Vanja Krnić: Teist ili ateist – pitanje je sad

Osobno se smatram agnostikom, koji preispituje svoju vjeru, a kao kršteni teist, dolazim do toga, da pojednostavim, da sve manje vjerujem. Vjerujem samo u ono što vidim, a to je papirnato plišana rodica, a onda opet ne mogu vjerovati da je ona tu već pet godina.

U našoj zemlji 88, 28% građana se izjašnjava katolicima (popis 2011). Biti drugačiji je odmah imati stigmu manjine ili „komunjare“.“Orjunaši“ su mi najjači toliko ih ima, a nikad nisam vidio ni jednog, koliko pamtim, od 1929. Danas se dosta piše o Instanbulskoj konvenciji.

Bolja je zloća muška nego dobrota ženska; od žene potječe sramota i ruglo.”
(Knjiga Sirahova* 42, 14)

Zašto žene ne mogu bit svećenici? Često se spominje uz temu ženidbe svećenika, no ovaj se crkveni nauk ne može se nažalost promijeniti. Godine 1994. papa Ivan Pavao II. izdao je apostolsko pismo (Često se spominje uz temu ženidbe svećenika, no ovaj se crkveni nauk ne može promijeniti Ordinatio Sacerdotalis  http://www.katolik.hr/crkvamnu/dokumentimnu/540-ordinatio-sacerdotalis-apostolsko-pismo/  u kojem je proglasio jednom za svagda da ”Katolička crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i ove se prosudbe definitivno moraju držati svi vjernici Crkve”. Za razliku od pitanja ženidbe svećenika (koje je moguće promijeniti), žensko ređenje je nešto što se neće dogoditi. To nije tzv. ”stakleno zvono” ili pokušaj Crkve da ograniči djelovanje žena i tu počinje diskriminacija žene. Naprotiv, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je „Krist“ustanovio muško svećenstvo.u kojem je proglasio jednom za svagda da Katolička crkva nema nikakve ovlasti podijeliti svećenički red ženama i ove se prosudbe definitivno moraju držati svi vjernici Crkve”. Za razliku od pitanja ženidbe svećenika (koje je moguće promijeniti), žensko ređenje je nešto što se neće dogoditi. To nije tzv.”stakleno zvono” ili pokušaj Crkve da ograniči djelovanje žena. Naprotiv, to je nepogrešivo priznanje da muškarci i žene imaju drugačije uloge i da je Krist ustanovio muško svećenstvo.

„One su svete mučenice, djevice i majke obitelji, koje su hrabro davale svjedočanstvo svoje vjere i prenosile vjeru i tradiciju Crkve podižući svoju djecu u duhu Evanđelja. “

Da se ne upetljam do kraja zbog dužnog poštovanja prema većini, ali zašto žene ne mogu biti jednake? Žene su kao i mi OSI kvota, a zašto onda upravo one najviše idu u crkvu. Nije mi jasno nikako zašto žene šute kad upravo ta Istanbulska konvencija govori o nasilju na ženama. Katolička Poljska  ratificirala je konvenciju, kao i pravoslavna Srbija. Mi nismo, a prva ju je ratificirala Turska.

Istanbulska konvencija je skraćeni naziv za Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Vijeće Europe prihvatilo ju je 11. svibnja 2011. u Istambulu.

Ona ima status međunarodnog ugovora i time je pravno jača od nacionalnih zakona. Države koje ju ratificiraju trebaju svoje ostale zakone podrediti i prilagoditi zahtjevima Konvencije.

Države koje ratificiraju Konvenciju podložne su kontroli međunarodne skupine pod nazivom GREVIO koja nadzire provedbu Konvencije, osobito na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…).

HRAST, GROZD  i ostali vjerski talibani su zapeli za rod. Zar je on bitan, upravo zbog toga stavljam kao ilustraciju svoj osobni selfie iz ženskog wc-a.

