Ana Škornjač: Što mislite, da li bi i gram droge ušao u Lijepu našu kada bismo na svim graničnim prijelazima imali dresirane pse obučene da ju nanjuše?!

JA … Žena, majka, kćerka, supruga, baka, svekrva, političarka, punica, prijateljica,  feministica,  susjeda, kuma, nudistica, radna kolegica, ljubavnica,  volonterka,  junakinja,  vrtlarica,  planinarka, vozačica,  klizačica,  kuharica, dadilja,  slikarica, hraniteljica, rekreativka,  sakupljačica,  pacijentica,  blagajnica,  spremačica,  restauratorica,  službenica,  savjetnica,  slastičarka,  kolekcionarka,  krojačica, optimistica ..

Većina pitanja koja se tiču položaja žena u hrvatskom društvu, uvijek se nalaze na kraju dnevnog reda politike u Hrvata. Zato smo svjedokinje rapidnog  gubljenja teško osvojenih i stečenih prava .  Sve ono što smo mislile da nam je zagarantirano , pravo na abortus, na jednako plaćeni rad, sistem nam iznova uskraćuje  pokazujući sveprisutni regenerativni kapacitet  patrijarhata.

Živimo u vremenu gdje rastu nasilje, militarizam i već spomenuti  tradicionalni  patrijarhalni malograđanski duh! Složit ćete se sa mnom da  jedino  feministički glasovi u javnom prostoru posljednjih desetljeća  pružaju otpor takvoj politici

Bavile se mi Politikom ili ne, Ona se bavi nama 25 h/dan.

Politika nam određuje i to hoćemo li koristiti dvoslojni ili troslojni toaletni papir, a zanimanje POLITIČAR je prekriveno velom tajni kako bi djelovalo što mističnije.

Najdraže su mi one osobe koje na spomen riječi politika odmahuju rukom i ne „žele politiku u svoju butigu“, zatim oni  koji tvrde kako su „oni gore svi isti“, da su svi lopovi, da ništa ne rade i na kraju, svi oni što bi sve riješili „po kratkom postupku“ kada bi dobili vlast na jedan dan, ali malo njih zna da nemaju pojma (ali ne žele ni znati) kako uopće funkcioniraju tijela na kojima se donose odluke i Zakoni koji nas vode u tri ….. a u pola četiri natrag!!!

Za ovoliko ružnih riječi i asocijacija su najviše zaslužne osobe koje su se prihvatili toga  časnog i odgovornog posla, ali su propustili časno, odgovorno i pošteno odraditi tu povjerenu im  životnu ulogu. 

Svatko od nas prosječnih građana/ki, znamo koje ljudske osobine a koja znanja i vještine bismo voljeli prepoznati u životu i radu naših lokalnih političara/ki. Većina će se složiti da bismo jako cijenili ljubaznu, hrabru, obrazovanu, poštenu, suosjećajnu, istinoljubivu, vrijednu, kulturnu i racionalnu osobu s vizijom dugoročnog i kratkoročnog plana razvoja naše općine, grada ili županije!!!

Znači, tiče nas se!!! Pitam se pitam, pa radi čega su časni, pošteni, istinoljubivi, obrazovani, vrijedni, susretljivi i kulturni ljudi, trenutno vrlo rijetko prisutni u tom časnom zanimanju!?!

Mi žene imamo sve te poželjne osobine koje želimo vidjeti kao osobnost  izabranog političara, a naročito  kada u naše ime odlučuje na što će se trošiti naš novac. Odgovorne smo, vrijedne, obrazovane, znamo štedjeti, ne bojimo se velikih i skupih projekata, sklone smo planirati u fazama, racionalno trošimo, poštene smo, humane, dosljedne, suosjećajne, nesebične, kulturne smo i što je najvažnije, mi uvijek razmišljamo u širem kontekstu i dajemo prednost idejama od čija realizacije ima korist šira zajednica. Oprezne smo! Volimo predvidjeti posljedice onoga što planiramo. Žene artikuliraju prioritete drugačije nego muškarci. Prepoznajemo i nudimo rješenja koja našim sugrađanima život čini ugodnijim i boljim. Da nas je više u Vijećima i Skupštinama  zagovarale bismo svoje ideje upornošću i strašću kako to samo mi znamo.

