Ladislav Babić: Veliko čišćenje

Demencija je bolest starosti, jeli onda čudno da se javlja u nekoga tko je vječan? Teško je pričati o Njegovom genetskom naslijeđu, jer baš i nije poznato čiji je, i jeli uopće nečiji potomak, no svakako kao samac bijaše podložniji ne samo zaboravnosti već i depresiji. Higijenske navike je podesio, bolje rečeno one su podesile Njega, tako da u nepravilnim razmacima počisti sav otpad oko sebe, a potom mu – mada već sve sjaji od čistoće – tu i tamo dođe ponoviti čišćenje okoliša. Navika je navika, i nije ona biću, već je ono njen rob. Tako se nekoć davno, u pramaglama pravremena, ne znajući što od dosade, uhvatio usisivača za prašinu – čije vrećice baš i nije redovito istresao na smetlište – da počisti svoj ogromni dom, inače sjajeći na sve strane prostora od čistoće. Ako ste (jeste li?) ikada usisavali prašinu, trebalo bi vam biti poznato da rad aparata ovisi o tome na koju stranu pritisnete sklopku kojom ga upogonite. I eto, dementnom Njemu, zauzetom više sobom i vlastitom samoćom, desilo se da to učini na posve krivu stranu od projektirane namjene aparata (usput rečeno, On bijaše njegov izumitelj). Isti čas, u nano djelićima atosekunde, iz usisne cijevi izleti sav otpad koji je u prethodnom „napadaju čistoće“ usisao, razliječući se širom blistavo čiste praznine, praktički iz jedne jedine točke (otvora usisne cijevi) zagađujući sav prostor. Eto, to je početak, ili kako mi – produkti evolucije tog istovarenog smeća – zovemo: “Big Bang” iliti “Veliki prasak”. Zadubljen u misli, uvjeren da je počistio smeće iz doma, udobno se zavalio nakon završenog posla u naslonjač, nastavljajući prekinutu patnju zbog svoje kozmičke samoće. Dali će ga naša pojava trgnuti iz misli, pa kad uvidi grešku rezultirajuću još katastrofalnijim rezultatom (nama) od onečišćenja svog doma, ili će naprosto neznanim razlogom biti potaknut na novo čišćenje, nije poznato. No, uključi li tada usisivač na pravilan način, započet će “Big Crunch” iliti “Veliki usis” – sažimanje svega postojećeg u vrećicu Njegovog usisnog aparata. Griješe oni koji misle da se to periodično ponavlja, jer Njegova djela ne robuju nikakvoj matematičkoj periodičnosti, kako bi htjeli naši veleumovi. Nadati nam se da još dugo, dugo neće osjetiti nagon za čišćenjem posjeda, a što budne pritisne li opet tipku na krivu stranu, možemo samo zamišljati. Možda ubrzano širenje svemira pokazuje da je to već i učinio?

 

14 comments

Skip to comment form

 1. SF alegorija koja duhovito tumači postanak.

 2. – Dali će ga naša pojava trgnuti iz misli, pa kad uvidi grešku rezultirajuću još katastrofalnijim rezultatom (nama) od onečišćenja svog doma, ili će naprosto neznanim razlogom biti potaknut na novo čišćenje, nije poznato.-

  Znači li to da izvan njegovg doma ima postoji još nešto? Okućnica? Ceste?

 3. Babić je veliki kombinator. Razbarušen um. Nije zasužnjen.

  1. Jeste, da. Dok ne zagazi u teme o ustašama i partizanima, gdje je pristrani navijač. Ili na teme o kapitalizmu i socijalizmu, gdje se vidi koliko je šupalj po pitanju ekonomije.

   Ali, u zadnjih nekoliko kolumni se ne dotiče ni jednog ni drugog, a i skratio ih je, nisu više kilometarske – ako nije trenutna devijacija ili nedostatak inspiracije, biti će dokaz da su ljudi ipak u stanju zbog kritika promjeniti se nabolje.

   1. Ako je ovo mene nasmijalo, kako će tek Babića. Nije on povijuša da bi mijenjao poziciju zbog lahora tvoje kritikice. Nije da nije zanimljiva katkada, ali da dopire do osnovnih stavova autar i da ih čak mijenja na bolje, kako pišeš… to je stvarno urnebesno.

