Vanja Krnić: Đir po Trgu pobjede (galerija)

Pozdrav susjed, stani imam jedno pitane za tebe. Uh, pomislio sam, kud me baš nađe kad sam krenuo na đir po Trgu pobjede,

Poštovanje susjed. Pitajte.

Da li si ga dobio? Standardno pitanje na Slavoniji I

Mogu se pravit lud i pitati na što misli.

Jesam i velik je! Automatski odgovor koji asocira na veličinu uvijek pali.

Susjed zašto se ne odrežete iz sustava, naš ulaz je to cijeli napravio.

Aaa, misli na Brod plin, potiho sam nastavio. Baš sam izašao iz Amadeusa gdje sam pio kavu pored radnika navedenog poduzeća.

Skoro svi su se i mom ulazu „ odsjekli“, ali mi nismo . Plaćamo kaliometre, pa razdjelnike, Đuro Đaković stan…, taman ćemo do 2053 bit čisti i sakupit lovu  da se odsječemo, a i ako se želiš odsjeći moraš platiti. Zašto to plaćate, mi smo i pričuvu otkazali. Ionako nikakve koristi od njih. Norveški radijatori su super!

Susjed nisam odsječen s ničeg. Pozdrav!

Nastavio sam dalje preko Trga pobjede pa do česme, koja je kao pravi izvor spojena na cijev od vodovoda, iako je susjed imao još par pitanja spremnih. Moram priznati da sam pomislio da je to bunar u pol grada.

Odmah sam vidio da je Urar  Balić tamo gdje je bio, ali nema Tiska pored.  Staze  su dotjerane, ali pomalo mi malo zamućuju vid te betonske kocke od staze, ipak imam fotosjetljiv vid i nije mi preporučljivo dugo gledanje u sivo šarenilo. Već sam htjedoh pokuditi gdje je drveće u parku koji je “pluća grada“.

Stara drveća su zamijenjena novim sadnicama, ali još nisu narasla. Otpade mi dio kritike. Na mjestu gdje bila fizikalna sad je Brod plin, 150 metara od naselja odsječenih iz istoimenog poduzeća. Naselje bježi od njih, a oni idu za naseljem, ali Brod plin želi biti bliže ljudima, kojih je sve manje.

Na tom mjestu nalazio se dislocirani odjel fizikalnu medicinu i rehabilitaciju  i bazen. Provirio sam, bazen u stanju propadanja, kao i cijeli podrum, izgleda napušteno. Mogli su bar prozore u suterenu zatvoriti. Zahvaljujući fizioterapeutima tamo  uspio sam hodati i po 5 km. Danas  je ista fizikalna u bolnici, bez bazena. Uspio sam donekle prvih mjesec dva ići do bolnice i onda sam se odrezao iz sustava. Mojih 5 km hodanja je postalo 500 m. Da ironija bude potpuna, na fizikalnoj smo se smrzavali zbog toga što je zgrada bila isključena iz sustava grijanja. Da li je sad, pojma nemam? Očigledno tad je to bio samo izgovor nema grijanja, a za Brod plin ima.

Još nekako dođem do tamo , ali nakon vježbi sam skoro puzajući išao kući. Nakon  napretka vratio sam se na ishodište terapiju u kući. Tu se  sve samo (ne)simpatični i uspješni ministar Kujundžić dosjeti svima srezati terapije. Pa je tako meni odobreno od traženih 45 terapija 12. Tako da svi mane čekamo i afunkcionalni sustav afukcionalno funkcionira. Živjeli suosjećajni ljudi (birokrati stupidnih pravilnika) iz zgrade pored Brod  plina, koji  želi biti što bliže odsječenim klijentima.

U šetnji deset metara dalje vidim da ni odvjetnik Jerković ne radi. Sigurno  je čovjek u zasluženoj mirovini.

Zato skoro znamo što radi DORH, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Što god oni radili, Brodsko posavska županija, što god oni radili, Agencija za poljoprivredno zemljište, što god oni radili…

Dobro, ipak znamo što radi Državni arhiv, djelomično i Općinski sud, gruntovnica., pa onda CTR.

Zato svi znamo za Regoč iGlamur. Njihova svrha je jasna za razliku od papirnato plišane rodice.

Također ni malo ne sumnjam da svi znamo što radi Javna ustanova Natura Slavonica(https://www.fininfo.hr/Poduzece/Pregled/javna-ustanova-natura-slavonica/Detaljno/181814). Bivša Auto Hrvatska, sad je RBA. Na Trgu pobjede se radi, vrijeme je da krenem put neodsječenih , kući, još da nekog s “partijskom knjižicom“, ne bi ometao. Nije mi se dalo ići do novo/starog hotela Park. Zbunjen sam što se taj službeni spomenik kulture nadograđuje, kat ili dva bit će veći nego ikad prije. Ružan je stvarno bio, valjda neće i robnu kuću Vesnu kao zaštićeni spomenik kulture napravit veću i ljepšu nego ikad prije.

