Neobični običaji u svijetu vezani za rođenje djeteta

Rođenje djeteta je čudesno za svakog roditelja. Svima dolazak bebe na svijet ulijeva novu nadu i daje neopisivu snagu.

 

 

Svakog dana u cijelom svijetu rodi se oko 370.000 djece. Tokom istorije u različitim kulturama njegovani su neobični običaji vezani za rođenje djeteta. U nekim zemljama ove običaje čuvaju i danas.

Tradicija stara 75 godina: Umjesto drvenih ili plastičnih kolijevki ili krevetića, u Finskoj su djeca često stavljana u kartonske kutije, a to se ponekad čini i danas, te i dalje novopečenim majkama darivaju mali madrac ili jastuk za kartonsku kutiju. Ta je tradicija stara 75 godina, a započela je u doba siromaštva u kojem su stope smrtnosti bile visoke, a simbolizovala je i da sve bebe imaju jednak početak u životu.

Odrasli ne smiju puzati: Prema bugarskoj legendi, ako odrasli pužu pred djetetom, đavo može postati ljubomoran i pokušati nauditi ili čak ukrasti bebu. Da bi zle sile pomislile kako je dijete nepoželjno, odrasli može pljunuti na dijete govoreći: “Neka se kokoši pokake na tebe”.

“Hektolitri” supe od algi za majku: Nakon poroda, žene u Koreji treba strogo da miruju 21 dan nakon poroda kako bi se oporavile. U te tri sedmice moraju jesti samo topla jela i napitke, čak i ako je porod bio usred ljeta. Takođe, novopečena majka tradicionalno treba da jede velike količine supe od algi, koja bi trebalo da ubrza oporavak nakon poroda.

U Kini ih rano “treniraju”: Nakon što beba i majka dođu iz bolnice, većinu roditelja najviše zaokupi režim spavanja i hranjenja. Kinezi tome dodaju i još nešto a to je privikavanje bebe na kahlicu. Ono započinje čim dijete može samo držati glavicu, što se zna desiti već sa dva mjeseca. Dijete vode u WC, te tamo odrasli oponašaju zvukove vršenja nužde, hvale ih i grle, s ciljem da se dijete što prije odvikne od pelene.

Za rođenje torta još s vjenčanja: Ako mislite da ste vi držali svadbenu tortu u frižideru predugo, razmislite još jednom jer u Irskoj je tradicija čuvati gornji sprat vjenčane torte sve dok se dijete ne rodi. Torta se tada razmrvi po bebinoj glavi kao simbol “kruga života”, a gosti mogu slobodno pojesti ostatke torte.

Bebina stopala ne dodiruju tlo: U tropskoj državi Bali postoji tradicija po kojoj stopala djeteta ne smiju dotaknuti tlo prvih 105 dana njegovog života. To bukvalno znači da dijete tri mjeseca treba stalno nositi i držati, a na taj posebni, 105. dan velikom se ceremonijom dijete spušta na tlo i izražava mu se dobrodošlica u porodicu.

Hladne kupke: Iako većina današnjih roditelja to ne bi napravila, na Gvatemali se majkama savjetovalo da bebe stave u ledene kupke kako bi se kod njih podstaknuo dobar san. To su predlagale i stare Maje, tvrdeći da ledene kupke sprečavaju nastanak osipa.

Brijanje glave: U Pakistanu u prvih sedam dana djetetovog života glavu treba posve obrijati. Prema tom običaju, nakon brijanja bebi će kosa rasti brže i biće gušća. Roditelji potom treba da izvažu odrezanu kosu i istu količinu srebrnine daju u dobrotvorne svrhe.

Čuvanje pupčane vrpce: Nakon što djetetu otpadne pupčana vrpca, ona se u Japanu čuva u drvenoj kutiji naziva heso. Ona se smatra simbolom veze između bebe i majke u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, a dijete ime dobija tradicionalno sedmog dana života.

Izvor: 6yka

 

Odgovori