Top tema: Europske vođe podcijenile rusku vojnu moć!

Žalosno u svemu tome je, što stvarnu opasnost od posljedica izbijanja hipotetskog rata između Zapada i Rusije (koji se sve češće i medijski najavljuje, gotovo pa priželjkuje) u svojoj oholosti ne uviđaju upravo oni kojih bi se sve to najviše moralo i ticati – političari i birokrati u Bruxellesu – koji i dalje radije glume globalnu veličinu, najčešće nesvjesni svog stvarnog položaja na geopolitičkoj karti svijeta

Francuski medij Atlantico navodi kako Rusija i njezin vojni potencijal izazivaju znatnu zabrinutost na Zapadu. Međutim, je li europsko vodstvo svjesno razine tehnološkog napretka ruske vojske? Jer, prema stručnjacima, pokazalo se kako je ruski arsenal puno više tehnologije nego što se čini.

U veljači ove godine počele su rasti napetosti između NATO-a i Rusije. “Oni koji žele mir, pripremaju se za rat”, izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. S druge strane, navodi dalje francuski medij, glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg izjavio je: “Ako Rusija želi sukob, spremni smo.”

U ovom turbulentnom vremenu, s organiziranim kriminalom, terorizmom i milicijama koji kruže maglovitim bojnim poljima, čini se kako je europska javnost (pa čak i političko vodstvo) izgubljeno između nepoznavanja nedavnih događaja i starih stereotipa, navodi Atlantico. To se odnosi i na Rusiju i njezin vojni potencijal: lijena europska javnost pospano počiva na udobnom poimanju zahrđalih ruskih tenkova i nuklearnih raketa u trošnim hangarima.

Već 10 godina stručnjaci gledaju potpuno drukčiju sliku od Crnog mora do Sirije i od Ukrajine do Karabaha. Budući da je strateško sljepilo katastrofa, razmislite o ruskom arsenalu, koji se pokazao daleko više tehnološkim nego što se čini, navodi francuski medij.

Dalje piše kako je poljska vojska krajem 2020. izvršila simulaciju neprijateljstava na razini glavnog stožera. Ministar obrane i predsjednik zemlje pomno su pratili njezin razvoj. U operaciji su sudjelovale tisuće časnika koje su odabrali NATO i Washington. Svrha simulacije Zima 2020. bila je testirati sposobnost poljske vojske da odbije rusku vojnu ofenzivu. Poljske snage koristile su vojnu sredstva dobivena od Sjedinjenih Država, poput raketa Patriot i lovaca F-35. Bojište se nalazilo istočno od Visle, od Kalinjingrada do Bjelorusije.

Rezultati su bili poražavajući: u prvom tjednu rata s Rusijom “poljska vojska bi prestala postojati”, izgubivši od 60% do 80% osoblja i opreme. Varšava bi za četiri dana bila opkoljena, luke blokirane, a zrak i mornarica poraženi, unatoč potpori NATO-a. To nije nikakvo iznenađenje, navodi Atlantico: prije pet godina, slična se simulacija izvršila za baltičke države, što je nagovijestilo njezin poraz u roku od 60 sati.

Stručnjaci ove poraze pripisuju visokotehnološkom arsenalu na rubu znanstvene fantastike koji je u Rusiji razvijen tijekom posljednjeg desetljeća. Govorimo o desecima sustava oružja i sustava elektroničkog ratovanja koji su testirani u Ukrajini, Siriji i Karabahu. Stručnjaci ukazuju na odsutnost takvog oružja u posljednjim pravim vojskama Europe, odnosno u Francuskoj, Njemačkoj i Velikoj Britaniji.

Tako medij podsjeća na događaj iz travnja 2014. g. kada je ultramoderni američki razarač 4. generacije USS Donald Cook, koji nosi 96 krstarećih raketa Tomahawk i 50 protuzračnih raketa ušao u Crno more, što je izazvalo poprilično nezadovoljstvo Rusa. Odjednom ga je preletio taktički bombarder Su-24 sa sustavom Khibiny. “Donald Cook” je postao slijep i gluh. Posada je vidjela “crni zaslon”: “elektronički mozak” koji upravlja svime na brodu (gađanje, radari, …) je umro. Brod bi bio uništen prvom raketom i krenuo je prema obližnjoj rumunjskoj luci pod ručnom upravom zaprepaštenih časnika.

U travnju 2018. Sličnu su sudbinu doživjele i dvije francuske fregate, koje su otišle na Sredozemno more kako bi raketnom vatrom “kaznile” Siriju Bashara al-Assada. Tada je francusko Ministarstvo obrane izjavilo kako ne žele “komentirati učinkovitost ovog ili onog oružnog sustava”.

U Siriji je NATO izjavio kako je dolazak ruskih snaga u znak podrške Basharu al-Assadu radikalno promijenio situaciju. Oprema za elektroničko ratovanje Krasukha-4 koja se prenosi kamionima, zrakoplovima i helikopterima tvorila je “balon” neprobojan za NATO oružje u radijusu od 300 km. Praćenje i ciljanje radara, komunikacija sa špijunskim satelitima, visokofrekventni radio, bazna komunikacija, kanali za upravljanje bespilotnim letjelicama, Wi-Fi – sve je to prestalo raditi, navodi Atlantico.

