6 koristi od pijenja vode na prazan želudac

Voda igra vitalnu ulogu u održavanju vašeg tijela zdravim i vitalnim. Ljudsko tijelo se sastoji od 50-60% vode. Na primjer, voda štiti vitalne organe i tkiva, prenosi hranjive materije i kiseonik u ćelije, podmazuje zglobove, pomaže rastvaranju hranljivih materija i minerala kako bi bili dostupni tijelu i reguliše tjelesnu temperaturu. Ali da li ste znali da pijenje vode odmah ujutro ima mnoge zdravstvene koristi. Pročitajte da biste znali koje su to koristi.

Vaše tijelo žudi za vodom kada ustanete ujutro i ako popijete 2-3 čaše vode čim ustanete, možete podmladiti vas i vaše zdravlje na više načina nego što možete zamisliti. Evo nekih koristi od pijenja vode na prazan stomak, odmah ujutro.

1. Očistite svoje tijelo

Uzimanje vode na prazan stomak pomaže u čišćenju debelog crijeva, što zauzvrat povećava efikasnost crijeva u apsorpciji hranljivih materija. Takođe pomaže u izbacivanju toksina iz organizma.

2. Održava zdravlje crijeva

Pijenje vode na prazan stomak pomaže u pražnjenju crijeva, što može sprečiti konstipaciju, loše varenje i crijevne infekcije. Ovo održava vaša crijeva zdravim. Saznajte više informacija o jednostavnim načinima rješavanja zatvora.

3. Čuva vaše unutrašnje organe

Voda održava vaše tijelo hidriranim što je zaista važno za pravilno funkcionisanje unutrašnjih organa u vašem telu. Ovo održava vaš limfni sistem zdravim. Limfni sistem uravnotežuje vaše tjelesne tečnosti.

4. Bori se protiv infekcija

Tijelo ima svoj imuni sistem koji pomaže u borbi protiv mnogih infekcija i loših ćelija. Pijenje vode na prazan stomak povećava efikasnost tijela u borbi protiv infekcija. Prema japanskom medicinskom društvu, voda na prazan stomak može vam pomoći u izlječenju različitih bolesti poput glavobolje, bolova u tijelu, srčanih tegoba, artritisa, ubrzanog kucanja srca, epilepsije, viška masnoće, bronhitisa, astme, TB, meningitisa, bubrežnih i urinarnih bolesti, povraćanja, gastritisa, dijareje, dijabetesa, zatvora, svih očih bolesti, bolesti maternice, raka, menstrualnih poremećaja i bolesti uha, nosa i grla.

5. Održava zdravu kožu

Voda pomaže u uklanjanju toksina iz krvi i tako vašu kožu održava blistavom, zdravom i čistom.

Pijenje vode na prazan stomak ima mnoge zdravstvene koristi, ali podjednako je važno biti hidratizovan tokom dana. Dakle, osim što ćete popiti 2-3 čaše vode čim ustanete  ujutro, naviknite se da pijete 8-10 čaša vode u pravilnim intervalima tokom dana.

6. Sprječava zadržavanje vode u tijelu i nogama

Mnogi kojima tijelo zadržava vodu griješe jer misle da će pijenjem vode pogoršati stanje. Stvar je obrnuta. Što više pijete vode, vaše tijelo će odbacivati suvišnu vodu. Prije spavanja popijte tri čaše vode i vaše noge neće ujutro biti otečene.

Zaista, voda je čudo prirode bez koje ne možemo, a sada vidimo da je i vrlo korisna za puno toga, a ne samo da utoli žeđ.

logično

Odgovori