Povijesni govor Alexisa Tsiprasa: Na autoritarnost i mjere štednje odgovorit ćemo demokracijom

Alexis TsiprasU televizijskom obraćanju narodu Grčke nakon kasnovečernjeg sastanka kabineta vlade, grčki premijer Alexis Tsipras najavio je referendum za 5. srpnja, na kojem će narod Grčke odlučiti prihvaća li ili odbija prijedlog institucija za rješavanje grčke krize: “Pozivam vas da na ucjenu ultimatumom, kojim se od nas traži da prihvatimo teške i ponižavajuće mjere štednje bez kraja i bez ikakvih izgleda za društvenim i ekonomskim oporavkom, odgovorite na suveren i ponosan način, kao što to nalaže povijest naroda Grčke. Na autoritarnost i teške mjere štednje odgovorit ćemo demokracijom, mirno i odlučno. Grčka – kolijevka demokracije – poslat će jasan demokratski odgovor Europi i svijetu.”

 

Drugovi Grci,

 

Grčka vlada proteklih šest mjeseci vodi bitku u uvjetima neviđenog ekonomskog pritiska kako bi provela mandat koji ste joj dali 25. siječnja.

 

Mandat na osnovu kojega smo pregovarali s našim partnerima, trebao je označiti kraj mjera štednje te omogućiti povratak prosperiteta i socijalne pravde u našu zemlju.

 

Riječ je o mandatu koji podrazumijeva postizanje održivog sporazuma koji bi jednako poštivao demokraciju i zajedničke europske propise, te vodio prema konačnom izlasku iz krize.

 

Tijekom ovog razdoblja pregovora, od nas je zatraženo da provedemo sporazume koje su memorandumima zaključile prethodne vlade, iako ih je narod Grčke kategorički odbacio na nedavnim izborima.

 

Međutim, niti na trenutak nismo pomislili na predaju, na to da izdamo vaše povjerenje.

 

Nažalost, naši su partneri tijekom prekjučerašnjeg sastanka euroskupine, nakon pet mjeseci teških pregovora, uputili ultimatum grčkoj demokraciji i narodu Grčke.

 

Ultimatum koji je protivan temeljnim načelima i vrijednostima Europe, vrijednostima našeg zajedničkog europskog projekta.

 

Zatražili su od grčke vlade da prihvati prijedlog kojim se narodu Grčke nameće novi neodrživ teret, i potkopava oporavak grčkog gospodarstva i društva, prijedlog koji ne samo da perpetuira stanje neizvjesnosti, već i pojačava društvene nejednakosti.

 

Prijedlog institucija uključuje: mjere koje vode daljnjoj deregulaciji tržišta rada, rezanju mirovina, daljnjem smanjenju plaća u javnom sektoru te povećanju PDV-a na hranu, ugostiteljstvo i turizam, dok istovremeno ukidaju porezne olakšice stanovnicima grčkih otoka.

 

Ovi prijedlozi izravno krše socijalna i temeljna europska prava: pokazuju da ciljevi pojedinih partnera i institucija – kada su rad, jednakost i dostojanstvo posrijedi – ne podrazumijevaju održiv dogovor od kojega koristi imaju sve uključene strane, već ponižavanje cijelog naroda Grčke.

 

Ovi prijedlozi prije svega ističu ustrajanje MMF-a na surovim i kaznenim mjerama štednje, te više nego ikada prije čine pravovremenom potrebu da vodeće europske sile iskoriste priliku i poduzmu inicijative koje će konačno i definitivno privesti kraju krizu grčkog državnog duga – krizu koja utječe na druge europske zemlje i prijeti samoj budućnosti europske integracije.

 

Drugovi Grci,

 

Upravo sada na našim ramenima leži povijesna odgovornost prema borbama i žrtvama naroda Grčke za konsolidaciju demokracije i nacionalni suverenitet. Naša odgovornost za budućnost naše zemlje.

 

I to je odgovornost koja od nas zahtijeva da na ultimatum odgovorimo na temelju suverene volje naroda Grčke.

 

Nešto ranije sam na sjednici vlade predložio organizaciju referenduma kako bi narod Grčke bio u prilici odlučiti na suvereni način.

 

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen.

 

Sutra će po hitnom postupku biti sazvana sjednica parlamenta kako bi se ratificirao prijedlog vlade o održavanju referenduma sljedeće nedjelje, 5. srpnja, na kojemu će se odlučiti prihvaća li se ili odbija prijedlog institucija.

 

O svojoj sam odluci već obavijestio predsjednika Francuske i njemačku kancelarku, kao i predsjednika ECB-a, a sutra ću u svojem pismu i službeno zatražiti europske čelnike i institucije da produlje trenutni program još nekoliko dana, ne bi li narod Grčke mogao donijeti svoju odluku slobodno od svakog pritiska i ucjene, kako je i propisano Ustavom naše zemlje te demokratskom tradicijom Europe.

 

Drugovi Grci,

 

Pozivam vas da na ucjenu ultimatumom, kojim se od nas traži da prihvatimo teške i ponižavajuće mjere štednje bez kraja i bez ikakvih izgleda za društvenim i ekonomskim oporavkom, odgovorite na suveren i ponosan način, kao što to nalaže povijest naroda Grčke.

 

Na autoritarnost i teške mjere štednje odgovorit ćemo demokracijom, mirno i odlučno.

 

Grčka – kolijevka demokracije – poslat će jasan demokratski odgovor Europi i svijetu.

 

Osobno se obvezujem poštovati ishod vašeg demokratskog izbora, kakav god on bio.

 

I apsolutno sam uvjeren da će vaš izbor poštovati povijest naše zemlje i poslati svijetu poruku dostojanstva.

 

U ovim kritičnim trenucima, svi se moramo prisjetiti da je Europa zajednički dom mnogih naroda. Da u Europi ne postoje vlasnici i gosti.

 

Grčka jest i ostat će integralni dio Europe, a Europa je integralni dio Grčke. No, Europa će bez demokracije biti Europa bez identiteta i bez kompasa.

 

Pozivam vas da pokažete nacionalno jedinstvo i mirnoću kako biste donijeli ispravnu odluku.

 

Za nas, za buduće generacije, za povijest Grka.

 

Za suverenitet i dostojanstvo naših ljudi.

 

Atena, 27. lipnja 2015., 1 sat ujutro.

160 comments

Skip to comment form

 1. Kakav hohštapler. Kakav demagog. Podsjeća me na Bandića. Tako je i on dok je još bio u SDP-u u Brodu napravio 70-80 000kn ceha i nikada nije platio. Tako i Grci, nadrapali se tuđe love, živjeli kao pijani bogataši, a sada društvo jebite se. Imaju i pravo. Ako sada uspiju zajebati EU ispaštat će to generacijama.

  Ne bih se čudio da dođe i do vojne intervencije. Čini mi se da je kreten posebno ohrabren nakon razgovora s Putinom, ali neće im toliki problem biti Europa, koliko Turska koja očajnički treba prohodnu rutu ka europskom tržištu. A zna se tko čvrsto stoji iza Turske. Gadnih se igara igraju ponovo na balkanu i pirinejima.

  A Grci nakon ovoga baš neće biti suvereni. Nema slobode i dostojanstva dok živiš na tuđi račun i ne vraćaš dugove. Takvi mogu biti samo prezreni.

  1. Tsipras, naguzi se! Nijemcima se opet digao! Približi se oporbi! Ne trebaš ni postojati pored MMF-a i EU. Tvoji prijedlozi ne postoje, tvoje dostojanstvo ne postoji. Postoji samo dug… i diktat odurnih birokrata i ministara iz tzv stare Europe. I nemoj razgovarati ni skim, a naročito s Putinom. Što će ti na to reči Europska centralna banka!

   1. Kakvo kretensko razmišljanje ( i Grka i komentatora koji ih podržavaju)!
    Gdje im je pamet i dostaojanstvo bilo kad su se zaduživali?
    I veli Nijemci traže svoje novce, znači digao im se!
    Pa takvu marvu, koja želi živjeti na tuđoj grbači i treba jebati i to u glavu.
    Da im više ne padne na primozak posuđivati i ne vraćati.

    1. Ne znam što ćeš reći ako Hrvatska bude u sličnoj sitauciji?

     Jasno je da su Grci vodili pogrešnu politiku, ali ne Tsipras i društvo, nego desničarska opcija.

     Nijemci su na Grcima zaradili.

     1. Što se ima reći. Neodgovorna gamad nas neopravdano zadužuje od 90-te na dalje (a fala ti bože i prije devedesete su).

      Svaki od nas radi za kurčeve kamatešine za pizdarije koje su kojekakvi politički pizduni spizdili bez ikakvog smisla i opravdanja.

      Birali smo neodgovorne političare i zaslužili smo svaku sudbinu. Samo jedna napomena, mi smo poput Grka živjeli daleko iznad svojih mogućnosti, ali Grci su to radili x 100. Bezobzirno i bezobrazno. Ili da kažemo ovako – njihovi su političari još bolje futrali uhljebe.

      Dakle, mi smo se s našima već napatili i platili dio ceha niskim plaćama (a da nismo ni te zaradili) s time da su uhljebi imali astronomske. Kažu da i danas ima preko 500 menadžera u HŽ-u koji propada, a jadnici svi imaju plaće preko 20 tis. kuna.

      Lova koju smo trošili je lova skromnih i štedljivih njemačkih i drugih uspješnih radnika, koji neemaju nikakave veze sa vašim preseravanjima sa neoliberalizmom.

      Takve dobre duše poput tebe bi vjerojatno i Sanadera i Nadana odmah pustili vanka i sve im oprostili.

     2. Ako Hrvatska bude u sličnoj situaciji, onda je to i zaslužila.
      Ja ne mislim da su nas opljačkale njemačke, talijanske i austrijske banke, nego se naša vlast 20 godina neodgovorno ponašala, trošeći kao pijani milijarderi. Pa samo pri planiranju proračuna svake godine se predvidi 2, a stvarno potroši 3 milijarde EUR više od onoga što se uprihodi.
      Poslije pametnjakovići kažu: “Švabo nas pljačka”.

      “Nijemci su na Grcima zaradili.”
      I što bi to trebalo značiti?
      Da im treba dati još love da se baškare, a da na vraćanje duga ne pomišljaju?

 2. Časni ljudi vraćaju svoje dugove. Oni drugi su najobičnije smeće. Ja se ne zadužujem ako nisam siguran da ću dug vratiti. To mora biti samo privremena mjera. Kada dođe dan naplate budi dostojansven i slobodan i vrati što si posudio.

 3. Kako vrijedi za ljude, još više vrijedi za države. To što su neki (i naši) čelnici spremni na nerazumna zaduživanja tiće se mene, jer ja sam ih izabrao.

 4. Ovo grčko ludilo je naša šansa. Treba što prije završđavati c5 koridor i pomoći bosancima što više da se uspostavi koridor za tursku robu. Njihovu ekspanziju treba iskoristiti za revitalizaciju naših krajeva.

 5. nije c5 nego VCkoridor…

 6. Družba košta:

  “”MORAMO po svoj prilici zaboraviti na naš novac koji smo dali Grčkoj”, izjavio je jučer slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec i time se “oprostio” od preko milijardu eura koje su porezni obveznici njegove zemlje kroz razne oblike pomoći plasirali najzaduženijoj članici Europske unije.”

 7. Pogledajte samo neodgovornu krmad šti su radili:

  http://www.index.hr/vijesti/clanak/tko-gubi-ako-grcka-bankrotira-male-zemlje-poput-malte-i-slovenije-najvece-zrtve-ciprasove-politike/827903.aspx

  Drznici najgore vrste.

  Napravit ću si od tvoje love doma novo kupatilo, novi krov, uzeti novi namještaj, uvesti grijanje, novi auto, jacuzzi, otići malo na godišnji, a tebi tvoju lovu neću vratiti. Što bi napravili s takvim tipom u svom društvu?

  I onda ti na kraju kaže: čuj stari, jebi ga nemam. A što si tako navalio da ti vratim, što si tako nečovječan?

 8. Kako su samo naši dežurni poštenjačine i zagovornici rada, reda i discipline skočili na te lijene crnčug, pardon, Grke koji ne plačaju svoje dugove i kojima je sve pruženo na zlatnoj tacni, za razliku od vrijednih, discipliniranih Njemaca.

  No imam par pitanja za vas.

  Da li ste kolege ikada čuli za Londonski sporazum iz 1953.?

  E vidite, to vam je sporazum bez kojeg bi “njemačko gospodarsko čudo” izgledalo potpuno drugačije, ako bi ga uopće i bilo –

  “Devastiranom njemačkom gospodarstvu tada je oprošteno 50 % svih dugovanja. Među vjerovnicima su bili Grčka, Francuska, Velika Britanija, Španjolska, Irska, Italija, SAD, Jugoslavija…

  Dug koji je preostao nakon otpisa, tadašnjih 15-ak milijardi njemačkih maraka (što je iznos koji bi se danas mjerio u stotinama milijardi eura) reprogramiran je na način da ga je tadašnja Zapadna Njemačka otplaćivala isključivo iz trgovačkog suficita, a godišnji iznos isplata bio je ograničen na maksimalnih 3 posto zarade od izvoza. Bio je to poticaj vjerovnicima da uvoze njemačke proizvode, a rezultat je bio udvostručenje njemačkog BDP-a u narednih deset godina.

  Takvu šansu Grcima, koje se iz današnje neoliberalne perspektive redovito opisuje kao neradnike i parazite, njemačka vlada danas nije voljna pružiti.”

  Pazite kolege koji su to uvijeti bili za Nijemce. I to između ostalih i od Grka. Usporedite te uvijete sa onima koji se nude Grcima. Tko je bolje prošao?

  DrazenBludisa;

  Jednom prilikom ste napisali “Među poštenim ljudima (i narodima) vraćanje duga je nešto o čemu se ne raspravlja. Ako si pošten ti vraćaš svoj dug. Kladim se da Nijemci ne bi rekli jedne riječi Grcima da su ovi vraaćali svoje dugover ili da se nisu uopće ni zaduživali. Gotova rasprava.”

  Ajmo se sjetiti onda “okupacijskog zajma” od sitnih 54 mlrd današnjih eura koje je Grčka morala dati Njemačkoj između 1942. i 1944.

  Te ajmo se sjetiti sitnih 108 mlrd današnjih eura koje je Grčka morala uložiti u infrastrukturu koju je Njemačka uništila.

  Time dođemo do iznosa od 162 mlrd direktne štete koje je Njemačka napravila Grčkoj odnosno ako računamo kamate 279 mlrd današnjih eura.

  Što naši poštenjačine Nijemci kažu na to – mi smo te dugove riješili kada smo 1960. Grčkoj isplatili 115 milijuna tadašnjih njemačkih maraka 🙂

  Daj nam još jednom ponovite kolega Bludisa onu vašu “Među poštenim ljudima (i narodima) vraćanje duga je nešto o čemu se ne raspravlja…” da se svi još jednom slatko nasmijemo…

  P.S. ovaj post sam copy paste sa jedne prošle rasprave, no prebrzo se spustio pa nitko nije odgovorio. Baš me zanima sada odgovor vas poštenjačina na njemački način…

 9. Dragi Sven,

  zaboravili ste dugove iz 400. pne. kada su perzijanci oprostili grcima dugove, a ond asu jedni druge opustošili pa su onda došli stari rimljani i svima jebali mamicu.

  Netko je potpisao zadužnicu i obvezao se na uvjete nakon svih tih događaja. Trebali su prilikom potpisivanja reći švabama, španjolcima, talijanima, maltežanima, slovencima i ostalim fašistima neka stave klauzulu u ugovor:

  Jebali ste nas u prošlosti, mi vam opraštali pa ako ne budemo mogli vratiti vam dug, unaprijd se ispričavamo.

  Ali nisu to napravili, šutili su ko pičke, zaboravili ratne reparacije i ostale pizdarije koje bbezvezno po običaju navodiš.

  Nisu ugovore o zaduživanju potpisivali ljudi sa alzerhajmerom, totalno izlapjeli koji pojma nisu imali o ovome o čemu ti pričaš SS.

  Ako misliš da jesu, drugi se put ponudi međunarodnoj zajednici da im ti pojasniš kako potpisivati međunarodne ugopvore. Vidiš da su ti grčki diletanti sve pogrešno napravili kad se ti ne uključuješ.

  Zaboravi nam ti reći što su im maltežani skrivili, a sada će im država otići u sto kuraca zbog dragih grka.

 10. “Drugovi Grci,

  Pozivam vas da na ucjenu ultimatumom, kojim se od nas traži da prihvatimo teške i ponižavajuće mjere štednje bez kraja i bez ikakvih izgleda za društvenim i ekonomskim oporavkom, odgovorite na suveren i ponosan način, kao što to nalaže povijest naroda Grčke.”

  Bolje je užasan kraj, nego užas bez kraja.

 11. DraženBludiša;

  Niti Malta, niti Slovenija niti itko neće otići u k… zbog Grka, nego zbog banaka. 80% grčkog državnog duga je sanacija banaka odnosno spašavanje korumpiranih njemačkih i austrijskih banaka koje su posuđivale novce korumpiranim grčkim bankama uz ogromne kamate.

  Kada se kaže da je Grčka dobila npr. 200 mlrd $ u stvari do Grčke nije došlo niti 20 mlrd, gotovo sav novac se odmah daje njemačkim bankama.

  Drugim riječima malteški, slovenski i ostali porezni obveznici kada kao šalju novac Grčkoj u stvari plačaju spašavanje njemačkih banaka, a onda očekuju novac nazad ne od tih banaka nego od grčkih poreznih obveznika koji taj novac nikada nisu vidjeli – odnosno vidjeli su korumpirani grčki bankari svoje bonuse kao i njihovi kolege iz Njemačke, Austrije itd.

