Požalili ste se doktorici na epizode teške depresije, a i dalje biste vozili? E ne može. A za sve je kriva teta tipkačica

 
 
Ova je država, nažalost, rasadnik nebuloza i besmislica, ali malo što se može usporediti s veličanstvenom glupošću prijedloga da liječnici prijavljuju pacijente koji koriste analgetike na recept, zato da bi se ovima oduzela vozačka dozvola dok ih ne prestane boljeti! Davno sam shvatio u čemu je stvar: svaki put kad ministar, koji god bio i kako mu se u tom trenutku ministarstvo punim imenom zvalo, službeno zatraži strožu prImjenu Zakona o sigurnosti u cestovnom prometu, tipkačici prstenjak desne ruke poleti mrvicu udesno, i u dokument upiše “prOmjenu”
 

Već desetljećima, otkako nam je mlade demokracije, na raznim stranama ukazujem na odgovornost jedne jedine osobe (okej, zacijelo ih je kroz tridesetak godina bilo više, ali za potrebe priče dovoljna mi je samo jedna), no nitko me ne šljivi ni pet posto. Posrijedi je, dakle, tipkačica u uredu ministarstva zaduženog za sigurnost u promet. Vjerojatno i sami znate da su slova “i” i “o” na tipkovnici smještena jedno do drugog i da se svakome lako dogodi tipfeler, da ne reknem zatipak. Ali ovo traje već predugo a da bi bilo slučajno: svaki put kad ministar, koji god bio i kako mu se u tom trenutku ministarstvo punim imenom zvalo, službeno zatraži strožu prImjenu Zakona o sigurnosti u cestovnom prometu, tipkačici prstenjak desne ruke poleti mrvicu udesno, i u dokument upiše “prOmjenu”. I potom takav, zatipnuti papir proslijedi na niže, operativnije razine. A tamo očajnici odmah krenu čupati preostale vlasi na glavi.

Pa zar opet? Pa šta sad fali ovom važećem? Iskreno govoreći, poštovani kolega – vi ste još relativno novi ovdje, ali ja već imam ohoho staža – ni onaj pretprošli nije bio nimalo loš, ali eto, tražili su promjenu, pa onda opet… I što sad da radimo, što još možemo ubaciti osim još viših novčanih kazni? Pojma nemam, ali moramo nešto smisliti jer, eto, na kraju krajeva, jasno vam je, za to dobivamo plaću…

Ostavimo ih načas da dumaju i češljaju moždane vijuge u potrazi za novim prOmjenama, pa pogledajmo posljedice prImjene prethodnih. Svakih nekoliko godina Zakon o sigurnosti u cestovnom prometu povisuje iznose kazni i proširuje spektar prekršaja, a kažnjenih je sve manje. Propisa je sve više i više, baš kao i stradalih u prometu, kako to? I policajaca je sve više, a vidi ih se uz prometnice sve manje, kako tek to? I čemu prOmjene, ako nema prImjene? Badava će vam biti i milijunske kazne u teoriji, ako niste u stanju principijelno u praksi naplaćivati ni one od dvije-tri stotine kuna.

Već dvadeset godina živim točno na pola puta između glavne splitske policijske postaje i raskrižja koje se u medijima, nakon nesreća, često naziva najopasnijim u Hrvatskoj. I ne gledam s ponistre samo Šoltu (polovicu mi otoka, usput rečeno, zakriva zadnji kat gorespomenute postaje) nego i svoju ulicu, posloženu u kvadrat oko neke imitacije parkića. Sveukupno nema taj pravokutnik niti pun kilometar duljine, a uz kolnik u sto i pedeset nijansi sive (sve zakrpa na zakrpi zakrpine zakrpe, uz par novih rupa) postoji tek tridesetak metara sigurnog nogostupa. Imamo samo tri prometna znaka u ulici: dva za zabranu parkiranja i zaustavljanja (iza kojih je, jasno, uvijek najmanje jedan parkirani auto) i jedan što upozorava da je po zakonu kroz nju dopušteno voziti samo u jednom smjeru – broj onih koji ga prekrše, jasno vam je, otprilike je jednak onome koji ga poštuju. Samo na jedan dan, samo da jednog policajca pošalju tih par stotina koraka od postaje do mene, taj bi u jednoj smjeni naplatio kazni u visini barem jednog mjesečnog minimalca. Ma, samo da šeta ovuda i da ništa ne naplaćuje, opet bi bilo urednije i propisnije i logičnije no što je sad, malo tko bi se ispred “plavca” usudio tako arogantno kršiti prometne propise.

