Vanja Krnić: Đir po Adventu

Sedamsto  pedeset i tri metra južno od prekrasne, na advent imune papirnato plišane rodice nalazi se najljepši i Kineza lišen advent, advent u Slavonskom Brodu

„Sretno, moje srce bi trebalo skočiti ovaj put,
jer prije Freuda svi anđeli pjevaju.“

Paul Gerhard: izvor: https://westchesterfeline.com/1206/

Moram priznati da do kraja  nikad nisam razumio obredno adventsko paljenje svijeća i tu adventsku piromaniju. Avenija lišena pojma samog sebe drveća je lijepo okićena. Ne s ustaškim U , iako dobro ne vidim . To je priprosto i bez komplikacija adventski vijenac, koji  blješti s svojim zvjezdicama  i slovom u koji ga vide. Ja ne, niti želim vidit iako je preko puta jedne od moje dvije omiljenje birtije svježe napisano NDH,  na crvenoj podlozi. Nažalost to vidim.

Da se vratim životopisnom adventu u Slavonskom Brodu. Prekrasan je kao i redovi pred adventskim kučicama, koje nitko ne vidi , ali tu su. Statističari iz turističke zapisuju brojne turiste.Mislim da sam vidio tri Kineza, dva Indijca.  Jbga nisam siguran, da li su to Kineski Hrvati.

Uostalom da postaneš Hrvatski državljanin ne moraš ni znati da smo na brdovitom Balkanu

Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21. godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima. “To ne bi bile smo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske”, objasnio je državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova Žarko Katić.

Strašno pitam se da li mogu tako postati Švicarac bilo kojeg kantona.

Koliko košta grad Slavonski Brod sam advent? Neću saznati pošto mi zidovi ne odgovaraju. Za sad te kučice baš i ne rade, a proradit će kad se vrati za Božić dio od par tisuća Brođana koji su otišli iz svog grada zbog prosperiteta koji im nudi. Hm možda i glasaju, za koga. Za Kolindu i Škoru?

Pošto spadam u red onih koji epilepsiju  mogu dobit zbog prejakog projiciranja naizmjenične svjetlosti. Epilepsiju  su imali :  Sokrat, Cezar, Alfred Nobel, Gustave Flobert, Dostojevski, Vincent Van Gogh…, pa i ja kao u odnosu na spomenute manje važno  tipkaralo . Previše je to meni šarenila, ipak moja vjernost je ona prema Šefkiju bio advent ili ne. Naš grad svake godine ima sve ljepši i iz svemira  sve vidljiviji advent  Moj džir po sve ljepšem gradskom adventu je vidljiv u galeriji. Jedino mi nije jasno  gdje su ljudi? Na Željezničkom kolodvoru ima ih sve više, tko se njih sjeti?

Slavonski Brod je lijep sam po sebi, ali od kićenja do kiča je mala razlika. Grad koji je bio četvrti po razvijenosti u bivšoj državi. Advent slavi naš grad na koljenima, a brojne obitelji Đurinih radnika čekaju, kao i svi mi bolje sutra. Tko je kriv? Svi za koje glasamo. Moji nisu krivi, kad ne pređu prag.

Džir sam brzo završio, s namjerom da idem na megapopularni advent na Lutvinci.

Ljut i razočaran odnosu kvazimudana i drndaroša prema osobama s invaliditetom uputio sam  sebi fejs čestitku:

Danas je dan kad kao u izlogu su popularni, kao da je crni petak. Danas ih svi slikaju i puni su podrške i empatije. Ima ih više od 10 % u Republici Hrvatskoj. Šute i heterogeni su za razliku od drugih homogenih lutkica/ rukica.
Ljubav koja se iskazuje prema njima kroz namješteni smiješak. Vidi ove lutkice su danas na akciji!. Te lutkice šute i 364 dana ne postoje za one koji se danas kunu u njih kroz namještene blažene mimike lica.
Iz gore navedenih razloga skinite lažne mimike lica i probajte bar jedan dan ali zbilja znati kako je nama 365 dana. Političari probajte bar shvatiti, iako ne sumnjajući u Vašu pamet. Vi to niste u stanju. Nismo robica/ krpica u izlogu da je možete kupiti, nažalost ni na rate 🙃
Nek Vas bude onako jedan veliki slobodan sprd.
Sretan Vam dragi moji homogeni i heterogeni Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Opet sam skrenuo s teme, sad je advent, pale se….. svijeće.


