Vanja Krnić: Idemo na more!

Razmišljao sam gdje bi mogao ići na ljetovanje, a da imam dovoljno para kojih nemam. Od 1989-e ljetujem na Čiovu. Malo za promjenu i dovoljno daleko od papirnato plišane rodice, odgovarao bi mi  odmor na otoku Visu ili među ovcama na otoku Biševu.

Druga opcija mi je nekako Nizozemska gdje se legalno možeš napušiti i imati sve ovce na broju više nego što ih ima i na samom Biševu. Uvijek sam sam se pitao da sam osoba s invaliditetom u invalidskim kolicima, što srećom nisam, kako bih prošao. Stoga sam odlučio priupitati agencije što nude za ljetovanje

Tko je još vidio računati u kunama, tako sam i ja poslao upit s okvirnom cifrom od 2000 EU, kojih ni vidio ni čuo nikad nisam.

Poslao sam slijedeći upit par najpopularnijih agencija u RH, s

Slijedeći sam upit na brzinu sastavio:

„Poštovani/ a

Molim Vas da na ovaj mail dostavite Vaše informativne ponude za  planiranje  mog ljetovanja, (opp. za kolovoz ili rujan 2019 u trajanju od 7 dana). Da napomenem – osoba sam s 100% invaliditetom vezan za invalidska kolica.  Zbog toga šaljem par pitanja, te se radujem odgovorima na ista. Budžet kojim raspolažem za put je cca. 2 000 EU. Želja mi je letjeti avionom ili  brodom posjetiti otok Vis i Biševo ako imate u ponudi.  Pošto se nalazim u Slavonskom Brodu iz njega krećem na put.

Molim Vas da ogovorite Da li u svojoj ponudi imate pristupačne hotele za osobe s 100% invaliditetom, kao i s osiguranim transferom u toalet?

Da li u ponudi imate uključen i transfer osoba u invalidskim kolicima sredstvima javnog ili zračnog  prometa?

Zanima me da li u ponudi imate i uračunat transfer do prilagođene plaže?

Pošto planiram po potrebi do Zagreba vlakom, da li postoji mogućnost mog transfera u vlak?

Radujem se svome putu i Vašem  brzom odgovoru (da mogu planirati put).

Srdačno Vanja Krnić“

Nisam srećom  vezan za invalidska kolica ali da jesam , zanima me kako  je pripremljeno naše naljepše more za osobe s invaliditetom u invalidskim kolicima. Da podsjetim OSI čine preko 10% populacije RH

Odgovori su zanimljivi.

1

Poštovana gđo Krnić,

Najljepše Vam zahvaljujemo na Vašem upitu. Nažalost nemamo mogućnosti

Organizirati  takav aranžman. Hoteli na Visu i Biševu, a ni plaže nisu prilagođeni za takvu vrstu usluge.

Također nismo u mogućnosti organizirati tražene prijevoze i asistenciju.

Lijep pozdrav.

***

Opp: jedna od najpopularnijih agencija. Pristojno, ali nisam gospođa, udovica itd.

2.

Poštovani gospodine Krnić,

Zahvaljujemo se što ste  nam poslali upit za organizaciju vašeg ljetovanja.

Prvenstveno moram naglasiti da nismo specijalizirani i nemamo sve informacije o prijevozu invalida, dostupnosti svim prostorijama u hotelu i plaži, ali voljni smo vam prikupiti što više kvalitetnih informacija.

Mi kao agencija nemamo osigurana mjesta za invalide u sredstvima javnog prijevoza, jer isto mora osigurati javni prijevoz, ali možemo provjeriti koji prijevoznici isto nude i na koji način je najbolje obavljati prijevoz. Molim da tu budete svjesni da kupnja karata preko raznih stranica na internetu, a ne direktno od organizatora prijevoza, može u konačnici izgledati drugačije nego što je dogovoreno.

Naveli ste želju za boravak na  Visu i posjet Biševu

Na Visu postoji  hotel Biševo u Komiži koji nije prilagođen osobama u kolicima. Naime do recepcije hotela i s jedne i s druge strane postoje stepenice preko kojih bi trebalo prenjeti  kolica. Isto tako u svim sobama nije širina vrata od kupaone dovoljna za prolazak kolica. Na plaži postoji rampa za ulazak u more, te je plaža ispred hotele, ali do plaže vode stepenice.

u  Visu postoje 2 hotela.

