Vanja Krnić: Loš, lošiji, ministar

Uvijek je tuđe bolje i slađe. Prijatelj mi je bio u Americi i vratio se pomalo razočaran, jer je saznao kolike su razlike u raspodjeli bogatstva između Amerikanaca. Mene je, moram priznati, zanimalo što to klepeće u mojim prsima i koliko bi popravak koštao u Americi. Iako nam je zdravstvo u banani, ono je još uvijek besplatno. Besplatno je i podapiranje papirnato plišane rodice, koja ima njegu koju svi plaćate bez zdravstvenog i državljanstva,

Evo zašto ne smijemo dopustiti amerikanizaciju zdravstva: u Hrvatskoj je operacija srca besplatna, a u Americi za isti zahvat treba izdvojiti između 200.000 i 1,5 milijuna kuna!

U Americi je, prema podacima njihovog Zavoda za zapošljavanje, prosječna tjedna plaća oko 850 dolara (5400 kuna), što je na mjesečnoj razini 21.600 kuna. I kod takve plaće nemoguće je pratiti troškove zdravstva, jer čak i ako ste osigurani, ako zadobijete neku težu ozljedu, morat ćete iskeširati i do 100.000 kuna, a ako se radi o kompliciranoj bolesti ni jedno vas osiguranje neće spasiti. Također, milijuni Amerikanaca rade i za 10.000 – 12.000 kuna, pa nema šanse da mogu platiti bilo kakav vid zdravstvene pomoći. Inače, prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj je oko 6000 kuna.

Istina je da su milijuni Amera beskućnici, a kod  nas ih ima sve više. Također je činjenica da je Kujundžić nikakav ministar zdravstva, a koliko pamtim  i drugima je jedina misao bila. Krivi su oni prije ili bit će, novi plan, sanacija, povjerenstvo radi svoj posao, master plan….. Pitam se da li ti ministri znaju reči rečenicu  koja je konkretna i sadrži više od tri riječi.

Prije desetak godina u Slavonskom Brodu  Gimnazija je bila in, a Medicinska škola koja producira samo kadar za biro. Jedina šansa za posao bila je odgovarajuća stranačka iskaznica( čitaj HDZ/SDP).

Danas je najveća gužva na upisima upravo za Medicinsku školu iz jednostavnog razloga. Posao čeka, a Gimnazija je sve praznija.

„Za pacijente koji nisu pokriveni zdravstvenim osiguranjem, operacija zamjene zaliska obično košta oko 80.000 – 200.000 dolara ili više, a prosjek, prema izvješću American Heart Association, iznosi 164.238 dolara, bez naknade za liječnika. Naknada za kirurga može dodati konačnih 5.000 $ ili više….“: izvor: https://health.costhelper.com/valve-replacement.html?fbclid=IwAR0CftCDkLlM75BhMow5qWN-hK-kUlnECo0b9D2RIwKlz8Z692zcmGcB5Fw

Moram priznati da sam bio toliko sediran da nemam pojma da li sam iskeširao koji milijun. Da li je ovakav sustav održiv? Mislim da nije Pogotovo ako se par milijuna pretedenata da budu Hrvatski državljani jave iz prethodne kolumne. Sustav je svejedno napuhan kao balon, a malo bude nezgodno kad balon pukne. Provjerio sam, peglao sam svoju zdravstvenu karticu. Koja je jedina funkcionalna za razliku od ovih svih ostalih afunkcionalnih i anemičnih.

Nisam se ni usudio  guglati koliko izvan Hrvatske koštaju kemoterapije. Napominjem ima  i puno boljih sustava od naše, ali ti ministri nemaju nikakve sličnosti s našima.

Na 3.99 milijuna ljudi, od kojih niti 1.99 miljona ne radi i ne uplaćuje zdravstvene doprinose, nema tog privatnog osiguranja kojem će se isplatiti i koji će pružiti sve što danas pruža zdravstveni sustav bez ikakvih pitanja.
Manje administracije (HZZO-a i bolnica), transparentnije trošenje (javni natječaji i slične svinjarije), veća odgovornost samih korisnika (preventiva, “kazne” za rizično ponašanje, pogrešno liječenje…)…i ova količina novca MORA biti dostatna.

A ovi koji zazivaju privatno zdravstvo, sretno im bilo zatreba li transplantacija, dijaliza, mehanička potpora srcu….i njima i njihovim obiteljima i unučadi…,
Bit će i više humanitarnih akcija…, lijekovi će se dalje nabavljati po hitnosti od slučaja do slučaja. Npr. moj lijek koji koristim umjesto Marivarina za mene je jedino nabavljiv u Bosni, a to je toliko stabilna država da u slučaju bilo kakve „ugroze“ za mene nema lijeka.