  Ali naravno za vas “poštenjačine” koji ste odgojeni na Jutarnjem i sličnim tariguz medijima nisu krivi korumpirani bankari i općenito ta financijsko-menadžerska bagra koja je zbog svojih multimilijunskih bonusa zavila u crno milijune ljudi nego tamo neki Grk zato što ima 1000 E mirovinu.

  Prestrašan mi je taj vaš mentalni sklop, pogotovo kada imamo primjer jednog Islanda koji govori da sam u pravu i da su Grci to isto trebali odavno napraviti.
  Nikakvo spašavanje banaka nego ih pustiti da propadnu kao i bilo koju drugu firmu.
  Samo što to Grci nisu smijeli napraviti zbog njemačkog pritiska odnosno zato što bi onda Nijemci morali spašavati svoje banke svojim novcem, a ne tuđim odnosno novcem grčkog naroda, a i njemački glasači bi umjesto mržnje prema “lijenim južnjacima” mogli usmjeriti pažnju na pravo mjesto.

  E, a to vam je odmah i odgovor na pitanje zašto se Grcima ne ponudi neka vrsta Londonskog ugovora kakav su dobili Nijemci 1953.

  E moj Bronstein, daj opet probaj malo pričati o njemačkoj časti i poštenju i grčko-perzijskim ratovima da se i iopet od srca nasmijem 🙂

 12. Nevjerojatno koliko čovjek može pisati bez ijednog argumenta. Usput posere sve ostale komentatore koji nisu njegovi klonovi. Ne moraš slušati mene, ne moraš čitati Jutarnji, uzmi pa pročitaj neku knjigu o tome. Ima ih puno. Preporučio bih ti knjigu o usponu irskog tigra, gdje je od strane neovisnih stručnjaka fino objašnjeno kolanje novca unutar EU.

  Ne želim nikoga u ništa uvjeravati. Ja kažem da su lijeni, a ti kazuješ kako su glupi. Ne znam što bi ih više uvrijedilo. Jer kako drugačije nazvati onoga tko je uletio u klasičnu zelenašku shemu – to po tvome tumačenju.

  Tebe jebe elementarna logika. Ti ih kao braniš pa ih još više izvrijeđaš.

  To je dodatno žalosno jer gledaš gotovo istu, samo blažu sliku u nas. Vjerojatno si svjestan da nismo zaradili lovu za silne tunele, a posebno ne za to da se oni pet puta farbaju za užasno visoku cijenu. Nisi se osvrnuo na to što gledaš svaki dan.

  Svaki dan možeš vidjeti grčku shemu na svakom koraku, ali ti ne želiš vidjeti, ti ne želiš razmišljati, ti samo nešto kofabuliraš, u bunilu, bez logike.

  Molim te, nemoj mi odgovarati. Zamaraš me. Ne želim te uvjeravati ni u što. Živvi u svojim iluzijama. Jasno ti je da nikoga u to uvjeriti nećeš i nikome nećeš “otvoriti oči”.

 13. Važno je da je Europa pronašla Pedra- Grke. Sad je jasno tko je kriv za hrvatsko-europske probleme, za enormne nanose europske truleži. Grci. Neka visi Pedro! No, vidjet će se što će pokazati referendum.

 14. Kako bih ti mogao odgovarati kada nemam na što odgovarati. Po običaju bacaš hrpu nebuloza koja nemaju veze s vezom, pogotovo kada pogledamo kako je prošao taj “tigar” na kojeg se pozivaš – http://www.vecernji.hr/irska-od-keltskog-tigra-do-masovnog-iseljavanja-kao-u-doba-velike-gladi-904804

  Također ne kažem za Grke da su glupi nego pod strahovitim pritiskom financijske oligarhije. Samo moralna nakaza može to pročitati kao “glupi”.

  A što se tiče prve rečenice s kojom si započeo svoju standardnu jad i bijedu od posta samo ću te samo podsjetiti da su tebe, a ne mene, neutralni kolege na ovom forumu ne jednom prozvali zbog kroničnog manjka argumenata u raspravama.

  Znači da završimo, po običaju nemaš ništa osim vrijeđanja i to tako potpuno predvidljivog da sam nakon par postova skužio da si Bronsteinov klon 🙂

  1. Zanimaju nas činjenice i korektna diskusija bez verbalnog smeća. Ovakve kvalitetnr rasprave rijetke su na provincijskim portalima. Naszavite svi

 15. A mi?

  25. 6. 2015. – Kako naša birokracija, samo za vlastiti opstanak, pojede više nego li je teška: 220 tisuća državnih birokrata “pojede” više BDP-a nego svi korisnici socijalnih transfera zajedno. jutarnji.hr

  16. 6. 2015. – Svaki građanin Hrvatske dužan 56.744 kune, seebiz.eu

  6. 6. 2015. – Pogledajmo što se događa u Grčkoj, bit će zanimljivo, Michael Robert’s blog

  21. 4. 2015. – Nova Grčka: Hrvatska će sljedećih deset godina dugove plaćati 19 milijardi godišnje. index.hr

  http://hrvatskidug.com/

 16. Eh ,da je EU država ,grčki dug koji je manji od 2 % BDP EU ne bi bio ničiji problem.

  Dugovi Kalifornije puno su veći,u bankrotu je,kao i niz drugih američkih država.To je cca kao da su Njemačka i Francuska bankrotirale,ali u SAD o tome nema ni rijeći.

  Sve dok EU ne bude jedna država ,svi ponaosob grci,hrvati ,bugari i dr. svoje dugove moraju vračati jer su njihovi.

  EU je za sada samo tržište,kapital,nema vojske ,kulture i sl.Ali EU je i projekt mira i slobode.

  1. Zvuči razumno.

   Nužan je kompromis, a ne pritisak, ponižavanje i prijetnje. Jer dug je upravo fantastičan.

   1. Ono što je fantastično u tom dugu su najniže moguće kamate, čak puno niže nego u nas. Slabo obaviješteni znaju da je dosta dugo u EU uglavnom negativna kamata na sredstva tj. moraš platiti da ti ih čuvaju. Na viđenje nema više kamate niti u Hrvatskoj, samo na oročenje.

    Oni koji imaju malo slabiji kreditni rejting, plaćaju nešto više kamate, ali čak i Hrvatska i Grčaka sa svojim smeće rejtinzima su se zaduživali u zadnje vrijeme po 2-3% kamata. Dakle, nema ni govora o zelenaškim kamatama, guljenju od strane banaka i sličnim glupostima.

    Kapital je jeftiniji nego ikada, ali neki jednostavno ne žele ga vidjeti, a ne vraćati.

    Pitam se pitam što bi Grci mogli reći na referendumu, jesu li spremni na krvava odricanja, nakon neumjerenog pijanstva??? NAravno da nisu, mada kada ghledate ankete sa atenskih ulica ovih dana, nađe se iznenađujuče dosta ljudi koji su više nego realni.

    Hrvatska je burza danas žestoko roknila, a ionako je na koljenima – toliko o tome da Hrvati žele kapitalizam. Svih 500 ,ilijuna ljudi će trpjeti ogromne štete od ovog poteza drskih govnara.

    Što se kompromisa tiče, EUK je osmislila najbolje što je mogla mada će joj negrčki građani jebat sve po spisku. Uvjeti koji su ponuđeni grčkoj neće omogućiti vjerovnicima da za svog života vide svoje pare, već će ih uz nešto sreće moći vidjeti tek njihova djeca i unuci.

    Situacija je jednostavna, Grčka ni u kojem slučaju neće proći dobro, osim u slučaju da izađe iz EU i da joj pomognu npr. Rusi – što je jako malo vjerojatno, jer Rusi također nisu ludi – Grci bi to morali skupo platiti.

    Ostane li u EU i pristane na uvjete, onda bi u stvari najbolje prošli, ali naravno opet vrlo teško, jer su se jebački i zagovnali. No, napravili bi najmanje štete i sebi i EU. No, onda bi Tsipras pljunio sam sebi u usta jer je nasrao hrpu besmislica na izborima, a nastavio je i nakon toga.

 17. Jedino pametno što sam čuo od Stalkera zadnjih dana je to ,kako je dug fantastična stvar

  .Ipak je bolje biti vjerovnik nego dužnik,jer možeš sisati i unučad dužnikovu neovisno o visini kamate .

 18. Moj susjed ,šokac,kada vidi raskošne obline Kate bosanke,kaže,”Ja bi siso ne bi ni prediso”

 19. Brzinska analizica koja puno govori – http://stvarnost.hr/mate-pleic-grcka-tragedija-u-reziji-bankara/

  Onima koji znaju čitati, naravno…

  A ni ova nije loša – http://stvarnost.hr/analiza-grcka-nema-sto-izgubiti-izlaskom-iz-eurozone/ – “…Premda ni u zadnjim trenucima drame ne možemo sa sigurnošću predvidjeti njen ishod, ono što u svakom slučaju možemo sa sigurnošću reći je činjenica kako je takozvana ‘trojka’ (koja se na pritisak Grčke preimenovala u ‘institucije’) pokazala veliku odlučnost da razbije gospodarski program lijeve Syrize. Pobjeda Syrize u Grčkoj je u stvarnosti bio izborni poraz neoliberalizma u Europskoj uniji i stoga je financijska elita očito odlučna nametnuti svoju volju pod svaku cijenu”…

  1. Pa kako će išta izgubiti kad su bankrotirali, na samom su dnu? Čak se vjerojatno neće zajebavati u prvi tren s novcima, nego će stampati bonove – tačkice.

   Uz to, ovo će im tako dići turizam d aće to biti fantastično. Mudro isplanirano od strane ciroze.

 20. Ova je također vrlo dobra – http://www.altermainstreaminfo.com.hr/vijesti/fenomen-proizvedenog-grckog-duga-i-zbog-cega-13 koja završava sa –

  “…sada Grci pokušavaju preuzeti nadzor nad situacijom. Da su nastavili s „Novom demokracijom“ ili pseudoljevicom koju predstavlja PASOK, konačni ishod bi bio onaj kojeg su isplanirali Merkel, Goldman Sachs, ESB, MMF i grčki i njemački oligarski i korumpirani političari.
  Ovako „kolijevka demokracije“, kako inače zovu Grčku, još jednom u povijesti čovječanstva može dati svoj doprinos cijelome svijetu, i to s punim pravom, jer iz nevedenog se vidi da nije istinit mit o „lijenim Grcima koji su imali 13. i 14. plaću i išli u mirovinu s 55 godina, a da ništa radili“, što su samo stereotipi kojima se među ostalim europskim narodima pokušava pobuditi antagonizam prema Grcima”.

  A kao što se na primjeru forumskih poštenjačina i časnih ljudi na njemački način vidi, dobro im uspijeva. Izazvati antagonizme, mislim…

 21. Pa to ni Žižek nije htio ustvrditi.

 22. Dakle Tarabiću,znamo kako u duhovnoj konstrukciji jedva dosežeš do Hegelovih spisa.

  Mada sam te znao spustiti i u Tarabićevu avliju.

 23. Do koje ti duhovne konstrukcije sežeš, to još nismo uspijeli utvrditi.
  Iako priznajem da me rasprava “Da li biljke i lišajevi imaju svijest” automatski podsjetila na tebe.

  No ono što smo uspijeli utvrditi je da se tvoje vizije budućnosti koje si podijelio sa nama poklapaju sa vizijama braće Tarabića.

  E sada, da li to znači da si ti samo njihov duhovni brat koji s njima dijeli iste vizije i ništa više?
  Ili si pak inkarnacija nekog od njih? Ako jesi, mora da je taj Tarabić nešta mnogo gadno skrivio 🙂

 24. Svatko tko je protiv kolonijalizma i suvremenog ropstva podržat će Tsiprasa. Svatko onaj tko je protiv surovog kapitalizma koji oduzima dostojanstvo i pravo
  na normalan život svakog pojedinca pa i čitavih naroda podržat će Grke koji su
  ustali i rekli NE! Dužničko ropstvo koje banke provode prema našim građanima
  su ista priča. Dolazi vrijeme nove Europe koju će stvarati hrabri ljudi i narodi. Kapitalizam u Europi je ušao u svoju posljednju fazu. Puna podrška drugovima
  u Grčkoj.

  1. Idealist si. Idealizam ostaje slovo na pairu, ako se ne primjeni u životu. Mislim da si svojim stavom izazvao secesiju, Lamzu i Bludisu na rakciju. Oni razmišljaju poput vojnika Europske birokracije, pa ćete popljuvati. Za njih je dug svetinja.

   1. Pa nego što je?
    Znam da vi po SKP(b) priručniku dajete koliko možete, a uzimate koliko vam treba, ali jednog dana onaj kome uzimate otkinut će vam glavu.
    U svezi glede “ukidanja kolonijalizma i ropstva”, snabdio sam se hladnim pivom, pa u miru pratim kako će to bez tuđe love, mudri Cipras izvući Grčku iz krize.
    Jer stara bosanska kaže: “To ne pamti Pasič ni Vinica, da bez kurca rađaju se dica”.
    Inače dugove ne pravim, niti ih opraštam.

    1. To će biti ekonomski perpetuum mobile. Bilo bi mu pametno da dobro prouči Jugu 50-tih i poteze koje je povlačio Tito. To ozbiljno mislim. Druge im nema. Bit će kruh i mlijeko na tačkice, a ostalo će gledati na slikama u starim novinama.

     Ovo bulažnejnje o nekakvim pravednim Grcima je toliko glupo i šuplje da je fascinantno. Naime, koliko kažu znalci, grčke banke su u uglavnom u vlasništvu Grka pa treba razmisliti samo o jednoj maloj činejnici. Distribucija love se ni u jednoj državi ne vodi tako da se raznosi vrećama lova, kao što je to radio Luka Rajić, već je tih 600 milijardi eura distribuirano preko njihovih banaka. Računaj Perune d aje preko 10% ostalo zaljepljeno za ručice grčkih bankara kroz provizije, kamate, kratkotrajna ulaganja itd.

     Dakle, nisu svi Grci prošli isto.

     1. Čestitam, upravo si otkrio toplu vodu. Pa o čemu Tsipras govori nego o tome? Šta on drugo kaže nego kažnjavajte grčke oligahe i utajivače poreza, a ne čistačice. Evo ponovit ću ti još jednom njegove riječi – “Da ste vi, umjesto financiranja banaka, insistirali na financijskoj kontroli industrijalaca i oligarha, umjesto što ste bacali novac u smeće, mogli ste pokrenuti program za stvarno spašavanje Grčke. Nije moguće da ste otpuštali 400 čistačica, a nekažnjene ostavljali najveće utajivače poreza, koji su ukrali na milijarde eura. Nije moguće da to ne znate, gospodine Shultz?”

      Što je on tu krivo rekao?

      1. Krivom čovjeku. Nije nikakav šulc tamo bio na vlasti. Čista demagogija i populizam.

       Znam, ne moraš biti kokoška da znaš kako se snese jaje ili kako već ide ta preglupa izreka, ali ne uzimaš se vlasti ako nemaš ideju kako voditi zemlju, naročito i pogotovo ako je ona u rasulu. A da je Grčka već dugo u rasulu to vide i braća Matić, ne treba tu neki vispreni geopolitički analitičar.

       Uzde uzimaš ako zanš smiriti konje i sigurno voziti kola inače si budaletina koja će napraviti još veću štetu. Grci će znati najbolje kako će im biti pod tom plemenitom vladavinom. Živi bili pa vidjeli.

 25. Da je Sven glup i ispranog mozga sam znao, ali da je potpuno poludio, nisam do sada (htio) primijetiti.

  Grci su dobili 400 milijardi eura kredita… Keša! Sa 4-5% kamata… Koji su grčke banke podijelile Grcima kroz stambene i potrošačke kredite, te više od pola grčkoj državi da podijeli preko tisuću eura mirovine i preko 14 plaća svojim državnim službenicima kojih usput imaju trstruko (relativno) nego prenapuhani mi…

  Nikakve njemačke banke nisu sebi zadržale odmah 90% tog iznosa kako …pa, oprosti…sereš.

  Nakon toga, naravno nosu mogli vraćati dug.

  Nakon toga im je EU dala novih 270 milijardi u 4 godine (bez kojih ne bi imali ni za jednu a ne 48 mirovina i plaća), i to sa 3% kamatom (Hrvatska plaća preko 6% a uredan je dužnik)… Usput, dotadašnji vjerovnici su morali pristati na gotovo 60% otpis dugova!!??

  SAda ne žele vratiti ni ovih 270 milijardi već traže da im to plate Slovenija, Malta (kako netko reče, ni krive ni dužne Grcima) pa dakako i Nijemci, koji rade do 67. godine života za 930 eura mirovine dok Grci prime tisuću!?

  Volio bih ja da se moj kredit meni otpiše jer mi je “banka nepravedno to dala da mi siše krv kamatama”, ali to j jednostavno nemoguće.
  Doduše, kredit sam i digao da pokrijem ono što mi je desetak osoba poput Svena napravilo, na grčki način: uzmi od budale, pa ne vrati, a usput proglasi budalu i “krvolokom koji traži da mu vratiš što si uzeo”.

  Inače, Island nije pustio banke da propadnu. Island je ukrao (njih 300 tisuća su ukrali oko 6 mlrd eura) ušteđevinu oko milijun i pol Engleza i Nizozemaca (dakle, bakica i dedeka koji su štedjeli po 20-50 tisuća eura svoje životen ušteđevine u islandskim bankama koje su davale kamatu 3-4% a ne 1% kao na kontinentu). Te pare su trošili obični Islanđani (koji su skoro 40% njih radili dobro plaćene poslove u bankama!). Kad je trebalo da islandska država preuzme odgovornost za vraćanje duga zapadnoeuropskoj sirotinji (a ne bankarima!) onda su oni “ponosno” rekli da neće. Smeće razbojničko.

