Vanja Krnić: Sretan nam Dan invalida

Nakon redanja kolumni:

 

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-postovani-nemate-pojma

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-na-anketu-su-se-odazvala-samo-dva-od-sest-kandidata-za-gradonacelnika

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-postovana-i-dalje-nemate-pojma

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-u-potrazi-za-odgovorom

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-ups-zaboravili-smo-vas

kad sam  već sam sebi postao dosadan nakon povelike količine kolumni o OSI s varijacijama na Osobnu invalidninu, došao je red na Saborske zastupnike, pa sam upite poslao  svima koji su tad bili u Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku

Do sad sam samo njih kontaktirao:

Strenja-Linić, dr. sc. Ines
Potpredsjednik:

Varga, Siniša

Članovi:

Jerković, prof. dr. sc. Romana

Jovanović, doc. dr. sc. Željko

Komparić Devčić, Ana

Kopić, Vlatko

Lukačić, Ljubica

Milinović, Darko

Pernar, Ivan

Reiner, akademik Željko

Sladoljev, Marko

Topolko, univ. spec. Bernarda

Varda, Kažimir

Igrao sam na kartu statistike i upalilo je: donekle sam ostvario komunikaciju s   akademikom Željkom Reinerom , Sladoljev Marko, Ivan Pernar mi je poslao like( trebao sam mu samo poslati mail  Finacijske zavjere s nekim pitanjem), dok mi je Željko Jovanović već kad sam“ skoro“ odustao poslao zastupničko pitanje i odgovor, koji ste mogli  i možete pročitati u gore navedenim linkovima.

Kad pišem kolumnu jedno  ime mi upada u vidno polje, iako ne vidim papirnato plišanu rodicu, vani je kišovito. Lukačić Ljubica iz HDZ-a sama je OSI, ali šutljivi OSI, upravo mi ona upada u vidno polje. Vjerodostojno se slikala, iako je  pravnica  i OSI. Napokon naš čovjek  koji će se zalagati za nas. Nula bodova za OSI  od gđe Lukačić za zastupanje OSI. Jedino  je vjerodostojno da gospođa se sigurno nebi snašla s 1250 kn Osobne invalidnine. Saborska plača je vjerodostojna i redovito sjeda.Toćnije neto 14589,87 kn.Kao  OSI zastupnica mjesečno zaradi točno koliko mjesečno dobije pomoći kroz Osobne invalidnine više od 13 100% OSI s maksimalnim iznosom(https://www.sukobinteresa.hr/hr/imovinske-kartice/imovinsko-stanje-duznosnika-ljubica-lukacic), ah zbog te stranačke stege u obliku stanja na računu, briga o drugim OSI  pada u drugi plan..

Usvaja se proračun za 2018-u , a nigdje Osobnih invalidnina. Razmišljajući koga poznam od naših „ narodnih zastupnika“ sjetio sam se Marte Luc-Polanc, nju jedino osobno poznam kao susretljivu osobu, još iz njezinih pripravničkih dana.

Putem najdruštvenije mreže ukratko sam je zamolio da provjeri  što se događa s invalidninama s istim pitanjem što  sam dobio od Željka Jovanovića.  Marta je malo drugačije sročila pitanje, ali je doslovno dobila isti copy / paste odgovor kao  onaj od prije, datiran samo na drugi datum.

Tu sam mislio da će nas  i ona zaboravit.

„Vanja šaljemo amandman u proceduru za proračun 2018. Javim ti se kad dobijem odgovor!“Iznenadio me bip s najdruštvenije mreže.

„Važno je da nikad ne prestaneš s pitanjima; znatiželja ima svoj vlastiti razlog postojanja.”