22 comments

Skip to comment form

  • Lara on 07.12.2019 at 07:54

  Zabadava blještavila i sjaja kad je u mnogim ljudima koje je Duspara otjerao s posla mrak, očaj i neznađe.

  • grey on 07.12.2019 at 07:58

  Vanja đira i priča o adventskom kiču!

  • Maki on 07.12.2019 at 08:19

  A možda Vanja dok je đirao adventskim Brodom čuo ovu pjesmu:

  Idem, idem na daleki put
  I upoznajem sretne rome
  O Romi odakle ste,
  Sa šatorima pokraj sretnih puteva?

  O Roma, O narode romski

  Imao sam nekada veliku porodicu,
  Ali Crne legije su ih ubile
  Pođite sa mnom romi iz cijeloga svijeta
  Za Rome su putevi otvoreni
  Sada je vrijeme, ustanite Romi svi,
  Dići ćemo se visoko ako se potrudimo

  O Roma, O narode romski

 1. Lijepa šetnjica, lijepe slike. Kaže autor da nema ljudi. Mrzlo je u njihovim srcima. Samo ih zagrijava pomisao da će glasai za svog pridsjednika ili pridsjednicu. To ih grije u njihovim domovima dok odlučuju koiko će drva baciti u peć.

  Hoće li se gradonačelnik Duspara uživo obratiti smrznutim Brođanima? Dugo nije !

 2. Zasto mi se prepravljaju kolumne
  Napisao sam
  Jedino mi nije jasno
  gdje su ljudi? Na Željezničkom kolodvoru ima ih sve više, tko se njih sjeti?
  Nisam napisao
  Jedino mi nije jasno gdje su ljudi? Na Željezničkom kolodvoru ima ih sve više. Tko se njih sjeti? Najbliži njihovi, u koje ne spadaju brodski novinari.
  Ne razumijem proizvoljno dodavanje teksta na autorskoj kolumni….., razumijem dobronamjerne sugestije ali ovo ne.

  1. :)))))))))))))))))))))))) Ne mogu vjerovati! To mu dođe kao ukras, kao kuglica na bor :)))))))))))))))))))))

    1. Predobra stvar. Vele da su mu zabranili tu pjesmu, sad sam malo čitao.

     DNO DNA
     Napiši, brate nešto i o Ovima
     Znao si foru da se stih očeliči
     Napiši nešto, makar sitnim slovima
     Ne budi jaje, to na tebe ne liči;
     Provali rimu za notornu laž, za dubok uzdah posustalog sna
     Rimu za tminu i tišinu na dnu dna.

     Opleti, brale, i ne udaraj lament
     Na taj smo fazon majmune i prizvali
     Smrada sa farme pustimo u parlament
     Onda se krstimo kad nešto izvali;
     Otkad je sveta i veka i nas, najveće protuve prigrabe vlast
     Rasturi svatove pijani svat, bratija proglasi grabež za Krstaški rat.

     Dno dna.
     Al’ sve je to već viđeno.
     Dno dna.
     Svi trpimo postiđeno.
     Dno dna.
     No, i spore sveće dogore i film se prekida.

     Dno dna.
     Skupštinski leb bez motike;
     Dno dna.
     To spada u narkotike
     Sa te se igle ne skida.

