Prije 27 godina Hrvati su srušili partizanski spomenik. Bio je najveći u svijetu

PRIJE točno 27 godine srušen je monumentalni partizanski spomenik, remek-djelo jednog od najvećih hrvatskih kipara 20. stoljeća Vojina Bakića.

Riječ je o Spomeniku pobjedi naroda Slavonije, izgrađenom 1968. godine. Kada je otkriven, bio je najveća postmodernistička apstraktna skulptura u svijetu.

Spomenik je podignut u čast poginulim partizanskim borcima i žrtvama fašističkog terora s prostora Slavonije, a službeno je posvećen Šestom slavonskom korpusu NOVJ-a.

Minirala ga je Hrvatska vojska?

Nalazio se na Papuku, koji je, kao i ostale planine koje okružuju Požešku kotlinu, bio jedno od žarišta partizanskog pokreta i služio kao sigurna zona za tisuće ljudi koji su bježali od ustaškog progona.

Rad na spomeniku Bakić je započeo 1957. Bio je visok 30 metara, a izgrađen je od nehrđajućeg čelika.

21. veljače 1992. srušen je do temelja. Po iskazima očevidaca, spomenik su srušili pripadnici 123. brigade Hrvatske vojske nakon punih pet dana miniranja.

 

index

 

 

2 comments

  1. Umjesto spomenika hrvatske kulture dobili smo spomenik hrvatske nekulture.

  2. Spomenik istog akademskog kipara koji se nalazi na Petrovoj gori je totalno devastiran i na njega su još natakli odašiljač. To se zove zločin i može se događati samo u ovoj usranoj državi. Nitko ne snosi odgovornost… Zaista i ne zaslužujemo bolje od ovog dreka u kojemu smo do nosa.

Odgovori