Dobro je pa je Marta poslala amandman u doc. formatu, pa ga mogu cijelog copy/ paste

MARTA LUC-POLANC

zastupnica u Hrvatskom saboru

 

                                                                       PREDSJEDNIKU HRVATSKOG SABORA

 

Predmet:        AMANDMAN NA PRIJEDLOG DRŽAVNOG PRORAČUNA REPUBLIKE HRVATSKE

ZA 2018. GODINU I PROJEKCIJA ZA 2018. I 2019. GODINU

Temeljem čl.196. Poslovnika Hrvatskog sabora na prijedlog Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2018.g., zastupnica Marta Luc-Polanc podnosi slijedeći

AMANDMAN

U glavi 102 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku pozicija 40 Socijalna skrb, A734185 Osobna invalidnina sa 403.000.000. povećava se za 8.000.000 kuna i sada iznosi 411.000.000 kn

Sukladno članku 38. zakona o proračunu o prijedlogu državnog proračuna predlaže se povećanje rashoda od 8.000.000 kuna koje treba uravnotežiti na način da se ukupni iznos smanji u glava 030 Ministarstvo obrane, stavka A545072 Duhovna skrb  sa  10.368.500 kn na iznos od 2.368.500 kn.

Obrazloženje

Osobna invalidnina je vrsta socijalne naknade koju primaju osobe s teškim invaliditetom ili drugim teškim trajnim promjenama u zdravstvenom stanju, u svrhu zadovoljavanja njezinih životnih potreba za uključivanje u svakodnevni život zajednice. Maksimalni iznos osobne invalidnine je 1.250 kuna i isti se nikada nije mijenjao, odnosno povisio od kada se isplaćuje. Obzirom da se nerijetko radi o jedinom prihodu  osoba s teškim invaliditetom i  obzirom da troškovi života rastu potrebno je i onim najugroženijim u društvu osigurati naknadu koja bi bila dostatna za zadovoljenje osnovnih životnih potreba.

U Zagrebu, 22. studeni 2017.g.

Marta Luc-Polanc

Zadovoljan postavljenim pitanjem, moram priznati zanimao me, iako sam znao odgovor nakon par sati dobio sam odgovor Radoznalo sam čeka da se potvrdi da

ODBIJA SE

Sad  kad još da mi netko kaže da mi muški nemamo intuiciju

Slijedeća stavka  koja me je zanimala da li će bit odgovor koji se može copy/paste. Odgovor je skandalozno stupidan,  degradira sve korisnike Osobne invalidnine, samo malo da  u nevjerici pročitam , pa da  prepišem:

„Amandman se ne prihvaća s obzirom da se duhovna skrb provodi sukladno Ugovoru Svete stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katolićkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske“

Nevjerovatno , ali nije. Zemlja u kojoj živimo  je sama po sebi u nekim stvarima u banani, pa dalje neću citirati,uostalom pogledajte slike.Tuga i jad brige o OSI, a uostalom slika govori tisuću rijeći. Preporučam da gledate između redova tamo ćete vidjeti nas .  Naravno Marta nije bila zadovoljna odgovorom.

Pogledao sam kalendar da li je možda 1096 godina, godina početka prvog križarskog rata. Opet me kalendar prevario , laže da je 2017.

„Ugovor Svete stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu  katolićkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske“ sigurno je ove lažne 2017 ne postoji i nema ga ni na guglu..

O da ima ga: Ugovoru Svete stolice i Republike Hrvatske o dušebrižništvu katolićkih vjernika pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi Republike Hrvatske

http://www.vojni-ordinarijat.hr/index.php/dokumenti/ugovor

Postoji, ali potpisnici su još zanimljiviji. Pogotovo jedan od njih poznatiji po zatvorenim za promet mostovima zbog  vjetra

„Rastu place u državnim službama, rastu mirovine državnim dužnosnicima, kupujemo avione, braniteljima povećavamo povlastice i troškovi života rastu, a ministrice  se ne očituje da li je zahtjev za povećanjem Osobne invalidnine opravdan ili neopravdan“ kratko je izjavila Marta, Nema tu politikanstva, kao ni mjesta za isto, ali ima etičko i političko licemjerje. Treba nas još jako puno da bi se došlo do kritične točke koja bi uzrokovala stvarne promjene.

