«

»

velj. 06 2018

Vanja Krnić: Brodska ljepotica nasuprot novoneotvorenom Lidlu

Kad kreneš od budućeg slavonskobrodskog turbo kružnog toka, Svačićevom ulicom, i počneš se udaljavati od ishodišta – papirnato plišane rodice nasuprot željezničkom kolodvoru, jedno 200 metara dalje ne možeš promašiti drugi kružni tok ( Gupčeva/ Svačićeva) Nakon drugog izlaza desno pa naletiš, još 100 metara dalje, na privremeni kružni tok u pola naselja. Naravno, nastaviš, naravno, prema drugom izlazu desno. Sto metara, opet dalje, dođeš do zida plača na kojem se uredno dodaju i križaju naš političari iznad kojih su „ vulgarni nazivi . Naletiš na Olivinu ulicu, na kojoj nema „ još „ kružnog toka, skreneš desno, pa  pedeset do 100 m dalje nalazi se novi kružni tokić.

U tokić se ulazi pažljivo i naravno drugi izlaz desno. Eto nas u Zrinskoj. Ravno  jedno cca 500 m i eto nas kod jumbo kružnog toka iznad  Glogovice. Tu već trebaš brojati jedan dva tri i izlaz desno. Dobro je da nisam išao od Colosseuma. Nakon toga samo ravno do  križanja Branimirove  i Osječke ulice.

Jedno 5 km sjeveroistočno od papirnato plišane rodice… ona je tu, nova, ali svima poznata Brodska ljepotica u izgradnji. Svojom površinom zauzima 99,7%  na parcele. Ružna je do „ bola“. Brodske ljepotice su nadaleko poznate po svojoj ljepoti, kao npr. Tvrđava, ali ova je samo doslovno TO. Nema veze s arhitekturom i zdravom pameti. Siguran sam da sam dobro vidio na novoj ljepotici pandanu rodici upravo lijepe stiropor. Izoliraju je s minimalno 10 centimetara! Ta zgradurina doslovno bode u oči i mene slabog vida. I posvađana je s estetikom, pa se pitam kako je netko dopustio dovršenje toga.

Pardon, to nije zgrada, nego je samoTO. Smiješna zgrada na ulici, kao da smo u Veneciji, samo još fali kanal i pokoja gondola. Istina je da se upravo TO  urušavalo. Prije cca 5 godina izašao je članak:“ Svaki slavonski grad ima neko ruglo“; izvor: http://www.glas-slavonije.hr/215702/4/Svaki-slavonski-grad-ima-neko-ruglo.

Moj iliti naš grad izgleda želi ruglo da se dovrši. Jedno 200 m dalje napokon s desne strane  nalazi se novoneotvoreni Lidl, zbog pristupne ceste. “Ruglo“ ima stazu i direktan pristup na ulicu, ali nisu dirali ulicu. Lidl je, hebiga, nevažan. Neka tridesetak radnika čeka na posao, ali ljepotica ne može čekati.

28 comments

Skip to comment form

 1. sex pistol

  Riječ je o privatnom vlasništvu.. Što bi trebao grad? Uvjetovati kakav će ukus imati vlasnici?

  1. Vanja Krnić

   sex pistol
   “Riječ je o privatnom vlasništvu.. Što bi trebao grad? Uvjetovati kakav će ukus imati vlasnici?”
   Pojasni misao…., zašto onda služi urbanizam ( GUP, PUP)?
   http://www.slavonski-brod.hr/index.php/vazeci-prostorni-planovi

   1. sex pistol

    Odmah si to trebao ustvrditi- da Ljepotica nije u skladu s GUP-om. Ako je tomu tako- tuži grad uz pomoć hadezeovske oporbe. Ništa lakše.

    1. Vanja Krnić

     sex pistol; tko ti brani da napišeš svoju kolumnu?Usput ne pišem po željama 🙂

     1. sitna

      Uuuu, ti i Darko Daky Lončar kao da ste braća. Kurčite se, ne pomažu sugestije i korekcije. Što je cilj? Pisati zbog pisanja ili reći odgovornima u gradu da su pretjerali?

