Mi smo Hrvati jednostavni, primitivni ljudi. Oduzmeš li nam jela od tri sastojka, glazbala s jednom žicom i pjesme s dva stiha, što će od nas ostati?

Ti što u ime branitelja, veterana, dragovoljaca, udovica, roditelja nestalih, u ime obitelji, Zdravka Mamića i Zlatka Dalića odlučuju što je poželjno, a što nepoželjno u ovoj zemlji, pa i oni su na stanoviti način naša kulturna baština, naše neprocjenjivo vrijedno nematerijalno dobro. Taj prosti primitivizam, sancta simplicitas, zapravo bi trebao zaštititi UNESCO

Katkad treba biti jednostavno. Najpoznatiji hrvatski tradicionalni recept stane u jednu rečenicu. Oderano ovčje mladunče nabiješ na dugačak šiljak, valjano ga posoliš i sporo okrećeš nad žeravom. Najbolje što ćete pojesti u Dalmaciji ima samo četiri sastojka, ribu, blitvu, sol i maslinovo ulje. Od antike do danas naš narod ništa složenije od toga nije smislio. Istina, od Turaka smo naučili puniti povrće mljevenim mesom, od Mađara smo uzeli gulaš, od Mlečana pašticadu, od Austrijanaca pohani odrezak, krumpir-salatu, savijaču od jabuka i sacher tortu, ali izvorna, nesumnjivo naša jela tako su primitivna da bi ih i debil znao spremiti.

Kao što ih debili i spremaju. Ako nemate ražanj pogonjen električnom strujom, za jedan tako mučno dosadan posao kao što je pečenje mladog janjca nema boljega nego uputiti kakvog zaostalog momka da dva i po sata ravnomjerno vrti na stočiću, pojeći ga s vremena na vrijeme velikim kriglama ledenog bambusa da siromah ne dehidrira u jari.

Pa i s muzikom je slično. Dok su narodi oko nas svirali balade na lutnjama i menuete na čembalima, razvlačili mjehove harmonika u razdraganim polkama, raspisivali složene operne partiture za desetke gudača, dirigirali zborovima i solistima i svijali blistave limene cijevi u sve čudnije puhačke instrumente, u nas se u beskraj monotono turpijalo na jednoj jedinoj žici od konjske dlake. Već kad je netko u Lici rastegnuo dvije preko gusala od javorova drva i jareće kože, to se držalo dekadentnim luksuzom. “Šta će mu dvi žice?” negodovao je jedan. “Da neće možda guslat džez?” šapnuo je drugi prestravljeno.

“Neš ti nama ođe pametovat”, viknuo je napokon treći kamenjem tjerajući heretika koji se drznuo dirnuti u njihovu blaženu jednostavnost. Jer urođenicima je zapravo i ona jedna žica katkad bila višak, muzički su se sasvim dobro izražavali i bez instrumentalne pratnje, na suho, jedan bi pjevao deseterački dvostih, a ostatak Backstreet Boysa se pridružio poletnim ojkanjem. Stoljećima je to bio naš dinarski solfeggio, ganga, rera i ojkalica, ni nalik ičemu drugome u europskoj muzici. Najsličniji možda tradicionalnom pogrebnom pjevanju tuareških udovica.

Pripovijeda mi prijatelj Kaštelanin kako je jednom davno, u nenarodna vremena, u nekom stanu u Zapruđu čitavu noć igrao briškulu i trešetu s trojicom Imoćana, redom visokoobrazovanih muškaraca, sveučilišnih profesora i novinara. “Ma, čekaj, je li ono neko piva gangu?” zaustavio se jedan od njih oko tri iza ponoći zatečeno. I svaka se aktivnost za stolom na nekoliko trenutaka zaustavila. Kartaši su zašutjeli ozareno osluškujući proljetnu novozagrebačku noć, ali zvuk koji su čuli nije nažalost bilo njihovo zavičajno pjevanje, već šum trafostanice. Pa, zbilja, može li se zamisliti prostija muzika od one koju ćete zamijeniti sa zujanjem bakrene zavojnice pod naponom?

Otprije osam godina UNESCO je hrvatsko ojkanje zaštitio kao vrijednu nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva, a ja se, iskreno, dvoumim oko toga, ne znam jesam li ponosan ili mi je neugodno. Zaključujem ipak da su učeni međunarodni etnomuzikolozi ispravno ocijenili visoki umjetnički doseg stihova: “Mala moja, frižideru stari, u tebi se moje meso kvari.” Nenadoknadiva bi šteta bila da takvi proplamsaji duha iščeznu u zaboravu. Osim toga, mi smo Hrvati jednostavni, primitivni ljudi. Oduzmeš li nam jela od tri sastojka, glazbala s jednom žicom i pjesme s dva stiha, što će od nas uopće ostati?