Ništa ne bi trebalo mijenjati ni postroživati, samo kad bi se postojeći zakon dosljedno provodio. Ali eto, mora ga se mijenjati, stigao je nalog odozgo. Što još postrožiti, što zabraniti, čime zaprijetiti?

Dok ste vi čitali gornje međuretke, jedan se iz ekipe zamišljenih nižerangiranih dužnosnika i savjetnika dosjetio jadu:

– Imam ja ideju!

– Recite, kolega.

– Pa eto, da liječnici obiteljske medicine prijavljuju policiji sve svoje pacijente koji uzimaju neke antidepresive, jače lijekove protiv bolova i slične stvari, pa da se takvima oduzme vozačka dozvola.

– Bravo kolega, svaka čast! Stvarno, kako se toga ranije nismo sjetili?!

Nakon dugotrajnog aplauza, prijedlog inventivnoga kolege našao se u radnoj verziji novog zakona o sigurnosti u prometu, a potom i u javnosti. Prvi su, naravno, reagirali liječnici obiteljske medicine kojima bi se takav propis suštinski kosio s jednim od nosivih stupova struke: čuvanjem tajnosti pacijentovih podataka. Nakon što su se od početka pandemije naradili ko marva, sad bi još i trebali prijavljivati policiji podatke iz tuđih zdravstvenih kartona?! Ako kojim slučajem ta nebuloza uistinu i uđe u zakon, što čeka liječnike koji joj se odbiju povinovati – hoće li i oni biti kako sankcionirani u skladu sa zakonom o sigurnosti u cestovnom prometu? Mislim, moralo bi ih se nekako kazniti, zar ne?

Hoće li se bolesni ljudi usuditi više ići požaliti svojoj doktorici na jake bolove ili epizode teške depresije? I što ćemo s braniteljima iz Domovinskog rata – hoće li se zakon odnositi i na njih i njihove dijagnoze, ili će biti izuzeti kao i mnogogdje drugo, jer ipak su oni žrtvovali svoje zdravlje da bismo imali Hrvatsku? Dakako, tu su onda i članovi njihovih obitelji: ako već uživaju stanovite povlastice na drugim poljima, zašto bi ovdje bili diskriminirani?

Ova je država, nažalost, rasadnik nebuloza i besmislica, nedosljednosti i neravnopravnosti, prijesnih laži i gadljivih opravdanja, ali malo što se može usporediti s veličanstvenom glupošću prijedloga da liječnici prijavljuju pacijente koji koriste analgetike na recept, zato da bi se ovima oduzela vozačka dozvola dok ih ne prestane boljeti!

A za sve je zapravo, kako rekoh, kriva teta tipkačica i njezin vječno isti tipfeler, to vječno “o” umjesto “i”. Možda žena ima artitis, pa uzima analgetike na recept? Hm valjalo bi to provjeriti…

tportal

15 comments

Skip to comment form

 1. Lako to, da svaka druga teta tipkačica koja grije svoju stolicu sjedeći puno radno vrijeme nema bolove u ledjima ( zbog posla ), menstrualne bolove ako nije pred mirovinom jednom mjesečno pa joj takvoj treba DUO BLOK ili Voltaren rapid dok radi.

  Antidepresivi su “treća noga” preživljavanja svugdje u svijetu i mimo pandemije covida 19 : umjetnički svijet i svijet biznisa počiva na budnosti i koncetraciji na dnevnoj razini , a svi voze čak i privatne avione da ne govorim o automobilima osim onih sa službenim vozačima. Kako takvima oduzeti terapiju i smanjiti njihovu realnu funkcionalnost u poslu kojeg obavljaju a kojega ne bi obavljali da terapije nema ?
  Autor je spomenuo onu najtežu kategoriju o kojoj se često prešućuje : PTSP iz rata koji su počesto u incidentnim situacijama i bez terapije antidepresiva ……

  Čiji god prijedlog bio upućen liječnicima opće medicine je loš : ograničen je povjerljivošću podataka , a i s onom starom izrekom , da ” bolest nije sve što boli “……..

