Vratit će se Ivan s tisuću momaka

Bila je subota, lijep i sunčan dan, sutra će Uskrs i cijela nam je pijaca lijepo uređena i okićena, na štandovima prelijepe pisanice i oslikana jaja, gle, evo i naših brodskih političara, pa da, to su izbori za EU parlament, što li, pa ne može ni  Uskrs proći bez politike i naših bisera, brodskih političara. Gle, ljudi moji, pa je li to moguće?

Na jednom štandu primjećujem jednu poznatu brodsku facu, pa to je naš bivši ravnatelj Gradske knjižnice Ivan Stipić. Taman sam prije nekoliko mjeseci napisao kolumnu pod nazivom-gdje je nestao Ivan Stipić?  Je li otišao na  Tibet i prešao na Budizam? Je li ga zameo vjetar? Je li pao u tešku depresiju? Politika ga je prvo dobro zamijesila poput tijesta od pite, postavila ga na kulturni pijedestal grada, pa ga onda dobro izmijesila, a onda ga prožvakala i ispljunula poput gorkog, nepoželjnog pelina, ili kao kad indijanac ispljune stari duvan. Tako se to kod nas radi u Slavonskom Brodu.

Rekao bi Bare, gdje je nestao čovjek? I evo ga, nakon dugo vremena izbivanja iz društvenog i kulturnog života grada, Ivan Stipić uskrsnuo je poput Isusa na brodskoj pijaci, na štandu Mosta.

-Pa gdje si Stipiću kućo stara, jesi živ?

-Pa di si Daky, stara komunjaro?

-Može jedno uskršnje jaje za starog dobrog komunjaru?

-Može i tri.

Stipić mi onda ljubazno dodaje tri uskršnja lijepo oslikana jaja, da se i ja osjetim bar malo kao kršćanin, a u kršćanstvo i religiju se razumijem kao moja pokojna baba Manda u matematiku. Primjećujem na štandu Mosta su moralno pojačanje Bada i Toca, kulinarski majstori iz poznatog televizijskog kulinarskog shawa, Špičekovi dobri frendovi, koji će Mostu dati jedan poseban šarm i pečat, tako da više nikome uopće neće ni biti važno koga je sve Božo Petrov potjerao na psihijatriju, od Karamarka, Milanovića, pa sve do Plenkovića i svoje punice pa nadalje. A onda smo malo bacili na trenutak trač partiju:

-Jesi čuo, tvoja Gradska knjižnica tuži ti prijatelja Stribora Uzelca Schwendemanna, traže od njega na sudu 60.000, 00 kn.

-Za duševne boli.

-Da, tako nekako, povrijedio je kao dignitet i dostojanstvo Gradske knjižnice i ravnateljice plus zamjenice. I Veljka Lukića također tuže za isti iznos. Bogme, ako dobiju na sudu tolike pare, napunit će im se Uskršnja košarica. Kako je to lijepo s tolikim parama liječiti duševne boli??? A šta je s tobom, vidim da si živ, jel’ radiš, pa kako si, jel’ ima kakve šanse da se vratiš na mjesto ravnatelja Gradske knjižnice?

-Vratit će se Ivan s tisuću momaka!

Ivanovo budno oko onda primjećuje preko mog ramena kožnu torbu bivših oficira JNA protiv kojih se nekad borio na bojištu, a sad se jedan bivši oficir JNA i jedan komunjara bore za Stipića, a svi ostali njegovi prijatelji iz raznih udruga iz Domovinskog rata kao da su na njega svi zaboravili i digli ruke od njega. Jebi ga, takav je život prepun apsurda i paradoksa. Ali, Ivan se ne da slomiti. Prošao je on u životu i puno gorih stvari, od ranjavanja na bojišnici, obišao je sva ratišta Hrvatske boreći se za slobodu i obranu Lijepe naše od velikosrpske agresije. Ali nije mu baš lako doživjeti da se poslije svega što je dao za obranu naše Domovine, da poslije svega dočeka socijalnu izolaciju, društveno i egzistencijalno izopćenje od svojih do jučer najbližih prijatelja i suradnika. Treba sve to psihički izdržati.

Ali, Ivan se ne da slomiti! Most mu vraća samopouzdanje.

-Vratit će se Ivan s tisuću momaka!

12 comments

Skip to comment form

 1. Majko mila, kqd bi se okupili svi koje je zahebo Babo i shebo im egzistenciju, skupila bi se poveca stranka …
  Taj covjek je kao tornado, uništavao je i uništava sve dobro u ovom Gradu .
  A ovu pjesmu, čini se , pjevaju mu mnogi, pa bi se čovjek trrbao malo zamisliti, ako uopce ima cime misliti….

  1. Itekako ima čime misliti. On samo srca nema.

 2. Lončar pušta mornarsku bradu, a trebao bi ju stanjiti na obrazima i puštati na bradi. Ovako izgledao kao dlakavi globus.

 3. Prva rečenica sjajan je primjer toka svijesti.

  Hoće li Brođani napokon saznati iz kojih je razloga Duspara otjerao Stipića?

  1. Onaj koji ima pametibu glavi, zna da sebu zivotu sve ko bumerang vraca. A zlo koje je Babo ucinio i napravio drugima ni bageri ne mogu razgrnit….
   Toliko o pameti….

 4. Moram priznati da me razočarala ova ekipa na slici. Ljepši su mi bili dok se nisu priklonili politici. Darky zna složiti priču od običnog šarenog jajeta i zabaviti narod.

  1. Pravo zboriš. Stipić je izabrao “treći put” kako bi ostao vidljiv, a nije htio s crnim Dusparom niti ljubičastim SDP-om. A Županka je profesionalna šoumenica.

   Daky je bezazlen.

 5. Simpa, kad sunce sja i na groblju je veselo.

 6. Te tupe babetine i njihova bolesna taština i “duševne boli”, pa ne bi taštu babetinu birao nikad i nigdje za nikakvu funkciju, ta baba je bila “ko duša” dok je Stipić (lipo ime Ivan) bio ravnatelj, a sad je pokazala svoje pravo lice, ko snajka zmija iz šune Striborove, koliko je Ivan isto primio satira i kritika na svoj račun pa nije dramio, zbog ove babe i njenih “duševnih boli” sve su mi se babe s pretenzijama biti nekakve i nečije šefice i mudroserke definitivno zgadile, to je njezin utjecaj na publikum s tim njenim činom, gadljivost na babe i njihove “boli” izračunate u kunsku protuvrijednost, i ta snaja guja djeci priča i prodaje bajke.

  1. Zanimljivo. Ona ne traži javnu ispriku i nekakav demanti i moralnu satisfakciju, ona traži lovu. Sramotno. Ispisujem se knjižnice i čitaonice s gujom na čelu. Pa Duspara je mogao već zaraditi bogatstvo tužeći Lukića i Stribora za uvrijede. Aquila non capit muscas. Svaka čast gospon gradonačelnik, maknite ovu guju i vratite g. Stipića.

 7. Veliki pozdrav i pusa Blaženkici, di je Toca 🙂 ? Legendarni brodski par.

 8. Zemlja je borbe vrijedna, piše na majicama, ali oni koji hoće biti vođe- nisu. Ma za kojeg bi se bilo vrijedno boriti?

Odgovori