    1. Zašto misliš da govorim (samo) o svojim komentarima?
     Pa i druge pametne i kompetente komentatorske glave (Svarog, Secesija, Lacnif itd) su kritizirali Babića zbog predugačkih i nekoherentnih članaka. Nije svaka kritika jednako vrijedna (neke su i bezvrijedne), ali mudar će čovjek uvijek razmotriti kritike, i ako ustanovi da su osnovane i smislene, nešto promjeniti po tom pitanju. Pa čovjek se mijenja – i osobno i profesionalno – zbog utjecaja okoline, njenih kritika i odobravanja.

     Što se tiče ekonomskih pitanja – nitko nije stručan za sva pitanja ovog svijeta. Svaki čovjek se nešto se bolje razumiješ, u nešto slabije, a o mnogo toga nezna gotovo ništa. Recimo, ako češ pisati članak, valjda češ za temu uzeti nešto u što se razumiješ i u čemu si stručan. Zar nije moguće da je autor uvidio da je tu pretanak i ne uspijeva ‘prodati priču’, pa zajedno sa svojim advokatima tipa Darko, svaki put bude potučen od strane kritičara? I onda se ‘batalio’ takvih tema, i prešao na one gdje je (valjda) bolje potkovan?

     1. Konfabuliraš. I O Babiću i o kritičarima koji su ga kao potukli. Moj dojam je upravo suprotan. Rijetko kad sam čitao dosljednijeg i upućenijeg autora, pa kad je i ekonomija u pitanju. Komentatori kritičari vikali su i dizali ruke u zrak i… dosezali mu do jaja.

      Svi mi dok ne objavimo članak pod svojim imenom možemo zavijati kao psi na Mjesec. Komentari jesu izraz stava i pameti, ali parazitiraju na tkivu teksta autora koji se potpisao. Komentari nemaju kompoziciju, nemaju pobudu u vlastitom odnosu spram svijeta i ljudi. Komentari su nusprodukt. Zato ne pizdi. Javi se Lukiću s tekstomO BILO ČEMU i čekaj mene da te oderem.

      1. i… dosezali mu do jaja.

       Bravo Frodo!

      2. Nisam ništa čuo o tome kako se komentator “Darko” obračunavao s kritičarima L. Babića.
       To se ipak ne viđa često. Objaviti članak pod svojim imenom, pa se pod pseudonimom kenjati po drugačije mislećim.

       1. BTW, gdje je nama naš Darkec? Nisu rasprave zanimljive bez njega.

        Koliko vidim, ovo je bilo zadnje kada smo pročitali šta od njega.
        http://www.sbperiskop.net/kultura-i-zabava/nagazna-nina#comment-48786

        Možda se čovjek nadurio jer je bio opomenut zbog svojih ispada.

    2. @Frodo – podcjenjuješ važnost komentara – pomoću njih autor može naslutiti kako čitaoci percipiraju njegov rad. Naravno, valja znati prepoznati ispravna i zdrava razmišljanja u masi komentara koji nemaju nikakvog konkretnog sadržaja, a variraju od bezumnih navijanja do mrziteljskih bljuvotina – vidi moj prethodni komentar o vrijednosti kritike.

     Zašto bi netko morao pisati svojim imenom? Kada pišeš pod alijasom, jedino što daje legitimnost i težinu tvom tekstu su stavovi, razmišljanja i zaključci iznešeni u njemu, dok sam identitet autora ne daje nikakvu prevagu (u pozitivnom ili negativnom smislu).

     1. Ne podcijenjujem ja komentare. I sam ih pišem s namjerom da nešto potvrdim ili da senečemu suprotstavim, ali u odnosu na inicijalni članak. A, ti kao da hoćeš reći da su komentari jednako važni kao tekst, da ga upotpunjuju, da su mu ravni po kvaliteti. Dogodi se i to. Dogodi, kaže, ali rijetko, jer forma mu ne dopušta razmah.

 4. A možda je u pitanju bio samo FART … i to tihomir, jer u svemiru nema zvuka?!

 5. ZIVO KINO. HA

Odgovori