  Preživjet će EU ali neka Grci u sljedećih 20tak godina malo osjete kako je to živjeti samo od onoga što zarade-ako im bude dosta za hranu uopće?

  1. Eh pun mi Q seratora kakav si ti. Kad čujem ove tvoje brojke, koje se doduše dadu provjeriti, odmah se, ne znam zašto, sjetim jednog pohlepnog Bože K.

   Ništa ti ne razumiješ. Ne razumiješ ti te revolucionare koji se zaduže pa onda ne žele vraćati pare odvratnim bankama, nego nek vraćaju budale kad već moraju.

   Sjećam se kao danas kada mi je jedan moj poznanik govorio kako će postati multimilijunaš jer je skroz skužio kako funkcioniraju te priglupe kaptalističke burze. Nudio mi on da uložim koju tisu čvrste valute u njega i kompanjona, razvalit će celo europsko financijsko tržište.

   S tuđim je lako mlatiti gloginje.

  2. Ne želim običnim ljudima ništa loše, mada su pomislili kao i Hrvati da zaslužuju više. Tako smo i mi navalili u EU i izzaduživali se skoro ko Grčka (srećom ipak smo daleko od tog cenarija) a netko će to morat vratiti.

   I da im oproste sve dugove, Grci će živjeti puno lošije. Mi bar vidimo kako je teško ozbiljnije krenuti bez svježeg kapitala. Privreda bez ulaganja (pa makar i ona socijalistička) je kao auto bez goriva. Sve što Grci rade, rade u korist svoje štete. Vrijeme će pokazati. Rusi će imati povijesnu šansu pokazati kako su drugačiji od pokvarenih (zapadnih) kapitalista. Možda doista bud praktiocirali kapitalizam Majke Tereze.

 26. PBašić;

  Slušaj šupčino, do sada sam bio pristojan i trpio sam od tebe ta kretenska preseravanja, ali sada ti fino kažem da odjebeš sa tim moronskim šprehama i razgovaraš normalno ili otpuži u rupu iz koje si izašao i onom koji te napravio govori da je glup, poludio itd.

  Slijedeće – šupčino, jel znaš kako rade varalice? Oni nikada neće prevariti poštenog čovjeka već samo onog koji hoće nešto za ništa.
  Pa su ti tvoji “jadni” Nizozemci i Englezi (koji su btw popljačkali cijeli svijet od Sjevernnog do Južnog pola) pohlepno željeli nemoguće kamate i uletjeli u tipičnu piramidalnu šemu – ko ih jebe! Sada bi kao neki ribar trebao vraćati te dugove, a ne bankari. Ma nemoj, šupčino.

  Također šupčino ću za razliku od tebe dati prave podatke odnosno prave analize, a ne neko nebulozno silovanje tipkovnice –

  77 % NOVCA ZA “POMOĆ” GRČKOJ ZAVRŠILO U RUKAMA BANAKA I INVESTICIJSKIH FONDOVA

  “Prioritet u „spašavanju Grčke“ imaju banke i strani ulagači. „Dobar dio pomoći Grčkoj je iskorišten za dokapitalizaciju banaka i to je nepobitna činjenica. Banke nisu imale dovoljno kapitala, bile su u teškoj financijskoj situaciji i na rubu bankrota“, izjavila je je Céline Antonin, ekonomska analitičarka OFCE-a.

  Grčka je do 2010. primila 207 mlrd € pomoći od Europske unije i MMF-a, no, od tog su novca 58 milijardi € dobile grčke banke, a kreditori koji su posuđivali novac grčkoj državi su dobili 101 milijardu € (riječ je uglavnom o bankama i investicijskim fondovima). 77% pomoći nije bilo namijenjeno građanima, nego (izravno ili neizravno) financijskom sektoru. U studiji koju je proveo Attac Autriche stoji kako je samo 46 milijardi € poslužilo u javnom sektoru i to u obliku zajma. Dakle, prioritet Trojke je bio spašavanje banaka, a ne Grka i grčke države”.

  A što se tiče onih 400 mlrd koje navodiš to tek bilo zamućeno i pokrano, te postoje jasni dokazi o svim velikim prijevarama velikih grčkih i njemačkih industrijalaca i biznismena, njihovom poslovanju, te koliko je sve to koštalo grčku državnu blagajnu, dok je istovremeno njemačka vlada radila i poslovala s velikim grčkim industrijskim oligarsima u „interesu njemačkih multinacionalnih kompanija“.

  Ili kako je to rekao Tsipras – “Gospodine Shultz, Njemačka je moju zemlju dovela do bankrota i u ovoj su promemoriji svi skandali sa svim potrebnim dokazima: Siemens, vlakovi, podmornice, građevinske tvrtke, utaje poreza i trajni imunitet za sve koji su činili te delikte i njihovo odobravanje. „Lista Lagarde“ (po aktualnoj čelnici MMF-a) je uvijek bila skrivana od prijašnjih vlada uz suglasnost Njemačke. I to nije “samo ova lista”, rekao je Tsipras.

  “Da ste vi, umjesto financiranja banaka, insistirali na financijskoj kontroli industrijalaca i oligarha, umjesto što ste bacali novac u smeće, mogli ste pokrenuti program za stvarno spašavanje Grčke. Nije moguće da ste otpuštali 400 čistačica, a nekažnjene ostavljali najveće utajivače poreza, koji su ukrali na milijarde eura. Nije moguće da to ne znate, gospodine Shultz?“, nastavio je grčki premijer.

  Isto kao i kod nas kada opraštaju stotine milijuna eura dugova Europapress holdingu, Dinamu, Agrokoru i sličnima, a nastavnicima, medicinskim sestrama i sličnim jadnicima uzimaju ionako bijedne božićnice.

  Čudim se Bašiću, s obzirom kolika si šupčina, kako nisi uspio u politici…

 27. Bašić je povjesničar, barem formalno, no ni taj posao nije znao raditi. Sve čega se prihvatio, a fascinatno je koliko je prilika imao, u svom neznanju je upropastio. Nikada nije ništa suvislo rekao, sve je čista magla, uvijek se dodvorava vlasti, ma koja ona bila i kako primitivna bila. Nažalost nije jedini, žali bože takvih intelektualaca, neki šute a ovi što laprdaju samo stvaraju bolju klimu za razvoj parazita

 28. Simptomatično je Pbasic da niste pročitali ova dva teksta objavljena na portalu koji ste komentirali. Zainteresiran za vašu pjenu od kementara provjerio sam te Svenove ludosti. Poklapaju se s ova dva članka njegovo razmišljanje, pa se postavlja pitanje tko je ovdje na sbperiskopu lud. Vi koji izbacujete sramne plitkoumnosti ili netko tko na problem gleda kritički, analitički, u skladu s potrebom da se keže „dosta“ bankama, državama i izrabljivačima. Kako si, čovječe, dopustite takvo sluganstvo, takvo podupiranje Juncera i ostale europske konzervativne bagre? Što vas može osvijestiti, dovesti k razumu o čemu se tu radi? A možda vi uživate u šupačkoj ulozi Lijepe naše? Možda vam nije važanm grčki dug, nego Ljevica, pa pravoslavni narod, pa povezanost s Rusijom. Ako ništa drugo, dosljedni ste pljuvač protiv lijeve misli, a za kapitalizaml, euroatlantske integracije, protiv malih naroda, Arapa… Je li to odgoj, indoktrinacija? Ili je riječ o površnom intelektu koji osto, vjeruje plaćenim medijima?

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/world/grcka-radikalizacijom-demokracije-protiv-tehnokratizacije-ekonomije

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/world/krugman-cipras-je-napravio-pravu-stvar

 29. Simptomatično je Pbasic da niste pročitali ova dva teksta objavljena na portalu koji ste komentirali. Zainteresiran za vašu pjenu od kementara provjerio sam te Svenove ludosti. Poklapaju se s ova dva članka njegovo razmišljanje, pa se postavlja pitanje tko je ovdje na sbperiskopu lud. Vi koji izbacujete sramne plitkoumnosti ili netko tko na problem gleda kritički, analitički, u skladu s potrebom da se keže „dosta“ bankama, državama i izrabljivačima. Kako si, čovječe, dopustite takvo sluganstvo, takvo podupiranje Juncera i ostale europske konzervativne bagre? Što vas može osvijestiti, dovesti k razumu o čemu se tu radi? A možda vi uživate u šupačkoj ulozi Lijepe naše? Možda vam nije važanm grčki dug, nego Ljevica, pa pravoslavni narod, pa povezanost s Rusijom. Ako ništa drugo, dosljedni ste pljuvač protiv lijeve misli, a za kapitalizaml, euroatlantske integracije, protiv malih naroda, Arapa… Je li to odgoj, indoktrinacija? Ili je riječ o površnom intelektu koji osto, vjeruje plaćenim medijima?

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/world/grcka-radikalizacijom-demokracije-protiv-tehnokratizacije-ekonomije

  http://www.sbperiskop.net/drustvo/world/krugman-cipras-je-napravio-pravu-stvar

 30. POVIJESNI DAN ZA GRČKU – NAROD NA STRANI VLASTI DOK JE JUNCKER PANIČNO NUDIO NOVU PONUDU KOJU JE TSIPRAS ODBIO

  Deseci tisuća Grka izašli su jučer pred zgradu parlamenta u Ateni kako bi dali snažnu podršku Vladi odbacujući zahtjeve kreditora. Dakako, takav scenarij vodi Grčku u bankrot i prekid rada njihovog bankovnog sustava, no izgleda kako mnogi preferiraju takav “kaos” od dodatnih brutalnih mjera štednje.

  U nedjelju će se održati referendum na kojem će Grci moći i javno reći kojim putem žele krenuti – žele li se podrediti kreditorima ili odbiti diktate Trojke.

  Grčki premijer Alexis Tsipras sinoć je dao intervju za državnu televiziju ističući kako će poštivati odluku narodu, mada ih je pozvao da odbace zahtjeve i glasaju “ne” na referendumu. Također je naglasio kako on očito neće biti premijer ukoliko grčki narod odabere još mjera štednje.
  “Ukoliko grčki narod želi imati poniženog premijera, može, ima ih puno, ali ja neću biti jedan od njih”, poručio je Tsipras dok se pred zgradom parlamenta održavao jedan od najvećih skupova u zadnjih nekoliko godina.

  Danas je dan – ako Grčka ne isplati MMF-u dug od 1,6 milijardi eura bankrotirati će do kraja dana. Izgleda kako se toga itekako prestrašio predsjednik EU Komisije Jean-Claude Juncker koji je jučer Tsiprasu dao još jednu, zadnju, ponudu – dobiti će još jednu odgodu, ali pod uvjetom da on osobno se uključi u kampanju i poruči stanovnicima Grčke da na referendumu 5. srpnja glasaju za mjere štednje. No, ništa od toga – Tsipras je zauzeo stav i već poručio građanima kako da glasaju – “ne”.

  Postaje jasno da će SYRIZA ipak ići do kraja u ovoj borbi, mada su mnogi, pa i njihovi pristaše, strahovali da bi mogli pokleknuti pred pritiskom kreditora…

 31. Kao što kaže Bludiša u svom postu o Tsiprasovim predizbornim obećanjima, samo nek nam ne seru pred naše izbore hrpe besmislica i predizbornih obećanja o svom magičnom IFO bavarskom programu s kojim planiraju čudotvorno oporaviti gospodarstvo i potaknuti razvoj privatnog poduzetništva koje bi onda trebalo i dalje hraniti svih 220 tisuća državnih birokrata i uhljeba koje HDZ neće dirati jer je to mahom njegov kadar.
  Vjerodostojniji je skromni Lalovac koji se trudi i pokazuje napredak, od mafijaša u merđama i s blindiranim aktovkama i njihovog papagajskog ponavljanja i mantranja o SDP-ovom neizvlačenju love iz EU fondova. HDZ-ova europapagajka koja stalno krešti jedno te isto i maher Šuker, oni će izvući lovu iz EU fondova i dati je nama i spasiti zemlju, kao što su to već par puta dok su bili na vlasti napravili.

  Nije na odmet sjetiti se otvorenog pisma javnosti bivše HDZ-ove ministrice financija i ekonomske stručnjakinje koja ih najbolje pozna:
  “Za mene je daljnje sudjelovanje u takvom okruženju nemoguće jer sam danas potpuno uvjerena da se stvari neće promijeniti. HDZ nema dovoljno snage niti odlučnosti iskoračiti izvan ustaljenih političkih obrazaca koji se svode na puko ponavljanje da je Vlada nesposobna, dnevno političko kritizerstvo i bavljenje prošlošću. U ekonomskom timu HDZ-a nema koordinacije, nema vodstva, nema jasnog smjera i konkretnog bavljenja stvarnim uzrocima ove dugotrajne krize. Hrvatska ne može podnijeti još jednu nepripremljenu vladu koja se bavi sama sobom i zadržava samo na površini problema.”

  1. Dobro. Ti imaš iskaznicu SDP-a. Čestitam. Zagrli se s Peđom Grbinom pa zapjevajte jednu.

 32. Che! Che! Che! Viva revolution!

 33. A sada malo o tim retardiranim mitovima koje nažalost mnogi puše.

  Izazivam Bronsteina, secesiju, PBašića i slične da daju ovakve podatke kojima će potvrditi svoje stavove

  MIT O LIJENOSTI

  Kao prvo, razmotrimo detalj vezan uz utrošak radnih sati po glavi radnika.
  Opsežno istraživanje centra OECD (Organisation for Economic Co-operation and Development) pokazuje kako grčki radnik godišnje radi 2,109 sati i nalazi se u samom vrhu ljestvice. Jedina država u kojoj radnici rade više je Južna Koreja (2,193 radnih sati godišnje).
  Za usporedbu, u Njemačkoj radnik godišnje radi samo 1,419 sati, u Nizozemskoj svega 1,377.
  Referenca: http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=LEVEL

  MIT O MANJOJ PRODUKTIVNOSTI

  Netko bi mogao pokušati osporiti date brojke dovodeći u pitanje “produktivnost” i “efikasnost” utrošenih radnih sati.
  Ipak, to već spada u sivu zonu nacional-šovinizma, radnik u grčkom uredu može provesti pola radnog vremena ne radeći ništa, samo surfajući internetom, no isto može biti i slučaj u Njemačkoj.
  S druge strane, ako se vrednuje produktivnost u odnosu koliko 1 sat rada stvara konkretne monetarne vrijednosti, onda je na tim listama gotovo uvijek na prvom mjestu država Luksemburg – zbog specifičnost industrije (bankarstvo, financije itd).

  Produktivnost radnika direktno je vezana uz samu infrastrukturu zemlje, vrstu industrije i politički utjecaj (kao ključan element u snazi izvoza).
  Detaljno istraživanje o učinkovitosti radnika i korelaciji s dostupnom infrastrukturom provedeno je na sveučilištu Stanford pod naslovom “Why Do Some Countries Produce So Much
  More Output per Worker than Others?” (“Zašto neke države proizvode toliko više vrijednosti po glavi radnika od drugih?”) – cijeli link: http://www.stanford.edu/~chadj/pon400.pdf

  MIT O RANOM ODLASKU U MIROVINU

  Vrijeme odlaska u mirovinu također je snažan mit koji se pokušava nametnuti kako bi se grčki narod optužio za glavnog krivca velike ekonomske krize.

  Prema podacima istraživačkog centra Eurostat, Grci u prosjeku odlaze u mirovinu sa 61,7 godina, što je više nego u Njemačkoj ili Francuskoj.
  Cijelo istraživanje: http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-07-097/EN/KS-SF-07-097-EN.PDF
  (napomena: Grčka se nalazi pod oznakom “EL” – kratica za grčki naziv “Helenska Republika”, na grčkom jeziku “Elliniki Dimokratia”)

  Prema drugim istraživanjima (novijeg datuma), broj godina za odlazak u mirovinu još je i porastao. Kako prenosi Spiegel, u prosjeku grčki radnik danas odlazi u mirovinu s 61,9 godina, dok je ta brojka u Njemačkoj 61,8 godina.
  Izvor: http://www.spiegel.de/fotostrecke/fotostrecke-68269-2.html

  MIT O OGROMNOM JAVNOM SEKTORU

  Nadalje, često se govori o “ogromnom” javnom sektoru u Grčkoj, što nije ništa drugo nego samo još jedan mit.
  Prema istraživanju centra International Labour Organisation (ILO), u državnoj službi u Grčkoj radi 22.3% radne snage. Za usporedbu u Francuskoj je ta brojka 30%, u Nizozemskoj 27%, u Švedskoj 34%.
  U Britaniji 20% radi u javnom sektoru, u Njemačkoj 14%.
  Iz tih brojki je jasno kako Grčka spada ispod prosjeka.
  No, bitno je napomenuti kako 300,000 radnika u grčkom javnom sektoru radi na “privremeni” ugovor što znači da su uskraćeni za brojne beneficije i radnička prava.

  Detaljne informacije o javnom sektoru u Grčkoj:
  Publikacija istraživačkog centra McKinsey & Company: http://www.mckinsey.com/locations/athens/GreeceExecutiveSummary_new/
  pdfs/Executive_summary_English.pdf

  Sveučilište Oxford:
  http://www.sant.ox.ac.uk/seesox/pdf/IordanoglouPatronageand

  PublicEmployment.pdf

  Komparacije javnog sektora (OECD iLibrary)
  http://www.oecd-ilibrary.org/docserver/download/fulltext/4211011ec027.pdf?expires=1329394672&id=id&accname=guest&
  checksum=C895395B3A60AE2B8981BFB8B7D4347E

  MIT O NEMARNOSTI I NEDOSTATKU REGULATIVA

  Njemački list Spiegel također donosi nekoliko detalja koji upućuju da je priča o “lijenim” Grcima stvar mita, a ne stvarnosti.
  Tako se navodi kako PDV u Grčkoj iznosi 23%, u Njemačkoj 19%, a u Španjolskoj 18%.