Koga zanima neka čita i objektivno zaključi zašto  su upravo sve udruge povezane s crkvom  toliko protiv ratificiranja https://ravnopravnost.gov.hr/UserDocsImages/arhiva/images/pdf/Publikacija%20Konvencija%20Vije%C4%87a%20Europe%20o%20spre%C4%8Davanju%20i%20borbi%20protiv%20nasilja%20nad%20%C5%BEenama%20i%20nasilja%20u%20obitelji.pdf

Da  li je to čestitka ženama, bez obzira na “rod“ za 8 mart, stvarno ne mogu zaključiti ni zašto nismo birali hrast ili grozd, a oni odlučuju o nama.

28 comments

Skip to comment form

 1. Vanja trebao si se samofotkati na nekom čučavcu. Čučavci su univerzalne klonje.

  1. Čuo sam da svećenici kao muškarci u haljinama idu na ženki wc.

 2. Krnić vjeruje da ne vjeruje i ne vjeruje da vjeruje. Vanja što te onda briga hoće li kršćani imati žene svećenice?

 3. Pitanje vjeroispovijesti, pripadanja ili nepripadanja religiji je u pristojnim zemljama intimna stvar o kojoj se javno ne govori. Stoga, Vanja, moraš biti svjestan da mahanje ateizmom nije puno različito od mahanja svojom vjerom.

  Boli me patka vjeruje li netko u nešto ili ne.

  Rodna ideologija mi se ne sviđa jer omogućava npr. jednom muškarcu da se danas i osjeća kao žena i ide u ženski WC te iskorištava (rijetka) specifična prava žena, a dva dana kasnije se on osjeća kao muškarac pa koristi prava muškaraca, onda opet kad mu se nadigne kita, osjeća se kao žena ide malo po inspiraciju u žensku svlačionicu i nitko mu ništa ne smije kazati jer rodna ideologija dopušta nekome da ne bude spolno određen.

  To su za mene najobičnija preseravanja. Ostalo u Istambulskoj konvenciji što se tiče zaštite prava žena je OK.

  Organizacija jugoslovenskih nacionalista je upravo procvjetala unutar SFRJ, jer se tamo prvi put pojavilo jugoslovenstvo kao nacionalnost. Jugoslovenski naionalisti nam prodaju foru da su oni kao neki kozmopoliti jer nisu ni srbi ni hrvati, a u stvari su najgori i najžešći nacionalisti – jugosloveni, orjunaši i nikakve veze nemaju sa kozmopolitizmom. I među jogoslovenima ima normalnih ljudi, koji nisu nacionalisti, već djeca iz miješanih brakova koja se nisu mogla ili nisu htjela opredijeliti.

 4. Nigđe junoš, samo ja i PTDj. Nemaš se s kime ni posvađati. Možda su se vratili u 45-tu. Orgijaju na Bleiburgu, a onda ih još čeka obračun s brkom 🙂

 5. Ej junoše, junoše, gdje ste junoše?

  1. I tebe sinko bog voli. On tebe kao zločesto malo dijete voli, i daje ti šansu, da prestaneš biti individualac i da se suočiš sa bitnijim stvarima u životu kao npr. strah od smrti, SMRT, KRAJ, ENDE, HROPAC U SAMOĆI, “DAJ MI RUKU BIT ĆE MI LAKŠE” , upite o smislu postojanja i ostalo. Neće biti ruka ili srce komune , ili pojedinca humaniste koja će te dotaći kad budeš napuštao ove prostore, nego će komuna biti bog, a bog će biti komuna u isto vrijeme

   1. Uf, jebeno si nešto zabrazdio u metafiziku. U životu nema ništa bitno osim bivstvovanja. Ako nema bivstvovanja, onda nema ni bittnosti. Znaš li da foton ne poznaje vrijeme? Neki žive od početka onoga što mi zovemo vrijeme 🙂

 6. Vanja ima produženi boravak na duplerici zahvaljujuči hostingu 🙂

  1. Pardon – naslovnici 🙂

   1. Doduše, ne bih rekao da je problem u hostingu, jer sbperioskop.net ima dobar hopsting:

    https://www.hetzner.com

    već je problem u onima koji su “nakupci” tog hostinga 🙁

    1. Doduše, očekivao bih da će periskop imati hosting ne kod nemaca, nego negdje u majčici, ali ajde, svi mi imamo neku manu 🙂

 7. Već sam mislila da je sberiskop zatvoren…, sad vidim da napokon radi :). Hvala bogu( hostingu) da je opet s nama. Ok ateističko teisticka kolumna 🙂

  1. Ja nisam to mislio, ja sam to osjećao.

 8. Krniću, Zetgeist će te proglasiti neprijateljem, jer zapišavaš domovinu, u ženskom wc-u, a i kritikom. Prvo vidi što misli ADZ, a onda se javi. Zeitgeist je pušač Brkiću.

