Američka ofenziva

Amerika puca u srce njemačke industrije i to nije slučajno. Plaćaju li Nijemci cijenu za to što nisu zatvorili plinovod Sjeverni tok? Zato što sankcije prema Rusiji nisu bile željezne? Ova teško shvatljiva igra, napad na Njemačku – koja prima milijun ljudi, žrtava američke politike na Bliskom istoku – sugerira strašnu ‘imperijalnu oholost’

RTL Danas

Osvrćući se na presudu Ivi Sanaderu, odnosno jamčevinu od 12 milijuna kuna, Nataša Božić citira premijera Zorana Milanovića koji je navodno rekao da je nakon Bandićeve tužbe teško skupio 4000 kuna sudske takse. Da je rekao tako nešto, Milanović bi se izjednačio s Ivicom Todorićem, koji je 2000. godine u ‘Vjesniku’ izjavio kako bi bez tatine penzije teško izgurao od prvoga do prvoga. Milanović je, međutim, rekao sljedeće: ‘Mene je ta ekshibicija, da ne spomenem neki drugi izraz, stajala 4000 kuna. To moram platiti, a ja živim od plaće. Ne znam od čega živi gospodin Bandić, ali on je tužio pola Zagreba. Samo da je za svakoga od tih nesretnika platio taksu, a morao je, pitanje je odakle mu novac. Očito ga ima dovoljno.’ To je ipak nešto drugo. Sasvim je logično zapitati se otkud Sanaderu 12,4 milijuna, zašto Hanžeković daje 15 milijuna kuna za Bandića, otkud Bandiću novac za tolika sudovanja…No eto, i najbolji griješe.

RTL Direkt

I najbolji dakle griješe. Ili katkad psuju. Najavljujući priču o problemima Škode i Audija u RTL Direktu, Zoran Šprajc počeo je nabrajati koji modeli Audija imaju problem sa softverom pa je, u trenutku kad mu se broj brendova učinio sramotno velik, procijedio kroz zube sočnu psovku – u pi… materinu. ‘Tko radi taj i griješi’, objasnio je na Facebooku, ispričavajući se gledateljstvu. Ali on je ovdje ponajmanji grešnik. Za Volkswagenove namještaljke sa softverom znalo se već dugo vremena – godinama! – no Amerika ih je nekim čudom objelodanila tek sad, kad je Angela Merkel počela zazivati Putina i Asada kao dio rješenja sirijskog problema. Amerikanci su lani špijunirali njemačku kancelarku, sad su otvorili aferu tešku 18 milijardi eura; nekoliko dana kasnije pokazalo se da ista odmazda čeka i BMW. Amerika puca u srce njemačke industrije i to nije slučajno. Plaćaju li Nijemci cijenu za to što nisu zatvorili plinovod Sjeverni tok? Zato što sankcije prema Rusiji nisu bile željezne? Zato što nisu radili u korist vlastite štete? Po Njemačkoj su iz svih oružja opalili i novinari koji mišljenje posuđuju u Washingtonu, iz čega se jasno vidi da američka ofenziva nije slučajna. Ova teško shvatljiva igra, napad na Njemačku – koja prima milijun ljudi, žrtava američke politike na Bliskom istoku – sugerira strašnu ‘imperijalnu oholost’. Amerika želi slabe, onemoćale, posvađane saveznike kako bi progurala neoliberalni trgovinski sporazum koji oduzima suverenitet državama i predaje ga multinacionalnim kompanijama, a onda su oni na konju. No čini se da im je zapelo. Rat protiv Rusije, Njemačke, Irana, Iraka i razumnog dijela čovječanstva ipak ne mogu dobiti.

