Hrvoje Bilić – posvećenik glazbe

Najveći dio gutača masovnih medijskih sadržaja, ogroman broj poluživih primatelja informativne infuzije na dnevnoj bazi s kodiranim uputama za automatizirano i očekivano ponašanje u društvenim situacijama, svim silama nastoje biti poslušnicima arkanske politike; žele biti dio obavještenog stada o „našoj“ livadi, nedostupnoj za „druge“, neupućene u funkcioniranje nacionalnog duha i kolektivistička zaklinjanjima i orgijanja, žele izražavati vjernost na estradnoj livadi na kojoj se pasu upute o općem i prosječnom, naravno, pod paskom vjerskih i političkih žreca koji mole za njih. Ta dresirana masa zatomljenog izražavanja vlastitih težnji, mnoštvo koja ničice pada na sentimentalno kolektivno vrednovanje svega izvan nje i u njoj, ne uočava ljepotu i snagu nastojanja pojedinaca da izraze sebe u svijetu i svijet u sebi. Ti posvećenici istine, ljepote i dobrote, daleko su od potreba usamljene gomile, ali su blizu publici iskrenih zaljubljenika u njihovu stvaralačku djelatnost osnovanu na osjetilnosti i izražena pomoću govorne ili pisane riječi, glasa, linija, boja, pokreta, plastičnog oblika, konstrukcije…

Jedan od takvih posvećenika je Brođanin Hrvoje Bilić, glazbenik, kompozitor. Evo njegove škrte biografije: Rođen je u Slavonskome Brodu 1963. godine. Za gitaru se zainteresirao u predškolskome uzrastu, zahvaljujući Tihomiru Cerkoviću Pepiju (+). Glazbenu školu završio je u klasi profesorice Zdenke Seletković i profesora Dubravka Šefa. Skladanjem se bavi od 80-tih godina prošloga stoljeća, a komozicije su mu izvođene na gitarističkim natjecanjima i javnim nastupima učenika. Svirao je u više brodskih sastava, ali ostaje vjeran klasičnoj glazbi. Radi kao nastavnik gitare u Glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima. Originalnu glazbu, aranžmane i obrade za gitaru odnedavno objavljuje na web stranici www.hrvojebilic.wordpress.com

Da se uvodne rečenice odnose i na njega lako je provjeriti. Trebate samo kliknuti na uvrštenu web stranicu i – uživati.

14 comments

Skip to comment form

 1. Znao sam ga kao dugokosog rokera. Klasika koju sklada za mene je ugodno iznenađenje.

 2. Kliknuti na njegovoj stranici SOLO GUITAR i odbarati. Milina.

 3. Evo predivan “Arpeggio” g. Bilića, savršeno, majstorski, trebalo bi napraviti loop verziju “Arpeggia” i slušati dok u glavi ne ostane samo “Arpeggio”.

  https://www.youtube.com/watch?v=71FF-JQplCM

  *************
  arpeggio (arpeggiato; tal.), poseban način izvođenja glazb. akorda, kao na harfi: akordički tonovi ne zvuče istodobno, nego slijede brzo jedan za drugim.

  Joooj, i ovo je dobro https://www.youtube.com/watch?v=uiYn75eDSTM – Machado, Celso – Paçoca – Petra & Hrvoje

 4. Kad će koncert u Brodu? S odabranim gostima.

 5. If you play acoustic guitar you’re the depressed, sensitive guy.
  Elliott Smith

  Ako sviraš akustičnu gitaru, depresivan si, senzibilan tip.
  Elliott Smith

  Istina, i Dunja Knebl i Lidija Bajuk , akustičarima je zajednička sjeta.

 6. Jako zanimljivo, pokazuje kako ima u našoj sredini onih koji nešto vrijede, koji samozatajno rade. Čestitam uredništvu što su pronašli jednog takvog. Nastavite tražiti!

  Ovo je iznimna pomoć učenicima jer pored nota mogu odmah i čuti kako bi se skladba trebala izvoditi i kako skladba doista zvuči.

  Našao sam i jedan zanimljiv “povijesni” link oi Brodu:

  https://www.youtube.com/watch?v=hBMnT9PHfyA

 7. Prije nekoliko dana izvjesni milenijum, komentator, žali se kako se na portalu samo o prošlosti piše i da sve to nema smisla, ta rasprava o ustašama i partizanima, bla, bla, truć, truć…i da on to više ne može podnijeti. Kada se objave ovakve teme o ljudima koji spašavaju ugled Broda i Hrvatske- čovjek ni reč da bi rekel. Čeka tekst o ustašama, a ne zanimaju ga ovakvi veliki Brođani, glazbeni osvježivači smrdljivog zraka.

  1. To je kao onaj vic o malom Crnogorcu koji je progovorio prvu riječ s pet godina, a kad su ga pitali zašto nije ranije progovorio, rekao je: “Dosad nijesam imao zamijerki.”
   Komentira se kad imaš “zamijerki”, kad je sve savršeno, možeš reći samo to, “Savršeno!”

  2. Nije ti palo na pamet da mileni govori o egzistencijalno bitnim temama?

   Svaka cast umjetniku, ali sumnjam da ce tamburanje rijesiti ekonomska ili ekoloska pitanja.

   1. Tvoj komentar je jedna od većih besmislica koje sam pročitao iz koje se ičitava duhovna ograničenost.

    1. Ako ti je to besmislica, mora da imaš neki neobičan smisao za smislenost 🙂

 8. Hrvoje Bilić= ljudina

 9. Odličan minimalistički portal za pregledno odlaganje Bilićevih majstorija.

 10. jagma hrvoja znam iz specijalnih vozila iznimno korektan pošten čovjek , umjetnička duša e tu tko je iole brodanin ne treba ništa govoriti sve je u tekstu a jagma ustaše i partizani su tvoje teme ne moje a to je što me meni dosta tih tema partizani i ustaše kojima se vi hranite kao alieni jer nemate ništa pametnije reči to je samo moj problem to što ti hvališ biliča opet ti ponavljam mi dobro znamo tko je i kakav je karakteran lik a ovih dana je na moru lijepo vrijeme pa sam jako malo uz internet odgovorio bi ti ranije

Odgovori