  Grčka je također uvela visoke poreze na prodaju goriva i cigareta, a uveden je i tzv. “porez na luksuz” koji iznosi dodatnih 10% u slučaju kupnje skupih automobila, jahti itd.

  MIT O SLOBODNIM DANIMA I GODIŠNJEM ODMORU

  Mitovima itekako pridonose političke strukture koje imaju direktan interes u demoniziranju grčkih radnika. Tako je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila kako su “narodi južne Europe više zainteresirani za odmor nego za rad”.
  Još jedan mit – jer na temelju istraživanja koje je proveo Eurofound (Europska zaklada za poboljšanje života i radnih uvjeta) u prosjeku španjolski i portugalski radnik godišnje koristi 22 dana odmora, grčki radnik jedan dan više, ali zato prosječni njemački radnik na odmoru godišnje provede čak 30 dana.
  (http://www.eurofound.europa.eu/)

  MIT O “POGREŠNOM NACIONALNOM KARAKTERU”

  Još jedan notoran primjer blaćenja grčkih radnika prenosi britanski kolumnist Michael Burke za list The Guardian (link: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/20/greek-mythology-boris-johnson-debt-crisis).
  U svojoj kolumni prenosi izjavu londonskog gradonačelnika, Borisa Johnsona, koji je izjavio : “Kad bi samo Grci promjenili svoj nacionalni karakter i otkrili skandinavsku vjeru u državu zajedno s njemačkom ambicijom, katastrofa bi se mogla izbjeći”.

  Povodom te izjave Michael Burke je zapisao kako londonski gradonačelnik, na oprezan način, ponavlja ksenofobične mitove protiv Grka čiji je jedini argument “tako se priča”.

  “Istina je potpuno drugačija – grčki radnici imaju najveći poslovni pritisak od svih zemalja Europske Unije – tko kaže? Pa sama Europska Unija”, ističe Michael Burke i prilaže poveznicu na istraživački centar europske institucije “Relationships Foundation”:

  http://www.relationshipsfoundation.org/Web/Content/Default.aspx?Content=122
  Po svim točkama istraživanja, grčki radnici nalaze se u daleko najgorem položaju od svih zemalja Europske Unije.

  MIT O KORELACIJI RADA I BOGATSTVA

  Njemačka je bogatija od Grčke, ali ta činjenica nema nikakve veze s količinom uloženog rada. Države nisu bogate zato što njihovo stanovništvo “mnogo radi” – upravo suprotno, što je država siromašnija, stanovništvo radi više.
  Podizanje takta rada ne dolazi se do većeg osobnog bogatstva, niti državnog bogatstva.
  Diljem svijeta djeca rade u tvornicama, rudnicima (kao primjerice u Bangladešu), moglo bi se konstatirati kako takve populacije rade najviše – i to je istina, ali rade najviše zato jer su najsiromašniji.
  Isto kako bogati pojedinci izrabljuju siromašne, tako i bogate države izrabljuju siromašne.

  Što se tiče Njemačke – kako se stanovnici Njemačke više bogate, sukladno tome i manje rade, što je vidljivo i iz istraživanja ekonomskog centra FRED (direktan link: http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?g=3W5)

  Zaključak

  Gornji primjeri samo su dio osnovnog istraživanja koje bi trebalo provesti za potpunu demistifikaciju mita o “lijenim Grcima”.
  No, već i elementarni podaci – iz kojeg mahom stoje istraživačke institucije same EU – jasno pokazuju kako su mitovi u potpunosti neargumentirani, bez konkretnih dokaza i sukladno tome zaslužuju da ih se naziva “mitovima”.

  Mitovi primarno nastaju u gornjem sloju političke i financijske strukture koja ima direktan interes u razbijanju grčke državne neovisnosti i prisiljavanja cjelokupnog naroda na financijski kolonijalizam.
  Motivi u tim krugovima su sasvim jasni i sukladno tome plasiraju se putem čelnih ljudi kao što je primjerice Angela Merkel (vidi gornji AM citat u tekstu).

  Ipak, puno je zanimljivija ona donja razina, prostor na samom dnu socijalne hijerarhije na kojem se ovi mitovi skupljaju, umnožavaju i radikaliziraju.

  Prva skupina operira po metodama čistog “ponavljanja” nakon što se mitovi počnu plasirati od strane vodećih medija, no postoji i skupina koja operira po čistim nacional-ideološkim principima.

  U tu drugu skupina spadaju osobe koje imaju potrebu stati u obranu svakog elementa njemačke vanjske politike, braniti iste, pa čak i bez adekvatne argumentacije.

  U konačnici – situacija je sasvim jasna – grčka radnička populacija ne samo da ne živi “iznad prosjeka” EU-a, već po mnogim čimbenicima nalazi se na samom dnu, pogotovo kad je riječ o radničkim pravima i količini pritiska koji svaki radnik trpi.

  Centralni razlozi zbog kojih se nastoje izvrnuti činjenice je stvaranje šireg konsenzusa među stanovnicima (naročito radnicima) zemalja sjeverne Europe.
  Nakon svojevrsne demonizacije grčkih radnika, za pretpostaviti je kako će se iste metode primijeniti i po pitanju talijanskih, portugalskih i španjolskih radnika.

  Bez sumnje kako ćemo uskoro – čim se za to stvori potreba – slične mitove imati priliku slušati i o narodima bivše SFRJ.

  Upravo zbog toga demistifikacija grčkog mita danas je od velike važnosti, jer na temelju nje možemo konkretnije sagledati i razumjeti slične strategije koje će se u svrhu lomljenja međunarodne radničke solidarnosti primjenjivati diljem Europe.

  Reference/izvori:

  Patronage and Public Employment in Greece
  http://www.sant.ox.ac.uk/seesox/pdf/IordanoglouPatronageandPublicEmployment.pdf

  World of Work Report 2011
  http://www.ilo.org/public/english/bureau/inst/download/wow2011.pdf

  Lazy Greeks, a neo-liberal cliché
  http://www.presseurop.eu/en/content/article/1506361-lazy-greeks-neo-liberal-cliche

  Greek mythology, by Boris Johnson
  http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/jun/20/greek-mythology-boris-johnson-debt-crisis

  Which country has the highest percentage of public sector workers? Greece or Germany?
  http://www.happensingreece.com/?tag=public-sector

  Europe’s largest economic failure is not in Greece – but in the UK, Italy and Spain
  http://www.irishleftreview.org/2012/02/08/europes-largest-economic-failure-greece-uk-italy-spain/

  Greece: 10 Years Ahead
  http://www.mckinsey.com/locations/athens/GreeceExecutiveSummary_new/
  pdfs/Executive_summary_English.pdf

  Merkel’s Clichés Debunked by Statistics
  http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,763618,00.html

  Vacation Policies in Europe and the USA
  http://andrewhammel.typepad.com/german_joys/2007/05/cepr_novacation.html

  Work Pressures
  http://www.relationshipsfoundation.org/Web/Content/Default.aspx?Content=122

  Eurofound – a tripartite EU agency
  http://www.eurofound.europa.eu/

  The transition of women and men from work to retirement
  http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_OFFPUB/KS-SF-07-097/EN/KS-SF-07-097-EN.PDF

  Average annual hours actually worked per worker
  http://stats.oecd.org/Index.aspx?DatasetCode=ANHRS

  The Greeks Are Being Unfairly Maligned by Global Financiers: The Truth Is Very Different
  http://www.alternet.org/story/152759/the_greeks_are_being_
  unfairly_maligned_by_global_financiers%3A_the_truth_is_very_different/

  Why Do Some Countries Produce So Much More Output per Worker than Others?
  http://www.stanford.edu/~chadj/pon400.pdf

  Anti-German sentiment rising in Greece
  http://www.thelocal.de/national/20120211-40677.html

 34. Virus zbacivanja ekonomskog jarma neokolonijalističkih profitera širi se Europom. Plače Juncker. Manje će pišati. Drmaju se bankarska legla.

  1. Na žalost, banke prolaze fantastično u ovakvim slučajevima. Znaš li ti što su to obveznice? Dane su onima koji su dali lovu, a to nisu banke. Razmeš. Ma ne, ne razmeš.

  2. Tko ima lovu za mešetariti s obveznicama, oročenjima, dividendama i bankarskim silver i gold fondovima nek propadne skupa s bankama, zna se koji su to, pozdravila te Ankica Lepej.

 35. vrlo jednostano kralo se i trošilo više nego što se zaradilo plus svjetska kriza bda li je umjetno izazvana ili je stvarna plus zakulisne američke i ruske igrice a taj scenarij se uskoro nastavlja u italiji i španjolskoj ali mene to osobno ne zanima mene zanima što če biti u hrvatskoj koja se previše probližila americi a malo koristi a pod dda na koje trikove mi mislimo vračati naše dugobe i pokrenuti hratsku kad pola hrvatske živi u drugom svjetskom ratu sa ustašama i partizanima i kad je ekonomija koja treba biti na prvom mjestu na začelju kolone i ka d je na izborima pitanje mi ili oni kuda svetovodi ja se najmanje bojim za grćku i to je rješeno uskočičeputin i rješiti sve probleme a tko če nama pomoći bojim se nitko

  1. Ej pa kaže da im je već oproštenmo 60% duga!!! Ej čovječe!!!

 36. idemija;

  Inače koliko je u biti važno samo “vračanje posuđenog novca” u cijeloj toj priči govori i slijedeći članak –

  LICEMJERJE ZAPADA: FINANCIRAJU UKRAJINSKU HUNTU DOK ISTOVREMENO TJERAJU GRČKE RADNIKE U SAMOUBOJSTVO

  “Prije tjedan dana, MMF je potonuo duboko u licemjerje kada je Christine Lagarde, dan nakon što su pregovarači MMF-a demonstrativno napustili pregovore sa Grčkom, rekla kako će MMF „posuditi novac Ukrajini čak i ako Ukrajina smatra kako ne može otplatiti dug“.

  Drugim riječima, dok se Grčka muči otplatiti MMF-u dug, koji je osmišljen kako bi njemačke banke ostale solventne, a koji uništava životni standard čitave nacije, MMF odobrava kule i gradove Kijevu, iako je potpuno sigurno da Ukrajina neće moći otplatiti taj dug.

  “Napori Ukrajine za postizanjem restrukturirajućeg sporazuma sa kreditorima će omogućiti Međunarodnom monetarnom fondu nastavak podržavanja te države čak i ako pregovori ne budu uspiješni” rekla je šefica MMF-a u petak.

  „Pozdravljam kontinuirane napore vlasti u cilju postizanja sporazuma sa svim kreditorima“, rekla je Christine Lagarde. „To je važno, jer to znači da će fond moći nastaviti sa podrškom Ukrajini čak i u slučaju da se dogovoreni sporazum ne može ispuniti u dogovorenom vremenskom roku“.

  Sada se nameće pitanje da li bi se Grčka više voljela naći u koži Ukrajine, koja je izgubila svu svoju likvidnost i zlato i da li bi se Atena bila voljna odreći svojih 4 milijarde dolara u zlatu kako bi zadovoljila Trojku. Takva transakcija bi kupila Grčkoj još 3-6 mjeseci i par osmjeha od Christine Lagarde.

  Zapravo, jedini razlog zašto MMF želi ući u aranžmane sa Ukrajinom je sukob Zapada sa RF-om.

  A u slučaju Grčke, oni žele kazniti naciju zato što se usudila izabrati Vladu koja se protivi njihovim planovima i teži suverenitetu”…

 37. Svaki Ukrajinac i stanovnik Ukrajine zna bolje od mene što je ukrajinska istina, mi dobivamo selektivne informacije, ja vidim što se dešava oko mene i u mom dvorištu, pa mogu samo citirati milenijuma 🙂

 38. SS- ovac,pa ne možemo mi s tobom,ti si u penziji i cijelo vrijeme svijeta je pred tobom.Danas vidim nisi ni u trgovinu otišao.

  Mi moramo zaraditi kune za sve vas .Vračati vaše dugove još iz socrealizma , komunističkog imperijalizma.

  1. Secesija, kako ne možemo. Možemo. Ti i ja dajemo dojmove, politiziramo, lijepimo etikete, a Sven šiba linkove, činjenice, analize. Nadopunjavamo se na radost publikuma.

 39. secesija;

  Tarabiću opet me miješaš s nekim. Nit u penziji nit pravio dugove.

  Ali da moraš zaraditi kune za mene to je istina. Ipak sam javni službenik ovog našeg društva i kao takav moram biti plaćen od strane vas veoma uspešnih preduzetnika/top menadžera za usluge koje pružam hrvatskom društvu.

  Ali vjeruj mi na riječ da ste u tom dilu odlično prošli. Jer da se moja struka privatizira, ne bi izdvajao par kuna iz poreza za mene nego bi me (u slučaju potrebe) gadno plaćao. I to po satu. I to stotine kuna po satu. Bez PDV-a…

 40. Vjerujem da RH ne plaća tvoje usluge ,jer često su u sukobu sa ineresima iste.

  Mala smo sredina druže stari.

 41. A ja vjerujem Tarabiću da te opet pucaju žešće vizije. Ali drži se, popustit će one nakon nekog vremena…

 42. Privezao sam ja tebe već nekoliko puta za Tarabićevu tarabu.Odande možeš lajati da te ceo beogradski pašaluk čuje .

  Ja o Tesli ,on o Tarabićima.Ja o znanju,on o obaveštenosti….itd.itd.,druže stari,digniteta radi nemoj da ti nastavljam niz.

 43. Danas posla preko glave i još ne jenjava pa se ne stigoh javiti. Žao mi je što nisam stigao pročitati vjerujem zanimljive komentare, ali kolega koji prati i ovu raspravu i detaljno prati situaciju s Grčkom danas mi reće kako su zločinci prije 2-3 godine već oprostili Grčkoj 60% duga i sada ta pohlepna stoka ne želi nedužnim ljudima oprostiti još tih pišljivih 40%. A kažu da su toliko grabili d aje i tih 40% strašno.

  U prolazu sam vidio u nekim vijestima pokazaše poštenog Grka koji govori kako ga je sram i stid, ali su vjrojatno realno nadodali da je takvih jako malo. Ostali se spremaju na prosvjede jer im je premalo otpisala vatikansko-katoličko-masonska žgadija.

 44. Mora da si ekonomista.Naše je vrijeme ,ne smijemo zakazati,budučnosti radi.

 45. secesija;

  To što ti pišeš više nisu čak ni vizije i glasovi iz dubine, nego školski primjer šizofrenije.

  Prema tome Tarabiću, idi bre leči se :bicedobro:

 46. DrazenBludisa – Žao mi je što nisam stigao pročitati vjerujem zanimljive komentare..

  Evo par komentara gore sam izazvao tebe i slične da argumentirate vaše tvrdnje o lijenim i kakvim sve ne Grcima na način na koji sam ja rastavio na sastavne dijelove te priglupe tvrdnje.

  Znači gore sam dao podatke iz Europske unije tj. iz istraživačkih centara europskih institucija, istraživanja iz Oxforda (ti naročito cijeniš zapadna sveučilišta koliko mi je poznato), publikaciju istraživačkog centra McKinsey & Company, komparaciju javnog sektora (OECD iLibrary) itd. itd. itd.

  Također sam dao podatke o stravičnim utajama poreza i pljačkama grčkog naroda izvedenim od strane grčkih oligarha i njemačkih multinacionalki, a sve pod zaštitom njemačke vlade i bivših grčkih vlada.

  Za sada PBašić šuti, secesija ima vizije, a baš me zanima da li češ ti imati iti jedan relevantan argument osim – “prijatelj koji prati mi je rekao”…

  1. Dakle, ono što ti govoriš je da je Grčka bila okupirana od strane Njemačke. Strane multinacionalke su suspendirale grčke zakone? Vrlo zanimljivo.

   U usranoj Hrvatskoj u kojoj nema p od pravne države jedna kriminalna Hypo banka je propala. Puno ti to govori o Grčkoj.

  2. Od tvoje pameti i ciprasove će grcima bit puno bolje. Gledaš li i čitaš na što liči svakodnevni život tamo? Čuješ li izjave grčkih građana? Je li tako izgleda država koja se smisleno i mudro vodi?

   Ne treba mi drugi argument osim onoga da ja u takvoj državi ne bih volio živjeti, a vidim ni ti. Koliko god ti bile drage Rusija i Grčka, držiš se ti stare propale Hrvatske. Znaš onaj vic – jebeš države kojima su Hrvatska (ili još gore Bosna) zapad.

   Sad kad dođu izbori moći češ žestoko domoljubno zaokružiti Tomicu ili borbeno revolucionarno Zokicu. Udobno zavaljen u naslonjač, znajući da na obližnjoj pumpi još uvijek ima (skupog) goriva i da ti Lidl i Kaufland rade ako treba i nedjeljom da si ne kvariš radne dane.

   A tko zna, možda me demantiraš i pohitaš put Soluna i osnuješ tamo nekakav kibuc, komunu ili nešto slično.

 47. Nemam ja što govoriti, imaš crno na bijelo o svim lopovlucima koje je Tsipras predao Šulcu na stiku, samo što to nisu prenijeli niti jedan mainstream medij na Zapadu i kod nas.

  “Gospodine Shultz, Njemačka je moju zemlju dovela do bankrota i u ovoj su promemoriji svi skandali sa svim potrebnim dokazima: Siemens, vlakovi, podmornice, građevinske tvrtke, utaje poreza i trajni imunitet za sve koji su činili te delikte i njihovo odobravanje. „Lista Lagarde“ (po aktualnoj čelnici MMF-a) je uvijek bila skrivana od prijašnjih vlada uz suglasnost Njemačke. I to nije “samo ova lista”, rekao je Tsipras.

