Zoran Popović: Grad Brod i komunalni redari toleriraju da pečenjarnice i kafići ostavljaju smeće u privatnim kontejnerima

Kažu da svatko ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. Dugo sam bio uvjeren u krivo. Ali sad sam sve više siguran da je to baš tako. Kakvi smo postali pokazuju razni primjeri.

Nisam nikad razmišljao da bi na primjeru smeća mogao vidjeti kakvi smo to ljudi. Stanujem na uglu Štampareve i Reljkovićeve ulice. Naši  kontejneri za smeće nalaze se u travnatom dijelu dvorišta. Međutim ti kontejneri su postali kao “kantica za sve i svačije otpatke”. Koriste je pečenjarnice iz Štampareve koje su vezane za tržnicu, kao i lokali iz Štampareve i Reljkovićeve u blizini našeg dvorišta. Ne samo što ga koriste, nego kad nema mjesta u njima, stavljaju vreće za smeće na stazi za pješake. O sortiranju smeća da ni ne govorim. Zanimljivo je svi oni imaju svoje kante, a pečenjarnice i lokali na tržnici imaju svoje kontejnere za smeće. Da zlo bude još veće, primjetili smo da ljudi, onako usput, iz svojih automobila, kod nas bacaju smeće u vrećama. Ovog ljeta je kulminiralo jer su i temperature bile toliko visoke.

Kao stanari kontaktirali smo Komunalac i gradsko poglavarstvo. Zamolili smo ih da opomenu korisnike koji imaju svoje kante da ne koriste naše. Ne da ih kazne, nego da ih prvo opomenu. Što se tiče Komunalca znam da su opomenuli korisnike i čak su počeli češće odvoziti smeće, što je za svaku pohvalu.

Ali vezano za grad i komunalne redare potpuno smo razočarani. Na našu molbu da komunalni redar opomene pečenjarnice i lokale, gospođa koja se javila na telefon, rekla nam je da im mi moramo uzeti izjave. Lijepo smo naveli da su djelatnice pečenjarnica opomenute od nas da to ne rade, i od njih dobili odgovor kako su im vlasnici rekli da ga tu ostavljaju.  Isto tako smo naveli nazive i ostalih lokala koji koriste naš kontejner.

Reakcija odgovornih u gradu je poražavajuća, kako u trenutku razgovora tako i do današnjeg dana. Kao da to nema veze s njima, s poslom koji rade i kao da se ne tiče urednosti našeg grada. I ne samo urednosti nego i zakonskih obveza i europskih direktiva. Kad smo im naveli primjer da recimo netko parkira na ulazu u dvorište i tako zatvori prolaz, onda bi oni odmah došli. Ali kad ti netko baca smeće u dvorište onda to nije njihova briga. Zar nisu upravo zadatci gradskih komunalnih redara da se nađe rješenje za takve stvari?

Zanimljivo je da kad smo napomenuli da bismo to ogradili i zaključali od istog grada bi morali tražiti dopuštenje za tako nešto.

Pitamo se trebamo li mi stanari sada ostavljati naše smeće pored vrata tih lokala ili će gradski redari početi uvoditi red?

Zar smo dočekali 21.stoljeće da bismo bacali susjedu smeće u dvorište?

12 comments

Skip to comment form

 1. Shvatio sam, Popoviću, da se Gradu i nadležnima, nijednom niste obratili pismenom predstavkom. Stanari sam nazivaju i brbljaju s babama. Kroz jedno uho im uđe, a kroz drugo izađe. Napišite i zatražite rješenje. I uputiite dopis na par adresa. Problem će se riješiti.

 2. Gradu je najvažnije da smeće ne završi po ulici. Znači, svejedno mu je iz kojeg se kontejnera odvozi.

 3. Bizaran primjer koji pokazuje neefikasnost Grada Broda. Nije se premještanje smeća dogodilo samo jednom. S obzirom da to traje duže vrijeme, jedini način je kazna za pečenjarnice i kafiće, Odmah bi prestali drugima istovarati svoja sranja.

 4. Tema kao tema, ali je premala da bi bila današnja prva i noseća. Trebali su se stanari javiti u Dusparinu radio emisiju u kojoj on opći s građanima, a ne zagađivati portal svojim smećem.

  1. Dobar komentar!
   Vaše i naše probleme riješi radio emisija (malo brže ako govorite ”pravim” naglaskom)

   1. Ili ako se prezivaš Jozić, Perić, Marić, Matić…

  2. Tema kao tema. Po meni više govori o nama nego o smeću.

 5. Brod i Hrvatska su mila majka ako se usporede sa Zapadom i razvijenim gradovima sa sumnjivim kvartovima.

  Sugestija: Stanari, dočekajte one koji zloporabljuju vaše kontejnereza smeće i gađajte trulim bananama, prezrelim paradajzom i izvikujte parole o čistoj Hrvatskoj.

 6. Čekajte, prvo ih se opominje za nešto što ”krše” već godinama i namjerno???
  Wtf???
  Opljačkaj banku pa da vidim da li ćeš dobiti opomenu?
  Ali kad na mule jedeš kod pojedinih onda ti se to tolerira.
  A o komunalnim redarima da ne pričam. Jbt, iduća grupa redara će biti magistri ako ovi sa VSS ne znaju raditi.
  Možda bi trebalo usporediti efektivnost ovih novih redara naspram onih prethodnih, odnosno kakvu je korist dobi grad što je otpustio SSS redare i zaposlio VSS redare?
  Ja vidim samo veći izdatak uprave na plaće VSS i izgovor da se torpediraju oni koji se nisu nikome odgovarali.

 7. Bravo!
  Pravo pitanje postavljeno je na kraju teksta, trebaju li u pravnoj državi građani uzeti stvari u svoje ruke i uzvratiti udarac, tj., početi bacati smeće po uzurpatorima tuđih kanti, i živimo li mi u samo deklarativno pravnoj državi koja gomila probleme i bitno joj je samo naplaćivati harač, a za građane joj se živo hebe, jer mafija kad uzme reket daje zaštitu, a kako se zove kad struktura samo uzima reket a ne daje ništa, ne znam, ali to je još gore od mafije, i takvo stanje tu svakodnevno živimo po svim pitanjima, sami harači uvedeni bez ikakve protuusluge, plaćaš namet za tzv. dopunsko”osiguranje” iz mizerne radničke penzije a parazit to ne plaća, plaćaš održavanje zgrade koje ne postoji, a parazit si iz toga gradi hotele i kuće, plaćaš poreze, prireze, harače iz najbijednijih plaća i mirovina u EU pod prijetnjom pljačke i otimačine krova nad glavom, plaćaš odvoz otpada a parazit ti kaže da on sa smećem nema ništa itd. itd. Građani u Hrvatskoj postoje da plaćaju mafiju koja troši i za ništa ne odgovara, a smeće odvoze radnici koji će završiti u smeću, a ne mafija koja si slaže lovu od javnih harača na svoje račune i to joj je jedina i glavna djelatnost u državi koju si je stvorila.

 8. Svaka čast! Zorane, u pravu si, očigledno je da taj sustav gospodarenje otpadom ne funkcionira… Ni u Gradu, ni u državi RH! Politika uopće nije zainteresirana da on profunkcionira.

 9. Nedavno sam pročitao Arminove pjesme i baš sam prokomentirao kako je žalosno u to se pretvaramo.

Odgovori