Vanja Krnić: U crvenom. Tko, ja?

Prije par godina ušao sam u diskusiju s poznatim autorom knjige „Kako je nastao novac“, tada slabo poznatim političarem aktivistom. Naš razgovor je tekao otprilike ovako

Da li ste svjesni da ste dužni?

Tko, ja?

Pokušavao  sam mu objasniti da nemam ni tekućeg , ni žiro računa, a ni kredita u Švicarcima.

Stvarno uporan lik na kraju smo našli kompromis da mi pošalje tu svoju knjigu. Knjigu na prvu, ali ni na drugu, pa ni na treću ne bih rekao da je on napisa. Prije copy / paste od nekog teoretičara zavjere.

Za svaki slučaj otišao sam otvoriti tekući račun. Dovoljno blizu, ali dovoljno daleko od papirnato plišane rodice (200 m zračne linije od Slatinske banke). Nakon uplate na ta jračun saznajem da sam blokiran

Tko, ja?

O da  jesam, Penara mi. Teleoperateri. Saznao sam da sam uredno u komatoznom stanju, na reanimaciji, telefonirao. Ne sporim da sam nabadao poruke. Kome sam dužan? Odgovor teleoperatera je bio: obratite se odvjetničkom uredu koji vodi naplatu. Poznati Hanžeković; poslao sam njima mail , ali bez odgovora.

Slijedeći korak u e-banana državi bio je vađenje e.gradani i jupi . Ustanovio sam da sam dužan nekih 7000 kn, ali da mogu pratit rast kamata. E Pernaru!

„Provedbom Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio prije dva dana, od subote su otpisani dugovi 150.474 građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, izvijestio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.“; izvor: https://www.slobodnadalmacija.hr/novosti/hrvatska/clanak/id/557587/plenkovic-za-150000-graana-otpisan-dug-do-10000-kuna-plus-kamate

Pa meni ništa nije oprošteno, niti želim biti u ikakvoj prednosti nad ostalim građanima Republike Hrvatske. Priznajem, dok sam ležao na reanimaciji, vodio sam s kanilom u vratu, važne poslovne razgovore.

Tko, ja?

O da pisat ću svima ipak je ovo pravna država u kojoj „ institucije“ rade svoj posao.

Obraćam se mailom FINA-i, sa sljedećim upitom:

„Poštovana/i
100% sam Osi i jedina pomoć koju primam je trajna  osobna invalidnina 1500 kn mj.
Već godinama sam blokiran vidljivo u prilogu. Ne znam na koji način da se
odblokiram, pošto nisam u stanju isti dug podmiriti, niti imam imovine, ni
ikakvih primanja…
Spadam u kategoriju duga ispod 10 tisuća kn, koji mi nije otpisan ali ne
znam zašto?
Unaprijed zahvalan na svakoj pomoći i savjetu
lp Vanja Krnić“

I onda slijedi odgovor FINA-e

„Poštovani,

FINA je samo provedbeno tijelo koje postupa po osnovama za plaćanje i drugim relevantnim dokumentima, koji se odnose na osnovu za plaćanje i nije ovlaštena savjetovati donositelja osnove za plaćanje na koji način treba postupiti u postupku donošenja (odnosno obustave) osnove za plaćanje kao niti o provedbi Ovršnog zakona s pripadajućim podzakonskim aktima.

Za tumačenje zakonskih propisa i savjetovanje molimo obratite se nekom od ovlaštenih savjetodavnih ili odvjetničkih ureda u RH. 
Više informacija možete pronaći na sljedećoj web adresi: http://www.fina.hr/Default.aspx?sec=1490.“

Ovo je moje stanje blokade. Ako dobro vidim, ispod 10 000 kn je

Poštovani, obavještavamo Vas da na dan 02.11.2018. g., u 11:16 sati ukupan iznos blokade po Vašim računima iznosi 9.328,22 kn i to za sljedeće osnove za plaćanje (br. osnove, stanje duga):

OVRV-3873/11; 5.993,44

OVRV-561/09; 3.334,78

Vaši računi (VANJA KRNIĆ) blokirani su neprekidno 1431 dana.

Za dodatne informacije možete se obratiti u najbližu poslovnicu FINA-e.

Ok, ali što su mi napisali. Ako se obratim odvjetničkom uredu, to se plaća. Obratit ću se pravobranitelju pismom s sličnim tekstom na koji dobivam odgovor koji je jedan od najglupljih u našoj povijesti glupih odgovora.

Koliko sam upoznat rok zastare je tri godine, ako nije bilo naplate, a nije. Izvor: http://www.hazud.hr/kada-i-kako-nastupaju-zastare-na-ovrhu/

E moj Pernaru, ne slažem se s njim skoro u ničem, ali u pravu je.

Tko, ja?

Da dužan sam i ja, ali kome i do kad pojma nemam. Trebao bi krenuti od institucije do institucije da utvrdim i potvrdim ugovor o međuinstucionalnoj suradnji.

Tko, ja?

Nema šanse.

Što to znaći međuinsticiunalna suradnja? Da li je to kad birokrata proslijedi mail uredu do ili u zgradu preko puta? Baš smo e-banana država.

 

 

 

 

9 comments

Skip to comment form

 1. Što je pisac htio reći? Je li napravio ili nije dug? Možemo li to saznati?