  Da ne govorimo da je Blooberg još prije 6, 7 godina skužio što se događa i tražio da se objave podaci pa su ih odbili.

  A sada bi trebale čistaćice plačati ukradenu lovu. Ko kod nas, Europapress holdingu se oproste stotine milijuna utajenog poreza, a nastavnicima se uzmu božićnice. A kada netko kaže, e ne može ko Tsipras, onda je on lopov i lijen…

  1. Sve sam ti rekao. Pametnome dosta, kako to kaže naš mudri Bašić 🙂

 48. Kao što rekoh, PBašić šuti, secesija ima vizije, a ti imaš k… od argumenata.

  Nevjerojatno koliko si slab sugovornik i koliko si šupalj. Da ti nisi u stanju dati niti jednu analiziu koja bi me zaintrigirala ili koja bi potvrdila te tbvoje stavove, pa to je prestrašno. I žalosno.

  I btw Tsipras nije vodio tu državu niti je on doveo grčki narod tamo gdje je.

  A što se tiče Rusije opet si si pregrizao jezik jer znam za sve više baš Brođana koji idu raditi u Rusiju i Južnoafričku Republiku.

  Osobno znam par koji je prodao sve što su imali, odselili su u Njemačku, da bi se vratili nakon dvije godine i ona je sada tu, a on mlati pare u Rusiji. Imam susjeda koji se vratio iz Irske i sada mlati pare u JAR-u.

  Već sam ti nebrojeno puta rekao – živiš u 90-ima, svijet se odavno promijenio. Momci, preloši ste…

 49. O ispričavam se. Sven, hvala na pojašnjenju. Pa ja uopće nisam skužio da se tu radi o starom jugo-triku koji je nekada glasio: “Trepća radi, Srbija se gradi”, a sada u EU: “Grčka radi, Njemačka se gradi”. Prosvijetljen sam.

  Nisam ni rekao da je cipras vodio, već da je uzeo uzde, a da nema pojma što s njima, odnosno, tera kola pravo u šaš.

 50. “Cipras nije vodio državu, niti je doveo grčki narod tamo gdje je.”
  Ovo je prilično djetinjasto.
  Kad po sili zakona nasljediš oca, naslijedio si i njegove dugove.
  Ovaj nije na vlast došao nasljedstvom, nego se otimao za nju zubima i noktima.

  Usporedba s radom u Rusiji i Južniafričkoj Republici je još čudnija.
  Ljudi tamo privremeno RADE (uglavnom za inozemne kompanije), a nitko ne misli tamo trajno živjeti.
  Prije rata tisuće Brođana su radile (i zaradile) u Tunisu, Libiji, Iraku, Iranu i još tko zna gdje, ali nitko nije ostao.

 51. Ne znam stvarno o čemu pričaš. Znači ponovit ću ti još jednom, a ti ili odgovori ko čovjek ili nemoj, samo me poštedi tih tvojih narodnih poslovica i vječnih asocijacija na Jugoslaviju, Srbiju, Rusiju jel je to već sad naporno.

  Znači – ti, PBašić, secesija i slični poštenjačine na westnemački način ste bljuvali tu šovinističke tvrdnje kako su Grci lopovski narod koji ništa ne rade odnosno ako uopće rade onda rade državne poslove na kojima ništa ne rade, idu u penziju sa 40, imaju 38 plaća godišnje, penziju od milijun E i godišnje 400 dana godišnjeg odmora.

  Dao sam gore sva moguća istraživanja i to od samih zapadnih Europljana koja to opovrgavaju i to žestoko.

  Zatim sam IZAZVAO tebe i slične (PBašića i secesiju poimence) da sa istim takvim istraživanjima argumentirate te vaše bolesne šprehe o Grcima.

  Da li ti to možeš ili ne možeš? Da li si stvarno toliko šupalj da niti jednu tvrdnju ne možeš potvrditi drugačije nego “prijatelj koji prati mi je reka” i onda počet bacat te priglupe doskočice kojima skrivaš tu šupljinu?

  Budi jednom čovjek i reci da, mogu ili ne, ne mogu i gotovo.

  Znači opet – MOŽEŠ ILI NE MOŽEŠ?

 52. Lamza;

  Pa i nije to baš tako. Ako već hoćeš uzimati takve obiteljske primjere to je kao neka šira obitelj od recimo desetero braće sa vlastitim imanjima i jednim ogromnim zajedničkim.

  I sada jedan, dva (najbogatija) brata uđu u kombinaciju sa bankarom/ima i nabiju dugove na zajedničku imovinu i na imovinu braće koji nemaju pojma o tome.
  I onda dođe vlast i kaže vi svi i vaša djeca i vaši unuci i vaši praunuci ćete vraćati te dugove, a zajednička imovina će se rasprodati – naravno kupit će ju upravo ti bankari i najbogatija braća.

  I onda se napokon nađe jedan od sinova te braće, preuzme uzde i kaže vlasti ne – imam dokaze o ilegalnim radnjama, o utaji poreza i o namjernom upropaštavanju, o falsificiranim potpisima i želim vam to predati pa se naplatite od tih bankara i najbogatije braće koji su sakrili te milijune, a ne od nas koji nemamo s tim veze.

  A vlast kaže – ne može. Vi ćete vraćati. Najbogatijima i bankarima imunitet.

  A najbogatija braća i bankari još po komšiluku pričaju kako su ta braća i njihova djeca i unuci lijeni, neće raditi, samo se izležavaju itd. i još plaćaju najpokvarenijima u komšiluku da dalje šire te šprehe o njima.

  No ovaj sin ne popušta i kaže – obiteljski referendum 🙂

  I nije istina da nitko nikada nije otišao baš živjeti u JAR, ima ih koliko hoćeš, imaš čitavu hrvatsku zajednicu u JAR-i.
  I nije istina da nitko nije otišao živjeti u Rusiju, imaš nekoliko ljudi među najbogatijim Rusima koji su Hrvati, imaš hrvatske restorane u Moskvi itd.

  http://hr.rbth.com/politics/2013/11/21/petorica_najutjecajnijih_hrvata_u_rusiji_23681.html

  http://www.jutarnji.hr/ispovijest-najbogatijeg-hrvata-u-rusiji–ruse-hranim-piletinom–dalmatinska-pasticada-im-je-preskupa-/1213669/

  http://manjine.hrt.hr/269292/hrvati-u-moskvi-kako-posluju-i-kako-su-dospjeli-u-rusiju

 53. To su fantazije neodgovornih lunatika.
  Državna vlast je uzimala inozemne kredite i vjerojatno većinu pokrala.
  Dio je morala pripustiti i u narodni valov, kako bi joj raja progledala kroz prste.
  Sad kažu, nismo mi.
  Ne ja sam kupio SUV koji nisam zaradio, naplaćivao porez ispod 25%, živio relativno dobrim standardom bez ikakve industrije itd.
  Ali, to je priča bez smisla.
  Recimo da Grčka odbije vratiti dug ili čak da joj EU halali čitav dug.
  Predviđam da u tom slučaju, još tijekom ove godine masa nasilno ruši luđaka s vlasti, a nasljednik na koljenima dolazi po još malo kredita.
  Ovo o Rusiji nije fer.
  Zaboravio si Vedrana Ćorluku i Niku Kranjčara koji “prave” po 3-4 milijuna godišnje. Američkih novaca.

 54. Lamza;

  I opet nisi u pravu. Većina grčkog državnog duga čini novac upotrijebljen za sanaciju banaka i kamate na taj novac. Gotovo 80% duga tj. 77% otišlo je na banke i fondove tj. na sanaciju grčkih, njemačkih i francuskih banaka, a ne za “spašavanje Grčke”.

  Što se tiče krađe za koju jesi u pravu, u toj krađi su sudjelovale njmačke multinacionalke, a pokrivani od strane njemačke vlade.

  Što se tiče poreza ne znam o čemu pričaš, PDV im je veći nego u Njmemačkoj, porez na luksuz im je veći nego u Njemačkoj, porez na cugu i pljuge im je veći nego u Njmeačkoj.

  Dao sam podatke, dao sam reference, ako ne znaš/ne želiš čitati, ne mogu ti pomoći.

  A ne predviđam ništa, ali kako je kolega gore rekao, bolje užas na kraju, nego užaš bez kraja. Gore im ne može biti da ga jebeš. Ubili su ih s tim mjerama štednje, umjesto da su te novce naplatili od onih koji su te novce pokrali. Umjesto toga oni su dobili imunitet.

  No ono što predviđam je da je u Rusiji budućnost. Da imam neko tehničko zanimanje, da sam inženjer ili varioc ili strojar, elektroničar ili tako nešto istog trenutka bi zapalio za Rusiju…

 55. U vezi s Rusijom: Ja sam bio, ali nikako u ruskoj firmi. Rad u Rusiji je isto kao je bio rad u Iraku, Libiji itd.
  U vezi s glavnom temom: izgleda da je Cipi zapalio bezdimnu:
  http://www.telegram.hr/politika-kriminal/wsj-pisu-da-je-cipras-spreman-odustati-od-nedjeljnog-referenduma/

 56. Stvari se mijenjaju. Nije ni u njihovim firmam isto. Npr. u zadnjih 15 godina sa nekih 40, 50 % produktivnosti (zapadnih firmi) došli su na 80% produktivnosti.
  A tek treba doći do izražaja sav novac uložen u modernizaciju njihove industrije zadnjih godina.

  A što se tiče Grčke, razočarao me – ako je to istina. Iako sam vjerovao da će se nešto tako dogoditi. Pa to su likovi koju su spremni izazvati građanske ratove u državama, pokretati kvazirevolucije – nije ni Tsiprasu lako.

  No vidjet ćemo da li je teška papčina…

 57. Pa ja stalno govorim kako revolucija izgleda skroz drugačije kada digneš dupe iz fotelje i izložiš ga zimi i čizmi. Naši stari su to znali. Svi mi rođeni u Jugi i poslje nemamo pojma o tome. Grcima ne bi bio u koži nikako.

 58. Ne, mi koji smo živjeli 90-ih stvarno nemamo pojma o tome, mi smo se ko šugav pas okrenuli na leđa i pustili da nas j… i uopće se nismo borili za sebe…

 59. Osim Vukovaraca, svi ostali kao da su bili na malo žešćem paintballu. Mi u Brodu smo također nešto lošije prošli, ali to nije ništa spram IISR.

 60. Ništa u povijesti se ne može usporediti sa 2. sv. ratom osim možda mongolskih osvajanja.

  Ali nije poanta u tome. Poanta je da se Tsipras suoačava sa opakim centrima moći koji su spremni iskoristiti podjele u grčkom društvu i izazvati im pakao u zemlji.
  Imamo svježi primjer Ukrajine na što su sve oni spremni ići. Državni udari, izazivanje građanskog rata ako se bilo tko suprostavi njihovim planovima itd.

  Jer to u Grčkoj više uopće nije stvar novca nego stvar borbe demokracija protiv oligarhije. Pojavljuju se stranke poput Tsiprasove tj. kako je kolega gore napisao “virus” se širi, a oligarhija to ne može dopustiti. Zamisli pobjede i savez takvih stranaka širom južne Europe.

  No, nažalost, zahvaljujući posjedovanju medija, a nadasve prigluposti i šovinizmu prosječnog Europljanina grčka demokracija trenutno nema relevantnih saveznika u EU…

 61. E da, ovaj članak sam zaboravio kada sam rastavljao na sastavne dijelove te vaše tvrdnje o Grčkoj –

  “Jedan od izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je po prvi put javno priznao kako mjerama štednje i zajmovima za „spašavanje“ Grčke primarni cilj nije bio spašavanje grčke ekonomije.

  „Grci su dobili novac kako bi se spasile njemačke i francuske banke, a ne grčka ekonomija“, u intervjuu za grčku privatnu televiziju Alpha TV je rekao Paulo Nogueira Batista, brazilski predstavnik u MMF-u.

  Batista je također snažno kritizirao ne samo za zemlje eurozone i Europsku središnju banku, nego i MMF-a i izvršnu direktoricu Christine Lagarde „koja previše brani Europu“.

  „MMF nije probleme Grčke obradio na najbolji način. (…) Vršio se prevelik pritisak na Grčku, a vrlo slab na grčke kreditore“, zaključio je Batista…”

  Zanimljivo je kako to nećete pročitati u europskim mainstream medijima.

  Naravno neki kažu da je baš ta tvrdnja kako “Christine Lagarde previše brani Europu“ jedan od razloga zašto je ona sada tako tvrda prema Grčkoj – želi još jedan mandat pa tako pokazuje kako je ona jednaka prema svima, a ne da popušta Europljanima…

 62. Opa, ipak se Tsipras oglasio prije 20 minuta i rekao da će se referendum održati i da treba zaokružiti NE.

  Ipak nije papčina 🙂

  1. Zašto bi bio papčina ako taktizira? Nek izvuče iz situacije najviše koristi po Grke što može, taktiziranje i povlačenje je legitiman čin u pregovorima. Bitno je da nije šupak koji misli samo na sebe, svoju stranku, svoju ideologiju i svoje bogaćenje, nego razmišlja “za buduće generacije, za povijest Grka”, a i za povjest Europe.

   “Borba koju vodi Syriza je borba za samu dušu Europe. I ovdje sam bez ikakvog srama eurocentričan. OK, lijepo je u stilu političke korektnosti kriviti Europu za sve, imperijalizam, kolonijalizam, ropstvo, ali Europa je dala – i budimo ponosni na to – nešto divno čovječanstvu, ideju radikalne egalitarnosti, radikalne demokracije, feminizam, itd. To je u srži europskog identiteta. I to je u pitanju danas. Dakle, kada Tsipras kaže tko je opasnost, onda treba reći da su današnji zagovornici Europe, briselski birokrati ili nacionalisti koji se bore protiv imigranata, opasnost protiv koje se treba boriti. Syriza nije grčki fenomen, Syriza je jedan od rijetkih znakova nade za cijelu Europu i test za ljude i njihov stav prema Europi naprosto treba biti pitanje što misle o Syrizi, ako ne podržavaju Syrizu, onda bi u mojoj viziji demokratske budućnosti ti ljudi dobili jednosmjernu kartu u prvoj klasi za Gulag.” S. Žižek

   1. Zato što je rekao da će referendum odlučiti, no ako se bude glasovalo ZA on će to prihvatiti, ali i dati ostavku, jer on neće biti taj koji će sprovoditi tu politiku.

    A onda iznenada objave kako je Tsipras poslao oligarhijskoj bagri kako pristaje na sve i da neće biti referenduma.

    Zato sam rekao – ako je to istina onda je još jedan od tih političara-papaka koji jedno govore, drugo rade, a treće misle.

    No na kraju se pojavio i rekao da referendum ide dalje pa sam napisao da ipak nije papak…

 63. dobre tekstove citas ali ih lose tumacis. sto tocno znaci da mmf spasava njmacke banke? kako je doslo do toga? koja je uloga grka u tome?

 64. Čitaj sve analize koje sam dao pa ćeš i sam skužiti. Znam da je to teže odnosno da je lakše biti šovinist koji će reći lijeni Grci su za sve krivi, ali pokušaj. Možda ti se “otvore oči” :mig:

  No kako sam uporan momak PONOVO ću dati dio jedne odlične analize, a zadnji pasus odgovara na tvoje pitanje kako je uloga Grka u tome –

  “Presuda pod brojem T590-10, koju je izrekao Europski sud pravde u Luxemburgu ima svoju simboličnu važnost. Skandaloznom presudom koju je Europski sud pravde potvrdio u veljači 2014. u korist Europske središnje banke kažnjava se transparentnost i odgovornost institucija i pojedinaca, a nagrađuje licemjerje financijskog tržišta.

  Sud je morao donijeti odluku: “Smije li novinska agencija Bloomberg objaviti dokumente koji su vlasništvo Europske središnje banke, a koji su evidentni dokaz o zajedničkom lažiranju podataka 2001. godine”.

  Te podatke su, u cilju da se okoriste, lažno predočili međunarodnim financijskim institucijama grčka vlada i američka investicijska banka Goldman Sachs. Skandal je izbio 2010., kada se više nije moglo skrivati pravo stanje u Grčkoj i kada su se počeli tražiti krivci.

  ESB je u posjedu dokumenata koji se odnose na te transakcije, a novinska agencija Bloomberg je tada hrabro zatražila od banke da ti dokumenti budu javno objavljeni. Europska središnja banka je taj zahtjev odbila. Bloomberg je stoga potražio pravdu tužeći ESB Europskom sudu pravde u Luxemburgu.

  Sumnjajući kako su posrijedi mnogo veće prijevare, pa i uloga same ESB. Obzirom da se u jednom dijelu transakcija nalazi ime Goldman Sachsa, a u drugom same ESB, Bloomberg se ponadao kako će Europski sud pravde donijeti najpravedniju odluku, a to je da naloži ESB davanje dokumenata na uvid, kako bi se doznale sve nelegalne aktivnosti grčkih vlasti, Goldman Sachsa, ESB i mogućih drugih učesnika u toj financijskoj uroti, koja za posljedicu ima propast Grčke. No Bloomberg se prerano poradovao.

  Naime, Europska središnja banka neće morati objaviti kako je Grčka koristila derivate i skrivala svoj dug nakon što je Europski sud pravde 6. veljače 2014. donio konačnu odluku i odbacio „zahtijev za slobodom informiranja“ kojeg je podnio Bloomberg News i koji je imao uvid u djelovanje ESB.

  “Mi mislimo da je pravo javnosti da zna jesu li dužnosnici EU dopuštali Grcima da kriju svoj deficit, što je dovelo do dužničke krize u Europi”, rekao je urednik Bloomberga, Matthew Winkler.