Hotel Issa nalazi se na rivi i do hotela također vode stepenice

Hotel Tamaris.

Recepcija je u prizemlju, ali u prizemlju nema soba već su iste na prvom ili drugom katu, kako hotel  nema lift, prepreka su stepenice.

Jako mi je žao, ali prema mom saznanju na cijeloj obali nema previše destinacija koje imaju riješene sve aspekte od prijevoza, smještaja, dostupnosti plaže i odlaska na izlete.

Ako imate  određenu destinaciju gdje bi željeli boraviti molim da nam javite, a mi ćemo se potruditi pribaviti što više informacija te ćemo zajedničkim snagama organizirati putovanje.

Za sve smo na raspolaganju

Srdačno

Suzana

***

Napokon muško sam. Sve pohvale za odgovor. Ja sam se krivo izrazio, ali sad znam da na Komiži na  otoku Visu postoji neprilagođeni hotel za osobe s invaliditetom. Ipak ja bih na otok Biševo, među svoje vunaste frendice. Hvala Suzana tko god bila. O, ne gospodin, iako sam više urbana seljačina.

3.

Poštovana gđo Krnić,

Zahvaljujemo se na Vašem upitu.

Agencija E-Tours se nažalost ne bavi organizacijom individualnih putovanja unutar Hrvatske.

Ukoliko želite možemo Vam ponuditi avio kartu za vaše putovanje koje uključuje asistenciju za osobe s invaliditetom od zračne luke polaska do zračne luke dolaska koje nude zračne luke i avio prijevoznici.

Srdačan pozdrav,

***

Nitko, doslovno nitko mi nije odgovorio na upit da bi negdje mogao otići u slučaju da sam osoba u invalidskim kolicima i potrošiti svojih kojih nema 2000 EU. Da li je to sramota za naš turiza? Je. Ako  se napušiš kriminalac si, a jedino javnim prijevozom do mora po ponudi izgleda možeš ako se jako napušiš. Zato legalizirajmo ju! Moram  priznati  da ne razumijem na koji način OSI mogu uživati blagodati ratificirane konvencije, u kojoj piše i fatalno neprimjenjiva kod nas riječ mobilnost.

Budući da, kao punopravni građani, sve osobe s invaliditetom imaju jednaka prava i pripada im pravo na neotuđivo dostojanstvo, jednako postupanje, neovisan život, autonomnost, podršku javno financiranih sustava i potpuno sudjelovanje u društvu. Pitam se koja je to ugroza za dostojanstvo sama ponuda u kojoj OSI nema.

Suzio sam izbor na potrebnu potrebu vlastitog spola. Slijedeći upit koji šaljem je informativan klinikama za promjenu spola.

16 comments

Skip to comment form

 1. Izvukao je Vanja na suho suštinsku nebrigu za invalidne osobe. Ni njihov novac nije dovoljan. Iako je odgovor 2 veoma poslovan, pa čak i dirljiv.

 2. Tekst ima maltene istraživačke potencijale.

 3. Mala zemlja za velika sranja.

 4. Među ovcama na Biševu? E, moj Vanja, otišao bi od brodskih ovaca do otočnih. U čemu vidiš promjenu?

 5. S obzirom da je VANJA i muško i žensko ime, ubuduće se potpisuj sa “srdačno VAŠ Vanja, i problema neće biti.

 6. Možda HRVI mogu pomoći, oni imaju kvalitetnu podršku sustava i gdje oni ljetuju mogli bi pomoći i civilnim invalidima da ljetuju i oni. Treba njima poslati upit, za pomoć i ljetovanje, invalida najbolje razumije drugi invalid, naravno, ako nije lažan i s lažnim statusom a stvarnim privilegijama na teret poreza i prireza, tj. javnog novca koji uplaćujemo za javne potrebe, koji opet servisira, naš javni novac, samo potrebe privilegiranih društvenih skupina, u koje se ubacuju lažovi, prevaranti i rodijaci, sistemom veza i korupcije, pa lažni HRVI ima sve moguće privilegije na teret javnog novca za koje je pravi civilni OSI 100% zakinut, tako funkcionira korumpirano, prevarantsko društvo za kojeg Plenki kaže da njega i njegove nitko ne smije optužiti za korupciju, a korupcija, laži i prijevare su baza i temelj sistema koji funkcionira na dva različita nivoa i segregiranje građana dvstrukim propisima i zakonima, jednima u kojima su privilegirani prevaranti s vezom i podrškom sistema, i zakoni za one koji za ove prve moraju raditi i plaćati ih, i nemati nikakva prava i privilegije. Zašto se jednostavno ne prešaltaš u ovu povlaštenu skupinu, ako imaš vezu?

