o kombajniranju, ali šuti i plaća. Znaju svećenički vukovi za ovčji narodni mentalitet, pa rade što hoće bez straha i od boga i od ljudi.

 6. Nisam nikada čuo popularnog političara Mirka da je propagirao ijednu od ideja Supeka ili Grubišića (imali su zajedničku platformu).

  On je ipak slijedio jednu drugu platformu, svoga šefa Jožu i njegovo računovodstvo.

  A možda se i on sad odrekne SDP-a poput Bukovine?

  Problem naših političara je što postoje ljudi koji imaju pamćenje, nisu svi senilni poput glasača HDZ-a , SDP-a i MOST-a.

 7. Koliko poznajem autora ovog članka, niti ide u crkvu, niti njemu svećenici dolaze u kuću, niti su mu djeca išla na vjeronauk. A ni u školi gdje je šefovao nije dao postaviti raspela, već samo državne simbole. Demantiraj ako možeš!
  Na koncu, što to u njegovom članku nije dobro napisano? O tome zbori, da i od tebe nešto naučimo. Meni je nevjerojatna cifra koju je izračunao, iako nakon ovog što je naveo, mislim da je prihod Crkve u Hrvata još puno veći. A nigdje nema PDV-a! Misliš li da je to u redu?

  1. Upravo sam to i rtekao. Odgovaralo mu je da dobija glasove i vjernika pa se nije htio zamjerati. Tipični hrvatski politički smradovi.

   Spomnje Grubišića kojemu je obitelj teško stradala pod njegovim komunistima, ali koji nije mrzio i nije “zakuhavao” i koji je imao muda reči “svojima” da mora doći do revizije Vatikanskih ugovora.

   Politički paraziti, ljudska i karakterna govna ta pitanja nikada pokrenuli nisu niti su se javno za njih zalagali.

   Demantiraj ako možeš!

  2. Da, još samo ovo. Ne bih im sve to puno ni zamjerao, ali odakle hrabrost i taj nedostatak karaktera još spominjati probleme za koje nikada nsi kurcom maknuo i uzimati u prljava usta one koji su za prijedlog rješenja tih problema žrtvovali svoje najsvetije.

 8. Problem s ovakvim tekstovima nije toliko u tome što se piše već tko piše.

  Prvo, izjednačavaju se sav kler: jednaki su oni zadrigli koji se vozaju u limuzinama i pipkaju dečkiće s vrijednim svećenicima i časnim sestrama koji dežuraju uz terminalne bolesnike, koji se brinu o napuštenoj djeci, koji se skrbe o beskućnicima i sirotinji.

  Dalo se njih “izbaciti” iz igr i iz društva. Kako?

  Pa tako da su zadrigli krmci koji su ovih desetljeća (a i desetljećima prije) obnašali vlast napravili hospicije, domove za djecu ili se brinuli o socijalnom statusu puka. Umjesto toga, oni su trpali svoje džepove, neopravdano i na osnovu stranačkih pozicija zauzeli “doživotne” funkcije s dobrim državnim plaćama.

  Radije ću dati i časnoj koja se brine o ljudima kojiu bolovima i muci proživljavaju svoje posljednje dane nego krmku kojemu se svako malo naše pare lijepe za pogane debele prste.

  Drugačije to zvuči kada o tome govori netko tko je svoju guzicu osvjedočeno podmetao za druge, a kada govori onaj čije smo se parazitske guzice mi nanosali.

  U svakom slučaju, kao što sma već rekao u nekom drugom komentaru, ne postojimo MI i ONI, postojimo samo JA i TI i svatko od nas će biti ocjenjivan po svojim djelima, a ne prema “zaslugama” neke skupine kojoj pripadamo.

  Među svećenicima ima dobrih ljudi, a nađe se čak poneki dobar i među komunistima 🙂

  Ne valja generalizirati.

  1. Staviti mladića od 18 g. u Sjemenište znači dobiti sljedeći rezultat: Od deset svećenika, njih najmanje sedam psihološki nije zdravo. Jedni postaju pretili, drugi alkoholičari, treći kurvari, četvrti pedofili (djevojčice), peti pedofili (dječaci), šesti postaju kupci mercedesa i sedmi homoseksualci. Časne? Nemoj da nabrajam. katolički kler je celibat uveo iz ekonomskih razloga, a dobio je male monstrume.

   I ovo- što je to Golovrški netočno napisao? Riječ je zaista o vjeroprivredi. Doda li se svemu lemozina i državno vrhnje zaista dobiješ humanitarnu firmu. Naravno, svaka čast izuzecima kao što je Zbutega, vrhunski intelektualac, ali i on je bio homoseksualac. meni to ne smeta, ali potvrđuje ono što sam naveo.

   Ono što je Zolja rekla o Golovrškom sušta je istina. Samo novogradiški nemoralni gadovi tvrde suprotno. Ta šaka jada koju podržavaju isti takvi Brođani u svojim medijima su prekršili sve ljudske zabrane i pristojnost.