  Bloomberg je tražio pristup dviju unutarnjih ekpertiza izrađenih od srane izvršnog odbora Europske središnje banke, ali ih nikada nije dobio, što znači da je Alexis Tsipras bio u pravu kada je izjavio da su grčku dužničku krizu zajedno proizvele dvije dosada najveće vladajuće stranke u Grčkoj u sprezi s ESB, grčkim i njemačkim oligarsima i industrijalcima, posve sigurno u dogovoru s njemačkom vladom, ali i s neizbježnim Goldman Sachosom”.

  Evo ponovit ću ti još jednom – grčku dužničku krizu zajedno su proizvele dvije dosada najveće vladajuće stranke u Grčkoj u sprezi s ECB, grčkim i njemačkim oligarsima i industrijalcima, posve sigurno u dogovoru s njemačkom vladom, ali i s neizbježnim Goldman Sachosom.

  Ne grčki penzići, ne grčki radnici, ne grčke čistaćice i grčki profesori…

  Jel ti sada jasnije ili ćeš i dalje nastaviti sa šovinističkim šprehama o grčkom narodu?

  1. znaci, analogijon, da ni mi nemamo nikakve odgovornosti za propast hrvatskih poduzeća, za protjerivanje nekih građana, za opustošenu zemlju?

   dakle, kao dujmović i neki drugi, tvrdiš da ovaj hdz nema ništa s time, niti ovepolktičke elite već ako je itko u hrvatskoj kriv (zaboravih banke) onda je to onaj stari hdz i to ne cijeli već prvenstveno mesić i manolić.

   Lijepo razmišljanje.

   1. Ne, ja tvrdim da bi hrvatski dug trebali vraćati oni koji su ga nabili.
    Znači oduzeti imovinu Vidoševiću, Polančecu, Sanaderu i još stotinama takvih i tisućama sitnijih i od tog se naplačivati , a ne uzimati profesorima ionako bijedne božićnice.
    Uzeti imovinu onima koji su pet puta prefarbavali tunele, a ne davati otkaze čistačicama.

    Ali dok je takvih kao što si ti, ništa od toga, jer po tebi sam ja lopov, a ne Vidošević. Ja koji kažem ne treba jebat sitnu raju radi kune dok opraštate stotine milijuna dugova utajenog poreza krupnim igračima, sam negativac dok su oni koji uzimaju medicinskim sestrama , a daju Todoriću su za tebe pozitivci.

    I ne, ja nemam apsolutno nikakvu odgovornost za “propast hrvatskih poduzeća, za protjerivanje nekih građana, za opustošenu zemlju” niti bilo tko iz moje uže obitelji.

    A što se tiče “protjerivanja nekih građana” ne znam odakle ti obraza to spominjati nakon svih tvojih mrziteljskih, rasističkih, ideoloških postova gdje si doslovno brojao krvna zrnca narodima…

    1. Opet lažeš i klevećeš. Pokaži takav moj post. Ja sam protiv komunista i fašista, a to vama na braniku pravoslavnog fašizma i komuno-totalitarizma nikako ne paše. Ja sam kost u grlu svim antidemokratima, a posebno malim ljigavim lažljivcima.

     1. “Jasno je tko su Rusi i kakvo im je porijeklo, svakom onome tko to želi priznati. Činjenica da prelaskom Urala lagano nestaje slavenskog gena i dominira azijatski, govori jako, jako puno onome tko želi slušati” – jesu to bijedniče tvoje riječi ili ne?

      Da ne govorimo kako “demokratski” mene nazivaš, a bijedniče?

      1. konjino, to nije nikakav nacionalizam već znanstvene činjenice. Rusi su znaju to i mali kreteni poput tebe slaveni, a djelovi ruskog naroda, odnosno njihova genetska azijarska slika koja se inače vidi i golim okom, zorno pokazuje do kuda je išla ruska fašistoidna asimilacija.

       Pa nije valjda to najgora nacioonalističko-šovinistička izreka što si mogao naći od mene.

       Svejedno, čestitam, bar se možeš pohvaliti jaranima da pozorno pratiš riječi jednog velikana misli. 🙂

       1. Konjina ti nosi glavu, a mali kreten ti je stara koja te takvog napravila. Žišku bijedniče? I Rusi nisu nikog “fašistoidno asimilirali” jer apsolutno svaki narod na kojeg su Rusi naišli danas ima svoju ili samostalnu državu ili državu unutar Federacije.

        A zbog činjenice da su se Rusi ženili i udavali sa domorodačkim narodima za razliku od rasističkih Amerikanaca samo još više cijenim Ruse.

        A ti bijedniče dobro znaš koliko si još takvih proljeva prosuo samo se meni više nije dalo tražiti…

    2. Jesi podnio tužbu protiv nekoga od spomenutih ili čekaš Angelu da to napravi za tebe? Kakve budalaštine.

     Ako nisi glasao za hdz, onda si za sdp ili pomagače. Ako nisi za nikoga, onda si opet za njih. Sutra Lalovac treba skupiti za ratu duga i nitko ga ne pita za Nadane. On bi valjda trebao reći vjerovnicima: eto vam polarni medo i črčkarije pa se naplatite. Na kraju će i to doći na bubanj ako nas budu vodili kojekakvi cipiji.

     1. Koje su to nebuloze, to više nije za čitati. Pa jel Tsipras dao svu potrebnu dokumentaciju za pokretanje postupaka protiv njemačkih multinacionalki i njemačkih političara koji su sudjelovali u pljački?

      Zašto Njemačka to ne napravi? Kako je Finska kaznila svoje u “aferi Patria”? I to ne na naš ili slovenski zahtjev nego su oni sami krenuli sa procesima protiv svojih.

      Zašto Njemačka tako nešto ne napravi, pogotovo sada kada imaju sve dokumente? E moj bijedniče…

      1. Finska sama da. U njemačkoj pravosuđe ne radi na Angelin mig – totalitaristo to je demokracija. Mogao je te papire eventualno dostaviti sudu. Gdje da pošaljem račun za temu demokracija i trodioba vlasti- početnica za tebe i peruna?

       1. Znači Angela Merkel ili bilo koji član njemačke vlade, parlamenta itd. ne može kao građanin predati financijskoj policiji ili tko se već tim bavi u Njemačkoj dokumente o utajama poreza, korupciji, lažiranju bilanci, prevarama i zaštiti tih kriminalnih radnji od strane određenih političara itd.

        To tvrdiš?

        1. to sam ja tebe maloprije pitao?????

 65. Rezime:
  Angela i Schauble su išli po kućama (državama) i šamarali tko neće uzeti kredit.
  “dvije dosada najveće vladajuće stranke u Grčkoj ” su sprcale pare.
  Grčka raja nema s tim ništa (iako im je kapalo nezarađeno).
  Nova vlast kaže:”Puj pik, ne važi. Nismo mi napravili dug”.

  Još vam Cipras i njegovi djeluju kao ljudi?
  To vam je uzor?
  Jadan bi bio svijet, kad bi se većina tako ponašala.

 66. Živio drug Tsipras!!!

  Djeluje li tebi Juncker kao čovjek?

  Pročitaj (ali stvarno!) kako bi glasao nobelovac: http://www.sbperiskop.net/glavna-vijest/napad-europe-na-demokraciju-stiglitz-zna-sto-bi-zaokruzio-na-grckom-referendumu

 67. Znači Europska središnja banka je od 2001. znala kako grčki oligarsi i Goldman Sachs lažiraju podatke, njemačke banke su to znale, ali su također znali da će im sve to na kraju vratiti raja iliti porezni obveznici, njemačka vlada je to znala, ali su to sve štitili, jer se većina te love prelijevala njemačkim multinacionalkama zahvaljujući korumpiranim grčkim političarima i već spomenutim oligarsima i to je po tebi uredu?

  I sada kada Tsipras kaže hapsite grčke i njemačke korumpirane oligarhe, političare, bankare i menadžere i utajivače poreza i naplatite se od njih – on nije čovjek?

  Pa daj nam onda reci tko je tebi uzor? Jer ispada da su tebi uzori Nadan Vidošević, Sanader, Čobanković i slični…

  1. “kada Tsipras kaže hapsite grčke i njemačke korumpirane oligarhe”
   Jel’ se vi to s nama sprdate?
   Cipi kaže Angeli da malo ‘apsi po Grčkoj!!!
   Naravno da mi Sanader i Vidošević nisu uzori, ali nikad ne bih bio za to da nam Nijemci ili Austrijanci progone naše lopove.
   Kako smo ih birali (kao masa), tako smo kolektivno i krivi.
   A dugove smo napravili, što kao država, što kao pojedinci, a i pokralo se, jasno (što bi rekao Ilija Čvorović: Logično, treba da jedeš, mlad si, treba da jebeš, a to košta).
   I moramo vratiti svoje dugove, bez obzira što su neki mrknuli nezamislivo puno novca.

   1. bravo ni ja ne bih bolje

 68. Stalker;

  Ma ne vrijedi kolega. Lamza i slični su već opisani u onoj analizi o “lijenim” Grcima koju sam dao. Ponovit ću je još jednom, jer ponavljanje je majka znanja –

  …Gornji primjeri samo su dio osnovnog istraživanja koje bi trebalo provesti za potpunu demistifikaciju mita o “lijenim Grcima”.
  No, već i elementarni podaci – iz kojeg mahom stoje istraživačke institucije same EU – jasno pokazuju kako su mitovi u potpunosti neargumentirani, bez konkretnih dokaza i sukladno tome zaslužuju da ih se naziva “mitovima”.

  Mitovi primarno nastaju u gornjem sloju političke i financijske strukture koja ima direktan interes u razbijanju grčke državne neovisnosti i prisiljavanja cjelokupnog naroda na financijski kolonijalizam.
  Motivi u tim krugovima su sasvim jasni i sukladno tome plasiraju se putem čelnih ljudi kao što je primjerice Angela Merkel (vidi gornji AM citat u tekstu).

  Ipak, puno je zanimljivija ona donja razina, prostor na samom dnu socijalne hijerarhije na kojem se ovi mitovi skupljaju, umnožavaju i radikaliziraju.

  Prva skupina operira po metodama čistog “ponavljanja” nakon što se mitovi počnu plasirati od strane vodećih medija, no postoji i skupina koja operira po čistim nacional-ideološkim principima.

  U tu drugu skupina spadaju osobe koje imaju potrebu stati u obranu svakog elementa njemačke vanjske politike, braniti iste, pa čak i bez adekvatne argumentacije…

  Dok većina ekipe sa “dna” spada u prvu skupinu jer je jednostavno laše biti priglupi švinista nego imati vlastito mišljenje, moja procjena je da kolega Lamza spada u drugu skupinu koja “operira po čistim nacional-ideološkim principima”…

 69. Lamza;

  Znači po tebi ja trebam vlačati dugove koje je nabio Vidošević umjesto da se Vidoševiću zaplijeni imovina. E vidiš, ja se s tim ne slažem.

  A što se tiče vaše izjave – kada Tsipras kaže hapsite grčke i njemačke korumpirane oligarhe”
  Jel’ se vi to s nama sprdate?
  Cipi kaže Angeli da malo ‘apsi po Grčkoj!!! – evo vam crno na bijelo:

  Danas je objavljena vijest da su predsjednik Europskog parlmenta Martin Shultz, njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Hollande održali „neformalni sasatanak, nakon kojega nije bilo izjava za javnost, a na kojem se govorilo o brojnim temama, kao i o novoj grčkoj vladi“. Međutim, primjetno je da mediji prešućuju vijest koja je kao atomska bomba odjeknula Grčkom.

  Naime, Alexis Tsipras je tijekom njegova susreta s Martinom Shultzom, predsjednikom Europskog parlamenta, poslao nekoliko poruka njemačkoj kancelarki Angeli Merkel.
  Štoviše, ne samo da joj je poslao poruku, nego je u praksi također poželio da joj se ururči promemorija u kojoj su dokazi o svim velikim prijevarama velikih grčkih i njemačkih industrijalaca i biznismena, njihovom poslovanju, te koliko je sve to koštalo grčku državnu blagajnu, piše grčki list Triklopodia.

  Tsipras optužuje njemačku vladu da je radila i poslovala s velikim grčkim industrijskim oligarsima u „interesu njemačkih multinacionalnih kompanija“.

  Martin Shultz je započeo razgovor s Tsiprasom prilično agresivnim tonom: “Što nam kažeš Alexis, da si odlučio biti čvrst momak i Grčku izbaciti iz eura?”

  “Gospodine predsjedniče, dragi Martine, ja bih vas podsjetio na još uvijek svjež izbor grčkog naroda, i da SYRIZA i ovaj izbor znače kraj štednje u post-memorandumskoj Grčkoj. Sada moram provesti naš program, program SYRIZE”, odgovorio mu je novoizabrani grčki premijer.

  “Kako mislite to učiniti? Gdje ćete pronaći novac za one koje želite vratiti na posao, a koje je država otpustila? Želite da se zaustavi privatizacija, želite povećati plaće i mirovine…”, odgovorio je Shultz.

  “Imamo program za reformu države i odlučni smo promijeniti stanje. Sasjeći ćemo u korijenu klijentelizam i neograničenu moć magnata koju su uz pomoć prijašnjih vlada utajivali porez “, rekao je Tsipras i u tom trenutku dao Schultzu promemoriju s dokazima protiv njemačkih političara, grčkih i njemačkih oligarha na engleskom jeziku.

  “Gospodine Shultz, Njemačka je moju zemlju dovela do bankrota i u ovoj su promemoriji svi skandali sa svim potrebnim dokazima: Siemens, vlakovi, podmornice, građevinske tvrtke, utaje poreza i trajni imunitet za sve koji su činili te delikte i njihovo odobravanje. „Lista Lagarde“ (po aktualnoj čelnici MMF-a) je uvijek bila skrivana od prijašnjih vlada uz suglasnost Njemačke. I to nije “samo ova lista”, rekao je Tsipras.

  “Da ste vi, umjesto financiranja banaka, insistirali na financijskoj kontroli industrijalaca i oligarha, umjesto što ste bacali novac u smeće, mogli ste pokrenuti program za stvarno spašavanje Grčke. Nije moguće da ste otpuštali 400 čistačica, a nekažnjene ostavljali najveće utajivače poreza, koji su ukrali na milijarde eura. Nije moguće da to ne znate, gospodine Shultz?“, nastavio je grčki premijer.

  U jednom trenutku, Tsipras je u šali rekao Shultzu: “Možemo poslati gđu. Merkel pred Međunarodni kazneni sud u Haagu za namjerno izazivanje osiromašenja naroda Grčke, te dokazati sudjelovanje Njemačke u poslovanju njemačkih s grčkim magnatima.”

  “Siromaštvo našu zemlju prati još od uništenja u Drugom svjetskom ratu, a svo vrijeme kasnije nam je Njemačka u praksi nametala političare i vlade“, rekao je Alexis Tsipras.

  Predsjednik Europskog parlamenta je ostao zapanjen i bez mogućnosti da artikulira bilo kakav suvisao odgovor pred toliko dokumenata koje su mu dostavili na uvid Tsipras i Nikos Papas…

  Što je kolega Lamza loše Tsipras u svemu tome rekao? S čime se vi točno ne slažete?

 70. Revolucionarni ushit.

  Neki se uživjeli u ljevičarenju,padaju poklici ostarjelog Stalkera,zazivaju se stara vremena.A najopasniji intelektualac Zapada,ljevičar Žižek,ideolog Ciprasa na sve to kaže”Uvjerljiva priča o neuspjehu”.

  Inače o dugovima vam može govoriti novija povijest SAD-a.To je pravi dokaz kako možete funkcionirati sasvim dobro bez vračanja dugova.

 71. I Sven meni reče (kao “kulturni ljevičarski argumentirani intelektualac”) da sam šupčina?

  On, koji drka penis kraj kompjutera svršavajući na revolucionarni zanos kakav je možda prolazio 1917 ali naravno, u realnom svijetu 2017 ne prolazi? On, koji anonimno pljuje ljude koji su dali. doslovno, sve što su imali(!) za sukob s korumpiranim HDZovcima i SDPovcima, uvođenje reda u ovo društvo? Javno, imenom i prezimenom, i zbog toga trpe posljedice?

  Umjesto da kažeš šupčine, pred ogledalom, ponajprije, a zatim i svojim herojima Tsiprasu, novome Trockom, i Putinu, novome Hitleru (na unutrašnjem i vanjskopolitičkom planu)?

  Prvo, pomoć od 200tinjak milijardi eura od 2010. Grci su dobili kad više nisu mogli vraćati prethodnih 400 milijardi, koje su, možda, ako, trećinom i pokradene od strane grčkih(!) a ne njemačkih oligarha, a dvije trećine podijeljene “jadnom narodu” koji je naučio dobiti veću plaću nego li ju je zaslužio.
  Činjenice su neumoljive i ne čitaju se iz 2100 godišnjih radnih sati prosječnog Grka (jer i naši državni službenici sjede uzornih 2100 sati u uredima – po 4-5 za jednim stolom, nemajući što raditi).

  I drugo, ako su Nizozemci i Englezi, pohlepno uletjeli u islandske banke zbog visokih kamata, što su učinili Grci uzimajući pohlepno “besplatne kredite” od zapadnih banaka? Svaka druga kuća u Ateni ima bazen; pitaj koliko bazena ima u Zagrebu?

