Vanja Krnić: Paukova mreža

SDP ili kod nas sve popularniji naziv za istu partiju SPD, nema veze sa socijaldemokracijom. Radi se o čistoj izdaji lijeve ideje, lijeve misli i lijevog socijalno usmjerenog svjetonazora. SDP  ima veze s socijaldemokracijom isto kao papirnato-plišana rodica sa Slavonskim Brodom.

Ekonomski gledano SDP JE desna stranka. Svojevremeno, Milanović se otvoreno družio sa svojim prijateljima i intimusima Tedeschijem,Vujčićem i Todorićem. Zaboraviti Danka Končara, najavljenog spasitelja brodogradnje, bio bi grijeh, ali nakon samo četiri godine balon brodogradnje je počeo pucati. Plenković ima svoje intimuse poput savjetnika, ali Dalićka i savjetnici su dovoljni, a koliko to sve košta saznati ćemo tek za dvadestak godina.

Čovjek o kojem malo znamo https://www.express.hr/top-news/kako-je-danko-koncar-presao-put-od-zatvora-do-milijardera-15566 postao je spasitelj. Već smo ih u povijesti imali i uvozili. Tuđman Lukšiće, Maglicu, Gorana Štroka u vrijeme SDP-a. Svi su oni bili ok i spremni iskrcati svoje milijarde. Dogodilo se obrnuto da su naši domoljubni milijarderi utekli. Naravno da nitko ni ne zna gdje su milijarde.

Miroslav Kutle uglednik, zabavljen je biznisom u Sarajevu. Uostalom zaboravili smo i tko je taj.

Josip Gucić uživa na interpolovoj tjeralici i živi u Beogradu( barem tako selo priča); http://stari.mup.hr/110257.aspx

Luka Rajić za kojeg se sumnja da se obogatio na promjeni jugoslavenskih dinara za devize u Bosni i Hercegovini, o čemu se on sam nikada nije izjašnjavao.  Godine 1992. kupuje dionice Dukata za 20 tisuća DEM. Taj isti Dukat prodaje i danas je ugledni boznismen koji nakon prijevoza jugo dinara danas proizvodi lijekove.

Zdravko Mamić utekao je u Međugorje, na mjesto možebitnog ukazanja, i kao pravi Hrvat koji vjeruje u hrvatsko pravosuđe sad ima novu domovinu.

Svima su puna usta iskazivanja vjernosti  i ideala (liberalnih, kozervativnih, socijaldemokratskih) uz, naravno, virenje iz guzice potpisnicima stranačkih lista, a to su vlastiti stranački vođe. Nakon toga, dobar dio zastupnika se uplete u intrige i zakulisne igre u kojima su neprikosnoveni dotadašnji vođe krivi za sve. Hasanbegović, Esih  i onaj iz drveta Hrasta (Markičkin) su otkazali poslušnost vođi kao predhodnica. Zamjenio ih je dio HNS-a, koji je u Sabor došao u koaliciji koju je vodio Zoran Milanović, nije svoj mandat uzeo odlaskom iz politike. On ga je stavio u mirovanje i umjesto njega kao zamjena je sjeo u Sabor Alen Prelec, googlao sam da saznam tko je taj gospodin.

Podsjetimo u Sabor je kao nezavisni ušao Željko Glasnović, također „nezavisni“ Zdravko Marić i vjerovatno još njih par, koji su u startu bili zavisni zbog mandata osvojenih na stranačkim listama.

Petnaest nezavisnih zastupnika. Koji je to materijal za kod nas općeprihvaćeno trgovanje i ti nam isti drže predavanja o moralu. Svi su oni „saucha“ i potencijalne rukice za HDZ. Uostalom prestanak saborskog mandata većini od nezavisno zavisnih znači i kraj političke katijere. Opstati može i to možda stranka ako se oformi na čelu sa samoizbačenIim Bojanom Glavaševićem, Dalijom Orešković i Mislavom Kolakušićem. Ali, ni ta opcija nema stranačku infrastrukturu.