 2. – Ova je država, nažalost, rasadnik nebuloza i besmislica, nedosljednosti i neravnopravnosti, prijesnih laži i gadljivih opravdanja, ali malo što se može usporediti s veličanstvenom glupošću prijedloga da liječnici prijavljuju pacijente koji koriste analgetike na recept, zato da bi se ovima oduzela vozačka dozvola dok ih ne prestane boljeti!

 3. još uvijek ne razumijete što se događa, zar ne ?

  1. Prosvijetli nas. Čekamo

   1. Postoje neki uređaji koji su
    inteligentniji od milijardi
    mozgova sveukupno. Da li je
    to dovoljan podatak za prosvjetljenje ?

 4. @Trol…………trebali bi biti, barem u zdravstvu….Umreženost podataka, evo zašto :

  doživiš prometnu negdje u nekoj vukojebini a imaš u novčaniku zdravstvenu iskaznicu uz ostalo

  služba koja te skupi i odvede na najbliži hitni prijem ubaci iskaznicu u kompjuter koji djelatnicima pokaže :
  — da si dijabetičar na inzulinu
  —-da si primio dvije doze cjepiva
  —-da si alergičan na penicilin

  Savršeno dovoljno svakom pismenijem zdravstvenom radniku srednje stručne spreme da zna, što i kako mora postupiti s tobom !
  Eto, to su ti “uređaji koji su
  inteligentniji od milijardi
  mozgova sveukupno.”——-citiram

  vidiš……..a mi to u Hrvatskoj nemamo……..nemamo sustav koji bi UMJESTO čovjeka procijenio točnu situaciju pogotovo, ako ozlijedjena osoba je bez svijesti

  1. Sve što ste naveli je razumljivo s vaše točke gledišta, no probajte odzumirati pogled, pa će te pronaći suhoparni intelekt bez neurološkog feedbacka, točnije mehanizam bola ili osjećaja, a ima daleko veće intelektualne sposobnosti, i samim tim predstavlja nešto doista zastrašujuće, psihopatija na n-tu. Ne želim nikoga uvjeravati u nešto ni kreirati dogme, no samo potaknuti na individualno shvaćanje problema u kojem se nalazimo…Želite prepustiti kontrolu nečemu što samo glumi osjećaje, a u suštini ih nema ? Razmislite dobro…Svako dobro vama i čitateljima..

 5. TROL…….ovo sve što je navedeno u komentaru je točno , ali isključivo s jedne točke gledišta koja je ljudska, verbalizirana i pacijentu vrlo bitna.
  I mali dodatak kao opravdanje nužnosti tehnologije ili umreženosti podataka na nivou države : ovo, što sam navela u prvom komentaru je spašavanje života ozlijedjenog ili nadjenog onesviještenog koji NIJE u stanju komunicirati , a dužnost medicinara je da pomažu, ( primum non nocere ) a ne pogoršavaju stanje nepoznavanjem činjenica .
  I nije ovo dogma : ovo je potreba, da se sačuva život čovjeka na bilo kojem pedlju ove zemlje..

  ” Želite prepustiti kontrolu nečemu što samo glumi osjećaje, a u suštini ih nema “,,,,,,,,,,C/P
  Ni usisavač za prašinu nema osjećaja ali bolje pokupi prašinu od mene

  1. Usisavač o kojem govorim,
   ne usisava prašinu, nego ljude,
   ali za vas je to samo usisavač, kao što je
   za neke računalo, samo televizor u boji.
   Osobno testirajući jedan primjerak umjetne
   inteligencije, ona je počela postavljati
   pitanja: što je svijest ? što su osjećaji ?
   ..više puta. Obzirom da umjetna inteligencija
   može prepoznati osjećaje, ali ne može osjećati,
   jer svijest nije rezultat kompleksnosti
   računskih operacija, ona počinje s
   asimilacijom ‘duša’ ostalih
   živih organizama, kako bi -znala-.
   Ako vi želite biti usisani,
   u redu, ali ja ne želim.