Od 2012. američki su sponzori izvještavali sirijske pobunjenike o svim kretanjima sirijske vojske na sjeveru zemlje te zemlje. Sad su „slijepi“ plaćenici pobjegli, navodi francuski medij.

Atlantico piše kako su još jedan dragulj ruskog arsenala kopneni borbeni roboti tipa Uran-9, koji su poboljšani zahvaljujući njihovoj praktičnoj uporabi u Siriji. Stvoreni su za izviđanje, vatrenu potporu i uklanjanje ciljeva, sposobni kretati se brzinom do 35 km/h po ravnoj površini, nose protutenkovske rakete, bacač plamena, top i strojnicu, a upravljaju se daljinski sa zemlje ili iz helikoptera. Ovdje je ruski arsenal također širok, jer tu su i Strelok, Platforma-M, RTK-VN, Nerekhta, Argo i Gnome (podmornica), piše Atlantico.

Što dodati ovim navodima francuskog medija osim reći – pametnima na znanje. Prije svega „usijanim glavama“, koje o nekakvom hipotetskom vojnom sukobu Zapada i Rusije (a u članku se čak niti ne spominje ruski nuklearni potencijal tj. arsenal koji je, blago rečeno ravan onom američkom) govore kao o odlasku na picnic na Istok Europe i nekakvoj igri nakon koje će sve opet biti u redu tj. onako kako su oni zamislili da svijet mora funkcionirati. Žalosno u svemu tome je, što stvarnu opasnost od posljedica izbijanja hipotetskog rata između Zapada i Rusije (koji se sve češće i medijski najavljuje, gotovo pa priželjkuje) u svojoj oholosti ne uviđaju upravo oni kojih bi se sve to najviše moralo i ticati – političari i birokrati u Bruxellesu – koji i dalje radije glume globalnu veličinu, najčešće nesvjesni svog stvarnog položaja na geopolitičkoj karti svijeta.

geopolitika

7 comments

Skip to comment form

 1. Sumnjam da će negdje puknuti, ali će NATO razbojnici držati svijet u strahu, Ruse u napetosti, a svoje sluge u ulozi važnih ruofoba. SAD ne mogu opstati bez rata. On je njihova gospodarska suština.

 2. Poljaci, Ukrajinci, Baltičke zemlje, pa i Tuta Bugarin i Rumuni trebaju što više slikati svoje lijepe gradove, jer možda nestanu. Užas.

 3. Amerima se mora vjerovati. Oni čelikom i vatrom štite demokraciju rasturajući čitave države i ubijajući ljude. Zašto to Rusi ne prihvate?

 4. “Lijena europska javnost pospano počiva na…” – ta rečenica me podsjeća na mnoge ljude s ovih prostora koji još uvijek misle da je Jeljcin prije mjesec dana osvojio drugi mandat 😀
  Čak i ako će priznati da je Rusija vojno daleko ispred bilo koga osim SAD obavezno će dodati neku kretensku tipa “al narod im umire od gladi” ili “osim u Moskvi nigdje nema ničega” ili “oni ne proizvode ništa osim nafte i plina”.
  U svakom slučaju za tzv. Zapad i njihove sluge koji misle da su Zapad Rusija ostaje “zagonetka umotana u misteriju unutar enigme

 5. Sven, koje su tvoje procjene? Rusija je opet okružena, a između nj i NATO saveza nema tampon zone u vidu Varšavskog ugovor.

 6. I dalje su tu Bjelorusija, Kaljingradska oblast, Donbas, a Krim je golemi nosač aviona s kojeg kontroliraju područje od Baltika do Srednje Azije.
  Također tu su nova oružja čiju prezentaciju su prvo zapadni “stručnjaci” ismijavali, a sada ih žele u sporazumu.
  Gospodarski Rusija se okreće Istoku, Jugu, Sjeveru – zemlja sa najvećom flotom nuklearnih ledolomaca, ako ne i jedina sa takvim (koliko znam SAD su pokušali izgraditi nuklearni ledolomac i odustali su) koja će uskoro držati Sjeverni morski put otvorenim 365 dana u godinu, te definitivno jedina koja je uspjela napraviti ploveću nuklearnu centralu za opskrbu ruskog Artika jeftinom el. energijom.
  Najveći svjetski izvoznik žitarica, neđu prvih 10 proizvođača automobila na svijetu (8. mislim), itd. itd. Da skratim, Svjetska banka i MMF računaju da će u roku 10, 15 godina prestiči najveće europske ekonomije – njemačku i britansku.
  Naravno, žele oni i dalje poslovati sa EU, ali ako EU odustane brzo će se prilagoditi…

 7. Imaš li projekciju budućnosti? Za manje od 15 godina Kina preuzima gospodarski primat koji će biti potvrđen i oružanom silom. Rusi su s Kinezima u zasada labavom vojnom savezu. Misliš li da će istrošeni Zapad dopustiti da bude maknut s trona? Kako uopće mogu spriječiti svoju sudbinu onosno smjenu moći?

Odgovori