Vanja Krnić: Đir po propalim trgovima (galerija)

Možda pomalo narcosidno zvuči da je moje pisanje došlo do onih kojih treba, i da su po istom reagirali. Nakon moje prve kolumne pod nazivom „Gradonačelniče fali nam daska“: http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/daska-koja-fali

Otada je ona moja papirnato plišana rodica dionik svake moje kolumne. Pomislio sam da će gradonačelnik shvatiti umjesto „fali nam daska“, „fali Vam daska“. Moj stil nije vrijeđanje ni psovanje, ali onako potiho psujem. Naravno nisu skužili ni na prvu ni na drugu, pa ni na treću o kojoj je dasci riječ. Na kraju su ih postavili, ostavio sam i koordinate :

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/gradonacelnice-a-nama-i-dalje-fale-daske-na-tri-klupe-a-nekima-i-u-glavi

http://www.sbperiskop.net/kolumne/vkrnic/vanja-krnic-gradonacelnice-izvinite-nisu-to-te-daske-a-o-plocicama-da-i-ne-govorimo

Dosadan kakav jesam kad zaglavim, bar dok sve daske ne budu na broju. Danas jesu, kao i pločice kojih više nema, ali ima „crveni tepih“. Zvijezde smo mi stanovnici sa Slavonije 1.

Neki dan sam dobio poštu Konzuma s Multiplus card kuponima. Bez spoznaje i praveći se blentav kakav jesam krenuo sam od propalog Presofleksa u Maxi super ili što već Konzum. Dok na krovu Presofleksa hodaju neki novi klinci. Kao da smo u Kolmanskopu, u Namibiji.

Đir me vodio preko  jednog kružnog toka i jednog privremenog tokića.  Ušao sam u Konzum sav sretan što ću peglati svoju sad Rusku Multi blabla karticu. Radi bankomat, a ja nemam ni jedne osim navedene kartice da stavim unutra.

Dobar dan, pa tu nema ništa.

Doobar dan, malo sam pojačao frenkvenciju glasa.

Izvolite što ste trebali, radnik Prime me primjetio.

Žedan sam, ali u Konzumu ni vode nema ni za kupit ni piti, a i wc je zaključan.

Konzum tražim u Konzumu. Što je najgore ne ide me.

Gospodine, tu više nije Konzum. Pa jel ovo Carting klub? Nema više ni blagajni ni K  urca( izvinite)  od K+. Jedino što sam dobro vidio je pennyboard kroz zatvoreni izlog Kineske trgovine. Da tu su i Kinezi propali. Nahodao sam se da saznam  da se taj Konzum valjda seli u bivši Presofleks, ali kada, ne znam. Konzum bi trebao ili će postati Capitol Park, što god to bilo.


10 comments

Skip to comment form

 1. Što si htio kupiti u Konzumu, Vanja?

 2. Trebao je autor napraviti intervju s nekim od radnika Konzuma kako bi saznali zašto je supermarket iselio.

 3. Krnić se laganini zajebava. Zabavno.

 4. Vanja piše, a gradonačelnik teško diše koliko ga se boji kao kolumniste ovog portala.

  1. Piplfoks izgleda da nisi pročitao Dnevnik bolesnika.Vanja jako cijeni gradonačelnika, on samo kulturno bocka.

 5. Kad namjeravate objaviti neku reportažu o otvaranju i radu nekog proizvodnog pogona? Ima ih bezbroj u Brodu, a bi navalili na trgovaček lance.

  1. Da i ja se pitam, hehe

 6. Šetnja nasukanim Brodom. Vanja buši.

 7. Vanja je duhovit i sarkastičan u istom omjeru, pa tako i piše. Katastrofu oboji ali ostaje ružan osjećaj pod plučima od tih crno – sivih istina.

 8. Treba se znati da je mafija srušila radničke penzije za 50% u odnosu na one prije 30 i 40 godina, koje su bile 80% plaće, danas su 62 kuna po godini radnog staža, pa je radnički umirovljenik prije 30 godina imao duplo veću mirovinu nego današnji pod mafijom, i duplo manje cijene, pa je kupovna moć tadašnjih umirovljenika bila neusporedivo veća nego današnje bijede. Pola milijuna hrvatskih umirovljenika prima mirovinu od 500 do 2200 kuna, najfriškiji statistički podaci HZMO-a. Što pola milijuna hrvatskih građana uopće mogu kupiti s takvim mirovinama, osim platiti mafijine režije i gladovati ? Nekad je standard građana bio neusporedivo bolji i proizvodili su se i kupovali domaći proizvodi, što je sve pod mafijom propalo i uništeno, jer je mafija uvela princip pljačke i uništenja, a ne rada, proizvodnje i stvaranja. Sapienti sat. Zar je onda čudno da je ama baš sve domaće pod mafijom propalo, samo ona nije. Sve što mafija radi je sisanje i kažnjavanje građana i “povlačenja” novaca iz EU fondova koji nestaju u mafijinom ambisu. Kao što su nestali svi mali lokali i prostori u gradu u kojima se radilo, živjelo, kupovalo i prodavalo, kao što je nestao Presoflex, Konzum i Vesna, kao što je nestao život, smijeh i radost, pod mafijom i u njenom ambisu.
  Vanja, bravo za tekst i galeriju, volim tvoje šetnje čitati i gledati.

Odgovori