Rumunjski neurokirurg tvrdi: Samo ovako se pravilno odmara mozak!


Technology photo created by kjpargeter – www.freepik.com

Mozak nikad ne spava, ali postoji neki način da ga odmorite i stimulirate. Mozgu su potrebi pozitivni poticaji. Svaki dan priuštite sebi radost, jer radost je prava hrana za mozak!

Rumunjski neurokirurg Vlad Ciurea, savjetuje kako da stimulirate i opustite mozak:

“Kao neurokirurg često vidim patnje na licima svojih pacijenata. Neurokirurške intervencije plaše ih više od samih problema. I to je normalno. Mozak nije organ koji možemo kontrolirati. Možda ne znate, ali mozgu je također potreban odmor i pažnja,” tvrdi on.

Za vrijeme praznika ili odmora, u iskušenju smo da sebi dozvolimo previše: jedemo previše, pijemo previše, sjedimo za računalom do kasno u noć, pušimo mnogo, zloupotrebljavamo kavu.

“Mozak nikad ne spava, ali postoji neki način da ga odmorite i stimulirate. Da, mozgu su potrebi pozitivni poticaji,” objašnjava ovaj neurokirurg i profesor.

Vlad preporučuje spavanje bez mobilnog  telefona u blizini. Ujutro bi trebali prvo pogledati u nebo ili jednostavno uživati u pogledu kroz prozor kako biste stimulirali svoje vizualne centre.

Njegova preporuka je i da slušate muziku koja vam podiže raspoloženje i da popijete vodu odmah, čim se probudite.

Jedite umjereno, jer želudac preopterećuje mozak. Ispijanje crnog vina se također preporučuje jer pomaže pri čišćenju kapilarnih vena u mozgu, ali ne smijete pretjerati jer alkohol napada živčane stanice.

Smanjite gledanje televizije.

Zlatno pravilo za odmoran mozak po Vladu Ciureu je – tišina! On savjetuje da odvojite vrijeme za uživanje u tišini, kako biste sredili svoje misli.

Svaki dan priuštite sebi radost, jer radost je prava hrana za mozak!

atma

1 comment

  1. “Vlad preporučuje spavanje bez mobilnog telefona u blizini. Ujutro bi trebali prvo pogledati u nebo ili jednostavno uživati u pogledu kroz prozor kako biste stimulirali svoje vizualne centre.”

    A ja prvo pregledala na mobitelu obavijesti o porukama, skuhala kavu i sjela za kompjuter, surfala i došala do sbperiskopa s ovim savjetima. Koje ću prihvatiti. Pogledati nebo i travu i zahvaliti se što sam živa.

Odgovori