   1. Vagabundo s crkvom se generalizira, jer ona je vojska koja ima generala u Rimu i vojenike u svakom selu Europe i svi misle isto. O kakvim ti pričaš primjerima koji nisu na “liniji”?!

    1. Grubišić je bio jedan od njih, a ima ih i više. Neke prenose i ovdje na portalu.

   2. Vrlo precizno si to naveo pa ću te moliti link na istraživanje koje to potkrepljuje – o mentalnim problemima u kleru.

    Ovakav pristup temi je čisto fašistički, jer praktički kaže: “svi ste vi židovi (svećenici) isti!. Dakle, du auch, ako ti nije nikada rekao, pročitaj svoje komentare – oni su dokaz tvoje fašističke uvrnute naravi.

    Odgovori mi, koliko je autor dugo bio u politici, koliko je od toga bio na lokalnoj vlasti i što je točno napravio u područjima gdje je pomoć crkve dragocjena: palijativna skrb, skrb o djeci bez roditelja, beskućnicima.

    Molim precizan odgovor o konkretnim potezima ili bar o višestruko ponovljenim inicijativama.

    Jesi li kad razgovarao ili imao nekog u obitelji ili prijatelja pogođenog teškom bolesti koji je trebao takvu skrb? Jesi li bio u bolnicama i vidio tko se i kako skrbi o tim ljudima?

    Naravno da nisi, jer bi inače drugačije govorio i manje generalizirao.

    Da i mladiće nitko ne stavlja u sjemenište. Oni odlučuju sami žele li to biti ili ne žele. Ako bi ih netko i natjerao u sjemeništa, nitko ih ne može natjerati da se zarede.

    Usta su ti puna smrada i samo palacaš tim zmijskim jezikom. Nećemo i ne možemo naprijed sa lažima. Ako želiš bolje sebi i drugima (u što sumnjam) to neće ići preko laži. Moraš govoriti istinu i samo istinu i prestati biti fašista.
    Generaliziranje garnirano s lažima je čisti fašizam.

    1. Zabadava tebe čovjek krsti kada ti prdiš. Slijediš svoj trag zmije otrovnice iz Brlićkine bajke koja je cijelo vrijeme bila snaja, ali kad su se pojavili pilići koje je svekrva pred nju stavila, počela je palacati svojim račvastim jezikom.

     Kaže izreka da je lako plitak potok zamutiti i budalu naljuti. Kods budala je istina i tolerancija isključena

     To o sjemeništu je JAVNO NA HTV ISPRIČAO ČOVJEK KOJI JE OSTAO VJERNIK, AI KOJI JE NAPUSTIO SVEĆENIČKO ZVANJE.

     Ajde sad malo istinoljupče pričaj ti nama o pedofiliji u svećenika. pričaj ti nama o vjeroprivredi. Izvadi glavu iz pijeska i ne etiketiraj olako druge.

     1. Ne vidiš ti brvno u oko svome, kršćanine, a mene jebeš za trun u mome!

     2. Dakle, taj jedan čovjek je mjerilo za sve i sva. On je apsolutna istina i neupitan izvor. Kako je izašao iz sjemeništa kad si ti to prikazao kao zatvor ili bar umobolnicu?

      Nisi mi napisao ništa o postignućima ili inicijativama autora?????

      Sieg heil du auch!¨

      Vidi, baš ti i nick ide uz pozdrav 🙂

      1. A tebi ovaj: Za poduzetnički dom spreman!

       1. Prije za onaj dakijev dom spremni 🙂

       2. Dopuna: za poduzetničko katolički dom spreman.

        Naravno, kršćanine da je jedan čovjek mjerilo za sve: papa. On je “apsolutna istina i neupitan izvor”.

 9. Evo još jedan koji nešto drugačije govori:

  http://www.sbplus.hr/politika/domovinski_rat/praljak_nije_heroj.aspx#.Wjt51jco9PY

  (zanemariti opremu članka!)

 10. To su vjerski profiteri zbog kojih postoje dva zakona za hrvatske umirovljenike, jedan za isti nesnosni krug privilegiranih profitera koji idu u bogatu penziju po posebnim propisima, i drugi zakon za radni umirovljeni narod kojeg pljačkaju i ubijaju da bi ovi profiteri mogli bezbrižno živjeti.

  A što se tiče biznisa iz i oko crkve, oni se bave svim i svačim i imaju sigurne kupce za svoje kipiće, raspela, brojanice i misna vina i gastro proizvode, vjerske knjižare i vjerske potrepštine koje preprodaju bez računa, to je kasta koja je svojom pojavom i gramzivošću uništila hrvatskog ZOMO penzionera sadašnjeg i budućeg.

  Meni ne treba njihov pučki kazan u njihovoj pučkoj kuhinji, ni besplatni kruh ni socijalna samoposluga i socijalna ljekarna, niti njihova priča, bajka i bajanje, niti bilo kakva milostinja mi od njih ne treba, treba mi penzija i plaća kakvu bih imao da me nisu opljačkali paraziti svojim ugovorima i posebnim propisima, i kakvu imaju građani drugih zemalja, ovih u koje naši građani masovno bježe, a debeli parazit ih s oltara proglašava dezerterima. Pa nije li to nakaradno da nakaradnije ne može biti? On koji ima sve poručuje ljudima koji nemaju ništa da su dezerteri?! Da imaju to što imaju paraziti po svojim ugovorima i posebnim propisima, sigurno im ne bi bilo potrebno “dezertirati”.

