«

»

kol. 18 2018

Dajana Mikloš: Turban – zašto ne ponijeti dašak povijesti na svojoj kosi?! (Galerija)

Početkom prošlog stoljeća turban je postao luksuzni modni dodatak slavnih starleta i bogatašica. U 20-om stoljeću ulazio je i izlazio iz mode, ali je uvijek ostao omiljeni modni dodatak i statusni simbol bogatih žena, koje su posebno voljele isticati svoju moć.

Turbani se tradicionalno povezuju s Islamom i orijentalnim kulturama. Turban je u Islamu zaštitni znak vjernika. Zeleni turban smiju nositi samo potomci Muhameda, bijeli turban nose pripadnici plemstva, dok je šareni turban za običan narod. Sultanov turban kao i turbani drugih velikodostojnika bili su ukrašeni s ptičjim perjem i dijamantima.

U sikhizmu turban je simbol samopoštovanja, u heraldici turban je bio simbol križara, koristan je u pustinjama protiv pijeska, a u SAD-u se djelomično povezuje sa terorizmom, od čega je nastala i žargonska riječ „ Towelhead“.

Najstariji prikazi turbana zabilježeni su na reljefima u Perzepolisu, prijestolnici Perzijskog carstva. Također su bili rašireni diljem starog Istoka i drevne Indije.

U Parišku modu turban je među prvima uveo slavni francuski dizajner Paul Pairet , inspiriran modnim utjecajima Magreba i Bliskog Istoka, Pairet je svojim klijenticama izrađivao turbane po mjeri, koji su jako brzo preplavili Pariz.

U modnom su ga svijetu ovjekovječile Coco Chanel, Grace Jones, Greta Garbo i mnoge druge žene iz šoubiz-svijeta. Već 1980-ih za njima je posebno bila luda Joan Collins , koja je imala svoju pozamašnu kolekciju a posebno je odabirala bijele i zlatne turbane. OD KADA SE UPOZNAO S EVROPSKIM DAMAMA, TURBAN NE IZLAZI IZ MODE.

Već godinama ručno izrađujem turbane. Većina ljudi koja me okružuje sklona je eksperimentiranju sa samom, modom kao i sa modnim detaljima i do sada sam nailazila samo na pozitivne reakcije. Osobno ih obožavam nositi u jesen i zimu, kada zaštite uši od hladnog vjetra i snijega, a ostave dojam glamura i netaknute frizure. Volim i one obične, svakodnevne, koje mi pruže pomoć kod duge nemirne kose.  Upravo radim na jesenskoj kolekciji da na  vrijeme napravim turbane ženama koje ne vole klasične kape, a vole eksperimentirati s modom. Zašto ne ponijeti dašak povijesti na svojoj kosi?

 

7 comments

Skip to comment form

 1. Jagma

  Dajana je boginja.

 2. grey

  Mogla bi dajana ponuditi turbane Kolinidi, kraljici Balkana.

 3. dika

  Turbani su fenomenalni. Osim što imaju prektičnu funkciju, svojom estetikom hrane oči.

 4. sex pistol

  Dajana, obožavamo te!

 5. Vitrina

  Dajana imaš pusu kad ja nabavim dvoja uista! Navijam da prodaš tisuće turbana.

 6. Bruno

  Mogu li se turbani naručiti po zamisli naručitelja?

 7. Maja

  Dajana očekujemo izvješće o jesenjoj kolekciji.

Odgovori