  1. Pa de si Staki sirtaki. Nema nama bez tebe 🙂

 9. Odnos muškarca i žene 1:1 jedan je od najzanimljivijih odnosa uopće, što se ima pričati o odnosu dva popa? Popove čačkaju žene oduvijek i sumnjive su im, onaj zao pop u Zvonaru crkve Notre-Dame nije mogao pridobiti krasnu i dragu i dobru plesačicu Esmeraldu, i lažno ju je optužio i odveo u snrt.

  ” Na ljubavnom sastanku Febusa i Esmeralde ljubomorni svećenik ranjava Febusa za šta optužuju Esmeraldu. Pod mukama Esmeralda priznaje sve što se traži od nje. Optuže ju da je vještica i osude na vješanje. Noć prije izvršenja kazne svećenik izjavljuje ljubav Esmeraldi i obećava da će ju spasiti ukoliko pođe za njega. Ona ga proklinje. Sutradan, pred izvršenje kazne Kvazimodo ugrabi Esmeraldu i spašava je odnoseći ju u crkvu.To je tzv. utočište – vlast ne smije da uđe u nju. Tu zločinac postaje svetinja. Svjetina odobrava ovaj čin. Pokazuje se da je Kvazimodo zaljubljen u Esmeraldu (ljepotica i zvijer). Arhiđakona obuzima sotonski bijes. Grbavac se prvi put suprotstavlja svećeniku braneći Esmeraldu od njegovog bjesa i ubija ga. Kriminalci tzv. šatrovci se naoružaju da spase Esmeraldu od nepravedne vlasti. Kvazimodo ne zna za njihove namere te im se suprotstavlja. Kralju stiže vijest da se narod pobunio, te on naređuje da se narod potamani, a vještica objesi. Kvazimodo zajedno sa Esmeraldom, s kojom bježi od vlasti, završava u provaliji. Posle dugo vremena u toj provaliji nalaze dva zagrljena kostura.”

  Talibani žele kontrolirati ženu i držati je robom i robom(artiklom).
  Nazadni su, zaostali i opasni i prodaju muda pod bubrege i djeluju iz čistog interesa i egoizma, ognjem, lažima i mačem. Žele samo vlast i lovu, a ženu trebaju samo za rađanje a da bude što gluplja. Pametnu ženu imaju na piku.

  Vanja, super selfi!

  1. Ti si u nekom žestokom sukobu sa crkvom, samo ne znam uopće sa crkvom (rijetko spominješ Jovana ili Pavleta) ili samo sa hrvatskom. Ne kužim kako si dopustio crkvi toliki utjecaj na svoj život. Ja ih primjećujem, ali mi se rijetko kad petljaju u život i rijetko mi kad smetaju. Što bi ti htio, ne kužim?

   Želiš idealnu crkvu?

   Želiš idealno društvo?

   Želiš da zabrane crkvu?

   Želiš zabraniti ljudima koji tamo idu da tamo idu i da šalju svoju djecu?

   Ako misliš da su opasni (važi i za Stakija), onda nemoj tamo slati svoju djecu, nemoj ni ti tamo ići, ali pusti one koji žele, neka tamo idu. Sva sreća, živimo u slobodi, nemoramo se učlanjivati u njihove crkvene pionire i skojeve, mediji redovito izvješćuju o (malobrojnim) nakazama koje tamo rade. Svi sve znaju i mogu kvalificirano odlučiti hoće li ići tamo ili slati svoju djecu ili ne. Zar ne?

   Sve preko toga mi se čini kao histerična hajka sa agendom. Pljuvanje po zadatku.

