Ovo su gradovi sa najboljom domaćom hranom na svijetu, Sarajevo i Beograd su na listi

Apetiti za putovanjima se menjaju pa sve više turista bira destinacije prema lokalnoj kuhinji i traži restorane “ispod radara” u kojima se jede domaće…

 

Šest od 10 ljudi bira destinacije prema ponudi hrane, a više od polovine na putovanjima obilazi pijace i lokalne restorane, pokazuje istraživanje sajta Booking.com u kome je učestvovalo na 50.000 “putoholičara”.

Apetiti se menjaju, zbog čega sve više mladih putuje sa željom da otkriju skrivena mesta u kojima se kuva domaće. Nije ih strah da eksperimentišu sa neobičnim ukusima, pa se sve češće odlučuju za gurmanske ture.

Booking.com navodi da je jugoistok Azije meka za one kojima čulo ukusa kreira listu željenih geografskih dužina i širina. Najpopularnija hrana među njima su dim sum, rezanci i tradicionalna supa – fo, piše Punkufer.

11 najpopularnijih svetskih destinacija za probanje lokalne hrane su:

Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

1. Ipoh, Malezija
2. Kaošiung, Tajvan
3. Nagoja, Japan
4. Džohor Bahru, Malezija
5. Žoao Pesoa, Brazil
6. Ho Ši Min, Vijetnam
7. Sarajevo, Bosna i Hercegovina
8. Kolmar, Francuska
9. Lima, Peru
10. Katanija, Italija
11. Beograd, Srbija

6yka

 

 

16 comments

Skip to comment form

 1. Kao pogranični grad Slavonski Brod ima priliku na način Harkanja prezentirati domaću hranu. kak to da se ovdje ne mogu kupiti kotlovina i piroške?

  Najveći domet “domaće” hrane je Kuflandova pečenjarnica.

  1. Jedan od dometa je kad gradonačelnik časti nekim povodom domaćim giricama (iz Save).

 2. Daleko mi je Sarajevo, ode u Bosanski Brod kod Aljka na cevape.

  1. A ne bi pojeo da možeš žgance s krvavicama, palentu s kiselim mlikom, tačke s pekmezom od šljiva, šufnudle s orajima, čobanac, buhtle…

   1. Pa zašto ne pokreneš posao, ako misliš da bi to imalo prođu?

    1. Ja sam gurman i govorim s tih pozicija. Kako to da u Brodu nigdje ne možeš povoljno pojesti fiš? U Vukovaru se može, jer taj naš grad živi s rijekama. U Vukovaru postoji ribarnica s ribom iz Dunava.

     U Brodu samo ćavapi i burek. Ništa domaće, ništa rezanci, čvarci, ali ne po astronomskim cijenama, ništa proje, ništa pekmeza, kotlovine. Znam, znam… lako je čekati i sliniti, ali biznis je nešto drugo. Samo kažem kako nema domaće hrane za sladokusce, putnike, pa i nas domaće ljude.

     1. Ekonomski zakoni vazda vrijede.Ovdje se radi o zakonu potražnje,a nje nema,pa nema ni ponude..Izumrla sojta smo ti mi brođani.

 3. Čobanac je izmišljeno sindikalno samoupravljačko jelo,zato je i opstao.Ovo drugo ne možeš ni na silu nagovoriti nekog mlađen ni da ga primiriše.U gastronomiji se nudi ono što se traži.Tko pokušava mijenjati nečiji ukus i naviku taj najebe,baš kao i u politici kada pokušaš promijeniti nečije mišljenje.

 4. Zeitgeist pokazuje standardni nivo svoje gluposti kada tako lupeta o čobancu. Za njega vrijedi ona : blago onom tko rano poludi…

 5. Radi se o gastronomiji tupane.Zamisli te čobane koji su imali svježeg mesa da po utvajima čuvajući marvu ,kuhaju čobanac,ni u filmovima.Autohtona slična jela su paprikaš i gulaš.Čobanac je izmišljen na sindikalnim izletima,točnije čorbanac.

  Za neke sa portala bolji je je čorbast pasulj,sa rebarca suva, kad košava kroz glavu im duva.A i ti imaš promaju.

 6. Hrana je nebitna, turisti idu na druge stvari, a na hranu usput. Tko će tražit curu koja samo zna dobro kuhat, druge kvalitete su primarne, da je lijepa, zavodljiva, a ako uz to dobro kuha, turist će ju rado stalno posjećivati i reklamirati dalje. Abeceda turizma.

  1. Pa da. Tko će ići k curi koja smrdi po rafineriji i puna je rupa i zapuštena?
   Nitko, ni za badava :))), a kamoli da da pare da to gleda. A možda da mi ovdje pokrenemo antiturizam :)))))))), i pozovemo antituriste, u antituristički turizam na antiturističku destinaciju, sve obratno od onog što turist traži, e to mi imamo i nudimo, uz vrhunsku klopu. Nek TZ, tj. Mirko, dobro razmisli o ovom, i počne razvijati brodski antiturizam.

   1. Pod motom: “Kol’ko para, tol’ko antiturizma!” 🙂 🙂

   2. Smirite se!
    Garant ste besposleni uhljebi.

    Bolje idite orati i kopati, vidite da nema više tko. Ili prati guzice turistima na more, za male pare, umjesto što primate velike, za eskiviranje iz kancelarija. Budite korisni, društveno, mi vapimo za vama, bez vas bi sve procvjetalo, i krenulo bi nas, da nema parazitčina debelo plaćenih, preko 10000 bruta minimalno, za ništa. Zapravo, nije za ništa, ipak ste vi uspješne štetočine, upjelo vam je sve uništiti.

 7. Je li to vox populi?

  Toga nema ni na jednom gradskom portalu, 🙂 , već bi njihov admin brisao komentare, samo na slobodnom SBperiskopu.

 8. Dobar hotel,dobra soba i usluga se pamte i godinu dana,a dobra večera pa i po desetak godina.Kao Jelačićeva janjetina sa Jablanice.

Odgovori