Otvoreno pismo Slavice Lemaić gradonačelniku Broda: Uzimanje brodskom sveučilištu nikako nije način uštede za gradski proračun. Preispitajte svoju odluku.

Poštovani predstavnici medija,

obraćam vam se kao gradska vijećnica vezano za problematiku brodskog sveučilišta i gradonačelnikove odluke o naplati najma prostora brodskom sveučilištu. O ovom problemu sam saznala iz razgovora s rektorom I.Samardžićem dan nakon što je gradonačelnik poslao spomenutu odluku. Nisam žurila odmah u javnost s tim jer smo čekali i nadali se kako će gradonačelnik promijeniti svoju odluku. Gradonačelniku sam, u dobroj vjeri, poslala pismo na koje nije odgovorio, ali je očigledno kako je pismo pročitao te se odmah nakon toga obratio medijima i iznio ono što sam u pismu iznijela.
Pismo sam uputila vjerujući u suradnju te kako će se naći kvalitetnije rješenje ovog problema. Nažalost, to se nije dogodilo.
Dug vezan uz bivši trgovački lanac “Billa” koji će ovršiti Grad iznosi puno više od 2,6 milijuna kuna te na ovaj način pokušajem ucjene resornog ministarstva gradonačelnik želi riješiti dug, a brodsko sveučilište učiniti kolatelarnom žrtvom. Ovo nije način. Zašto je gradonačelnik donio ovu odluku nakon što je usvojen proračun brodskog sveučilišta, znajući dobro da se naplata najma prostora mora staviti u proračun? Zašto naplatu najma prostora nije spominjao u elaboratu o osnivanju brodskog sveučilišta, ili pred izbore?
Ne plaćanje najma prostora brodskog sveučilišta, odnosno njegovih sadašnjih sastavnica prijašnjih godina, nikako se ne može nazvati donacijom, kako to tvrdi gradonačelnik, ali se donacijom može nazvati iznos koji je dao osječkom sveučilištu za vrijeme dok je tamo studirao njegov sin.

S poštovanjem,

Nezavisna gradska vijećnica Slavica Lemaić, dipl.uč.RN

______________________

Poštovani Gradonačelniče,

obraćavam vam se kao gradska vijećnica, ali i kao diplomirana učiteljica koja razumije i shvaća važnost visokog obrazovanja.

Dugo je trajala borba kako bi naš grad i županija konačno dobili sveučilište, vjerujem da ste toga svjesni jer ste i vi sudjelovali u toj borbi. Zbog toga ste dobili i priznanje za doprinos u osnivanju i razvoju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Sveučilište u Slavonskom Brodu je osnovano prije godinu i pol dana i u fazi je razvoja te mu je potrebna svaka kuna kako bi kvalitetno opstalo. Na ovaj način to neće moći. U proračunu brodskog sveučilišta nije planirano plaćanje najma prostora kojeg vi od njih tražite i to u iznosu od 190.343,88 kn mjesečno, bez PDV-a.

To je ogroman trošak za brodsko sveučilište kojeg još čeka opremanje, a da ne govorimo o budućim novim studijima i povećanju broja studenata, što u konačnici  može donijeti veliki napredak za naš grad i županiju.

Brodskom sveučilištu treba pomoć, a ne onemogućavanje njegovog normalnog funkcioniranja. Grad Vukovar je svome veleučilištu dao prostor od 7000 m2 i uložit će 60 milijuna kuna da se isti uredi.

Molim vas da preispitate svoju odluku o naplati najma prostora brodskom sveučilištu  te da zajedničkim dogovorom vas i rektora pokušate pronaći najbolje rješenje jer ovo to nikako nije.

Saznala sam da Gradu prijeti ovrha od oko 11 milijuna kuna u slučaju zemljišta bivše trgovačke kuće „Billa“, zbog suda koji je izgubio.

