Lubenica – 10 napomena koje trebate imati na umu

LubenicaLjeto još uvijek traje. A, od same pomisli na lubenicu, cure sline – ukusna, sočna, slatka, može ublažiti žeđ i donijeti osvježenje u vrućim danima. No, vjerovali ili ne, postoji nekoliko slučajeva kada bi se lubenice trebali kloniti, ili barem pripaziti na količine i načine uživanja. Evo i kada.

1. Lubenica je po karakteru hladna, stoga je treba jesti umjereno

Osobe sa slabim želucem trebale bi pripaziti na količinu lubenice jer u suprotnom može izazvati napuhanost i/ili proljev te oslabiti apetit. Lubenica je puna vode koja uzrokuje razrjeđivanje želučanog soka. Upravo zbog toga može uzrokovati lošu probavu te slab imunitet crijeva i želuca. Isto tako, lubenicu nije dobro jesti s masnim i toplim jelima, jer hladni karakter lubenice i toplo jelo narušavaju ravnotežu što može uzrokovati povraćanje.

2. Lubenica sadrži visoku razinu šećera i lako se pretvara u masnoću

Iako je lubenica dobra za detoksikaciju i održavanje ljepote, ona sadrži visoku razinu šećera. Osobama koje paze na liniju i koje su na nekim dijetalnim režimima, preporuča se jesti meso uz koru lubenice, odnosno onaj mali dio koji prelazi iz sočne crvene u bijelu boju. Isto tako, lubenicu bi bilo dobro izbjegavati poslije 21 sat kako bi se izbjeglo napuhavanje i nakupljanje masnoće na trbuhu.

3. Lubenicu izbjegavati u početnoj fazi prehlade

Biaozheng je u terminologiji tradicionalne kineske medicine razdoblje s takozvanim površinskim simptomima bolesti, odnosno ono razdoblje kad imamo osjećaj da će nas uloviti prehlada. Bez obzira na to je li riječ o fenghanu (vjetrovitom zlu i hladnoći) ili fengrenu (vjetrovitom zlu i vrućini), vjetrovito zlo s površine tijela treba ukloniti što prije. Prema načelima tradicionalne kineske medicine, u toj početnoj fazi prehlade, trebalo bi naveliko izbjegavati lubenicu. Zbog svojih karakteristika, lubenica bi na organizam djelovala kao lijek koji može ukloniti unutarnju vatru, a time bi se vrata otvorila vjetrovitom zlu što bi, nadalje, produžilo proces bolesti. S druge strane, u fazi teške prehlade, s pojavom visoke temperature, žeđi, grlobolje, žute ili crvene mokraće, lubenica se preporuča u umjerenim količinama.

4. Izbjegavajte lubenice koje dugo stoje otvorene

Visoke ljetne temperature uzrokuju brz rast bakterija. Ako ste lubenicu razrezali i ostavili je da tako stoji neko duže vrijeme, vrlo je vjerojatno postala stanište za različite bakterije koju mogu uzrokovati različite zarazne crijevne bolesti. Stoga, uvijek pazite na svježinu lubenice.

5. Bubrežni bolesnici, oprezno s lubenicom!

Velike količine lubenice u kratkom vremenu uzrokuju povećanje količine vode u tijelu te se vrlo lako može dogoditi da se nadiđe fiziološki kapacitet organizma. Bubrežni bolesnici imaju ionako već oslabljenu funkciju prilagođavanja razine vode i teško izlučuju višak vode iz tijela. To nadalje može uzrokovati povećanje razine krvi čime može doći do otkazivanja rada srca.

6. Lubenica pogoršava usne ulkuse (čireve)

Po načelima tradicionalne kineske medicine usni ulkusi uzrokovani su slabim yinom i unutarnjom vrućinom. (Povezani članak: Dopuna tjelesnih sokova – osobe sa slabim yinom — Devet pojava u organizmu – slabi yin)Lubenica ima svojstva dijuretika, što znači da pomaže u izlučivanju vode iz tijela. To nadalje snižava razinu vode u organizmu i pogoršava slabost yina, a slabi yin pogoršava unutarnju vrućinu što u konačnici pogoršava usne ulkuse.