      1. Vagabundo

       Obadva su pisci novog vremena – skoro pa konceptualni 🙂

       Vanja, ne daj se obeshrabriti. Odlično si napisao kolonu, a to što bi neki putem tvojih kolumni vodili đihad, to je već druga priča.

       Ja sam iz tvoje kolumne shvatio sve: ima pun kurac tokova, neki su totalno profulani – tokići, tu je legenfarna roda i fantazmagorična rugoba od zgrade. Slika grada kakav je danas.

       Uz to si pokazao i tračak socijalne osjetljivosti – što čovjek može više očekivati od jedne kolumne na portalu?

       Iskreno, otvorenoo, ljudski, prirodno i NEPRETENCIOZNO!

       Povrh svega, politički ili još bolje građanski angažirano, ali ne i politikantski.

       Čista petica!

      2. Vagabundo

       A očekujem da će Dakiyijeva iduća kolumna biti vrć lagano prožeta domoljubnim tonovima. Nekako me podsjeća na Zoku Milanovića, krenuo je kao teška komunjara, a završio s dedom ustašom. Kod nas svi u familiji imaju ustaša i partizana pa se ne bih čudio (srećom rijedak je četnički podmladak u ovim krajevima – zato jako strši).

       1. sitna

        A što misliš da odbacimo tekstove s tendencijom, da ostavimo samo vijesti s puno, puno fotografija? Ono, fotka vrijedi kao 1 000 riječi.

        Shvatio si da ima puno tokova kružnih? Zar to nije tendencija? To da se progovori o mandatu “ktitora” gradonačelnika Duspare. Ne radi se tu samo o ružnoći,nego o odsustu ljepote zbog nekoga tko ne zna što je ljepota.

        1. OSI

         Tko ne zna što je ljepota?

        2. Vanja Krnić

         sitna kod mene nema nikakve tedencije . Vozili su me samo do Interspara, pa nisam mogao da ne vidim TO. Kao građanin primječujem i zamječujem, a to je moje pravo!
         Hvala na sugestijama! Riba je bila na akciji 🙂

         1. Vagabundo

          Ma ti si car!

 2. Vagabundo

  Bravo Vanja. Ti si moj favorit od početka. Postoji urbanistički plan (ili bi trebao) u koji se ovo čudo nikako ne uklapa. Daavno je grad trebao reagirati i zahtijevati od vlasnika intervenciju (kada su još stakla padala po ulici) i naplaćivati masne kazne zbog neodržavanja. Stručnjaci znaju da su svi statički proračuni upitni kada su nosivi dijelovi zgrade toliko vremena izloženi izravnim klimatskim utjecajima, što ne bi bio slučaj da je zgrad završena na vrijeme.

  Godinama me bola u oči kao i tebe, ali sam već izgubio svaku nadu. Uz to, pješački prijelaz i to raskrižje su ozuzetno nepregledni i opasni. Prava katastrofa naših urbanističkih i prometnih stručnjaka.

  Paradoksalno, jedan od kandidata za Hag za urbicid ej umjesto na sudištu struke završio u vladi. Nazdravlje.

 3. Maki

  Možda će to biti depadansa gradske uprave. Smjestio bih tu odjel za odnose s javnošću. Kakva javnost, takav odjel, takva zgrada

 4. OSI

  Još jedan Krnićev odlična kolumna. Gdje su nestali svi poznati Brodski arhikteti?Ova zgrada je početa s gradnjom 90 ih i od tad tako stoji. Kao takva je ugroza našoj djeci. Doslovno se raspadala i nije joj mjesto u našem gradu.
  Ta zgrada ne paše tamo nikako, jedino da se dislocira u Bosnu….

 5. Vagabundo

  Valjda znaš što znači pretenciozno. Nije to isto kao tendenciozno.

  Vanja opisuje stvarnost, a ne docira. Netko može izvuči druge zaključke. Možda rotorić ili tokić nije sloro pa neupotrebljiv, neprimjeren, premalen rotor, možda je to nekome slatki mali rotor?

  U tom smislu Vanja nije pretenciozan da nekome soli pamet o tome što treba misliti po pitanju prometne organizacije pod Dusparom. Kapiši?