Ne dozvolite da brodsko sveučilište bude kolateralna žrtva između odnosa Grada i Vlade RH . Brodsko sveučilište je politički neobojano. Cilj im je samo napredak, kako u ljudskim potencijalima tako u novim tehnologijama i proizvodima što će u budućnosti donijeti nova radna mjesta, ali ne mogu sami. Trebaju pomoć Grada Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije i Vlade Republike Hrvatske.

Uzimanje brodskom sveučilištu nikako nije način uštede za gradski proračun pogotovo ako uzmemo u obzir da Grad ima oko 10 milijuna kuna nenaplaćenih računa od komunalne naknade, a ako bi se išlo u detaljno „češljanje „ Grada bilo bi toga još. Nevjerojatno je i kako ste imali 30 miljuna kuna za novi gradski kolodvor gdje su već nakon mjesec dana korištenja bili potrebni popravci, a sad je problem pomoći sveučilištu koji će nam toliko dobroga donijeti. Pred izbore ste drugačije govorili.

Iskreno se nadam da ćete preispitati svoju odluku. Grad ste uredili, uredite sada da mladi imaju budućnost ostanka u Slav.Brodu.

S poštovanjem,  Nezavisna gradska vijećnica  Slavica Lemaić, dipl.uč.RN

34 comments

Skip to comment form

 1. Je li Dusparina politika u ovom slučaju interes građana? On ne štiti obrazovanje i napredak, nego se sveti.

 2. Bravo Slavice! Ti si jedina oporba u Brodu.

 3. U kontekstu iseljavanja mladih, jasno je tko štiti interese mladih, tko, poput Duspare, potič njihov odlazak.

 4. – Saznala sam da Gradu prijeti ovrha od oko 11 milijuna kuna u slučaju zemljišta bivše trgovačke kuće „Billa“, zbog suda koji je izgubio.

  Je li to istina? Gradonačelniče opet sazovite vaše novinare i opovrgnite ovo!

 5. “Ne plaćanje najma prostora brodskog sveučilišta, odnosno njegovih sadašnjih sastavnica prijašnjih godina, nikako se ne može nazvati donacijom, kako to tvrdi gradonačelnik, ali se donacijom može nazvati iznos koji je dao osječkom sveučilištu za vrijeme dok je tamo studirao njegov sin.”

  Ne daj mu da diše, Lemaićka!

  1. Opaska:
   – više donacija

 6. Nisam vidjela da su lokalni portali objavili ovo otvoreno pismo. Koji je interes novinara u Brodu? Novogodišnje drpanje s Dusparom?!

  1. Kad čujem izraz brodski novinari, mašim se za tariguz!

 7. Što kaže naš akademski građanin Valenta, predsjednik GV Broda?

  1. Sigurno se babo konzultirao sa svojim doglavnicima, Valentom i transakcijom zvanom Pudić.

 8. Postoji li kompromisno rješenje?

 9. Dok su mu sinovi studirali u Osijeku onda je novac iz gradske blagajne redovno donirao fakultetu u Osijeku. To su svi građani zaboravili.
  I nakon visokog obrazovanja potpomognutog našim novcem ti isti momci imaju posao sukladno stručnoj spremi u Sl. Brodu.

  1. Kako tumačiti/tumačiš muk medija o svemu, prvenstveno na otvoreno pismo SL? Naime, nitko ga nije objavio. Zašto su vjerni Duspari?

   1. Kako tumačim?
    Pa tako što zaboli ona stvar bilo koga za neko otvoreno pismo.
    “Napisala otvoreno pismo”,
    “Najstrožije osuđuje taj poduhvat”,
    “Suosjeća se s njima”…
    Itd…
    Nitko nije dužan odgovarati na pisma a i ako odgovori onda mu to netko napiše.
    Uostalom, bila je prilika na izborima i pojeo se drek dan nakon rezultata prvog kruga.
    Tako da će nas babo karati naredni mandat zajedno sa ribarima, pekarima, fasaderima i svom ostalom svojom hiperintelektualnom svitom.