     Znam, nije lako, sve se manje-više zna
     Velike reči sićušne su postale
     Nađi bar nešto što svetluca na dnu dna
     Izvedi neki trik za nas Preostale;
     Siđi u taj bunar, uklet i tih
     Sve naše novčiće otkrij za Njih
     Za klince čiste i zbunjene
     Raščini sve naše želje neispunjene…

     Dno dna.
     Hleba i audicija.
     Dno dna.
     Sreća je teška cicija.
     Dno dna.
     Ostare deca na draftu na asfaltu, u zlu;

     Dno dna.
     Mogli bi biti giganti
     Al’ sve su više migranti
     U svojoj zemlji, na svom tlu.

     Dno dna.
     Kliče se nebulozama
     Dno dna.
     U inat dijagnozama
     Dno dna, i isti krezubi statisti mlate barjakom.
     Dno dna.
     I što je više štrajkova
     Dno dna pazari više lajkova

 3. Bojim se da djurinim radnicima vise nije do setnje… ni nastavnicima nije
  Ali bit ce guzve…
  Bit ce guzve, sad kad se spoje praznici.
  I ovi s kolodvora dodju na godisnji

 4. Prekrasne slikice Vanja, znači treba prošetati, i to po noći. Veli gradonačelnik da će danas biti holgrami bajki IBM, za djecu, u sklopu programa za Sv Nikolu, slušah ga sinoć poslije ponoći na Laganiniju, najbolji radijski program, Laganini mi je stalno upaljen, dobra mjuza, prilozi, simpatični voditelji, sve pet, pa idemo danas na holograme.

  Mogli bi za proslavu Nove godine na otvorenom isto organizirati nekakve hot holograme, za odrasle, da se raja malo veseli i zagrije, pornografija im u poglavarstvu ionako nije strana, ne zna se tko koga,, ali zna se tko *ebe sve, uključujući i grad i građane mu, koja je to divlja snaga. Sad se sjetih Vanne i Žaka i Tihe snage, super hit https://www.youtube.com/watch?v=1l3qls2uRfA
  I zašto zovu da nam za advent pjeva onaj ofucani Slabinac, piše u životopisu da ima 75 godina, može umrijet na pozornici, a ne Vannu i Žaka npr., platit ćemo i malo više ako treba za pjevanje. Ili pridsjednicu, jako voli pjevati, mogla bi se prešaltati u ulične pjevačice sad kad izgubi izbore.

  1. Meni je neugodno kad ona pjeva, prestrašno nešto, ko jedna stara pijana luda koja je stalno pjevala kad negdje dođe. Kad ju vidim, odmah stavljam sir u uši.

 5. Vanja, prebacujem objavljenu verziju, na koju si imao primjedbe, u ovaj komentar, a objavljujem tvoju. Ipričavam se. Postupam po načelu da se objavljuje tekst koji je dobar po autora i portal. Ubuduće odustajem od lekture i bilo kakvih intervencija.

  “Sedamsto pedeset i tri metra južno od prekrasne, na advent imune, papirnato plišane rodice, nalazi se najljepši, i Kineza lišen, advent – advent u Slavonskom Brodu

  „Sretno, moje srce bi trebalo skočiti ovaj put,
  jer prije Freuda svi anđeli pjevaju.“

  Paul Gerhard: izvor: https://westchesterfeline.com/1206/

  Moram priznati da nikada nisam do kraja razumio obredno adventsko paljenje svijeća i tu adventsku piromaniju. Avenija, lišena dijela samog sebe – drveća – lijepo je okićena. Ne s ustaškim U, kako insinuira jedan brodski portal, iako dobro ne vidim . To je priprosti i bez komplikacija dizajniran adventski vijenac, koji blješti sa svojim zvjezdicama i slovom U, onima koji ga vide. Ja ne, niti želim vidit, iako je preko puta jedne od moje dvije omiljenje birtije svježe napisano NDH, na crvenoj podlozi. Nažalost, to vidim.