Raspucao sam se, kao neki pas koji laje,  a naravno ne grize. Poštujem branitelje, mislim da su i oni svjesni razlika i da su oni „ pravi“ protiv činjena diskriminacije i stvaranja podjela u našem društvu. Ministrica mi je manje dostupna , pa možda ova kolumna pojedincima bude subjektivna, ali radi objektivnosti odgovor ministrice je tu. Hvala puno Marti na pomoći

Da li se prestati boriti kroz tipkanje na laptopu? Naravno da ne približava se gradsko vijeće, pa me zanima da li će se vijeće sjetit Povelje kod donošenja proračuna ili se i tu:

ODBIJAMO SE

„Sretan nam međunarodni dan invalida!“

13 comments

Skip to comment form

 1. Solidan pregled učinjenog. No, još puno toga invalidi moraju učiniti sami za sebe na razini lokalnih zajednica, pa tako i u Brodu, kad već neće država maćeha. Vanja, izdrži.

 2. Mogu li se na internetskom glasilu brodskog SDP-a pronaći popis saborskih inicijativa Marte Luc-Polanc?

 3. Vanja imate li podršku brodske opozicije u GV?

  1. Grey kakve veze ima GV s ovom kolumnom?

   1. Kakve veze ima Golfska struja s rotacijom Zemlje oko Sunca? Kave veze ima što jedna ulica ima početak i kraj, a zapravo nema, jer na nju se nastvalja druga ulica?

    Problem OSI-ja je strašan problem i država ga ne rješava adekvatno. Boriti se treba na svim frontovima, tako da moje pitanje itekako ima smisla- kao nastavak nove ulice na Vanjinu ulicu.

   2. Osi pa sam Vanja je napiso: “Da li se prestati boriti kroz tipkanje na laptopu? Naravno da ne približava se gradsko vijeće, pa me zanima da li će se vijeće sjetit Povelje kod donošenja proračuna….”

    1. Hvala Popac na čitanju 🙂

 4. “Raspucao sam se, kao neki pas koji laje, a naravno ne grize. Poštujem branitelje, mislim da su i oni svjesni razlika i da su oni „ pravi“ protiv činjena diskriminacije i stvaranja podjela u našem društvu. ”

  E, moj Vanja, da su “pravi” branitelji pravi, isto bi se raspucali kao i ti.

 5. I što ćeš sad?

  Evo prijedlozi:

  Otić župniku da ti da potvrdu za crkvenu pučku kuhinju. Jesi li vjernik?

  Otić u Crveni križ kod onog bračnog para što drme Križem 20 godina i pitat ih kakva imaš prava?

  Otić u socijalnu samoposlugu i nakupit krumpira, jabuka, šećera, ulja, brašna i keksa, ako ti se posreći dobiješ i prašak za veš i Čarli za suđe, ima i konzervi i pašteta, ništa to nije sramota, tako se danas hrani pola opljačkanih Hrvata u lijepoj našoj, ona druga parazitska polovica im i u kantu za smeće baci poneku kost za glodati, dok besplatno jedu i piju po ustanovama i saboru, i po kurijama i doma.

  OSI u saboru? Pa što? Koji je to zastupnik ili vijećnik ikada išta napravio dobro i korisno svojim radom, program je pomorba, i tu nema pomoći. Za to su plaćeni.

  Pogle kako mame s lampicama turiste u gradove po uhodanoj špranci, naprave cirkus s novcima građana, onda građani obtnici i poduzetnici sa svojim radnicima rade i služe bogate strance i domaće, onda mafiji plate porez i onda mafija spremi porez u svoj džep, i ostavi pričuvu za iduće lampice. Gdje su tu radnici, seljaci, siromašni penzići i OSI-ji, u toj priči?
  Pa u pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama, ako imaju potvrde, ako nemaju, onda u kanti za smeće, društveno reciklirani od parazita.

 6. Kakvo je to politika koja zanemaruje ljude koji trebaju pomoć?

 7. Sami smo krivi, mislim da tu politiku većina u 5 izbornoj bira od 90 ih do danas

 8. vanja i ostali, ne čekajte gradski proračun. tada je sve gotovo. >>>>neka Miškovićka nazove Valentu i Dusparu i podsjeti ih na OSI-je. kako kažu na istoku, predupredite stvar.

 9. Frodo upoznati su Dusparam Valenta i župan s našim problemima.Nadam se da će reagirati kroz proračun za 2018 u.Osobne invalidnine se ne isplačuju iz gradskog proračuna, ali da se korisnicima istih može pomoći na razne nacine, to moze 🙂

Odgovori