Da  ispred zaštičenog spomenika kulture je spomenik prvom hrvatskom predsjedniku. To mi je bilo malo daleko.

A, gdje su klupe na Trgu pobjede, one su desetkovane. Na njima sam proveo dobar dio svojih izlazaka. Zato kako znate bar klupe vratite, one drvene. Pored Ante Starčevića na ledini ima mjesta za spomenik pobjedi , na Trgu pobjede, kojeg više nema, a isti ga svojom ljepotom zaslužuje.


15 comments

Skip to comment form

 1. Galerija ne prati đir, a đir je djelomičan, jer nema dvije trećine trga. Stare fotke su prst u oko. Ipak, usprkos nedorečenosti, đir je nježan i izraz ljubavi prema Brodu.

  • grey on 18.05.2019 at 07:44

  Najbolji mi je fragment o Odjelu za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju. Vrlo simbolično.

 2. Kako opisati ovakav impresionistički pristup Vanje Krnića? Kreativni nered.

 3. Dijalog na početku đira razumiju samo Brođani, možda samo stabnari gdje živi autor. Kako ja nisam Brođanka… dobro bi došla mala obrazloženja, zagrijavanje prije skoka u hladnu vodu.

 4. Trnje dijalog razumiju svi Brođani , tko objavljuje kolumne? Ako je urednik , trebao je sliku klupa iz 70 ih stavit pored slike današnjice.Kolumna je dobra, dok Krnić ustraje na svome dobrom kreativnom neredu u pisanju iz kojeg stvori dobre i pozitivne impresije,…

   • on 18.05.2019 at 12:08

   Nemoj braniti što nije za branit ni ovdje ni bilo gdje drugdje. Pohvali ono što je jako dobro.

   Ne vidim da je trnje nešto pogrešno rekla. Obrazloži joj ti što znači taj dijalog koji ja kao Brođanin jako dobro razumijm i Toplinu šaljem u pizdu materinu.

 5. Stalker a i ti si precizan u PM.trnje nije Brođanka, kao što ovo nije kolumna za turistčki obilazak. Ne branim ja nikog, a ćovjek je sam napisao da hoda malo…
  https://www.google.com/maps/place/Trg+pobjede,+35000,+Slavonski+Brod/@45.1577878,18.01054,17z/data=!3m1!4b1!4m5!3m4!1s0x475dba03c89d189d:0x365a2ca456caaa9d!8m2!3d45.157784!4d18.0127287
  Evo pa odi u obilazak 🙂

 6. Meni su đirevi pravo osvježenje. Pješačenje Brodom plus Vanjine zezancije i podsjećanja na prošla vremena. Već sad nepaeto čekam Mali Pariz, Široku, Poloj… Vanja, radi na kondiciji.

 7. Tko se u tom parku nije mazio i nije cugu popio sa društvom u srednjoj školi taj nije Brođanin. Taj park je bio nezaobilazna stanica na putovanju kroz srednju školu.
  I Dino Merlin je imao svoj park

  https://youtu.be/30-T8Xqy36Q

   • on 18.05.2019 at 19:17

   Starije generacije imaju neke druge punktove. Koji god bio, mladost nezaboravana.

  • Nana on 18.05.2019 at 22:05

  Vanja kada krene u đir, napravi krug i vrati se dokazujući i podsjećajući nas da živimo u gradu zvanom Depresija! Otužni izgled popravi svojom duhovitošću pa zaboravi napomenuti da je pošta dostupna osobama s invaliditetom – što je jedan od rijetkih primjera pristupačnosti za razliku od županije. Meni stare klupe isto nedostaju a kada sam bila dijete, park mi se činio kao velika šuma. Lijep ne baš Brod ali jako ofucan.

  • Nana on 18.05.2019 at 22:06

  Vanja kada krene u đir, napravi krug i vrati se dokazujući i podsjećajući nas da živimo u gradu zvanom Depresija! Otužni izgled popravi svojom duhovitošću pa zaboravi napomenuti da je pošta dostupna osobama s invaliditetom – što je jedan od rijetkih primjera pristupačnosti za razliku od županije. Meni stare klupe isto nedostaju a kada sam bila dijete, park mi se činio kao velika šuma. Lijep je naš Brod ali jako ofucan.

 8. Nažalost nisam došao do pošte. Osoba s invaliditetom mora bit u punoj formi ako se hoce gore popeti u invalidskim kolicima.

  1. Samo nastavi na svoj način đirati svojim gradom.

 9. Jako lijepo i tužno. Vanja krasno piše. Ništa nije isto, promijenilo se sve, ostao je isti samo hadeze. I da nema više na trgu fizikalne medicine ni rehabilitacije, samo haračke banke i kancelarije za uhljebe? Zato se taj trg i zove Trg pobjede, jer je mafija pobijedila, a građani propadaju i iseljavaju. Vesna jest gadna, al je najbolji prirodni spomenik i simbol u gradu.

Odgovori