Domaći ajvar na pohanom kruhu

pohaniajvar

UVODNA NAPOMENA: La vita è bella novo je autorsko lice na sbperiskopu. Javljat će se povremeno, kada ga “napadnu” glad i ukusna hrana, ljepota, dobre vibracije, uspjesi, naročito mladih ljudi, užici svih vrsta… Kada im ne bude mogao odoljeti.

Kažu nam kako jedemo smeće i kako bi trebali više paziti na ishranu. U pravu su. Svatko tko se ikada borio s viškom kilograma zna kako ih je lako dobiti, a teško izgubiti. Kažu nam da pređemo na crni kruh i manje kriške, ali nam ne kažu gdje u Hrvatskoj naći dobar crni kruh, bez aditiva i ostalih štetnih, neprirodnih sastojaka. Možda negdje na selu, kod pravih gazda, čije žene još uvijek nisu odustale od nepatvorenog domaćeg kruha.

Ne znam što bi Milanovići rekli o mom današnjem doručku, ali znam da ga se ja ne bih odrekao ni pod koju cijenu. Ne volim bacati hranu, posebno ne kruh. Dakle, kako nam je domaći kruh uglavnom nedostupan, kako se nakon dan dva stajanja ovi moderni kruhovi pretvore u građevni materijal, situaciju možemo spasiti pohanjem kruha. Pohani kruh (french toast), poprilično je kaloričan, pun masnoća i zasigurno nije najzdraviji obrok, ali ga obožavam. Doduše, ovdje i nije riječ o zdravoj prehrani, već o malim životnim zadovoljstvima.

Stoga, da kompletiram svoj današnji prijedlog: na krišku toplog ukusnog pohanog kruha nanesite sloj domaćeg ajvara (ja koristim pravi makedonski, domaći zapečeni), na tren zaboravite na sve probleme i uživajte u životu, jer, nakon svega „Život je lijep“.

 

6 comments

Skip to comment form

 1. La vita è bella ne zaboravi da i užitak ima cijenu. Ovo je kalorijska bomba. Ali, ako se ne petjeruje, ovaj gastro užitak upotpunjuje život sam. Da, ponekad se živi da bi se jelo.

  Pozdravljam novu rubriku. Kreativnosti na ovom portalu nema kraja.

 2. Pretpostavljam da je nakon što je slikao šnitu autor uništio svoje djelo u dva-tri griza.

 3. Ajvar kupuješ ili praviš? Mogao bi podijeliti recept?

 4. Prijedlog za iduću temu. Ima li užitka i radosti u virtualnim putovanjima?

 5. Treba znati ispeći kruh s jajima, da ne upije previše masnoće. Dođe mi na isto kao i onaj recept s kruhom masti i crvenom paprikom, uz kojeg su obvezni djetinjstvo, bose noge i prašina. Stare cinike, koji šnitu današnjeg kruha povezuju s eksploatacijom, osiromašivanjem i naputcima blaziranih bogatašica o tankom rezanju crnog kruha, ovakvi recepti ne mogu raznježiti. Njih raznježuje pomisao na “french revolution”, a ne na “french toast”.

  Kako kome, La vita e bella 😉

  1. Znaš onu “svako je Mišo Mate svoje sreće”?

Odgovori