  1. Nemam vezu. Upravo i zagovaram to u svojim tekstovima da i HRV I, moraju shvatiti da ne mogu postojati građani prvog reda, kao ni građani drugog reda. Svakom tko je stvarno nastradao u domovinskom ratu država mora pomoći, ako je hrv i, ali da ih im toliko to je malo previše za svaki sustav.Nitko se ni ne pita kakva prava imaju civilni stradanilci .U ovoj kolumni me iznenadilo da na više od 1000 km prelijepe obale imamo samo 10 ak plaža predviđenih za OSI.
   Naravno da ima i to dosta pravih HRV I, koji su isto razočarani.Nažalost oni šute, neki strah od javnosti ili nešto treće? Ne znam

 7. Odlična humoristično istraživačka kolumna. Izgleda da su najpotrebitiji kao osobe s invaliditetom osuđene na geto ili da imaju super veze ili super moći.Nažalost oni najpogođeniji u invalidskim kolicima do mora mogu nikako , javnim prijevozom.
  Da se potpiše s srdačno VAŠ Vanja,opet bi bio gospodin ili gospođa,. Neka nam samo malo humora, treba nam dok na Sunce topi, a Sava hladi.

  1. Ne zna što bih ti rekao. Za tebe je isto VAŠ Vanja i VAŠA Vanja. Ne otežavaj nam ionako tešak život s idiotima u nezavisnoj, slobodnoj i suvernoj RH

   1. Jagma živio ti s svojim idiotima u nezavisnoj, slobodnoj i suvernoj RH…., možda si i sam takav .Supermen zna.

    1. s obzirom da ste vas dva naši, administrator vam vjerojatno neće skinuti komentare s sajta

     1. @trol, ćorke ispaljuješ. Praviš se duhovit?

      @supermen, ti su tupimen. Ti stvarno ne kužiš. Prirodno si tup, ili je tvoja tupost stečena životom u RH? Dakle, VAŠ i VAŠA rješava problem.

      1. Jagma Vi ste izgleda neki propali napuhanko. Uostalom nismo mi na ti, koji ste vi problem imate s psihom?

 8. Vanja je krasno ime, ali izaziva zabune u birokraciji, pa jedan muški Vanja nije dobio poziv za regrutaciju jer je u matične knjige upisan kao žensko, pa se išao sam prijaviti, što je dokaz koliko je birokracija glupa i slijepa, od rođenja do smrti, gdje opet ima jedan slučaj u staračkom domu, gdje su zamrlu ženu proglasili mrtvom, i ona se srećom povratila nad, a ne pod zemljom, što je strašno, pravi horor, ali ne birokratski nego horor stvarnog nemara i nebrige za ljude na kraju života. Kako na početku, tako na kraju. Društvo za krepavanje i skapavanje. No merci. Drpaju silnu lovu a ne rade ništa i ne odgovaraju za ništa, osim što uvjeravaju da je ovo najbolja zemlja i društvo na svijetu, Candide ili Optimizam, rikavaš, ali optimističan.

 9. Bravo Vanja, nek’ si nam rek’o! Nitko tko nema takav “problem” ni ne sanja sa kakvim se sve preprekama susreću OSI i koliko se trebaju osjećati kao građani drugog reda.
  Ipak se uočava barem kultura u korespondenciji pa si dobio odgovore.

 10. top biser, vrh !

  “jedan muški Vanja nije dobio poziv za regrutaciju jer je u matične knjige upisan kao žensko, pa se išao sam prijaviti, što je dokaz koliko je birokracija glupa i slijepa”

Odgovori