Kako spavate, takvo vam je zdravlje

Najbolje je spavati na boku s jastukom prilagođenom obliku tijela, tj. onom koji je malo izbočen na dijelu gdje dolazi vrat

san_spavanjePoložaj u kojem spavate govori dosta o vama kao o osobi, o stanju vaše veze, no jednako tako i utječe na vaše zdravlje. Upravo nepravilnim položajem tijekom sna radimo štetu našem tijelu, pa kad legnete u krevet, razmislite malo o tome.

Spavanje na trbuhu s glavom okrenutom na jednu stranu lica opušta ga i uzrokuje prijevemene bore, a uz to izaziva bolove u leđima jer lumbalni dio kralježnice nema oslonac. Ako već morate tako spavati, neka jastuk bude tanak.

Položaj fetusa omiljen je kod najvećeg broja ljudi, čak 60 posto, no poza je prilično loša za vrat i kralježnicu, a i smanjujete duboko disanje. Ipak, ovo je sjajan položaj za one koji imaju problema s hrkanjem i trudnice.

Spavanje na boku s rukama uz tijelo daje najbolji oslonac kralježnici koja je u prirodnom položaju, što smanjuje bolove u leđima. Ako su ruke sa strane, mogu nastati bolovi u njima i ramenima.

Spavanje na leđima s rukama uz tijelo ili položaj vojnika najbolji je za kralježnicu ako nemate predebeo jastuk, no istovremeno ćete najvjerojatnije hrkati i riskirate pojavu apneje, privremenog prestanka disanja.

Ukratko, najbolje je spavati na boku s jastukom prilagođenom obliku tijela, tj. onom koji je malo izbočen na dijelu gdje dolazi vrat.

Izvor: metroportal

 

Odgovori