Najinteresantniji buvljaci na svijetu

Mjesta na kojima se uvijek može naći sve, od igle do lokomotive, zvali ih pijacama, buvljacima ili bazarima, predstavljaju dušu svakog grada. Pogledajte najveća i najzanimljivija mjesta trgovanja na svijetu

Veliki Bazar (Kapalıçarşı), Istanbul

Riječ “veliki” zvuči vrlo potcenjivački u odnosu na ovaj bazar koji obuhvata četiri hiljade radnji, šezdeset pet ulica i šest vijekova postojanja. Godišnje ovo mjesto posjeti petnaest miliona ljudi, čime je Grand Bazaae svrstan na vrh liste najposjećenijih turističkih atrakcija u Evropi.

Iako su neke tradicionalne zanatlije zbog visoke cijene zakupa tezgi napustile ovu pijacu, potraga za blagom u ovom lavirintu još uvijek je uzbudljiva kao nekad. U glavnoj ulici pronađite tradiocionalne, nadaleko čuvene čajeve, keramiku i ćilime, a potom zađite i u malo skrivenije uličice u kojima se možete cjenkati i po povoljnoj cijeni dobiti zlatni nakit, fine tkanine ili kožu.

Pijaca Izmajlovski (Izmaйlovskiй rыnok), Moskva

 

Ulazak na ovaj buvljak na čudan način podsjeća na ulazak u Diznijev zabavni park “It’s a Small World After All”, samo u malo oronulijem i sivljem izdanju. Pijaca je izgrađena kao tematski park koji će veličati tradicionalne oblike ruske arhitekture. Iako za trenutak može djelovati kao velika klopka za turiste, pijacu posjećuju i mnogi Moskovljani kako bi nabavili sve – od svojetskih kičastiih ukrasa preko vrhunskog tekstila, krznenih šubara i antikvarnih foto-aparata do nezaobilaznih drvenih babuški.

Bruklinški buvljak (Brooklyn Flea), Njujork

 

Kada je otvoren 2008. godine, ovaj buvljak pokušao je da zarobi duh tradicionalnih bazara. Riječ je o pijaci na kojoj se rame uz rame nalaze juveliri, dizajneri namještaja, mladi umjetnici ali i piljari, prodavci voća i povrća uzgajanog u svojim organskim baštama. Tokom pet godina rada ovaj buvljak postao je odskočna daska za mnoge koji su baš ovdje počeli da prodaju svoje kreativne izume i ideje. Dakle, ukoliko želite da prvi saznate šta će biti “sljedeća velika stvar”, poranite subotom i nedjeljom i obiđite ovaj živopisni dio Bruklina.

Jaffabuvljak (Shuk Ha Pishpishim), Tel Aviv

 

Kada je zaživjela u devetnaestom vijeku, arapska četvrt Jaffa postla je veoma brzo jedan od najznačajnijih dijelova Tel Aviva. U središtu ovog kraja nalazi se pomenuti buvljak, koji postoji još od doba Osmanlija. Šetajući uskim ulicama možete naići na neobične, ručno rađene ogrlice, majice sa tradicionalnim dezenima kao i stare instrumente i razne antikvitete.

Pijaca Panjđajuan (Panjiayuan Jiuhuo Shichang), Peking

 

Ako vam stanovnici Pekinga kažu da idete na pijacu “Hong Qiao” jer tamo možete naći jeftine bisere i napuniti torbe za male pare, ne vjerujte im u potpunosti. Ono što želite od kineskih buvljaka naći ćete ranom zorom na buvljaku Panjđajuan, poznatom i pod nazivom “Prljavi buvljak”. Svakog vikenda brojni prodavci sjate se na ovu pijacu ne bi li prodali svoj stilski namještaj, neobične stočiće za čaj, brojne suvenire iz Mandžurske dinastije i mnogo više. Cjenkanje se podrazumijeva.

 

 

Tekst je preuzet sa portala gdeinvestirati.com

Izvor: 6yka

 

Odgovori