Privatizaciju mogu zagovarati samo neki novi Todorići ili oni naivci koji nemaju pojma na koji način privatni zdravstveni sustav funkcionira (ako imaš para živ si, ako nemaš štedi za grobno mjesto). Zato sto tako dobro funkcionira nigdje drugdje osim u Americi niti nije u primjeni. Niti u Japanu, niti u Britaniji, Koreji, Singapuru i drugim kapitalističkim oazama.

Usput ova kolumna nije hvalospjev našem zdravstvu, pogotovo zbog toga što sam sam tužitelj jednog od dionika tog zdravstva( SB bolnica).

Nigdje osim u Americi koja, btw, na zdravstvo troši daleko najviše novaca, blizu 20% BDP-a, dok Europa ispod 10% BDP-a.

Mi  smo u nekoj sivoj zoni između Amerike i  Švicarske : http://www.digitalezorg.nl/digitale/uploads/2015/03/switzerland.pdf

Ako je je Švicarska ideal mi levitiramo ispod zemlje. Zato treba mijenjati učestalije ministre i igrati na kartu statistike. Po zakonu velikih brojeva mora naletiti jedan dobar.

 

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Ako sam dobro shvatila kod nas je zdrvastvo odlično, jeftino i pristupačno. Jedino ministi nisu dobri.

 2. Dobra komparacija s maričkim zdravstvom. Kod njih je sve biznis i profit. Utorna zemlja, a Hrvatska je uzorana zemlja,

 3. Hrvatske vreće bez dna: Brodogradnja, Petrokemija i zdravstvo.

 4. Da se u SAD dogodi Dnevnik bolesnika, isplatila bi bolnica štetu u roku od 2 godine. U Hrvatskoj dodatno godinama muče ljude u sustavu koji ljude vidi kao stoku za klanje.

  1. Nema tu pomoći. Prisjeti se samo što proživljava Frano Lučić.

 5. Gužva kod upisa u Medicinsku školu!!! Školujemo sestre za Austriju, Njemačku, Italiju. Koja budalasta zemlja.

 6. Da prije su se školovale medicinske sestre za biro, a sad za Njemačku, Irsku…

 7. Dok vi serete protiv zdravstva doktori kažu: nemoj me jebat, možeš me trebat!

 8. Gledajući američke serijale Hitnu službu i Doktora Housea, američkoj sirotinji po pitanju zdravstvenih usluga ništa ne fal. Osim toga, Amerika broji samo 11% sirotinje, a Hrvatska 40%, pa koga bi lječili naši doktori da nema tih 40% siromaha, uglavnom školovanih ljudi i škoklovanih penzića, za razliku od Amerike, gdje je školovani čovjek gosodin, a ovdje je neškolovani i nepismeni čovjek i s lažnom diplomom na položaju i bogat, jer su takav lopovski sustav uveli polupismeni lopovi pridošli opljačkati hrvatske gradove i preuzeti vlast, pa posljedice u vidu masovnog siromašenja i iseljavanja trpimo sve jače i nakon četvrt stoljeća, a kažu bir će sve gore, a zna se, ako te opljačka lopov i uzme ti svu imovinu i što se s tobom dešava?, propadaš i više se nikada ne oporavljaš, a to se nama dešava s državom koja je tih godina temeljito i brutalno opljačkana od lopova i usmjerena u pakao siromašenja i iseljavanja. Pa koji su tu bili sve profiteri na hrvatskom zdravstvu, ministri, hebranzi, političari, sklapali suspektne poslove s ogromnim provizijama i drpanjima zdravstva, to je takozvana bijela mafija koja krade a ne liječi ljude. Pacijenti su, za razliku od bivšeg sistema od prije 40 godina kad su bili najvažnija karika zdravstva i kada su se gradile bolnice za djecu i radnike i toplice širom zemlje, danas svedeni na smetala u zdravstvu, bitan je profit bijele mafije, a pacijenta tko hebe, makar plaća najskuplje zdravstvo u EU, preko plaća 16,5% i dodatno zdravstveno osiguranje skoro sto kuna, i još doplata ljekova, vele jedni penzići, bračni par,da su ostali bez imovine jer svaki mjesec daju za lijekove 700 kuna, pa kakvo je to onda besplatno zdravstvo?

  NOVA RANG LJESTVICA POTVRDILA Hrvatsko zdravstvo je među pet najgorih u Europskoj uniji http://novilist.hr/Vijesti/Hrvatska/NOVA-RANG-LJESTVICA-POTVRDILA-Hrvatsko-zdravstvo-je-medu-pet-najgorih-u-Europskoj-uniji

  Važno je da su nam popovi i političari zdravstveno zbrinuti i osigurani, mi koji ih plaćamo možemo mirne duše umrijeti kad znamo da smo mafiji žrtvovali sve, imovinu, zdravlje i živote.

 9. Nemam što dodati! Sve si tako lijepo napisao, bolje nego što bih i sama smislila! Samo se pitam da li sve to zaslužujemo, onako, kao generacija na odlasku? Mislim da zaslužijemo jer i grijeh propusta je značajan. Baš smo sitnozubi.

Odgovori