Pitanje svih pitanja glasi: „ Radi čega nas onda nema barem pola u tijelima gdje se planira i odlučuje o trošenju našega novca u svrhu kvalitetnijeg  života svih stanovnika nekog mjesta?!

Što mislite, da li bi i gram droge ušao u Lijepu našu kada bismo na svim graničnim prijelazima imali dresirane pse obučene da ju nanjuše?!  Oni kojima nije u interesu spriječiti ilegalnu trgovinu drogama kažu da je skupa obuka pasa??!!

Upravo ću skinuti magični plašt sa zanimanja zvanog političar, za koji čak ne postoji ni škola ni kurs ni tečaj. Morate mi vjerovati na riječ, shvatiti i prihvati da većina žena prosječnog obrazovanja, koje „sa pola snage drže 3 ćoška kuće“ mogu bez problema voditi svoj Mjesni odbor, Općinu, Grad ili Županiju.

Kako??? Pa tako jer se Proračun jedne općine  razlikuje od kućnog budžeta peteročlane obitelji samo u broju nula, a princip planiranja i trošenja je isti.

Drage žene, kada biste samo znale kako jednostavno funkcionira lokalna uprava i samouprava, i koliko je jednostavna matematika po kojoj se broje ručice pri donošenju odluka, nas deset  bi se uz dvije kave na dječjem rođendanu dogovorile kako i u kojem smjeru voditi svoju općinu!  Na cjelodnevnom izletu u nekim toplicama nakon uživanja u bazenu, uz večeru u restoranu bismo definirale shemu funkcioniranja našeg grada i odredile smjernice razvoja kako bismo ga učinile funkcionalnijim, humanijim, ugodnijim i boljim za nas, našu djecu, susjede, putnike i one na odlasku.

Ako sam danas uspjela  demistificirati zanimanje „političar“ i pozvati žene svih dobnih skupina bez obzira na ranija iskustva, razinu obrazovanja, bračni status, visinu, obim struka i boju očiju da skroz ozbiljno i hitno počnu razmišljati na ovu temu, ja sam sretna i čekam poziv „na one dvije kave na dječjem rođendanu i na team building u bazenu obližnjih toplica“!

Svjedokinje smo da novi političari sa starim idejama, kao ni stari političari sa novim idejama ne mogu nama i našoj djeci osmisliti niti realizirati nikakav bolji život  u našim općinama, gradovima i županijama. Samo mi žene imamo dovoljno energije i ljubavi za spasiti ovo malo potencijala koje „stručnjaci“ još nisu uništili.

Namjerno nisam spominjala žene koje se trenutno bave politikom, jer ih je malo, usamljene su unutar stranačke stege, a ako su postigle visoku poziciju do nje su došle „muškim metodama“ i  nikada se nisu usudile spomenuti „rodno budžetiranje“!

 

 

 

15 comments

Skip to comment form

 1. Autorica je opravdala moja očekivanja.

 2. “Svjedokinje smo da novi političari sa starim idejama, kao ni stari političari sa novim idejama ne mogu nama i našoj djeci osmisliti niti realizirati nikakav bolji život u našim općinama, gradovima i županijama. Samo mi žene imamo dovoljno energije i ljubavi za spasiti ovo malo potencijala koje „stručnjaci“ još nisu uništili.”

  Kao da među ženama nema starih političara s novim idejama, i kao da nema novih političara sa starim idejama,među ženama? Nije problem u spolu, nego u broju. Ovo je naivno i pomalo štetno mišljenje.

 3. Drobljenac od teksta.

  Na spomen lokalnih političara, sjetiih se svog rodnog Slavonskog Broda i nekoliko spodoba koje ni njihovi najbliži u familiji ne doživljavaju. To su brabonjci. A pravo veliko govno ja na vrhu. Fuj

 4. Voditi državu kao obitelj? Proračun obitelji=proračun obitelji? Nadam se da ovo nije šala. I u obitelji postoje tenzije, sukobi, prioriteti, ali država je klaonica u kojoj se uz pomoć zakona smiruju životinje za klanje i mesarima ne uskraćuju prava. Država je neman, a porodica je gotovo njena suprotnost. U državi ne postoji ljubav, samo ekspolatacija i cijeđenje. U familijama se uglavnom daje, a u državi se uzima od većine za manjinu.