 2. I meni je pomalo sve skupa nejasno.

  Treba slijediti trag institucija. Nema ni druge ni treće, AKO je dug nedvojbeno utvrđen.

 3. Vanja što očekuješ od moćnika? Kako bi ti rješio problem da si na njihovom mjestu?

 4. Lara i ostali, ni ne dvojim ja u postojanje duga, kao da isti treba platit. Samo u ovoj kolumni pišem da bi svi trebali bit jednaki, a nisu.
  Temeljem čl. 12. Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima (NN68/2018) kojim je propisano da ako se tražbina iz rješenja o ovrsi (dug) ne naplati u cijelosti u roku od tri godine od primitka u Finu i ako nije bilo naplate u posljednjih 6 mjeseci”, a moje ovrhe su puno starije i dalje se izvršavaju.
  Hodati od institucije do institucije ne mogu. Sustav nas dijeli na podobne i oni koji to nisu. Zdrav nisam , samo sam OSI. a
  http://www.poslovni.hr/hrvatska/otpisat-cemo-dugove-graanima-kojima-je-glavnica-do-10-tisuca-kuna-340344
  Zašto zakoni i odredbe za sve jednako ne vrijede ili nas koji nismo u stanju privrediti treba u logore?
  Moj dug koji naglašavam postoji je nenaplativ 1431 dana, a to je malo duže od tri mjeseca.

 5. Nisam stručnjak, treba se s nekim konzultirati, ali mislim da dio problema leži u ovoj odredbi:

  “zastara se prekida sa svakom radnjom vjerovnika poduzetom pred sudom ili drugim nadležnim tijelom”

 6. ford iako nisam u tome ni malo stručan
  Na koji način da se prekine zastara, ako do nje nije ni došlo, a trebalo je…, također nemam od suda nikakav dokument da sam blokiran

  1. Ako vjerovnik redovito iznova prijavljuje zahtjev za ovrhom pri Fini ili gdje već, onda nikada do zastare neće ni doći. Pri tome, tebi ne moraju stizati nikakve obavijesti o koracima koje on poduzima. Eventualno ti može slati podsjetnike o dugu ili bolje rečeno o narasloom dugu.

   Dakako, ovo sve treba uzeti s velikom rezervom jer sam totalni laik po pitanju ovrha i pravnih zavrzlama 🙁

   Pravnički lobi je izuzetno jak u svim, a posebno u našoj državi. Oni kroz sabor sebi osiguravaju enormna primanja i hrpu posla.

   Ameri imaju hrpu “kiselih” viceva na račun pravnika, a u stvari na račun toga koliko ljudima oni sjebavaju život.

   Što misliš zašto je i dalje navala na pravne fakultete, iako ti naši vrsni stručnjaci vani ne mogu ni hamburgere peči?

   Misliš li da hrvatska djeca toliko cijene pravdu i pravni sustav? Jok ba, oni cijene fina odijela, skupe ručke, blistave aute, a sve na račun lude raje. Život i politika su u kandžama pravničke mafije. Naravno da Kregari, Josipovići, Olujići i ostala bagra nije prstom makla protiv svog klana. Zato se serem na te likove.

 7. koliko ja poznajem ovaj Vanjin slučaj…pričali smo puno puta o tome…Vanja nespori da je dužan. On govori o apsurdnoj situaciji u kojoj se našao dok je bio u bolnici zbog komplikacija nastalih zbog pogrešnog liječenja. Između ostalog nije mogao gutati ni govoriti…prvih nekoliko mjeseci nije ni znao da se nalazi u Zagrebu…čini mi se da je tamo proveo više od godinu dana. U tom periodu je i nastao dug. No, problem koji opisuje je da je za taj svoj neosporni dug saznao tek nekoliko godina nakon što je dug i nastao…dakle kada su zatezne kamate uvečale taj dug do cifre koja je nenaplativa.
  Zakoni se mjenjaju kao i obečanja, institucije imaju posao preusmjeravanja odgovornosti na druge institucije, te druge institucije opet preusmjeruju na treće…treće na prve. Ured pučke braniteljice neće postupati po ovom predmetu jer se radi o OSI (kao da smo mi OSI majmuni ili vanzamaljci a ne pripadnici puka) a ured pravobraniteljice za OSI neodgovara na mailove. Komunikacija između institucija je preko Vanje umjesto u korist Vanje.

 8. Kada se zdrav i uravnotežen čovjek susretne sa hrvatskim pravosuđem i administracijom brzo shvati da je to borba s vjetrenjačama i plati im po svim opomenama (najčešće i pretplati), uz put može oboljeti „na živce“, izgubiti samopoštovanje, propiti se, pasti u depresiju ….. ili se zaintačiti i krenuti u borbu! Uz put naučiti o „svom slučaju“ više nego da je studirao pravo, medicinu i što ti ja znam…!??! Najgore je što živimo u banana državi u kojoj su institucije savjetodavne i nitko nam kao građanima ne može pomoći zastupanjem na sudu ili pisanjem tužbi, molbi itd… Važno je da živimo u prividu sigurnosti a u stvari sve te institucije su formirane kako bi se zaposlili uhljebi …. Strašno, strašno, strašno!!!

Odgovori