  Da se vratim životopisnom adventu u Slavonskom Brodu. Prekrasan je kao i redovi pred adventskim kučicama, koje nitko ne vidi, ali tu su. Statističari iz turističke zapisuju brojne turiste. Mislim da sam vidio tri Kineza, dva Indijca. Jbga nisam siguran, da li su to kineski Hrvati. Uostalom, da postaneš Hrvatski državljanin ne moraš ni znati da smo na brdovitom Balkanu

  Prošireno je pravo stjecanja hrvatskog državljanstva podrijetlom, odnosno prema roditeljima. Državljanstvo podrijetlom moći će steći i osoba starija od 21. godine života rođena u inozemstvu čiji je jedan roditelj u trenutku njezina rođenja hrvatski državljanin, ako u dvije naredne godine podnese zahtjev za upis u evidenciju hrvatskih državljana, a MUP utvrdi da za to nema zapreka.

  Proširuje se krug osoba koje se smatraju iseljenicima. “To ne bi bile smo osobe koje su iselile s područja današnje Hrvatske, nego i s drugih prostora u kojima su živjeli Hrvati, a u kojima se u vrijeme iseljenja te osobe nalazilo i područje današnje Republike Hrvatske”, objasnio je Žarko Korać, državi tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova. Strašno. Pitam se da li mogu tako postati Švicarac bilo kojeg kantona.

  Koliko grad Slavonski Brod košta sam advent? Neću saznati pošto mi zidovi ne odgovaraju. Za sad te kućice baš i ne rade, a proradit će kad se vrati za Božić dio od par tisuća Brođana koji su otišli iz svog grada zbog prosperiteta koji im nudi. Hm, možda i glasaju, za koga. Za Kolindu i Škoru?

  Spadam u red onih koji epilepsiju mogu dobit zbog prejakog projiciranja naizmjenične svjetlosti. Epilepsiju su imali: Sokrat, Cezar, Alfred Nobel, Gustave Flobert, Dostojevski, Vincent Van Gogh… i, rekoh, ja, u odnosu na spomenute, manje važno tipkaralo. Previše je to meni šarenila, ipak moja vjernost je ona prema Šefkiju bio advent ili ne. Naš grad svake godine ima sve ljepši pogled i iz svemira sve vidljiviji advent. Moj đir po sve ljepšem gradskom adventu je vidljiv u galeriji. Jedino mi nije jasno gdje su ljudi? Na Željezničkom kolodvoru ima ih sve više. Tko se njih sjeti? Najbliži njihovi, u koje ne spadaju brodski novinari.

  Slavonski Brod je lijep sam po sebi, ali od kićenja do kiča je mala razlika. Grad koji je bio četvrti po razvijenosti u bivšoj državi. Advent slavi naš grad na koljenima, a brojne obitelji Đurinih radnika čekaju, kao i svi mi, bolje sutra. Tko je kriv? Svi za koje glasamo. Moji nisu krivi, kad ne pređu prag.

  Đir sam brzo završio, s namjerom da idem na megapopularni advent na Lutvinci. Ljut i razočaran odnosu kvazimudana i drndaroša prema osobama s invaliditetom uputio sam sebi fejs čestitku:

  Danas je dan kad kao u izlogu su popularni, kao da je crni petak. Danas ih svi slikaju i puni su podrške i empatije. Ima ih više od 10 % u Republici Hrvatskoj. Šute i heterogeni su za razliku od drugih homogenih lutkica/ rukica.
  Ljubav koja se iskazuje prema njima kroz namješteni smiješak. Vidi ove lutkice su danas na akciji!. Te lutkice šute i 364 dana ne postoje za one koji se danas kunu u njih kroz namještene blažene mimike lica.
  Iz gore navedenih razloga skinite lažne mimike lica i probajte bar jedan dan ali zbilja znati kako je nama 365 dana. Političari probajte bar shvatiti, iako ne sumnjajući u Vašu pamet. Vi to niste u stanju. Nismo robica/ krpica u izlogu da je možete kupiti, nažalost ni na rate 🙃
  Nek Vas bude onako jedan veliki slobodan sprd.
  Sretan Vam dragi moji homogeni i heterogeni Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

  Opet sam skrenuo s teme, sad je advent, pale se….. svijeće.”