  Pogrešne Anine teze koje su proistekle iz vjere da se može bolje i drukčije, a ne može se već tisućama godina.

 5. Ovo s psima i drogom je genijalno. Stvarno, u kome je problem? U psima ili ljudima?

 6. Ajmo žene na mene! Da srušite mušku šovinističku svinju, u tri pokušaja!

 7. Olekivala sam da se jave žene s podrškom, autoričine kolegice. Ali, ništa. Solidarnost nula bodova

  1. Možda su kolumne djelo brodskog ženskog kolektivnog uma? Zavjera ili urota protiv brodskih impotentnih političara?

   1. Da je kolektivni um, javila bi se još koja da podrži Anu.

 8. Logika “da sam ja netko”. U tome ima dobre volje, poštenja i načina, ali je nedovoljno za promjene. Potrebna je i sila.

 9. Ana je postala tribun za ženska prava da vode društvo. Samo da žene nisu podijeljene na političke stranke. dakle markićka i Ana udaljenije su od Ane i bilo kojeg liberalnog muškarca. Žene su, ali se ne slažu. zato je feminizam polufloskula,

 10. Upravo ostavih komentar (na komentar) – ispod jednog drugog članka – kako nije ni kulturno ni civilizacijski dijeliti javnim osobama (ni autorima članaka, kao ni drugim komentatorima) epitete kojima ih vrijeđaju kao osobe (“brabobnjci, veliko govno“ – Edo Bare), kao ni demonstrirati prijezir prema neistomišljenicima pisanjem imena ili prezimena malim slovom (“markićka i Ana“ – Maja), na što mi je netko odgovorio: “U pravu si. Urednik bi to trebao presječi.“ Međutim to rade i mnogi autori članaka i kolumni.
  Epidemija dijaloškog primitivizma.

 11. Autorica namjerno ne spominje žene koje se trenutno bave politiko, jer to nisu žene. One svoju muškost prekrivaju suknjama.

 12. Tko je uopće rekao da je biti političar komplicirano? Za uspješnog političara u HR samo moraš biti ober mrmak/ mrmica.

  https://lh3.googleusercontent.com/-8PKYZHZ1wQI/W3aSxO7GIJI/AAAAAAADhWM/d28bUQQ3-d4SrjLnaMfVZYi5_oeyQzm5gCJoC/w530-h398-n/Vratio%2Bse%2Bli%25C4%258Dki%2BTu%25C4%2591man.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-BuhDAykjrFY/W3Z_iGrTp7I/AAAAAAADhSw/HBFn5uYuGC4OwuwFNx_2NkphIgWg-dPdACJoC/w530-h474-n/Najve%25C4%2587a%2Bmu%2Bje%2B%25C5%25BEelja%2Bbila.jpg

  HDZ-ovski lopov Nadan Vidošević obilazio je svjetska
  mondena lovišta o trošku hrvatskih poreznih obveznika.
  Zbog nesposobnosti i opstrukcije istražnih organa, njegovi
  grijesi vrijedni stotine milijuna uskoro će pasti u zastaru.

  https://lh3.googleusercontent.com/-RgQcRLOBzKY/W3Z1zoNel-I/AAAAAAADhQk/kWMnYBNj3a43-53erwd6LcoNTLVUYA_8gCJoC/w530-h371-n/HDZ-ovski%2Blopov%2BNadan%2BVido%25C5%25A1evi%25C4%2587.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-LNuJImQwm9o/W3Rwme-p_eI/AAAAAAADhKI/477zAtjLMgYSod7cCCK_xSwcx4JH5fmvQCJoC/w530-h726-n/I%2BKujund%25C5%25BEi%25C4%2587%2Bje%2Bpodvala%2Bs%2Bkamenjara.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/–P1cUYC5fTY/W3ZsCLLwxZI/AAAAAAADhOE/7yyWKCZh2kk8Xkytnrnuuh4l9J3md1nVQCJoC/w530-h621-n/Vaso%2Bu%25C4%258Di%2Bza%2Bpopravni.png

