Zapamtite ovih devet super korisnih tipkovničkih kratica za Windows 10

Zašto biste stalno posezali za računalnim mišem ako ne morate? Ovih devet kratica učinit će ga posve izlišnim u nizu svakodnevnih situacija

Pogledajte izbor devet korisnih i praktičnih tipkovničkih kratica za Microsoftov operativni sustav Windows 10.

Ctrl-F

Kad god trebate nešto na brzinu pronaći u dokumentu, tablici ili na web stranici, umjesto mahnitog skrolanja pritisnite skupa tipke Ctrl i F pa upišite pojam, broj ili što već želite pronaći.

Ctrl-Shift-klik

Dodavanje više dokumenata u e-mail ili računalni oblak može biti gnjavaža. Jednostavno je ako ih želite dodati sve odjednom (tome služi kombinacija tipki Ctrl i A), ali što ako neke želite izbaciti? E, za to vam treba Ctrl-Shift-klik.

Windows-M

Imate hrpu otvorenih programa i trebate brzo doći do radne površine? Pritisnite skupa tipke Windows i M.

Ctrl-W

Pritisnete li skupa tipke Ctrl i W, zatvorit ćete otvoreni program, tab ili prozor bez korištenja računalnog miša.

Windows-L

Kombinacija tipki Windows i L spasit će vas u trenutku kad trebate na brzinu zaključati zaslon vašeg računala.

Ctrl-D

Naletjeli ste na zanimljiv članak, ali nemate trenutno vremena pročitati ga i imate previše otvorenih tabova? Pritisnite skupa tipke Ctrl i D kako bi ga pohranili za kasnije.

Ctrl-PrtScr

Zgodan trik za brzinsko snimanje zaslona (screenshot): pritisnite skupa tipke Ctrl i PrtScr pa ćete dobiti snimku onog što se u tom trenutku nalazi na vašem zaslonu.

Ctrl-Shift-V

Za kombinaciju tipki Ctrl i V vjerojatno svi znate – koristimo ju kako bi zalijepili kopirani ili izrezani tekst nekamo. Dodate li tome i tipku Shift, kopirat ćete sadržaj kao običan tekst, bez ikakvog formatiranja.

Alt-strelica

Pritisnete li tipke Alt i strjelicu koja pokazuje lijevo ili desno u web pregledniku, moći ćete se kretati po povijesti pretraživanja. Super korisno ako zaboravite odakle ste krenuli u potragu.

tportal

1 comment

  1. Windows-M. Bit će mi od velike pomoći.

Odgovori