    1. Ipak, radi se o vijećnici Gradskog poglavarstva i gradonaćelniku koji divlja s voluntarizmom. Nisu oni “obični” građani. Njegova samovolja koštala je i koštat će Brod i Brođane.

     U pravu si, bila je prilika na izborima. Lemaićka je htjela, uz određene uvjete, rušiti babu, ali HDZ nije htio na vlast, jer je u dilu s Dusparom u stilu ne diraj me , ne diram te. To je Lemaićkina greška teška.

     Karat će nas Duspara, ali zahvaljujući Valenti i Pudiću.

 10. Jučer je objavljeno da je Brod. Posavske županija”izgubila” 17.5% stanovnika. Bit će jako zanimljivo vidjeti koliko je Brod “izgubio” stanovnika od zadnjeg popisa 2011.godine. Posebno će biti zanimljivo usporediti sa podacima za N. Gradiška, Pleternicu, Požegu, Đakovo. Da podsjetim, Duspara je prvi čovjek Broda od 2005godine.

 11. Podsjećam da Grad ima otvoren spor sa grupom Rimac oko uporabne dozvole za Lidl u Osječkoj ulici. To je krenulo radi treniranja strogoće Duspare odnosno JZ. Procjena je da će Grad taj spor izgubiti i da ćemo pljunuti jebačke novce.

 12. Istaknuo sam taj slučaj, jer je potencijalno najteži, tj najskuplji. Grad ima niz sporova koji su posve ne potrebni a skupo nas koštaju i koštat će nas. Ali to nisu Dusparini novci. Pa ga boli penis koliko to košta.

 13. Prije objavljenog pisma nezavisne vijećnice Slavice Lemaić gradonačelniku Duspari, o istom problemu naplate najma brodskom sveučilištu oglasili su se novinari sa RTL televizije 13. siječnja u okviru emisije Potraga. Iz svega viđenog u kratkom prilogu proizlazi “vuk sit sve ovce na broju”.

 14. Zasro je babo stanicu i šefa stanice!

 15. Evo odgovora:

  Dragi moji sparing partneri,

  Ja osobno, kao Duspara, poručujem vam da zaista cijenim enrgiju, trud i vrijeme, koje ulažete prateći svagdašnje moje djelovanje. Moram priznati da me to nadahnjuje i potiče da budem još bolji u onom što jesam, da moji tragovi budu još nevidljiviji, a moji potezi još mekši izvana i grublji iznutra. Zahvalan sam što me budnim okom držite u formi, jer dobro je imati dobrog sparnig partnera, pa čak i kad obostrano boli. Nadam se da i ja vas izgrađujem i održavam jakim i mladim, kako se može samo poticanjem strujanja uzavrele krvi.

  Priznajem, vaši su potezi sve sofisticiraniji, i ponekad ozbiljno za mojim petama. U tim trenucima, budući da ne mogu nazad, moram korak dalje. Sve dok se obruč ne stegne iskreno mislim da trebamo jedni druge, za trening odmjeravanja snage, koji nas s obe strane održava u formi . Moja je jedina prednost u tome što ja radim prvi korak, uvijek ja u tom ringu zadajem prvi udarac, ali znam po tom slijedu, i da će vaš biti zadnji. Sve do tada nemojte odustati od mene, iako, priznajem, ja sam davno odustao od vas.

  Cijeneći vaš trud i sudjelovanje u svemu što radim, moram vam priznati da mi na neki način i pomažu stalne glasine i glasne optužbe, dajući do znanja što mislite i koliko ste blizu. Premda mi to svakodnevno predstavlja veliki problem, a povremeno i ozbiljan udarac, uz vaše reakcije lakše se orijentiram, pa ponekad i povučem, ali više puta mene tjera neki gen od inata.