  Ma ne kužiš. Teško je ljudima koji nemaju stila objasniti zašto ih netko drugi ima:i što je uopće stil 🙂 Da znaju što je to već bi ga imali.

  1. Vagabundo

   Ovo je za sitnu gore.

   Vanja je pristojan dečko. Kaže sve, ali ne upire prostački prtom 🙂

   Imaš nekako dojam da je iskren, da nema agendu ni pozadinu. Zasigurno nije mrzitelj i sipa koja baca crnilo i toksičnost.

  2. Popac

   Kada se kaže TENDENCIJA, a ne tendenciozan, to znači da se radi o sklonosti, namjeri, upravljenosti neke težnje, nekog duševnog ili povijesnog kretanja.

   1. Vagabundo

    Znam da nema kilometarske ekspozee i pozivanje na članke, odluke i paragrafe (kao neke jako visprene i visokoparne drugarice). Da ga se slušati, odnosno čitati za razliku od spomenutih kod kojih nako prve polovice rečenice ni one same ne znaju što su htjele kazati.

    Nekaprimjedba ima smmisla aako ju normalni ljudi razumiju. Ako je netko lopov – onda mu kažeš: kolega ti kradeš, a ne prekrišio si taj i taj paragraf i nisi ispoštivao onaj članak ugovora.

    Postoji primjer u lokalnim medijima kako se to radi.

    Ako ti se taj direktni, pomalo agresivni način s,mudima ne svia – onda postoji način kako index i slični mediji to naprave: raasčlane te ko krmka za 29.11. izvade ti javno utrobu i bace psima koji onda to ne mogu ignorirati.

    Sve je ostalo palamuđenje.

    Vanaj je simpatičan dečko, koji to radi bez da mu drugi sole pamet, bez plana, pakosti i zlobe. Uostalom sam je napisao kako dođe do inspiracije.

    Kako ne pretendira da bude The Jebeni Novinar i The Nenadjebivi Kolumnista, ide mu fenomenalno. Sad čekam Dakyija da se okane jeftinog politikantstva i pođe pisati na isti način.

    Daky šta je s onom babom? Pusti pizdarije i piši nešto zanimljivo! Znam da možeš.

    1. sex pistol

     Ovo je ženijalno. Vanja radi i slušaj samo sebe. Ok. Ali, Vanja radi, piši i nemoj slušati druge, njihove sugestije, prijedloge da se usavršiš, jebeš kritkiku, jebeš mišljenja navodno zlobnih- i to je ok? Ma nema… živimo u savršenom svijetu u kome oni koji u to sumnjaju dokazuju njegovo savršenstvo. Ako nije tako, odstranimo ih, ignorirajmo, poserimo

     Ukazivanje na mane je blagotvorno!!!!!!!

     1. Vagabundo

      Ma treba se usavršavati, samo treba paziti da pri tome ne izgubi onu autentičnost kojom plijeni. Ne znam je li netko već pisao o ovoj rugobi, mene strašno iritira, ali Vanja je našao dobar povod pisati o tom gradskom gnojnom čiru – netko nešto napokon radi na njemu.

      Da je po meni, iako sam uvijek za privatno vlasništvo, ovo bi komunalnim kaznama pa ovrhama ako se kazne ne bi plaćale, već davno postalo gradsko.

   2. Vagabundo

    Skužio si da mudroseri nikome nisu zanimljivi, jel da?

    Budi prirodan, budi svoj pa makar falio u gramatici, pravopisu, stilskim i kompozicijskim finesama, metaforam i hiperboilama …………

    Eh, nije lako biti pisac, čak ni na netu.

 6. OSI

  🙂

 7. blagajenoć

  Tu je zgradu gradio jedan jasinjski referent ranih devedesetih kad su se u našim sokacima nakon devastacije, pljačke i razgrabljivanja društvene imovine (TOB, Jasinje, Veterinarska, Slavonija DI i mnoge druge) pojavili prvi pretvorbeni i privatizacijski nouveau riche, bivši direktorčići i komercijalisti i referenti koji su se našli na pravom mjestiu u pravo vrijeme s pravim pedigreom i nisu znali kud bi s namažnjavanim parama pa su gradili rugla, ovo je zgrada široka i dugačka kol’ko može, jer je takvog oblika bila privatna parcela, uska i dugačka, pa je takva i zgrada, a trebala je biti hotel ili kupleraj, tako nešto, pričali su ljudi, da će biti crvena svjetla i kupleraj.