 6. Poštovani uredniče izgubili ste kompas, Da li se pitate koliko ljudi, pogotovo osoba s invaliditetom čita ovaj portal upravo zbog Vanje?
  Do sad je koliko vidim napisao za Vas skoro 300 kolumna. Čudno je malo zašto se ne pohvalite da ste ga honorirali s nula kuna.
  “Postupam po načelu da se objavljuje tekst koji je dobar po autora i portal.”. Ima on i loših i jako dobrih kolumna. Jadno, da ne može bit jadnije. Odjavljujem se s ovog portala žalosna …..

  1. Nažalost, Vanji trebaju advokati za satisfakciju životne tragedije koja ga je snašla, a ne trebaju mu “velike” advokatske neznalice o meritumu stvari. U suradnju sa SBPeriskopm ušao je, kao i ostali autori, dobro znajući da se radi o neprofitabilnom medju. I ja sam napisao 1991 tekst (Vanja je napisao 183) i zbog toga sam u minusu. Sve to Krnić jako dobro zna, kao što i ja dobro znam njegovu važnu ulogu na popularizaciji problema koje imaju osobe s invaliditetom, i, naravno, njihovih rješenja.

   Što vi hoćete od mene? Da ne reagiram kad naiđem na tekstove koji imaju greškice. Ponekad tekstove savijam, naštimavam kako bi se zadovoljile osnove pravopisa, pa, ako hoćete, i smisla. Ponekad pretjeram u najboljoj namjeri da budu bolji i za autora i za portal. To važi za većinu autora. Nije li to uloga urednika? Ja sam, uostalom, svoje pretjerivanje ispravio.

   Što se tiče vaše žalosti, ne mogu vam pomoći, jer ne znam što vi hoćete od mene.

   1. Po svemu se čini da Vanja Krnić nije zatražio na razini suradničkog odnosa i privatnosti, da se ne ide u zahvat u tekst. On je to učinio javno. Oprostite, ali to nije u skladu s dobrim odgojem. Ovo nije samo sramoćenje nego i samosramoćenje.

   2. Velko “Vanji trebaju advokati za satisfakciju životne tragedije koja ga je snašla, a ne trebaju mu “velike” advokatske neznalice o meritumu stvari.”
    Naravno da ne trebaju. Istina je da sam zamolio gospodina Veljka da mi prolektorira tekstove, što je on činio. Također je istina uslijed moždanog nisam imao pojma pisati Hvala Veljku, ali moja tragedija je koja?
    Pišem na svoj način, kome se ne sviđa neka preskoči…
    Sitna nikad nikom nisam dopustio da mijenja i nadopunjuje moje kolumne s riječima ili rečenicom. Uostalom autorski članak je i zakonom zaštićen. Zasmetala me samo nadopuna kolumne, bez ijednog upita meni da li je to ok ili ne meni?
    Urednik je ispravio i ok. Toliko od mene, više neću komentirati ovu kolumnu.