  Toliko o tvojim “argumentima”

  A što bih ja rekao da sam bio na Schultzovom mjestu?
  Nakon što su im oprostili gotovo 60% svih dugova (eh, da sam ja barem Grčka!)?
  “Najbolja pomoć grčkom narodu bi bila da smo vas, Tsiprasu, prihvatili u Njemačku na besplatno liječenje od psihijatrijsih paranoja i manija veličine, jer svojom demagogijom i bolešću, vodite Grke u pakao”

  Židovi su ipak ključni za ovu priču, ali ne na način na koji biste vi to naslikali; možda na način na koji sam ju ja spoznao na svojoj koži kao istinitu…
  Imaju naime onu: “Pomozi sirotu na svoju sramotu”

 72. ¸,,Danas ću biti malo popustljiviji i ustvrditi kako Zapadna civilizacija ima svoj i podogranak,Pravoslavnu civilizaciju ,koju inaće niječu svi relevantni čimbenici.

  Upravo danas u Grčkoj ,kolijevci evropske civilizacije ,neki i o tome prozboriše te Ciprasa u taj krug guraju.Pravoslavlje je vazda bilo testiranje evropskog civilizacijskog miljea i primjena istog u najgorem obliku,od Marxa pa nadalje.

  Cipras je pak političko nedonošće ,žrtva vremena i prosrora danog mu,nedostojan takvog poimanja.

 73. ja ne mogu vjeroati da i dalje tepete o grčkoj pa koga normalnog t o zanima ona če se ovako ili onako ili onako izvuči da li uz pomoć rusa ili amerikanaca ali što če biti sa nama to je pitanje koji nas trreba mučiti

 74. secesija;

  Kao što napisah – “…postoji i skupina koja operira po čistim nacional-ideološkim principima.

  U tu drugu skupina spadaju osobe koje imaju potrebu stati u obranu svakog elementa njemačke vanjske politike, braniti iste, pa čak i bez adekvatne argumentacije…”

  To ti je ogledalo moj Tarabiću…

 75. bolja v am je tema božo prka i njegovi tajni računi vani a to je dno ledenog brijega i već je mali iz živog zida to spomenuo zimus a vidjeti čemo što če dalje iznjedriti i vidjeti koliko može napraviti za ovu zemlju ako mu dozvole pošten čovjek poput lajovca zato jebeš grčku

 76. PBašić:

  Znači ponovit ću još jednom – od 207 mlrd E 101 mlrd je odmah otišla njemačkim i francuskim bankama i fondovima, 48 grčkoj, a ostatak grčkim bankama. Znači 77 % je otišlo financijskom sektoru, a ne “lijenim Grcima”.

  Prema tome ne samo da si šupčina, nego si i lažov.

  Što se tiče onih 400 mlrd od 2001. Europska središnja banka, njemačka vlada, njemačke banke i investicijski fondovi itd. znaju da su tadašnje grčke vlade zajedno sa Goldman Sachsom lažirale podatke.
  Svi su sudjelovali u tome, no sada bi zadržali svoje bonuse, a zajahali običnu raju.

  A te šprehe tipa “svaka druga kuća u Ateni ima bazen” ide u razinu one iz 90-ih kada su po Dalmaciji tovari pričali kako se Ilica po zimi grije!

  Jel kužiš na koju su ti “argument”i razinu spali?

  A što je najgore ti koji za sebe ponosno izjavljuješ kako si “dao doslovno, sve što je imao(!) za sukob s korumpiranim HDZovcima i SDPovcima i uvođenje reda u ovo društvo” pljuješ Tsiprasa na svoj standardno degutantan način.

  Tsiprasa koji jasni i glasno kaže – “treba sasjeći u korijenu klijentelizam i neograničenu moć magnata koji su uz pomoć prijašnjih vlada utajivali porez, treba razriješiti sve skandale tipa Siemens, vlakovi, podmornice, građevinske tvrtke, utaje poreza i trajni imunitet za sve koji su činili te delikte, treba raditi na financijskoj kontroli industrijalaca i oligarha, treba kazniti najveće utajivače poreza, koji su ukrali na milijarde eura – i daje sve potrebne dokumente koji su potrebni za to.

  A mene koji to podržavam također na svoj degutantan način nazivaš bolesnikom, ludim, lopovom itd.

  Prema tome nije pitnje da li te ja smatram šupčinom nego kako sam sebe ne smatraš šupčinom?

  1. Nije Bašić šupak. On je samo u zabludi. Znam ga kao dobrog tipa. Srčano vjeruje u to što piše. Nema potrebe vrijeđati mu karakter, ali treba mu iznositi činjenice uporno. To mu neće razbiti iluzije, ali hoće njegovim manje srčanim istomišljenicima koji ovo čitaju, nadam se.

   Što se tiče secesije on je ispucao svoje floskulice o židovima, Austro-Ugarima, Srbima, Emeričanima, pa tapka u mraku i na mjestu. Zanima ga koji li si ti kad u zalihi imaš toliko linkova koje znaš i interpretirati. Za njega nema lijeka, jer za starce, uopće, nema lijeka koliko su se okamenili. Ne zaboravi ponavljati mu ne kako bi on naučio, nego njegovi manje stari istomišljenici koji ovo čitaju, nadam se.

   Ne slažem se baš u svemu s tobom, ali u cjelini cijenim argumente i križanje argumenta. Navijači me ne mogu ništa naučiti.

 77. Kulturni ljevičarski argumentirani intelektualac,tako si se nazvao,čujem od Bašića.Ne čuh ništa o tome.Tko ti je uzor,nevjerujem da si baš drkađija,kako on kaže.

 78. U najpotentnijim sam godinama Jagma ,za razliku od tebe i ideologa ovoga portala,matorim i ocvalim momcima socrealizma ,koje inače svi znamo.

  Ja se još uvijek nosim,među 1% najboljih u svijetu u svojoj branši sam treću godinu za redom.Navedi mi nekoga koga znaš.

  1. Ma tebi svaka čast u poslu tvom. Ali, sve ostalo je dojam, polusvareno znanje. Doda li se tome ljutnja, naljepnice koje tako bezbrižno ljepiš uz prethodno pljuvanje… dobiješ, npr. ovo: “… Jagma ,za razliku od tebe i ideologa ovoga portala,matorim i ocvalim momcima socrealizma ,koje inače svi znamo.”

   Ideolozi portala? A ja bio uvjeren da se ovdje ne jebe živa sila ni vatrena sredstva. Da se svaki dan nađe neki poticaj za raspravu, pa kako ga tko zgrabi. E, a ti ga zgrabiš s predumišljajem, kao, što li su danas servirali matori, ocvali kreteni? Uđi u sve otvorena srca, kao poslovni čovjek, ne zamjeraj ljudima stavove koji su suprotni tvojima i… bit ćeš glavni na svom teritoriju. Ja priznajem, neznalica sam za Grčku i uključujem se kao takav, ali iskren. Ali, kad bi se povela rasprava o izbjeglicama, tu sam suveren, čitaj došljo koji zna koji je problem.

   Čovječe, ne ljuti se!

 79. bašiču a zašto u grčku okrenimo se oko sebe i vidim 10000 ljudi koji zbog svoje lopovije halapljivosti i bahatosti izjebali našu zemlju i umjesto da nas četiri miliona rastemo mi tonemo a opet grci kao grci isplviaće a mi kod nas je u tijeku drugi svjetski rat koja če tek sranja isplivati i neka nam bog pomogne jer nam neče pomoći ni rusi ni ameri ni njemci a pogotovo susjedi a ni kompletna eu imamo puno više neprijatelja nego što mislimo a vi tepeteo grčkoj mene jedino zanima kako smo mi dužni grčkoj i koje i što uvezao iz grčke da nije luk i paradajz i meso i kako smo ih prejebali onda smo v eći mugeri od njih

 80. milenijum, grcka ce imati posljedice na sve nas, a nasi zlikovci su jos pride.

  Kod ssovaca me fascinira cinjenica da oni, bolje nego vikiliks, imaju “pozdane” transkripte razgovora između cipija i ostalih. Mozda imaju i one od njofre i bobana, ali ih nešto skrivaju.

  Njima su njihovi izvori superpouzdani a svi ostali smeće.

 81. DrazenBludisa;

  Koji čovječe “svi ostali izvori su smeće”?!!!!!!!!? Pa jel se ti to zajebavaš ili si stvarno ošo na kvasinu?!!!!!!?

  Ja vam dajem podatke iz vaših jebenih njemačkih novina, iz Eurostata, sudske presude Europskog suda pravde sa točnim brojem presude, Bloombergova izvješća, jebena oxsfordska istraživanja sam vam dao, linkao dokumentarce, citirao izvršne direktore MMF-a, glavnu ekonomisticu OECD-a, dao točne brojke kako je raspoređena lova koja je kao poslana za Grčku dok su tvoji izvori “reka mi je prijatelj koji se kuži”, a Bašićevi argumenti su “svaka druga kuća u Ateni ima bazen, a koliko ih ima u Zagrebu” i još izmišlja cifre koje se odmah mogu provjeriti i vidjeti da laže!!!

  Odakle ti obraza jebote?!!!? Kako te nije stid i sram??? Al ono pred samim sobom?

 82. Pažljivo sam pročitao još jednom sve komentare i Sven mi zaista djeluje
  argumentirano. Potpuno se slažem sa svime što je napisao. Pojedinci ovdje
  komentiraju samo da bi vrijeđali i omalovažavali iako je vidljivo da nemaju
  osnovna predznanja za upuštanje u ovu vrstu polemike. Zato Sven, ne obaziri se.

 83. Ma ne obazirem se, samo se pitam odakle im obraza? Ili su su totalno ošli u onu stvar. Već sam se susretao na forumima s tim. Ljudi su toliko ispranog mozga, da kada im pokažeš stvarnost oni jednostavno polude, a kako nemju argumenata počnu vrijeđati.

  Baš sam se vratio par mjeseci u nazad na ovom forumu, pa Bašić od samog početka govori “kretenu” i takve stvari. Kakav jebeni šupak. A o bijedniku Bronsteinu da ne govorim…

 84. Bronstein;

  Ne bijedniče, nego ja tebe pitam, zašto njemački dužnosnici ne predaju te dokumente njemačkim istražiteljima?

  Ako već nije istina da je njemačka vlada štitila kriminalne radnje u interesu njemačkih multinacionalki?

 85. Molimo sudionike rasprave Drazen Bludisu i Svena da prestanu s međusobnim vrijeđanjem. Stavovi se mogu iznijeti i bez teških, nepotrebnih i prostačkih kvalifikacija.

 86. Očigledno je da neki ne mogu. No u pravu ste, što je previše je previše i ako vidiš svinju da se valja u blatu ne moraš odmah i ti skočiti za njom.

  A ima i ona o bacanju biserja pred svinje 🙂

  Tako da pozdrav, a uredništvu periskopa poručujem, samo naprijed…

 87. DrazenBludisa tvoj komentar 02.07.2015 u 10:48 je prljav.Legitimirao si se. Da sam na mjestu admistratora škartirao bih ga. Pretvaraš dobu raspravu u otkrivanje skrivenih motiva. Loš smjer.

  1. midra, koji je dio tog komentara tebe posebno pogodio?

   Stojim milijun posto iza njega i teško mu je naći mane, ako se ne nalaziš među nabrojanima.

   Skužili su me ljudi ovdje već: ne trpim i ne širim nacionalizam, ne trpim i ne širim komunistička i sva ostala totalitaristička sranja, za mene ne postoji mi nego samo ja, volim demokratske sustave jer bolji još nisu izmišljeni i sprdam se sa raznim teorijama zavjere.

   Za mene ne postoje svete krave i sveti ljudi, sveti mediji i sveti novirnari. SVi mogu pogriješiti, samo sam ja bezgrešan (šalim se ako ne razumiješ ovo na račun onih koji su ovdje uvijek bezgrešni):

   Reci srećo, što te muči.

 88. ja ne mogu vjerovati da se gomila relatvino inteligentnih momaka nateže oko grčke koja če se izvući ovako ili onako dajte nešto pametno o situaciji kod nas pokušajmo malo izvuči pouke a grčka od turizma je zarađivala pet puta više od nas i živjela od nerada godinama a mi stalno pričamo rekordna sezona i stalno sedam milijardi a najmanje dvostruko se ocrni pa računajte puta pet godina to je naš vanjski dug samo da sudstvo i porezna rade kako treba normalno uz vladu i mi smo na konju a vi i dalje o grčkoj ma iskreno boli me kurac za grčku a vi kao telad na šarena vrata

 89. Sudstvo radi besprijekorno:

  Mamić radi show od nesposobnih državnih službenika. Isprdava se s cijelim državnim aparatom i komunom. Neka, iu treba kad može. Kada bih ja mogao i ja bih 🙂

  Nemoj tako o Grcima ( živjela od nerada godinama) uhapsit će te portalska udba 🙂

 90. Evo mile malo da se opustiš:

  http://www.index.hr/lajk/poster/134013/permalink

 91. bludiša iza njega stoji još gomila ljudi koje hrani potkupljivanjem i to visoko pozicioniranih velika farsa da je državaok on bi bio u zatvoru več desetakgodina

  1. Pa tome se i smijem.

 92. Kako je moguće uz sve velike analize i ostalo što su nam neki ovdje podastrli da u samoj Grčkoj ankete prije referenduma nisu 95 – 5 % ili bar 80 – 20 % u korist cipiripija, nego gotovo svi predviđaju jako tijesan prolaz jedne ili druge strane?

  Ajde, mi smo zaluđeni Jutarnjim i kvarnim televizijama, što netko reće, ali što onda čitaju i gledaju tih 50% izroda Grka?

  Bit će ipak da stvari nisu tako crno-bijele, toliko kristalno jasne i toliko neupitne kako nam se želi ovdje prikazati, zar ne?

 93. država u kojoj je mamić na slobodi nije držav a pod dva tko ne misli kao karamarko on je udbaš i protivmikdržave hrvatske strašno što nas još ćeka zato jebeš grčku

 94. Ne pada mi na pamet ideološki sugerirati teme portala.Tu smo jer osječamo neku bliskost,sad dali intelektualnu,adrenalinsku ,ili bilo koju drugu ,zar je važno,,svjetonazorsku sigurno ne,civilizacijsku vjerovatno,ali nebitno je .

  Ovdje su svjetonazorski stavovi dvije strane ,iako nesvjesno o protagonistima,vjerski isplepleteni.Ne vidjeh vjernika ni na jednoj strani ,ali vidjeh branioce katoličanstva i pravoslavlja ,do koske,do krvi ,

  Istinski neprijatelj pak plete svoju mrežu i već dugo razmišlja o Evropi ,proroka im lažnog,Muhameda..

  1. Ako ti vidiš branioce pravoslavlja, a ne male analitičare geostrateških silnica, onda vidiš i bijele miševe.

 95. Al si ga ti sad zabrazdio. A ni riječi o protestantskoj njemačkoj bagri? Ili je to ipak vatikansko-njemačka zavjera?

  Samo sam htio ilustrirati kako ne postoji “hrabri” ili “prkosni” grčki narod, ne postoji grčki narod uopće nego skupine ljudi koje govore tim jezikom, a unutar tih skupina, nalazi se more manjih skupina, svaki sa svojim interesima i svojom istinom. Isto vrijedi i za sve ostale nazovi narode.

  U stvari se malo sprdam sa donositeljima jedne i jedine, prave istine, kako u grčkoj, tako u hrvtaskoj i svim ostalim zemljama.

  Donositelje jedine prave istine bih morao grubo okarakterizirati (a već me opomenuo Bog portala) pa ću se suzdržati, osim možda što ću ih usporediti s talibanima.

  1. U kojoj si ti direktnoj koliziji sa stvarnošću pa to je prestrašno. Ali neviđeno! Ozbiljno ti kažem, ovo čitam i to nije za povjerovati. Doslovno ide u onu “đe će ti duša” 🙂

   Cijelo vrijeme sereš o SVIM Grcima, Bašić baca proljeve o SVIM Grcima, dok sam ja uporno pokušavao objasniti kako nisu SVI Grci lijeni, lopovi, razbojnici, luđaci i ne znam kakvim ste ih sve epitetima nazivali nego postoje “skupine ljudi koje govore tim jezikom, a unutar tih skupina, nalazi se more manjih skupina, svaki sa svojim interesima”, a glavni krivac za dužničku krizu je ta i ta skupina u kombinaciji sa tomi tom skupinom iz Njemačke i tom i tom skupinom iz Bruxellesa.

   I ti nakon svega toga napišeš to što napišeš. To su deluzije čovječe i to ti ne kažem da bi te vrijeđao. To je stvarno poremećeno, makar bila i obična zajebancija po internetu.

   I još na kraju izjaviš kako se ti kao “samo malo sprdaš”, a u stvarnosti vrijeđaš sugovornike na onaj najseljačkiji mogući način, što je valjda ili oružje u raspravi koje si pokupio od Bašića ili ti je ego bio povrijeđen ili si jednostavno toliko isprogramiran da u dodiru sa realnošću odljepiš ili, najvjerojatnije, sve troje.

   U svakom slučaju – https://www.youtube.com/watch?v=9os5hiVh5ls

 96. “… a glavni krivac za dužničku krizu je ta i ta skupina u kombinaciji sa tomi tom skupinom iz Njemačke i tom i tom skupinom iz Bruxellesa. …”

  Puno zujiš, a malo meda nosiš.

  Ne reće nam ti na kraju, kako ta mala skupina kvarnog grčkog naroda ima gotovo ili čak 50% podrške? Nismo samo mi glupi već i dobar dio tog grčkog naroda.

  Kako god okreneš logika ti sklizne kroz prste. Ti si načitan, pratiš i sve je to lijepo, stvaraš neke svoje svjetove i tlapnje i onda te na kraju zbilja tako skenja s 50% da je to za plakati.

  Dakle, još jednom, odakle im 50% potpore?

 97. Meda koliko god hoćeš 🙂 Em grafovi, em izjave glavnih dužnosnika, em jebate oxfordska istraživanja, nema, pametnom (i normalnom) čovjeku meda da liže prste “mesec dana” 🙂

  A ovaj tvoj argument o postotcima je za ne povjerovati. Čitam i nevjerujem 🙂 Ti sam sebe pokopavaš, a da to ni ne kužiš!