Kad nekakvi branitelji, udovice, vojni veterani i invalidi, protestiraju zbog festivala ojkanja koji je u Petrinji htjelo organizirati Srpsko narodno vijeće, riječ je o sramotnom kršenju nacionalnih prava i umjetničkih sloboda i uništavanju jedne tradicije koja je, na koncu, i hrvatska tradicija. Mnoge su slične priredbe organizirane u Dalmatinskoj zagori i Hercegovini, u Cisti Velikoj, Šestanovcu, Slivnu, Tomislavgradu, a znale su gdjekad dobaciti i u inozemstvo, sve do Münchena, i nikad dosad čuvari našeg domoljubnog ognja nisu se našli iznenađeni i uvređeni. Jedina nevolja s festivalom u Petrinji je da na njemu nisu trebali pjevati naši, već njihovi. Cijeli je problem da takozvani branitelji mrze Srbe, a nezgodno im je to otvoreno kazati.

Ali, s druge strane, razmišljajući dulje o ovome neobičnom slučaju, ne mogu ni branitelje osuđivati. Jer, vidite, ti što u ime branitelja, veterana, dragovoljaca, udovica, roditelja nestalih, u ime obitelji, Zdravka Mamića i Zlatka Dalića odlučuju što je poželjno, a što nepoželjno u ovoj zemlji, pa i oni su na stanoviti način naša kulturna baština, naše neprocjenjivo vrijedno nematerijalno dobro. To je također dio velike hrvatske tradicije jednostavnosti. Užasni ljudi koji se predstavljaju braniteljima nikad nisu protestirali ni zbog čega stvarno važnog.

Valjda pet hiljada udruga imaju i nijedna se, zanimljivo, nije javila da podrži montere iz Uljanika, ili švelje iz Kamenskog, ili zadužene u švicarcima, ili bilo koga drugoga izvan njihova sebičnog kruga interesa. Desničarske histerike ne uzrujava da ovdje mladići umiru na ulicama prije nego Hitna pomoć dođe do njih. Jedino što njih pokreće je goli šovinizam, okomiti se na ćirilicu, Momčila Bajagića ili ojkanje. UNESCO bi možda i to trebao zaštititi, taj primitivizam, sancta simplicitas, svetu jednostavnost hrvatskih političkih debila, njihove proste mozgove na baterije od četiri i po volta što se momentalno počnu pregrijavati na sve za što makar i samo naslućuju da ima veze sa Srbima.

jutarnji

 

31 comments

Skip to comment form

 1. Za voltairea, Zeitgeista, Crusadera (oni koji prate komentiranje znaju za ove anonimne desničarske zvijezde) Tomić je neprijatelj.

  1. Nadam se da je ovo “zvijezde” sarkazam. Kad si netko umišlja da je Križar, onda je nasuprot zvijezdama- u blatu.

 2. Jagma, eto, ipak priznaješ da te privlače zvijezde (desničarske) – hvala na komplimentu.

  Du auch se slaže, ali pod navodnicima za zvijezde, pa prosipa ekstrakt svoga uma i duha:
  “Kad si netko umišlja da je Križar, onda je nasuprot zvijezdama – u blatu.“

  Ti si “mentalni daltonist“, bez navodnika (navodnici su zbog citata): Kako si netko može umišljati da je ono što već jest? Daj se saberi… Ja jesam Križar (Crusader), zapravo, Orao. Aquila non capit muscas (Orao ne lovi muhe).

  Znaš li ti uopće tko su Križari?

  Hrvatski katolički orao je (bilo) hrvatsko katoličko društvo, idejno je i politički suprotno orijentirano od Jugoslavenskog sokola. Korijeni orlovstva su u slavenskim zemljama (Češka i Slovenija). Nastalo je kao organizacija katoličke mladeži potkraj 19. stoljeća, s ciljem suprostavljanja liberalizmu koji je nadolazio iz zapadne Europe i potiskivao vjerske vrijednosti iz javnog života. Pred I svjetski rat orlovski pokret se snažno razvija u Sloveniji, a u Hrvatsku se širi nakon velikog orlovskog sleta u Mariboru 1920. (sudjelovalo 5000 Hrvata). Hrvatski orlovski savez (HOS) osnovan je 1923. godine. Prerana smrt idejnog vođe Ivan Merza 1928. i šestosiječanjska diktatura 1929. kad je velikosrpski hegemonistički režim kralja Karađorđevića intenzivirao proganjanje svega što je hrvatsko i katoličko te ugušio rad, naveo je orlove da se već 1930. okupe i nastave rad pod novim imenom – Križari. Oni postoje (djeluju) i danas (geslo: ŽEA) i znaju razlikovati “vrijednosti koje su nastale kao rezultat duha vremena od vrijednosti koje su plod duhovnosti.“