Otvoreno, HTV

Ivo Sanader je beatificiran, a kako na svojoj strani ima Jadranku Sloković, uskoro bi mogao očekivati i kanonizaciju! Bivši šef HDZ-a dosad je izveo nekoliko priznatih čuda: u njegovom mandatu cijena kilometra ceste na čudesan je način udvostručena, pa i utrostručena; tuneli su farbani dva do tri puta, a građani u svakom mandatu barem jednom; HDZ je s njim na čelu ozbiljno nalikovao na konzervativnu stranku. Malo je sumnje da je Vrhovni sud u ovom predmetu donio pogrešnu odluku. Da su ostavili presudu važećom, ona bi zacijelo pala u Strasbourgu. Sanader nije mogao ispitati svjedoke optužbe, pa to je fijasko. Ipak, cijela emisija, u kojoj je ulogu đavoljeg advokata igrao jedino novinar ‘Večernjaka’ Dražen Ćurić, dotičnog je oslikala u malo presvijetloj paleti, izgledao je kao lik za kojeg su napisani stihovi ‘ti koji imaš nevinije ruke…’ Ivu Sanadera uskoro čeka i presuda za Planinsku, kojoj će se teško obradovati, a onda slijede obnovljeni procesi, nadajmo se u staloženoj atmosferi i izvan dosega turudićevskog sudovanja.

Dnevnik, HTV

Jedan od najboljih francuskih stručnjaka za sigurnost, Dominique David, prikladan je gost za komentiranje ruskih napada na položaje ISIS-a. David je jednostavnim riječima objasnio da je mala Sirija veliki ulog u geopolitičkoj igri. Sirija stoji na putu plinovodima iz Katara za Europu (koji bi Ruse izbacili kao dobavljača energije); s druge strane, uspiju li Rusi u vojnoj intervenciji, šijitska skupina zemalja dobit će veliku moć u regiji, a to se ne bi dopalo (razumljivo) Izraelu. Tu je i Kavkaz. ‘To je jednostavno prostor koji se u ovom trenutku raspada. Irak i Sirija su zemlje koje se u različitoj mjeri jednostavno tragično raspadaju. To je geopolitički ključna regija, kao što znate, blizu je europskoga kontinenta, blizu je Izraela, blizu je izvora nafte i plina, velike su seobe stanovništva… I postoji veoma važna veza, a rekao bih da je ona za Rusiju ključna, potencijalna teroristička veza između Bliskog istoka i Kavkaza’, kazao je David. Objasnio je i kako je primanje izbjeglica ne samo dobročinstvo neke zemlje, nego obveza koja proizlazi iz međunarodnih konvencija. ‘Zatvoriti granice je nemoguće, protuzakonito i nemoralno. Nemoguće je jer su europske granice teoretski zatvorene već desetljećima. Svi znaju da spektakularni mađarski zid od bodljikave žice prvo skreće put migranata, a drugo, može se prijeći’, rekao je David.

Dnevnik, Nova TV

Pukla bruka po selu! HDZ je s ponosom prezentirao program Pet plus, a onda se nakon nekoliko dana ispostavilo da je program pod istim naslovom, s istim fontom brojke Pet plus, s istom plavom pozadinom i sličnim dizajnom zastave lansirao Mile Vasić, političar iz Prnjavora. Nova TV najbolje je odradila ovaj ‘Prnjavorgate’ jer su u prilogu imali sve što treba: izjavu Mile Vasića (ponosan, njegovo a svjetsko, HDZ mu je polaskao), izjavu HDZ-a (to je naše, cijeli se program zove drugačije) i stručnjakinju za političku komunikaciju, koja je pred ekranima analizirala dva vizualna rješenja i zaključila da je riječ o jednom rješenju u više izvedbi. Dan kasnije, Zoran Milanović u Dnevniku HTV-a izvrijeđao je HDZ-ovce (‘program im piše institut iz Prnjavora’, ali i čestiti prnjavorski svijet, koji se našao pod Milanovićevom čizmom nakon obračuna s Bečom, Peštom, Beogradom i Orbanom. Karamarkov poziv na drugi Domovinski rat komentirao je ironično-promanjinski (’s kim, vjevericama, islamom, Srbima?’) čime je, međutim, razgnjevio društva za zaštitu životinja. Potom je najavio rat protiv cajki. Što su mu sad cajke krive? SDP bi nakon Milanovićevog zaokreta mogao uzeti novo ime – SDP Ante Starčević! Malo broma u čaju, naš je savjet, ne bi bilo zgoreg.

portalnovosti

Odgovori