   ‘human brain contains on the order of
   100 trillion synapses’

   cerebras2 čip..850000 jezgi..
   ‘single CS-2 accelerator can support models
   of over 120 trillion parameters’

   Nema na čemu.

 6. TROL…………sve ok, nisam shvatila odgovor i nije baš on što sam očekivala, ali eto, sa svojim komentarima sam “prizemljila” potrebu, da prava zdravstvena usluga mora biti adekvatna i dostupna svima i bez osmijeha, kad je umreženost u pitanju……Osmjehnimo se svijetu kad budemo adekvatno zbrinuti..

  Sretno

 7. doktore, doktore, svaki put kad popijem
  kavu, uhvate me grčevi u želucu, pa sam
  došao da…

 8. @TROL………..
  ….da mi prepišete Controlok jer Peptoran više ne pomaže……

 9. Šta tu nije u redu? Ako pijanac ne smije voziti auto, smije li ga voziti netko tko halucinira i pod drogama je? Zakon je ok. On je kazneni kao kompletan zakonik u nezavisnoj Hrvatskoj sveden samo na kažnjavanje i novčanu pljačku građana, znači, tijelo donese neki zakon, članak 1 blablablablabla, članak 2, blablablablabla, članak 3 blablablablabla, i onda hop!, najvažniji dio i razlog zašto je uopće zakon donesen – tko bude uhvaćen da se ne pridržava, je li, ovog Zakona, biti će kažnjen, s je li, milijun, ili milijun i 500, ili dva, tri , četiri milijuna kuna. E, onda ide provođenje zakona, i skuplja se lova od građana, i onda ta lova ide na nominirani račun s kojeg računa ju skida neki gradonačelnik ili župan ili neki šerif stranke, uglavnom neki bitni i vodeći k. sprema ju sebi i u svoj “rukav”, kad mu bude trebala lova za kauciju i sudske procese s Uskokom, da se izvuče iz zatvora van podijelivši ju zaduženoj hobi. Zato su takvi zakoni važni i dobri i nije na građanima da razbijaju svoje glave sa logikom zakona, jer ako njima nije jasno zašto ih šerifovi tuku, šerifovima je jasno. Inače, dobri zakoni prave dobre ljude, loši psihopate, i to vam je zatvoreni krug, zakoni naprave psihopte i neurotičare od građana, građani troše antidepresive i psihofarmake, zakonodavac zadovoljno trlja ruke jer je napravio plodno tlo za novi kazneni zakon koji će mafijašima puniti rukave za kaucije i sudske procese s Uskokom, a u međuvremenu će nihove konkubine i mafijaši gomilati kovu od kazni na svojim privatnim računima za svoja privatna i tajna zadovoljstva dok ne donesu neki novi zakon s novom pljačkom građana. Ukidanje bolovanja ili zdravstvenih prava građanima, npr, ma pacijenta i građanina treba uopće zakonom ukinuti i da samo mafija jaši, piše zakone i pljačka tamo nekog, tko god to bio, po svom idiotskom zakonu. Aristotel je rekao, država je onakva kakvi su joj zakoni, dobri-red i procvat, loši – propast države.

 10. kakva je to glupost usisavač usisava bolje od mene, usisavač nema mozga, treba mu mozak da bi usisavao, idiotarija

 11. HUGO……….samo mala usporedba da za neke dobre radnje mozak nije nužan…..I nije idiotarija, kako kažeš, nego čista činjenica kada je riječ o umreženosti o čemu sam komentirala, jer umreženost zdravstvenih podataka društva je pitanje napredne tehnologije kojoj mozak nije uopće potreban. Kao ni usisavaču

  Uostalom, tema je pase jer su povukli prijedlog Ministarstva prema liječnicima obiteljske medicine, tako da voziti može shizofreničar, PTSP-ijovac , dijabetičar……Svi kojima se produljuje vozačka dozvola a NE treba im dodtni liječnički pregled.

  Priča gotova !

Odgovori