Previše je politikanstva, koje je običnom građaninu politiku dovelo do toga da na spomen kvazimudana i drndaroša  dobije učestalu stolicu u rijetkom obliku.

Po trenutnom podacima u Saboru sjedi:  HDZ. 55. 2. 55. 36,4. SDP. 35. 35. 23,2. Nezavisni15. 5. 1. 159,Most. 10. 10. 6,6. HNS. 5…., možda su i podaci ovi već zastarili; izvor: http://www.sabor.hr/raspodjela-mandata-9-saziv

Ntavisni su treča opcija, a svi odreda pretendiraju da postanu zavisni

“Zakoni su kao paukova mreža: oni hvataju samo male muhe, dok velike s lakoćom tu mrežu rastrgaju.” Anakars

Da malo namjerno skrenem s teme: “Policija je u stanu sina od generala pronašla 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, 10.500 kuna, 117 tisuća eura, digitalnu vagu i uređaj za prešanje.”
Meni da su uletili u stan i našli kuhinjsku vagu dobio bi veću kaznu nego on za sve ovo… Nek smo svi jednaki pred zakonom….., dok je  na dvije godine zatvora osuđen je 39-godišnji Huanito Luksetić iz Bregi kod Matulja,  i to radi marihuane koju je uzgajao kao lijek za oboljele od multiple. On ni vage nije imao. Da upravo je to Hrvatska. Ne vjerujem da su se branitelji borili za Hrvatsku nejednakih. Šute sad, ali zašto? Tih 15 nezavisno zavisnih će trgovati za dobrobit svih nas, naravno šalim se!

Ovoj državi pozicija nema opozicije, a opozicija je sama sebi opozicija s jasnim stavom da nema stava.

 

Da se vratim na SDP. Stranka  koja više nema stav o ničem je postala stranka  koja treba promIjeniti ime u Davor Bernardić. Osobno mi se od početka nije svidio zato što je njegov stav o svemu jasan, a to je da nikome nije jasan ni jedan njegov stav. Bojan Glavašević kao i drugi SDP-ovci, isto su rekli dosta i otišli .HDZ se izbacivanjem Milinovića djelomično unormalio.

Čovjek kojeg ne podržavaju ni vlasti zastupnici ne želi otići. Njegova opozicija  je sve jača i morat će otići prije ili kasnije. I  što onda kad ode? Mislim da ni sama njegova opozicija ne zna što dalje, kao ni s kim dalje. SDP=HDZ i  to je fakat. Nezavisni zastupnik Ronko sa svojim nuđenjem svima pokazao je  kolika je u politici i njezinim dionicima prostitucija. Ronko će radije podržati Plenkovića  nego Bernardića zbog toga što Bernardić želi u koaliciju s HDZ-om, a on će podržati HDZ.

Po tome bi bilo al pari da Milinović izjavi da će radije podržati Bernardića, nego Plenkovića, ali nije. Ipak je Ronko sam izašao i ponudiose/nudi se svima.

Moralan lik. E, da, iz pete izborne je.

 

14 comments

Skip to comment form

 1. Paukova mreža i/ili riba smrdi od glave- političari su u Hrvatskoj negativci. A pozitivaca ni na vidiku.

 2. Malo prežvakavanje ko što radi moja krava Zlata. Mjestimično se nađe originalnih, duhovitih opaski. Ma, ponavljanje detalja je majka zabaorava biti.

 3. Priča o SDP-u s dodatkom Gucića?

 4. Pašu si :)…., SDP je postao gadljiv kao spomenuti kapitalisti.

 5. Što je s Milanovićem kojem je deda bio ustaša?

  1. Igra hakl/košarku s onime što mu je mama bila vojna lekarka i našim brođom 🙂

   I smiju se kako smo naivni.