  Mene nema bez vas. A što je s vama? Ima li u vas života kraj Duspare-bez Duspare, dan za danom?. Veze su naše obostrano lanci u borbi do samoga kraja. Sve to skupa za vas nije podnošljivo, a za mene je vlastito određenje. Nema nam tu više ni govora, nit odmora. Ali kad potraje predugo i ode predaleko, ni odmjeravanje snage neće nam više biti zanimljivo.

  Zato vam poručujem, onako kako se najbolje razumiju ljuti ravnopravni protivnici, pomozite i oslobodite i vas i mene: Udrite još jače, ja sam ne mogu odustati.

 16. Dva puta pročitano! I još uvijek mi nije jasno je li ovo vic, dosjetka, šala?

 17. Vic s porukom.

  Ali poruka na kraju nije vic!

  Proširena glasi ovako:
  Sam od sebe ne mogu odustati, ne mogu promijeniti, ne mogu opravdati. Lakše je poginuti od dobrog protivnika, nego odustati od borbe i od sebe. I ne moram ništa. Samo o vama ovisi koliko ste jaki i koliko će ovo trajati. Samo o vama …

 18. To nije pisao Duspara. Ili nije pisao one opservacija oko sveta tri pravilu u arhitekturi. Rekao bih, da nas netko zajebava

  1. Ne panjemaješ njičevo.

 19. Kuhalo, prosvjetli me

 20. U drugom odlomku kako ste danas piše, sve dok se obruč ne stegne… Znači da je svjestan da će se obruč stegnuti. E pa mi ćemo u tome pomoći!!!

 21. Pomoći ćemo tako što ćemo razotkriti sve što ne valja u radu gradonačelnika Duspare. Posobno ako se otkriju kakve nezakonite i kriminalne radnje.

 22. Žao mi je što nije prihvaćen prijedlog laburista prije 10 godina o kampusu. Tim bi prijedlogom bilo daleko bolji i kvalitetniji riješeni problemi oko pokretanja sveučilišta.
  U svakom slučaju , šanse da Brod napreduje su puno veće sa sveučilištem nego bez njega.
  A što se tiče popravaka, pa i brodska dvorana je imala odmah probleme s grijanjem. Bazeni su već u prvoj godini imali popravke, pa je ovo samo nastavak tradicije.
  A nastavak tradicije je i smanjene broja stanovnika. To do sada nije uspjelo ni jednom gradonačelniku Broda. Ali barem za to on nije glavni , a niti jedini krivac…

 23. Zorane, jedna stvar je popraviti a druga prepraviti. U garantnom roku popravci se radi o trošku izvođača a prepravci o trošku naručitelja

 24. Frog, prihvaćam ispravku netočnog navoda👍

 25. Zorane, bio sam nazočan, kada ti je, kao šefu brodskih laburista, zajednički prijatelj, kojega nećemo imenovati, predložio cijeli koncept sveučilišnog kampusa u zoni poljoprivredne škole. Koliko se sjećam, iseljenjem zgrade Strojarstva kod tržnice bi se oslobodio prostor za proširenje doma umirovljenika. To bi već bilo u realizaciji da je gradonačelnica Slavica Lemaić! Btw, danas je Duspara divno zborio na Htv u. Pravo politikansko žlabranje. Naučio je zanat!

 26. Taj koncept si ti, uz njegovo odobrenje, prezentirao javnosti. Ali da se počešu po guzici, ni župan, ni gradonačelnik!

 27. Tako je Frog. Puno kvalitetnih rješenja je moglo izaći iz tog kampusa. Naročito zato što bi se puno dislociranih prostora moglo osloboditi. Jedan od njih je i proširenje doma umirovljenika na postojeće zgrade fakulteta na praktično jedinstvenoj čestici.
  Ne samo što bi se povećali smještajni kapaciteti, riješio problem čekanja, nego bi se moglo i zaposliti još radnika. Ali…

Odgovori