7. Dijabetičari, pažljivo s lubenicom!

Lubenica sadrži nekih 5 posto šećera, stoga prevelika količina lubenica povećava razinu šećera u krvi. Upravo zbog toga dijabetičari bi trebali ograničiti količinu lubenica. Odnosno, trebali bi jesti ne više od 25-50 grama, količinu koja neće snažno utjecati na razinu šećera u krvi.

8. Nakon poroda izbjegavati lubenicu

Nakon poroda žene su osobito slabe. Već smo naveli kako po načelima tradicionalne kineske medicine lubenica ima hladni karakter, a namirnice hladnog karaktera mogu oštetiti želudac i slezena. Stoga rodilje, oprez!

9. Nepoželjno jesti lubenicu netom prije ili poslije obroka

Lubenica sadrži puno vode koja razrijeđuje probavne sokove u želucu. Stoga, lubenica netom prije ili nakon obroka nije dobra za probavu. Ako lubenicu jedemo prije obroka, napunit ćemo želudac i time smanjiti apetit. To je, s druge strane, dobra (a i zdrava) tehnika za sve one koji žele skinuti koji kilogram viška.

10. Izbjegavajte prehladne lubenice

Iako je hladna lubenica pravo osvježenje tijekom ljetnih vrućina, snažno djeluje na želudac koji, zajedno sa slezenima, može oštetiti. To je jedan od razloga zašto je dobro paziti na temperaturu i količinu lubenice. Preporučena temperatura lubenice je 8-10℃, i ne više od 500 grama odjednom. I naravno, jedite polako!

Objašnjenje:

Yin i Yang:

Yin i yang su pojmovi u tradicionalnoj kineskoj medicini koji pripadaju kategoriji drevne kineske filozofije, a upotrebljavaju se za opisivanje relativne suprotne osobine ili manifestacije qija. Označavaju međusobno suprotne osobine ili manifestacije, ili dvije suprotne strane u jednoj osobini ili manifestaciji u našem svemiru. Zdravo tijelo je u ravnoteži yina i yanga.

Yangu pripada sve ono što je po karakteru pokretno, otvoreno, toplo, svijetlo i uzbudljivo, što se penje i raspršuje. Suprotno tome, yinu pripada sve ono što je po karakteru mirno, zatvoreno, hladno, tamno i suzbijeno, sve što pada i zgrušava se.

Ljudski organi i tijelo također se dijele na yin i yang. Gornji dio pripada yangu, a donji yinu. Vanjsko tijelo pripada yangu, a unutarnje yinu.

Leđa pripadaju yangu, a trbuh yinu. Slezena, pluća, bubreg, jetra i srce pripadaju yinu, a želudac, debelo crijevo, tanko crijevo, mjehur i žuč pripadaju yangu.

Unutarnja vrućina ili unutarnja vatra:

Unutarnja vrućina ili unutarnja vatra je jedan termin kineske tradicionalne medicine, suprotan unutarnjem ledu ili hladnoći, koje uzrokuje preaktivni metabolizam.

croatian.cri.cn

2 comments

  1. Vezano za br. 10 neku sam večer prošloga tjedna, nakon rekreacije, u 23:30 iz zamrzivača izvukao lubenicu od cca 11kg koja se u njemu hladila od 13h toga dana i bila je gotovo smrznuta. Žedan i vruć, kakav čovjek nakon rekreacije inače biva, ‘progutao’ sam nešto manje od polovice u petnaestak minuta. Bilo mi je… pa neću lagati, bilo mi je odlično.

    1. Naravno, kad te “ne dira” broj 8.

      Prati svoje stanje i dalje. Na primjer, broj 2 i 6. Rekreativac, možda dobiješ koji gram zbog masnoće, ili, osjetiš grčenje u želucu, a nije čežnja za mladošću kad si mislio na žene, a ne na lubenice.

Odgovori