 6. Ima tu svega i svačega nadrobljenog, netočnih podataka, miješanja kriušaka i jabuka. Ma baš svega, ali nije to presudno.

  Skužili smo poantu – Vanja je razočaran u nekadašnje idole.

  Vanja, problem kod političara je isti kao i kod naroda: ne razumiju demokraciju, imaju “stari” mentalni sklop pa su to shvatili kao trgovinu i namirivanje. SKoro svi do jednog. Jako ih je malo koji demokraciju doista doživljavaju i žele uspostaviti kao vladavinu naroda u korist naroda. Možda je to i utopija, ali vidimo fržave gdje je mnogo više svjesnih pojedinaca i gdje stvari ipak bolje funkcioniraju.

  Narod nije ništa bolji od političara. Svi gledaju gdje bi se osobno namirili pa im se uvlače radi posla, love, beneficija.

  Međutim, napredne ideje nisu uvijek tako napredne.

  Evo ti primjer koji ovih dana razvlače po Fejsu:

  U feudalizmu, koji je nastao na temeljima robovlasništva i nije daleko odmakao, kmetovi su bili ekonomski robovi plemića i kraljeva. Mogli su obrađivati njihovu zemlju, ali su zauzvrat feudalcu morali dati jednu devetinu uroda. Crkvi malo manje, jednu desetinu. Osim davanja u novcu i naturi, feudalci su smislili i radnu rentu ili tlaku – besplatan rad određeni broj dana u godini. Sve u svemu, nekih 20 posto od imovine i rada, ne računajući tlaku, davalo se feudalcu.

  A što imamo danas? Gotovo obrnutu situaciju. Danas, ugrubo zaokruženo, najmanje 60 posto onoga što zaradimo i imamo dajemo državi.

  Dakle, našli su se neki napredni humanisti (sic!) koji su jadnim kmetovima htjeli popraviti status. I što smo dobili?

  Zaključak: progresivci su uvijek progresivni na kupusovom listu – zvuči dobro, ali kad se primijeni u praksi – dobiješ kitu marjanovu.

  Zato sam za baby steps – mic po mic promjene koje unaprijeđuju postojeće stanje, a bilo kakva revolucionarna sranja i sranja gdje te neki goljo-sroljo uvjerava da će ti biti bolje – objesi mačku o rep. Bit će ti bolje samo ako si sam napraviš da ti bude bolje.

  A ovi što nude bolje, rade silne dijagnoze i analize, a ne daju nikakvog realnog recepta, a i sami sebi nisu u stanju pomoći ili si pomažu krađom i pokvarenošću – njih odmah prekriži. Tako valja prekrižiti sve hrvatske stranke i političare.

 7. Ma genijalno! Baš sam se nasmijala! Da satira nije izmišljena, ti bi je Vanja patentirao!!! Odlična analizai na žalost – sve je istina!

 8. Da je svojevremeno Račan/SDP napravio reviziju pretvorbe( od tad mi se gade) i tim novokomponiranim kapitalistima oduzeo drmnuti kapital. Vanja je u pravu sve su to ista , da ne kažem što…

  1. Kaži… sve su to ista govna, bez obzira na njihov kolor.

 9. Tema će zauvijek biti aktulna. Osobno, volio bih vidjeti ih opet, ali s lisicama na rukama i nogama, po američki. Vanja udri pljačkašku bandu, ali ipak žešće.

 10. Vanja, cestitke. Ali nasi politicari donose zakone koji njima odgovaraju. Zato uporno odbijaju zakon o porijeklu imovine, s kojim su amerikanci rijesili Al Caponea.
  Nadam se da ce ovog puta barem malo vise bure podici hss-ov prijedlog
  http://hr.n1info.com/a329326/Vijesti/HSS-predlozio-zakon-o-o-oporezivanju-nezakonito-stecene-imovine.html

  1. Bio si i ti političar. Zašto to nije promijenjeno?

 11. Barem sam pokusao

Odgovori