Vaše je računalo pokupilo zlonamjerni softver? Evo kako ćete ga počistiti

Pokazat ćemo vam kako sigurno kopirati dokumente i druge važne datoteke sa zaraženog računala te potom ga počistiti

Postoje brojne vrste zlonamjernog softvera. Neke je razmjerno lako ukloniti,dok ćete se s drugima morati pomučiti. Nekad će antivirusni softver obaviti posao za vas, ali ne uvijek.

Što kad morate pregledati i počistiti cijeli disk? Možda ga i pobrisati te krenuti ispočetka? Pokazat ćemo vam kako to možete učiniti i pritom sačuvati dokumente i druge važne podatke.

Kako počistiti disk zaražen zlonamjernim softverom?

Dva su načina kako ukloniti datoteke sa zaraženog diska. Oba, na žalost, predviđaju čišćenje diska prije no što počnete kopirati datoteke s njega:

  • upotrijebite antivirusni boot disk za skeniranje i čišćenje prije uklanjanja.
  • izvadite disk i spojite ga na drugi stroj radi čišćenja i kopiranja.

Čišćenje antivirusnim boot diskom

Antivirusni boot disk je antivirusni alat u obliku Live CD-a ili USB-a. To su okruženja koja možete pokrenuti bez korištenja operativnog sustava (recimo, Windows 10) na računalu domaćinu. Pošto ne stupaju u interakciju s operativnim sustavom, ne mogu niti pokrenuti zlonamjerne datoteke.

Takav disk trebate preuzeti iz sustava za koji ste sigurni kako je provjereno čist. Kao primjer ćemo uzeti Bitdefender Rescue.

Nakon što ste ga preuzeli spržite ga na CD ili USB u formatu ISO koristeći odgovarajući program (recimo, UNetbootin za Windows | MacOS | Linux). Imajte na umu kako ćete pritom ukloniti kompletan sadržaj CD-a ili USB-a, pa prije toga kopirajte važne datoteke koje držite na njima.

Potom odaberite Diskimage i dođite do Bitdefender Rescue ISO. Odaberite USB kojeg želite koristiti i kliknite OK.

Kako skenirati i počistiti računalo koristeći Bitdefender Rescue?

  • Po završetku kreiranja diska spojite CD ili USB sa zaraženim računalom.
  • Nakon što računalo uključite pritisnite F11 ili F12 kako bi došli do boot izbornika.
  • Koristeći strjelice odaberite CD ili USB disk i pokrenite ga.
  • Odaberite Start the Bitdefender Rescue CD i kliknite Enter.
  • Prihvatite sporazum EULA.

Bitdefender će se nakon toga automatski nadograditi i početi skenirati sve do čega može doći. Također automatski će staviti u karantenu zlonamjerne datoteke i ukloniti ih.

Mudro je skeniranje ponoviti bar još jednom, kako bi provjerili je li možda nešto promaklo. Nakon što ste dobili potvrdu kako su skenirani diskovi čisti možete ih kopirati na drugi stroj.

Uklanjanje diska radi čišćenja

Ovaj postupak ne preporučamo ako na drugom stroju koji ćete koristiti za skeniranje nemate snažne alate za antivirusnu i antimalware zaštitu. Ni u kojem slučaju nemojte pokretati bilo koju datoteku na zaraženom disku, već ih samo skenirajte.

Mudro je upogoniti i sandbox alat, kojim ćete stvoriti privremeno okruženje u svom operativnom sustavu koje bi trebalo zadržati zarazu zlonamjernim softverom izoliranom i omogućiti vam njeno uklanjanje.

Jedan od takvih alata je, primjerice, Shadow Defender. Pomoću njega možete stvoriti virtualnu točku na koju se možete vratiti u slučaju da tijekom skeniranja i čišćenja nešto pođe po krivu.

Prije no što se upustite u čišćenje svakako odspojite s interneta računalo koje koristite za čišćenje kako bi onemogućili zlonamjerni softver koji treba internetsku vezu za širenje. A prije no što to učinite nadogradite antivirusni i antimalware softver na najnovija izdanja.

tportal

Odgovori