  No, moje djelovanje (ne samo izbor nicka) vezano je za mnogo dublju prošlost, 1000 godina, kada su vitezovi Templari, kasnije Križari-Crusaderi oslobađali zemlje od osmanskog terora, čak i dublje, 2000 godina, kada je Jedan pobijedio na Križu, a oni koji su ga na njega podigli ostali u – blatu (Du auch, capito?)

  1. Ne bojim te se! Buuu! Dalje od mene!

   Tomiću, u pravu si. Osvjetlao si obraz normalnim ljudima!

   1. Vi ste uvijek svijetla obraza.
    Kad Tomića (polemička) kubura iznevjeri, vama guzica obraz osvjetla!

 3. Edo Bare – dodatak: Amblem Hrvatskog orlovskog saveza predstavljao je orao na štitu koji u kandžama drži uteg, štit ispod utega je u bojama hrvatske trobojnice s latinskim križem po sredini, uteg simolizira predanost sportu, križ simobolizira predanost Bogu, a hrvatska trobojnica predanost hrvatskoj domovini.

  Vidi se na panou iznad bine (link – na 1:15 i na 2:25). Orao raširenih krila u kanđama drži štit sa životnim geslom: Ora et labora. Ali… Aquila non capit muscas (Orao ne lovi muhe).

  Zvijezde… i zlato bačeno u blato (ostaje zlato).

  https://www.youtube.com/watch?v=-D3XgmHMwnY
  https://www.youtube.com/watch?v=OkO8qa3V5gg

 4. Pivo se pravi od samo četiri sastojka ,i nisu ga izumili Hrvati,već neki drugi primitivni nrodi,a vino,hrvati su vinarski narod, od samo jednoga sastojka .

  Janjetina na ražnju je hrana vazda nuđena za bogove ,i koja se dugo pamti nakon konzumacije.Neki Ameri iz SFOR-a i danas se sječaju Jelaćićeve janjetine sa Jablanice ,iz devedesetih godina.Sječam se i ja tih neponovljivih okusa.

  1. O čemu ti dupetaš presni komadu mesa bez mozga?

   1. Niti jedan vam pamflet ne drži ni pola kurca ladne vode pa onda kad vas pritisne težina razboritih arrgumenata, onda počnete vrijeđati.

    Ti si zasigurno ljubitelj neslućenih visina francuske kužine i pečenom se janjcu ne približavaš dok tio ga ne stave na stol. Jer ti si elita, uzvišeni gospodin kao i gutač kible Tomić, koji s visoka gleda na tu primitivnu raju.

    1. Nasreću, nisu svi Hrvati primitivna raja. Oni na suprotnoj strani od zadriglih nacionalista, s jedne strane su njihove žrtve, a, s druge strane, čuvaju istinske vrijednosti društva. Sukob civilizacija. Neka bude borba neprestana kulture i primitivaca koji su dobili svoje glasnogovornike i ovdje, na portalu koji se zalaže za ono najbolje na ovim prostorima.

 5. Crusader… Sviđa mi se ovo što si napisao. Sve. Da smo na fejsu, lajkao bih te.

  Zeitgeist… Kao i obično usridu. Ti si prvi provalio da ovdje imamo posla s posljednjim preživjelim frustriranim feralovcima. Svaka čast. To je to.

  Da nema nas nekoliko, oni bi ovdje na ovom portalu uživali k’o praščići u blatu. Mi im ipak pomalo sipamo pijesak u jugoturbinu.

  1. Da si na fejsu napokon bi saznali tvoje ime. Ime jadnika koji se podsmijava feralovcima. Pa to je ono što Hrvatska ima najbolje od balkanske štampe. A ti se tome rugaš i onima koji poštuju nezavisnost duha, kritiku zaplotnjaštva i crnokošuljaštva. Što dalje kometiraš, sve si primitivniji. Ti si isfrustrirani gubitnik koji samo među marvom može biti pobjednik, jer veliča NDH.