   Sjećam se kad sam bio klinac da je gotovo važilo za pravilo da su učitelji fiskulture karali malodobne i maloljetne curice koje su se ranije razvijale. Naravno mediji nisu o tome smjeli ni zucnuti. Sad bi netko trebao to poistovjetiti sa ondašnjom državom i partijom.

   Opusti se malo. Boli te patka 🙂

   1. Ja samo želim raskinuti Vatikanske ugovore i uzeti lovu parazitima i dati ju onima koji zaslužuju, radnicima i seljacima i radničkim i seljačkim penzionerima, a ne da paraziti uništavaju živalj parazitiranjem i zakonima koje su donijeli u svoju slavu i korist. To su sve bijesne mafije i zato je tako kako je, lopine su nagrađene, normalni ljudi uništeni, protjerani i deložirani.
    Milijun ljudi koji su radili 40 godina imaju crkavicu od penzija i umiru, dok ih parazit deložira i prodaje muda piod bubrege. Pogledaj tu sirotinju po gradu, od profesora do radnika, a i cijeli grad se klima, zgrade i ceste i ulice se raspadaju, a mafija si dijeli nagrade i naknade i plaće i debele penzije bez radnog staža. Dokle će uništavati i futrati se na račun generacija kojima su sjebali život i sve je gore?

    Ott o izvješću EU komisije: Hrvatska je među “nepopravljivima”!

    Mafija harači. Najmanje radničke plaće i penzije na svijetu, nesposobni starci će raditi do 70 kako bi umrli bez penzija, sposobna mladež će otići što dalje od bolesne mafije, a kreteni će zvati bogatu dijasporu da se vrati i troši svoje pare na hrvatskim blagajnama kako bi mafija ubiralia za sebe pdv, jer od mafije uništeno domaće stanovništvo troši još samo na kruh i mlijeko, od koje potrošnje si paraziti ne mogu isplaćivati i dijeliti si plafonske plaće i penzije, naknade i nagrade.

    Sve je gore.

    1. Znači uništene domaće ljude žele zamijeniti bogatim strancima, koji preverzni planovi mafije. Uvoz bogatih stranih penzionera koji će zamijeniti uništene ljude koji su cijeli život rintai za mafiju i plaćali joj porez. Koja zamisao, ni Goebbels je se ne bi postidio.

     1. Piše Vagabundo: Želiš da zabrane crkvu? Ne želim. Želim da crkva izađe iz škola sa svojim nazadnjaštvom!!! Želim da crkvu plaćaju samo vjernici, a ne država! Želim da se popovi ne miješaju u politiku.

      Ovo s učiteljima fiskulture je argument? Isto je kad on jebe cure i svećenik dječake? Čovječe, skuliraj se!

      1. Nije isto – skandaloznije je.

       Razumijem što želiš i to je lako ostvarivo. Nađeš istomišljenika toliko da izaberu većinu u saboru i mijenjajte.

       I ja želim da mi bude 33cm, ali nikako d adođem do tog broja koliko god ga natezao.

       Problem je što ih ima puno više koji žele popove u školama.

       Nemaš sreće 🙂

       1. Možda očevi koji ne mogu kontrolirati sinove, žele da to učine moralne popovske vertikale. Kad ne lezi vraže… ta većina o kojoj pričaš ne čini dobro sinovima. I povijest se ponavlja kao generacijsko maltretiranje djece od strane sumnjivih autoriteta koji za svoje perverzije još dobiju novac od džave.

        1. Ionako mrziš i te ljude i njihove sinove i popove pa bi trebao uživati i pokriti se ušima po glavi.

 10. Za blagoja. Bio je jedan čovjek prije nešto godina (inicijali I.K. – podaci poznati redakciji) koji je govorio o grešnim ljudima, farizejima, lopovima i obmaniteljima. Pozivao je ljude da se promijene i poprave kao da je bio malo sporiji i nije kužio da su ljudi uvijek bili i uvijek će biti drugačiji, različitih potreba, stavova, morala, mjerila i čega god hoćeš i nikada neće biti svi isti, ni jednaki, ni ravnopravni i uvijek će biti bolesti, bijede, lopovluka, nepravde, zgrtanja i rasipanja, ……… Predlagao je ljude da svijet poprave tako što će oni biti dobri i činiti dobro i to ti je sva tajna života. Nema ništa drugo osim toga.