   3. evo moram se osvrnuti na sve ove komentare vezane za tekst. Vanja kroz svoj orginalni način opisuje interakciju grada i građana. U građane spadaju i OSI koje su redovito odvojene od odlučivanja i planiranja svojeg mjesta u gradu. Uvjek netko ‘ko nije osoba s invaliditetom uzima sebi za pravo da odlučuje šta osobe s invaliditetom trebaju, žele ili osječaju. Da se razumijemo, nekad je to čista nebriga a nekad u najboljoj namjeri…ali, isto da se razumijemo, to je nametanje privatnih “subjektivnih” stavova i pogleda na svijet.
    Čini mi se da je g.Lukić upao u tu zamku (u najboljoj namjeri) te se postavio u položaj da zna bolje što Vanja želi ili treba reći nego Vanja…drugim riječima bi se moglo reći da patronizira ili govori s visoka. Ne napadam i ne branim nikoga, samo istićem činjenicu da namjere ne čine djela dobrim ili lošim ali dodavanje rečenica bez konzultacija s autorom nije dobro bez obzira na namjeru. Znam da ste obojica dovoljno veliki kapaciteti da to razriješite…no moja podrška je na Vanjinoj strani.

    1. @vlado, ne radi se o stavovima i vrijednostima o kojima netko tko je OSI zna bolje od drugih, nego se radi o stilu i pravopisu, ako sam dobro shvatio. I tu se urednik ne može zaobići. Ja da sam urednik i i da pronađem komentar od autora kojim me se osramoćuje, umjesto da mi se primjedbe signaliziraju redakcijskim kanalima – ja bih popizdio.

     Prijatelj me je obavijestio da je Vanja Krnić definitivno odustao od pisanja na sbperiskopu, što je pročitao na Vanjinom Fejsu. Znači, rarješenja neće biti, Svi gube.

      • OSI on 08.12.2019 at 20:58

      ajde oladite svi…., Ivan Maric koji su to redakcijski kanali.
      Apsolutno portal puno gubi, ako ode. Nije ovo samo portal od pojedinca nego svih nas, Urednice velik si pisac i covjek, ali imas dobre kolumniste, nemoj ih gubit…Apsolutno svi gube.

 7. Obožavam čitati Vanju i njegove “đirove” u riječi i slici. Nečiji ego (urednićki?) ne bi trebao biti veći od portala kojeg čitamo i pratimo zbog krasnih tekstova i ljudi koji besplatno pišu, posebice Vanju volim pratiti, njegove kolumne i finoću koju ima kao pisac i čovjek, i njegov stil i blagi humor i ironija, mi se jako sviđaju, načitan, kvalitetan kolumnist koji daje boju portalu, domaću, brodsku i gradsku/građansku. Portal nije ničija osobna imovina, nego loža za pisce i čitatelje, a ne za urednika.
  Vanja, čovječe ne ljuti se. 🙂 Super pišeš i fotkaš!

  1. Drugarice ili druže, portal je itekako nečija osobna imovina. Koliko znam, ne idu na sud u sukobu s knjižnicom i Bobovečkom, Vanja Krnić, Lončar, Škornjačica i Jpzefina, nego urednik Lukić.

   1. Urednik je čovjek koji odgovara, ali portal nije njegov, nego je javna stvar. Portal je javi medij, proširene novine. Nauči definicije kad polemiziraš, bez poznavanja definicija ispadneš mi glupa.

    “novine, svako periodično izdanje koje u pravilu izlazi dnevno ili tjedno, rjeđe petnaestodnevno i mjesečno, uz označeni datum i redni broj, uvijek istoga naziva, koje se tiska radi obavještavanja javnosti o događajima u svim područjima ljudske djelatnosti i o svim aspektima društv. života. Glavna su obilježja novina: namijenjene su javnosti, objavljuju vijesti o najnovijim događajima, izlaze redovito, sadržaj im je univerzalan. Za novinara su intelektualni proizvod, za nakladnika tržišni proizvod, a za čitatelja (kupca) usluga koja se kupuje. Robni značaj novine su dobile u prvoj industr. revoluciji, posebno u drugoj pol. XIX. st. kada je u industrijski razvijenim zemljama zap. Europe započela serijska proizvodnja novina za tržište. Masovnom izdavanju novina pridonijele su društv. prilike nakon Francuske revolucije (1789), kada su novine prestale biti monopol povlaštenih, a postale su sredstvo polit. borbe.”

Odgovori