  Pa kada je bila takva neka špreha o postotcima podrške onda si sam pljuvao postotke i uspoređivao si ih sa Miloševićem i pisao kako je i Zloba imao ne znam koliko posto podrške pa to ništa znači i nije davalo nikakv legitimitet niti Miloševiću niti njegovim pristašama.

  I onda ti koji jednom pljuješ postotke podrške kako su beznačajni i ništa ne znače ih drugi put uzimaš kao glavni argument 🙂

  Ha-ha-ha, a što je najsmiješnije u svemu, gore kao bacaš šprehu kako si ti nekom kost u grlu, a u realnosti si samo sebi kost u grlu.
  Za ne povjerovati 🙂

  Jel sada kužiš kakva je tvoja logika? I koliko je to u direktnoj koliziji sa stvarnošću? Ono, u ravnini sa logikom “napravit ćemo lepši i stariji Dubrovnik” 🙂

  Jel imaš hrabrosti to priznati ili ćeš opet, jadan ne bio, uvrijeđenog ega početi vrijeđati :mig:

  1. a odgovora nigdje 🙂

   1. Ako ti nisi pročitao odgovor iz mog posta, onda mi te stvarno žao 🙁
    Bez uvrede, naravno.

    A što se tiče odgovaranje još nisi odgovorio na izazov – znači daj onakve podatke kakve sam podastro, a koji potvrđuju tvoje stavove o lijenosti Grka, neradništvu, ogromnom javnom sektoru, ranom odlasku u mirovinu, slobodnim danima i godišnjem odmoru itd. i to tako tako da me skenjaš da od bola zaplačem 😀

    Čekam :ceka:

    1. To bi bilo kao dešifriranje poruka starih proročica. One izvale neku mističnu budalaštinu, a onda se jadnici godinama pate s time što je htjela reći.

     Jedna rečenica je dovoljna.

     I ponovo lažeš. To ti je očito jedna od osnovnih karakteristika. Čim zineš – lažeš. A to je ovdje pogubno, jer sve ostaje zapisano, jedino ako nisi administrator pa da brišeš ili mijenjaš postove.

     Pazi već si nekoliko puta uhvaćen u laži i podmetanju nekih karakteristika i riječi meni, koje ne stoje.

     Ovo nisu moje riječi:

     potvrđuju tvoje stavove o lijenosti Grka, neradništvu, ogromnom javnom sektoru, ranom odlasku u mirovinu, slobodnim danima i godišnjem odmoru itd.

     Tvoj problem je sličan problemu koju imaju naši političari, a radi se o odgovornosti. Mi se u stvari sporimo o otome tko je odgovoran za nastalo stanje i popravljanje tog sranja. Političari se otimaju za vlst i upravljanje da bi nakon toga rekli: pa nismo mi krivi, oni prije nas su zasrali. Kada se kandidiraš biti premijer nakon Sanadera, onda prihvaćaš sva sranja koja je on radio u tvoje ili u ime države. Ako ti to ne paše, nemoj se kandidirati, ali tako stvari stoje.

     To ti je kao da ti se stari zadužuje okolo, a živiš li ti od toga puno bolje ili ne u stvari nikoga ne zanima. Kada on rikne, govna se prave da nemaju veze sa starim: bio je lud, prolupao je, jebe im se za njegove dugove, neka ih drugi otplaćuju. Čovjek koji drži do sebe priznaje svog čaču kakav god je bio te preuzima sva njegova sranja i pokušava stvari dovesti u dostojanstveno stanje.

     Radi se prvenstveno o časti. Upravo zato ankete govore o pola-pola. Pola ljudi u Grčkoj imaju čast i dostojanstvo i ne govore – čača je bio lud, nemam ništa s njime. Časna polovica neće samo tako odustati od pregovora i drugih načina da dokažu na nečasne radnje o kojima i neke od tvojih analiza govore.

     Pa ni sam Cipi nije totalna budala. On taktizira, izvrdava, potpiruje, demagogizira i populiše, a sve u cilju dobijanja na vremenu. Da je sve tako kako ti kažeš, glasno bi se nasmijao europi u brk i reko im – poljubite nas u guzicu. No, kako je ipak pametniji od tebe, zna da Grčku čeka pakao i gleda kako bi se izvukao iz sranja koja nije on zakuhao.

     Inače, nepriznavanje kontinuiteta u nekoj državi u stavri je državni udar ili prevrat ili coup d’État ili kako vi to zovete – revolucija 🙂

    2. Sven u ime velike grupe fejsbukovaca koji prate raspravu o Grčkoj, molimo vas da odsustanite od nje, jer je ušla u slijepu ulicu i bespotrebno trošenje intelektualne energije.

     Kad netko nakon svih vaših iznešenih argumenta napiše da Tsipras čini sve da dobije na vremenu i da populiše, kad vam ne odgovori na većinu relevantnih tvrdnji, kad vam hoće smjestiti SS motive (??), tu se više ne radi o onome za što se vi zalažete- za istinu o genezi enormnog duga jedne zemlje i razlozima njenog sloma, o tome da za takav dug nije kriva većina Grka, nego politika grčkih i europskih bankarskih i političkih elita. Tu se radi o nasrtaju na vaša dostojanstvo, na pokušaj da vas se prikaže neprijateljem, tu se radi o svađi i uvredama i prokušanim metodama diskvalifikacija. Nažalost, ni vi niste odolili od upotrebe sličnoga.

     Na nekoj drugoj temi, jer ova se iscrpila do besmisla, dajte sve od sebe, a ako ne ide, osobno se neću više zabrinjavati ako raspalite iz svih oružja i oruđa.

     1. Ne treba glumit neku žrtvu. SS je skraćeno od Stalker i Sven, a podrazumijeva i sve ostale klonove. Neću ih ovdje nabrajati.

      Slažem se da je rasprava ušla u slijepu ulicu jer nema odgovora na jedno jedino jednostavno pitanje.

 98. Citiraš analizu Goranka Fižulića?
  Čovjeka koji je uvozio kineske plastične igračke sa 700% marže i propao, nakon što je radnike plaćao 2000 kuna mjesečno, a ostao dužan 80 milijuna kuna poreza?
  Jesu li njemački poduzetnici, kvarni i korumpirani, uzeli 37 milijardi eura u jednom gradu Ateni, potrošenih samo za unapređenje života milijun stanovnika, od metroa do stadiona, dvorana i bazena za Olimpijadu?
  Ili je to ipak taj sitni mali grčki narod potrošio na svoju guzicu a sad kad bi trebao to vratiti, ne da mu se?

 99. Daj se prvo uhvati 857 drugih analiza koje sam dao pa se onda javi.
  Ili, za promjenu, daj nam ti neku analizu.
  I btw ta analiza je bila na linku koji je naš dragi “kost u grlu” dao 🙂

  Drugo i kod nas su pet puta prefarbavali tunele i Bandić je postavljao najskuplje klozete u svemiru, pa jesu to radili za mene?
  Pa ja niti ne idem kroz te jebene tunele, nego preko Bosne niti se ne sječam kada sam zadnji put bio u Zg.
  I ti češ kao sada meni podavati priču kako su ti tuneli prefarbani zbog moje guzice. I kako je Bandić postavio najskuplje zahode zbog moje guzice .-)

  Pa kak ti nije neugodno?

  I kao treće – i u biti NAJVAŽNIJE.

  Da bar te mjere štednje uspijevaju, pa da vi možete reći – “koji su ti Grci šupci, stvari polako sjedaju na svoje mjesto, a oni ne bi još malo stisli zube, nego pizde hoće i dalje haj lajf” – nego je u pitanju potpuni neuspjeh i čisto uništavanje cijele jedne nacije (izuzev najbogatijih i najkorumpiranijih) samo da bi profitirali, a i spasili se od odgovornosti korumpirani europski birokrati, političari, oligarsi i menadžeri:

  – ” Unatoč svim mogućim provedenim mjerama štednje i odricanja, od toga se dana grčki BDP smanjuje u prosjeku za 22,8 milijuna eura dnevno. Ujedno, svakoga dana bez posla ostaje 613 Grka pa je danas njih više od 1,2 milijuna bez zaposlenja.

  Gledajući iz današnje perspektive, stanje u Grčkoj te je 2010. godine bilo još i dobro. Nezaposlenih je 2010. u grčkoj bilo “samo” 600 tisuća, BDP im je iznosio 342 milijarde dolara, odnosno oko 23.393 dolara po stanovniku. Dug im je iznosio 112,9 posto BDP-a, odnosno bio je na istoj razini na kakvoj je danas dug Francuske.

  Pet godina kasnije, nakon cijelog vala otkaza, rezanja i provedenih mjera štednje, situacija je znatno gora. Broj nezaposlenih se udvostručio, BDP im je pao za trećinu i sada iznosi 242 milijarde dolara na godinu. Javni je dug eksplodirao na 177 posto BDP-a, a svaki novi mjesec nosi im novi “Dan D” u pregovorima s vjerovnicima”.

  – “U dokumentu MMF-a koji nosi oznaku strogo povjerljivo stoji da su prije tri godine podcijenili štetu koju će mjere štednje nanijeti grčkoj ekonomiji, objavio je The Wall Street Journal”…

  1. Zanimljivo, kada govori o hrvatima SS-ovac u stvari nema veze niti s jednim od njih, a kada je riječ o rusima, grcima i ostalima, onda su to homogene skupine koje u cjelosti podupioru svaku nejgovu veliku misao i grandioznu teoriju zapadnjačkih zavjera.

   Već sam ti davno objasnio da si i ti odgovorran za sve te lopove. MMF ne fita jel Nadan, jel Ivo, jel Zoka. Tvojki i moji unuci će to otplaćivati. Osim ako en emigriraju. Predlažem da svoje pošalješ u Grčku. Njima će sad biti krasno sljedećih parsto godina.

 100. Inače, o “moralnom integritetu”, “stjecanju pozitivnih vrijednosti od samog rođenja” i “ambicioznom nacionalnom karakteru” tih vrijednih i nadasve uberpoštenih sjevernjaka i mitteleuropljanana tj. jednim imenom Zapadnjaka na koje se lijeni, lopovski i razbojnički južnjaci “potpuno krivog nacionalnog karaktera” trebaju ugledati govori i ovaj članak –

  “Čak trećina prehrambenih proizvoda koje nalazimo na policama trgovina u državama – novijim članicama EU – lošije je kvalitete nego što je to na Zapadu – čulo se na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u Puli u organizaciji Ureda eurozastupnice Biljane Borzan, te u suradnji s njezinom češkom kolegicom Olgom Sehnalovom.

  Hrvatska predstavnica u Odboru za zaštitu potrošača Europskog parlamenta Biljana Borzan je u najavi konferencije rekla kako se temom nejednake kvalitete proizvoda počela baviti radi upita građana koji se često žale na kvalitetu proizvoda koje nerijetko i skuplje plate od potrošača u starijim članicama EU. Kazala je kako time postoje potrošači prvog i drugog reda, i kako to valja riješiti na razini EU.

  – Još 2011. godine je Slovačka agencija za potrošače objavila istraživanje koje je pokazalo kako proizvodi koji se prodaju na policama starijih i novijih država članica imaju značajne razlike u kvaliteti. Europska komisija je sufinancirala to istraživanje, ali već godinama ignorira njegove rezultate – rekla je češka zastupnica u Europskom parlamentu Olga Sehnalova.

  Upravo je ona provela istraživanje uspoređujući proizvode s polica trgovina u Njemačkoj i Češkoj. Rezultati istraživanja su pokazali da je trećina proizvoda različite kvalitete. Čak 8 od 24 proizvoda je različito.

  – Posebno mi je drago sto je zastupnica uvažila i cjenovnu dimenziju, istraživanje je pokazalo da je 14 od 24 proizvoda skuplje u Českoj. Logično je pretpostaviti da ako plaćamo više da dobivamo proizvod bolje kvalitete, ali sad imamo crno na bijelo da to nije slučaj – komentirala je Biljana Borzan.
  Zastupnica Sehnalova je objasnila proces istraživanja i navela kako je konzultirala i proizvođače po objavi rezultata, ali se dio nije povratno javio.

  Istraživanje je pokazalo velike razlike u kvaliteti gaziranih pića. Možda je najšokantnija bila analiza mesnog nareska koji je prema deklaraciji od svinjetine. Međutim, tako je samo u Njemačkoj, dok je u Češkoj napravljen od pilećeg nadomjeska.

  – Posebno me iritira sto se primjerice riblji štapici koji za tržište novijih država članica imaju sedam posto manje ribe, proizvode u istoj tvornici u Danskoj. Dakle, nema izlika o razlikama zbog sirovina iz određene regije EU jer se svjesno odvaja lošiji dio za naše tržište – kazala je Borzan.

  Borzan će zajedno s Hrvatskom agencijom za hranu provesti i istraživanje usporedbe proizvoda u Hrvatskoj, te u još dvije države EU. Pored prehrambenih proizvoda, u istraživanje će usključiti i neprehrambene proizvode poput higijenskih potrepština.

  Konferenciji je nazočio i Igor Vujnović iz Društva “Potrošač” koji je pozdravio odluku da se provede istraživanje i neprehrambenih proizvoda u EU. Naime, upravo je ova udruga nedavno dobila sudsku presudu protiv Ariela radi tvrdnji da je deterdžent slabije kvalitete u Hrvatskoj.

  – Komisija si je za temelj ovog mandata odredila digitalno tržište i rješavanje problema s kojima se potrošači susreću online. Međutim, smatram kako je prioritet rješavati probleme na realnom tržištu i diskriminacije s kojom se nasi građani svakodnevno susreću. Zato sam posebno sretna sto sam u ovom mandatu pronašla saveznicu unutar Odbora za zaštitu potrošača Biljanu Borzan i vjerujem da ćemo s dva jasna istraživanja stvoriti snažan impuls prema EK – kazala je Sehnalov”…

  1. Kud uzeše Mazalicu za savjetnicu u Srbiju, a mogli su tebe da ih spriječiš da ne srljaju u EU 🙂

   I sam sam puno puta govorio o manama EU i prije nego smo ušli, ali sada je za to prekasno. Imaš ti na policama i hrae bolje kvalitete, ali mi za to nemamo love. U nekim zapadnim zemljama je jako teško naći kilu nekog mesa za manje od 150kn. Ja danas uzeo kilu svinjskog vrata za 23kn i skroz je friški i skroz dobar. O tome neki belgijanac ne može niti sanjati.

   Problem nije toliko EU koliko nadzor nad našim uvoznicima hrane. Zna se kako su to sve jarani političara i u njih se ne dira. Nije dirapo Čobi, a neće ni Jakovina. Nemojte biti naivni. I ond ameni dođe Bilja i prodaje finoću. Kaj god. A kolegeama iz stranke šleperi prastarog mesa iz Brazila i tko zna odakle prolaze ispod radara. Nek Bilja samo dela, nek podignu kvalitetu po trgovinama, ali jamčim da od toga nema ništa.

   Još uvijek nismo saznali zašto su Grci na fifti-fifti. Zakazao analitičar.

 101. Koji si ti zgubidan.Tekstovi kilometarski,,,to nitko ne čita.Kratkoća je sestra talenta..

  Jednom se jedan tvoj omiljeni rus,Čehov,ispričavao prijatelju što nije imao više vremena da napiše kraće pismo.

  Tvoje je vrijeme vječnost penzionerska ,pa daj piši malo kraće kada već imaš previše vremena..

 102. Ma na postavljeno pitanje pametan čovjek odgovori u jednoj rečenici. Nikome ne trebaju litanije.

 103. Dur i Mol;

  Zahvaljujem vama osobno i grupi fejsbukovaca koju predstavljate, a koji su prepoznali pravu kvalitetu, te ću u znak respekta poslušati vaš savjet i odjaviti se od teme.

  Također, činjenica da netko s kim raspravljete ne može koncentrirano pročitati par pasusa veličine sastava ispodprosječnog učenika iz 1. osnovne i još to ponosno ističe (sic!) daje potpuno novo značenje vašem izrazu – “bespotrebno trošenje intelektualne energije”.

  Samo jedno upozorenje. Čuvajte se, jer bi vas nakon ovoga “demokrate” i “zastupnici pluralizma mišljenja” mogli prozvati pravoslavnim (sic!) fašistima, totalitaristima, kretenima, starim penzionerima, mladim ljigavcima, komunjarama, hitlerovcima itd.
  Ili mojim klonom 🙂

  Ekipa pozdrav, i ako ste mladi nemojte dopustiti da vas programiraju, sve preispitujte, ništa ne uzimajte zdravo za gotovo i ne vjerute nikome tko kaže da je Zemlja ravna i da se Sunce okreće oko nje.
  Makar vam se prijetili i lomačom :top:

 104. Pa ni Cipiju, Putinu, SS-ovcima i klonovima, niti h-alteru, lupigi, posebno novostima i ostalim medijima. Naravno HRT, Jutarnje i ostale niti ne spominjem.

  Propitivati, propitivati i propitivati. Kao što se opravdano propituju crkvene dogme i desničarske floskule, treba kritički propitivati i nazovi drugu stranu. Tamo se isto nagomilalo dogmi, svetaca i proroka, pravovjernih kazivača i drugih smutljivaca.

  Kada sagledavate državne i političke probleme, redovito vam ne trebaju nikakave silne analize, političari nisu toliko pametni, već samo to spustite na nivo svoje obitelji i svojih susjeda. Ako neko ponašanje na toj razini nije dobro, onda ono nije dobro niti na razini država.

  SFSN. Amen.

 105. Nema više SF SN, danas se odjavljuje s NEĆETE, RAZBOJNICI! 😀

Odgovori