  Čuditi se tome doista zvuči retardirano, a ti to stalno radiš. Kad ćeš odrasti? Kad ćeš se riješiti tih religijsko-ideoloških pizdarija?

  1. Kad zla mafija preuzme vlast, onda je narod pod njom najnesretniji na svijetu. Po relevantnim svjetskim anketama, Hrvati su jako nesretan narod, a Finci, Norvežani i druge normalne države su sretne. Ne vjerujem u glup i zao narod, samo u glupe, zle i pokvarene političare podrazumijevajući pod političaroma svu tu bagru koja drpa, uništava,obmanjuje, širi zlo i nepravdu i dijeli si funkcije i pohvale za upravljanje i za opću pomorbu i katastrofu. Zašto Finci mogu, a mi ne, jer u Finskoj ne jaši stoka ljude, nego valjda ljudi stoku.

   1. Finci nisu stoka, a mi jesmo. Nisu ti političari uvezeni iz vana. Oni su dio ovog naroda.

    Uostalom, pokušaj se sjetiti nekog čestitiog političara pa ćeš shvatiti da nije toliko do njih. Eto ti recimo Zoran Đinđić – i što je bilo? Stoka ga smaknula.

    Nema hajduka bez jataka, a kod nas ne znaš koga ima više hajduka ili jataka.

    Samos e sjeti koji je dan 14. februar – 8.mart. To su ti nenadjebivi genijalci ili recimo već spomenuti kojekakvi aktivisti 🙂

    Ili se sjeti uspješnih ljudi koji su uspješni usprkos cijelom sustavu – kod nas ih je malo. Premalo Rimaca i sličnih. U Njemačkoj, Finskoj, Americi ih ima puno više.

    Ili ti ćeš prvi reči da prije 30 godina nije bilo mafije, a opet smo živjeli ko stoka: ružni, prljavi i zli – bili i ostali.

    1. Družim se s puno krasnih i pametnih i vrijednih ljudi, svi trpe posljedice i oštećeni su im životi od lopovske mafije. Pa koliko je mafija samo proizvela lažnih branitelja, invalida, koliko lažnih diploma i zvanja stečenih na mafijinom tržištu diplomama i zvanjima, užas, mafija iz HDZ je prva otvorila opću pljačku i bezzakonje i radila je što je htijela, pa su ju pljunuli Feralovci, svaka im čast, i Denis Latin, isto je bio velika faca, pa je Puki pisao o mafiji, i šta imamo pod mafijom, sam jad i bijedu, i mafiju koja najavljuje da će lopovi i falsifikatori imati penzije, a radnik neće, radit će do 70, a onda ga mafija ide opljačkati, deložirati i baciti u smeće i zamijeniti ga bogatim stranim penzionerom kojeg će useliti na atraktivna područja. Mafija radi zamjenu stanovništva, ima tajne planove. To su alieni, koji lopovi, strašno ih je za gledati. A s druge strane jad i bijeda, treba samo pogledati kroz prozor i vidjeti šta je mafija napravila. Nigdje nikog. Nema. Nema djece na igralištima, nema ih po školama, vele doktori da pedijatrija ima svake godine sve manje pacijenata. po zgradama sami starci i napušteni i zatvoreni stanovi. Nema života. Evo, druga polovina trećeg mjeseca, gledam kroz prozor, sama pustoš, nekad su već u drugom mjesecu dečki haklali košarku, i onda je jedna krmača političarka dala skinuti koševe jer da joj smeta vika djece kad popodne spava. I sad krmača ima mir i tišinu. To su ti krmci napravili, da mogu na miru spavati, naredili da se uklone ljudi.

     Počeo sam s ljudima koje znam, ama baš svi koje znam su popušili od mafije, od mesara i radnika i pravih branitelja koji su išli raditi poslije rata do umirovljenih profesora, svi su popušili od lopovske mafije i za razliku od lopina teško žive.

Odgovori