Podsjetnik: Dogodine domaće!

Stariji se sjećaju da bi sezona povrća koje uspijeva u Slavoniji i Dalmaciji, u ovo doba godine odavno završila. Domaći krastavci, rajčica i paprika nestajali su sa pijačnih klupa sredinom, najkasnije krajem listopada. Nakon užurbanih dana pravljenja zimnice od povrća ubranog na vrhu sezone, poslije njihovog ukiseljavanja, još bi se dva-tri tjedna plodovi donosili s polja, oštećeni, natruli… Ali, kupovalo ih se, jer novi bi dolazili tek nagodinu.

Danas sezona plodova traje duže, jer proizvođači povrće zaštićuju plastenicima, a prekomjernim kemijskim sprječavanjem bolesti omogućuje im se duža trajnost. U robnim lancima sezona krastavaca, paprike, paradajza, karfiola, tikvica… zapravo ne prestaje, traje doslovce cijelu godinu. Kada seljaci žele posebno istaknuti da se radi o domaćem paradajzu, paprici, krastavcima i salati, kažu da nije iz plastenika i da nisu špricani.

Povrće je danas neprekidno dostupno, jer ga se uvozi iz blagih podneblja. Vremenski uvjeti našeg podneblja određuju istinsku sezonu za pojedine vrste. Iako je sezona produžena, ova svježe ubrana paprika i krastavci koju smo snimili na brodskoj gradskoj tržnici, i koju ruke kupaca pažljivo probiru, među posljednjim je količinama koje će biti izložene i prodane. Traje veliki oproštaj. Dolazi hladno vrijeme, doba vladavine otpornog grincajga, cikle, kelja, kupusa… povrća koje je moguće sačuvati na duži rok.

Dogodine domaće!

sbperiskop

5 comments

Skip to comment form

  • Lara on 27.10.2020 at 07:56

  Još jedna životna crtica svojstvena ovom portalu.

  • grey on 27.10.2020 at 08:12

  Nekada je podneblje određivalo u potpunosti stil života. Danas naš način života određuju svejtska trgovina i globalizam.

 1. Posljednjih godina vidim da mlade domaćice, pogotovo majke, biraju hranu uzgojenu bez previše špricanja zaštitnim sredstvima. U Zagrebu i većim gradovima unutar trgovačkih centara postoje klupe na kojima prodaju vlasnici OPG-ova što je super. Niti razlika u cijenama više nije velika.

 2. Sjećate li se babura koje su dolazile iz Srbije i Makedonije, prije nego što jeJuga otišla u pizdu materinu? Sad se kiseli paprika debela 3 mm maksimalno.

  • Nana on 28.10.2020 at 09:10

  “Povrće je danas neprekidno dostupno, jer ga se uvozi iz blagih podneblja.”.. i ima ga i na klupama prekupaca. I to je o.k. ali osobno volim kupovati od proizvođača.

Odgovori