   1. Stalker, ne trudi se, samo im poruči Za dom spremni crne papčine!

 6. Her Smith,ja se samo igram s njima ,više kao s miševima nego kao s prašćićima.

  1. Ti se igraš sa svojim brabonjcima, a onda ih pojedeš. Jadniče!

   1. Ma vidi ti te intelektualne, prosvjetiteljske dubine. Ćufte!

 7. Posrao se Tomić ovdje na mediteransku prehranu koja se danas smatra najboljim načinom prehrane i preporuča i zdravima i bolesnima, posrao se na dalmatinsku pjesmu, vjerojatno mu je priomaklo da je iz tog primitivnog niknulo prekrasno klapsko pjevanje koje rado dolaze slušatio iz cijele Europe i svijeta, posrao se na čovjeka koji ej cijeli život istraživao visoke domete primorskih narodnih pjesmi -Stipišića starijeg Dalmatu, Gibonnijevog starog.

  Progovara li to vlaška ljubomora i kompleks ovaj put iz njega, zaboravlja li namjerno arhitektonske, umjetničke, vojne, glazbene, tradicionalne, kulinarske domete našega primorja, odakle i sam potiče?

  Radi li to zato što je glup (sumnjam) ili što doista tako misli o svome kraju (sumnjam) ili samo zato da podilazi ljudima niske inteligencije i niskih poriva?

  Ja ću ipak ostati pri ovome:

  Oderano ovčje mladunče nabiješ na dugačak šiljak, valjano ga posoliš i sporo okrećeš nad žeravom. Najbolje što ćete pojesti u Dalmaciji ima samo četiri sastojka, ribu, blitvu, sol i maslinovo ulje.

  Zaboravio je kako valja dodati još samo malo češnjaka, kapule, kompira i pomidora.

  O slavonskoj kuhinji sada neću ni započinjati, ili ličkoj, ili zagorskoj. Radi se dpoista o bogatstvu raznovrsnosti kakvo se rijetko vidi u Europi, a nema je toliko ni po vascelom svijetu.

  1. Za tebe je Tomić filozof. Nisi skužio ni što je htio i koga je podjebao. Kakve ti bedastoće kenjaš! Podjebavao je takve primitivce desničarske. Ajme, čitaj se ponovo. Ovo su vrhunci.

   1. Stalker, ne trudi se, samo im poruči Za dom spremni crne papčine!

    1. Jagma, tvoje trolanje dođe kao brabonjak na Stakijeve komentare.

     Razmislite malo o “primitivnim” ljudima. Oni su obično: seljaci, ribari, težaci, radnici, ljudi iz najnižih društvenih slojeva, sirotinja, neki bi rekli fukara.

     Dakle, vi se zajedno s Tomićem na njih serete, a glumite neke kozmopolite, ljevičare, valjda zaštitnike istih tih ljudi????

     Pa zato je kompletna ljevica i propala jer se spram tih ljudi drži nadmeno i elitištički, vrijeđa ih i ponižava.

     Doista, ribar, radnik ili težak u Dalmaciji neće zapjevati operne arije, ali će spremno zaojkati, rerati ili gangati. Rado će izist i janjca s kapulom.

     To je vama za sprdanje i podcjenjivanje, ljevičarima, zaštitnicima onih s dna društvene ljestvice, onima najsiromašnijima, koji žive od svoga rada.

     E serem se ja na takvu ljevicu!

     1. –Doista, ribar, radnik ili težak u Dalmaciji neće zapjevati operne arije, ali će spremno zaojkati, rerati ili gangati. Rado će izist i janjca s kapulom

      O tome ti Tomić poje! Oduzmi im to što nabrajaš i što im ostaje. I sad bi vi sve to nametnuli kao kulturu.

   2. Ovo je rekao:

    Od antike do danas naš narod ništa složenije od toga nije smislio.

    Daj mi ti molim te objasni što je on rekao i koga je podjebao?

    Ja sam ti detaljno obrazložio što je rekao i koga je podjebao.

 8. Smith – hvala, svojim komentarom si stavio “amen“ na ovaj Dan Gospodnji… stvarno, hvala.

  Zeitgeist – ne zamjeri što “posudih“ tvoje cool izričaje pa na Makijevo upozorenje: “Nemoj izazivati Stalkera. Gadan je kad ga se naljuti. Iščupat će ti mentalnu jetru.“ odgovorih u tvom stilu: “Može se Stalker ljutiti koliko hoće, vezan za tarabu, može samo lajati na mjesečinu. Da pozovem Zeitgeista da ga jače zategne?“

  Voltaire – svojim komentarima si mi uštedio trud. Da, detaljno si Stalkeru obrazložio “što je rekao i koga je podjebao“ autor. Pitah se kada ćete doći na ovu objavu i komentirati. I tu ste…

  Da, autor gleda s visoka male ljude (kao Babić koji tvrdi da “svijet čini ordinarni prosjek, lude i bedaci koji se ne daju poučavati od pametnijih, uvjereni da to oni moraju činiti s njima. Prkači bi podučavali učitelje!“), zaboravljajući na onu sjajnu: “Veliko hrabro korača uz malo, samo se sredina drži podalje.“ (R. Tagore).