  https://lh3.googleusercontent.com/-C-NayYE085U/W3ZteKJ2rmI/AAAAAAADhPY/2jK8nn9vKUgwWa6eOU8PRnBoACYgq_JZACJoC/w530-h683-n/Plenkovi%25C4%2587%2Bse%2Bsekira%2Bzbog%2BKujund%25C5%25BEi%25C4%2587a.png

  https://lh3.googleusercontent.com/-w5n6XlRKkJU/W3Zs5xsr6XI/AAAAAAADhOg/9b5a9z3F6QA4oL5lNQFLLZNWr-qW8P3RACJoC/w530-h378-n/Vratio%2Bsee%2BJoso%252C%2Bdi%2Bje%2Bbija.png

  https://lh3.googleusercontent.com/-O7_A1sjmtos/W3Zrh64ojvI/AAAAAAADhNc/Hv-jx3zeenoQYMyfRWTgZThNnnvCknFcwCJoC/w530-h483-n/Idemo%2Bdalje.png

  https://lh3.googleusercontent.com/-p9CgMqQXBjc/W3Sh0njpbAI/AAAAAAADhLg/Qle536rxJukgKMQEixJkkCI1HFFmt85ugCJoC/w530-h294-n/Re%25C5%25BEimska%2Bpropaganda.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-A1UgbsAtQeA/W3RxAa9o8TI/AAAAAAADhKg/Vj1aaTJC01Iw9owLKVi4q4ZD7pVV6e_HwCJoC/w530-h537-n/Vitez%2Bod%2Bpile%25C4%2587eg%2Bkrilca%2Bkomentira.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-nU0xxvO1T1o/W26tL6pUSII/AAAAAAADgmo/RWdkKMmkS4sWFnrixhk8HgH8AV2IaUPcgCJoC/w530-h371-n/Parada%2Bratnih%2Bprofitera.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-skLTmAJ_S8c/W3PUlrVDM8I/AAAAAAADhGc/hzH6CqrcKO0woI90FB3IJMGyeDT0AiuPQCJoC/w530-h729-n/Mudrojebiga%2Biz%2BCeri%25C4%2587a%2Bkod%2BVinkovaca.jpg

  https://lh3.googleusercontent.com/-pWnCEimvogk/W3RxcJl4fOI/AAAAAAADhLE/uw2Zx2v_edcqGtC6b8WAmBJuIb7yL4OOQCJoC/w530-h589-n/Ka%25C5%25BEu%2Bnam%2Bda%2B%2Bnema%2Bnovca.jpg

  Pa to društvo bi u bilo kojoj civiliziranoj zemlji biloosuđeno i iza rešetaka.

  “Svjedokinje smo da novi političari sa starim idejama, kao ni stari političari sa novim idejama ne mogu nama i našoj djeci osmisliti niti realizirati nikakav bolji život u našim općinama, gradovima i županijama. Samo mi žene imamo dovoljno energije i ljubavi za spasiti ovo malo potencijala koje „stručnjaci“ još nisu uništili.

  Namjerno nisam spominjala žene koje se trenutno bave politikom, jer ih je malo, usamljene su unutar stranačke stege, a ako su postigle visoku poziciju do nje su došle „muškim metodama“ i nikada se nisu usudile spomenuti „rodno budžetiranje“!” – Svjedokinje smo da su političke lopine uništile 3 milijuna ljudi i potomstvo im. Priča o “obiteljskom budžetu” pada u vodu, budžet ode na dugove lopina čija su kolateralna žrtva stotine tisuća pokradenih i uništenih radničkih i poljoprivrednih penzionera s penzijama 1500 kuna i buduće generacije radnika koji će morati rintati za dugove ovih parazita.

 13. Rodno budžetiranje!? Znači li to trošiti novac poreznih obveznika prema tome kojega smo roda? Nema toga pojma u riječniku. Sigurno je i to nova riječ ili pojam kojega su izmislile feministice!?!

Odgovori