 11. “i imaju sigurne kupce za svoje kipiće, raspela, brojanice i misna vina i gastro proizvode, vjerske knjižare i vjerske potrepštine koje preprodaju bez računa, to je kasta ” – znači iz tebe ustvari progovara zavist i ljubomora jer su uspješno razvili svoj biznis i imaju stabilno tržište. Isto rade i u Coca Coli pa se ne buniš ili u Lukoilu.

  “Meni ne treba njihov pučki kazan u njihovoj pučkoj kuhinji, ni besplatni kruh ni socijalna samoposluga i socijalna ljekarna, niti njihova priča, bajka i bajanje, niti bilo kakva milostinja mi od njih ne treba, treba mi penzija i plaća kakvu bih imao da me nisu opljačkali parazit” – jedan od dugogodišnjih parazita koji ti je trebao to osigurati, a nije je i autor. Popovi se nisu kandidirali za rukovoditelje mirovinskih fondova, poticanje gospodarstva i ostalo što ti je obećavao autor i njegova stranka i ostale stranke toj identične.

  Zove ih dezerterima jer se skrbi o svom tržištu i kupcima. Ti bi da mu biznis propadne. I ovi iz Coca Cole pričaju kako njihovo piće potiče obiteljsko zajedništvo, druženje i ostalo. Pogledaj reklame. Propaganda radi na tom principu, nisi to do sada skužio?

  Kada cigo viče kako je njegov konj najbolji na svijetu, on zna da to nije istina, ali pokušava pridobiti kupce na svoju vodu. Što bi ti zabranio promidžbu?

  1. Jebo ja popa koji vrti bizmis i tuđe guzice. Pop koji masno naplaćuje svoja bajanja kako treba biti skroman i ponizan. Dno dna, kad ih vidim u onim zlatovezima za oltarima dok gladna djeca idu u školu u pohabanoj odjeći i obući.
   Plemeniti ljudi su za mene Grubišić, Bojić, Zbutega, papa Franjo i svi plemeniti svećenici i redovnici koji svoju utjehu i nadu ne prodaju za pare, nego pružaju ljudima utjehu po kršćanskom difoltu, djeleći s njima istu sudbinu.

   A znaš ti Vagabondo koji su znakovi đavolskog duha po misnim čitanjima?

   – Morbidna znatiželja (?!) Dolje nauka! Ili znanost, vele da nauka nije dobra riječ.

   – Zbunjenost, tjeskoba i duboka potištenost. – Moš mislit, to su svi koji ne znaju hoće li imati s čim nahraniti djecu do kraja mjeseca.

   – Tvrdoglavost. – To su svi koji misle svojom glavom, a ne popovom.

   – Duh oholosti i taštine. – To su oni koji ne kleče, valjda.

   – Očaj, nedostatak povjerenja i obeshrabrenje. – To su garant ti dezerteri.

   Ima još đavolovih znakova – “Kronična karakteristika koja se izmjenjuje s preuzetošću, ispraznom sigurnošću i neosnovanim optimizmom.“ (str. 412) O. Aumann spominje i druge znakove. Nestrpljivost u patnji i tvrdoglavi otpor; nekontrolirane strasti i snažna naklonost senzualnosti, obično pod krinkom mistična sjedinjenja; licemjerstvo, himba i dvoličnost; pretjerana navezanost na osjetne utjehe, nedostatak duboke pobožnosti prema Isusu, i Mariji, skrupulozno prianjanje uz slovo zakona i fanatičan žar u promicanju stvari.”

   Šta mu je to “skrupulozno prianjanje uz slovo zakona” , to se valjda odnosi na one koji traže da svi budu jednaki pred zakonom, vragovi jedni.

   ” fanatičan žar u promicanju stvari” – to je isto đavolov znak, garant se odnosi na društveni sekularni aktivizam

   Živo ispiranje mozga, uz drpanje love osiromašenom i opljačkanom društvu u kojem su čak i profesori sirotinja, a jedino ispirači mozgova dobro žive.

 12. Hej, Vagabundo, jesi li ustao na krivu nogu. Kad si zadnji put bio u crkvi, kad si se ispovijedao, kad si nekoga pomogao osobno. Kao da te pravi biskup Košić: sve gledaš naopačke, ili se šegačiš, samo preozbiljno rigaš vatru na sve oko sebe. Gčeadš li ti emisiju o papi Franji?? Pa daj malo prikoči!
  Reče ti da nije bitno što netko kaže nego tko kaže. Važi to i za tebe!

 13. Da se našoj katoličkoj crkvi lupi porez da sve te kršćanske cirkusarije na kojima mlate debelu lovu, izašli bismo mi odmah iz krize.

Odgovori