  Ali to je paravan iza kojeg zapravo cilja na – branitelje. On je (da se izrazim tvojim riječima) “posrao“ i njih i Hrvate (samo jednostavnu hranu i jednostavno pjevanje koristi kao kontekst): “Mi smo Hrvati… primitivni ljudi“ (Tomić), “Jesu li Hrvati smeće“ (Babić), “Hrvati su smeće od naroda“ (Rudan). Poznato? Zar je autor slučajno od svih fotki na raspolaganju izabrao baš onu gdje se na obje zastave vidi Raspelo? Kako je upotrijebio izraz desničarski histerici, već je blizu one novokomponirane sintagme “klerofašisti“. Mogao je skratiti i reći “Geni kameni.“ Poruka je jasna. Pitanje sugerira odgovor. “Oduzmeš li nam jela od tri sastojka, glazbala s jednom žicom i pjesme s dva stiha, što će od nas uopće ostati?“ Dakle, oduzmeš li Hrvatima primitivizam od njih će ostati – ništa. Samo autor umjesto oni koristi mi (da bi se ekskulpirao). Ali nije izdržao i na kraju ustvrdio (za branitelje): “Jedino što njih pokreće je goli šovinizam, okomiti se na ćirilicu, Momčila Bajagića ili ojkanje.“ I imputirao im mržnju prema Srbima: “Cijeli je problem da takozvani branitelji mrze Srbe, a nezgodno im je to otvoreno kazati.“ Ruga se kako bi trebalo zaštititi “taj primitivizam, sancta simplicitas, svetu jednostavnost… proste mozgove na baterije od četiri i po volta što se momentalno počnu pregrijavati na sve za što makar i samo naslućuju da ima veze sa Srbima.“ Zločesto i neodgovorno, ciljano “talasa“…

  1. Miš maš od insinuacija, patološke opsjednutosi autorima koji preziru obiteljaše, desna skretanja u jarak povijesti, i “umnih” citiranja u funkciji veličanja vlastite zabludjelosti. Nečitljivo, prozirno, dosadno.

 9. Ante Tomić,uzalud mu imotski talent, ne smije doći u svoje mjesto,među ljude s kojima je odrastao, a da od nekog priprostog seljaka ne dobije po labrnjama, i to već više puta.Slično je i sa Stalkerom ,ovdje,među svojim ljudima.

  1. Stvarno nemam više snage ni volje ponavljati da si me s nekim zamijenio. Prema tome, tvoje tvrdnje ne odnose se na mene, nego na nekoga drugoga. Ja ti ne mogu pomoći. Ali, mogao bi Ante Tomić, koji bi te mogao dobro opisati, jer to maestralno radi s primitivcima.

   1. Čaršija zna,da takva nema dva.Mlogo si se izuneređivao e da bi sada kada osmu banku debelo menjaš i uskoro poći moraš ,tragove pepelio.Nebrigaj druže stari kresnit ću sveću na svetog Jovana.

    1. POP. Primitivac ostaje primitivac.

     Neka te čuvaju i sv Jovan i sv Leopold Mandić.

 10. Kuhalo – “patološka opsjednutosi autorima koji preziru obiteljaše, desna skretanja“? Da nisi i ti iz njihove “kuhinje“?
  Crusader rastura Babića (vidiš da se ne javlja) čiji virtualni meci lutaju tražeći mete (praksa praxisovaca – jednog od njih, Kangrgu, Babić citira kao Bibliju).

 11. Stalker – Tomić „maestralno“ opisuje primitivce? Kradeš moje izraze. To ja napisah za Zeitgeista: da svaki put (hladan kao riba) lakonskom kratkoćom prizemni takve kao ti – i čini to maestralno.

 12. Drugovi, propali levičari, vi se konačno morate sabrati i doći sebi. Postaje mi već pomalo i neugodno od polemičkog razguživanja i masakriranja koje trpite. Morate se jače potruditi i podići vašu razinu argumenata, dosjetki i polemike na malo višu razinu jer ste postali dosadni i predvidljivi.

  Ako se ne popravite, prestat ću dolaziti u ovu vašu malu ćeliju.

Odgovori