  1. Vagabundo

   Što netko reče – idealno za gradsku upravu 🙂

   1. blagajenoć

    Uf, tad su još bili nečem, novopečeni bogataši i gradski foteljaši, pa samo se o seksu pričalo u to doba, ko koga po upravama i kancelarijama, sekretarice i šefovi, radnice i poslodavci, pa radnik i poslodavac, bilo je i toga, izvlačile se pare iz Glumine banke i štedno-kreditnih zadruga prije nego će sve propasti, preko veze, to su bila lijepa vremena, romantična, ženske išle u vojne penzije a da nikad uniformu nisu vidjele, bilo je dovoljno da nađu dva svjedoka koji će potvrditi da su bile u postrojbama. Grad je vrvio privatnim obrtima i trgovinicama, svi su trljali ruke, vlasnici lokala i najmoprimci, a onda je sve propalo, i sad lovu sisaju stranci vlasnici trgovačkih lanaca i strani bankari uz pomoć domaćih izdajnika koji sisaju opet proračunske pare i provizije za štetne poslove i ugovore.

    1. Vagabundo

     Bilo je svima jasno da ta idila sa šverc komerc poduzetništvom neće biti dugog daha. Nigdje nije p azašto bi kod nas?

     Imam neke kolege vlasnike kvartovskih trgovina koji su opstali, ali samo uz izniman trud, ingeniozno snabdijevanje i žestoko kresanje troškova te naravno uz tri stvari koje su najbitnije u trgovini i ugostiteljstvu: lokacija, lokacija, lokacija …..

     Naravno, svi su nabavljali robu iz Getroa, Metroa, Zagreba, Bosne, Jjanjevaca i Turske. Tzv. treća ili peta ruka.

     Danas ih nema jer nitko od njih nije davao kupcima nikakvu dodanu vrijednost.

 8. Vanja Krnić

  Prvi put od kako pišem za sbperiskop, dobio sam “opravdani demanti” s facebook profila” KNS Bpz(https://www.facebook.com/kns.bpz/about…. Ne znam da li je to službeni facebook profil ili fake. U cijelosti prenosim nepotpisanu poruku. Uz moje isprike što nisam provjeravao GUP, ali i dalje stojim kod kolumne o ljepoti spomenute zgrade:”Vanja čitam tvoj članak „Vanja Krnić: Brodska ljepotica nasuprot novoneotvorenom Lidlu“
  Mogu samo konstatirati da je izneseno dosta nestručnih stvari a uz to i neistina. Kako si napisao jedna od njih je i da građevina svojom površinom zauzima 99,7% na parcele. Ružna je do „ bola“. Mislim da to nije istina! Građevina koju nazivaš da je ružna do bola zauzima ravno 40% parcele ima sve uredne papire te je u skladu sa GUPom Grada Slavonskog Broda. Ako ti što nije jasno šaljem ti i sliku kao dokaz. Nemoj obmanjivati javnost tekstovima koji nemaju iza sebe uporište!” Moje iskrene isprike ako sam nekog neopravdano povrijedio mojom prijašnjom kolumnom. Da li moja kolumna ima uporište ili nema, neka prosude čitatelji. Napominjem u prilogu je poslana izvadak GUP-a, koji pokazuje da nisam bio u pravu s 99.7%.
  Istina je točno 40%. Moram priznati da nisam provjeravao ni čija je zgrada, osim što sam iz linka članka saznao da je zovu “Olujevička”.

  1. Vagabundo

   Površina je nebitna. Ako i je sve po zakonu, jebem one koji su ga donijeli i primijenili. Građevina je uz to dugo vremena bila opasna po građane, a da grad nije maknuo klincem. Drž se Vanja. Ovo pokazuje da si potrefio pravu temu te pokazuje zašto se o toj rugobi nije pisalo. Moćnici umreženi su očito iza svega toga.

   Umem da kažem samo:

   Vanja ti si car 🙂

Odgovori