Vanja Krnić: Avioni za sve

Propust ili omaška, i to moja? Ne čudim se ni sam sebi. Umalo sam zaboravio da sam ove godine propustio pisati o Međunarodnom danu  osoba s invaliditetom. Mogao bi jedino pisati o tome „KAKO nam je Grinch ukrao Božić?“ Naš Grinch se pojavio u obliku ministra Krstičevića.

Transparetno čovjek pokušava, doslovno pokušava kupiti avione stare 30 godina, koji bi trebali čuvati naše nebo valjda još 30. Ne, ni to mu ne ide. Stalno spominje nekakve sinergije, ugroze, domovinsku sigurnost. Ugroza, sigurnost… ima dokumenata, ima papira, ima boba, ima krumpira, kupusa salate, drnde..ma svega ima, ali aviona nema. Usput, ti aviončići bi trebali koštati 500 milijuna US u državi u kojoj sud donosi jamčevine u EU (isprika protuvrijednosti po kojoj je Todorić u debeloj pretplati.) Plenković, Krstčević i ekipa izgleda ne shvaćaju da je naša valuta kuna.

Za te pare možemo kupit 4 milijuna kineskih aviončića na daljinski, naravno ako nam dopuste. Još možemo imati hrvatski dan aviončića. Svaki Hrvat bi morao uzletjeti s jednim na međunarodni dan.

Kad bi Trump  vidio „Croaita  first, the America secund“, poludio bi sa spoznajom da smo prva vojna sila koja može dignuti eskradilu od par milijuna aviončića. Mislim da bi zbunili i papirnato plišanu rodicu.

Dok nisi sam OSI,  nisi ni svjestan koliko nas ima. U 2018-oj podignuta je maksimalni iznos osobne invalidnine Osobna invalidnina, ali osnovica je ostala ista. Da podsjetim koje ste vrste mirovina morali plaćati u prosincu prošle godine, za ovu izvora još nema.

Domobrani i ustaše: 5.628 mirovine (-234)

Mirovine pripadnika takozvane Hrvatske domovinske vojske (Domobranstvo, Ustaška vojnica i Oružnica NDH) primaju 234 osobe manje što je pad za 3,9% u tromjesečnom roku. Prosječna mirovina u ovoj kategoriji porasla je za 31 kunu.
Prosječna mirovina: 2.371 kuna.

Borci NOR-a: 12.796 mirovina (-514)

Broj mirovina koje primaju partizani i njihove udovice smanjio se za 514. U postocima, broj partizanskih mirovina pao je za 3,8%. U usporedbi s prethodnim kvartalom, riječ je o ubrzavanju pada koje je tada iznosilo 3%. Prosječna mirovina u ovoj skupini porasla je za 27 kuna.
Prosječna mirovina: 2.758 kuna.

Bivši politički zatvorenici: 3.185 mirovina (-33)

Nestale su 33 mirovine političkih zatvorenika što čini pad od 1%. U kvartalu ranije, ovaj pad iznosio je 1.3%. Mirovina u ovoj skupini porasla je za osam kuna.
Prosječna mirovina: 3.775 kuna.

Saborski zastupnici, ministri i ustavni suci: 657 mirovina (+2)

Broj mirovina saborskih zastupnika, ustavnih sudaca i članova vlade očekivano je stabilan i ima ih dvoje više u odnosu na kraj 2017. godine. To je rast od 0,3%. Mirovina je ovoj skupini umirovljenika u promatranom razdoblju porasla za 43 kune.
Prosječna mirovina: 9.595 kuna.

Branitelji: 106.483 mirovine (+700)

Broj braniteljskih mirovina porastao je za 700, što je stabilan rast od 0,7 % nastavljen iz zadnjeg kvartala 2017. godine.
Prosječna mirovina: 5.618 kuna (71.455 mirovine) i 2.508 kuna (35.028 mirovina priznatih prema općim propisima, a određene prema ZOHBDR-u iz 2017.)

HVO: 6.792 mirovina (-8)

Broj mirovina koje se isplaćuju pripadnicima HVO-a pao je za 8.
Prosječna mirovina: 2.961 kune.; statističkog biltena Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje

Na jednog umirovljenika dolazi 1,21 zaposlenih. Da li je sustav održiv? Nije. Nažalost, nisam pronašao podatke o broju korisnika Osobne invalidnine, koje plaćete kao i sve nas. Do kad, dok balon ne pukne. 1945 je davno prošla. Osnovica za sve OSI  mora biti ista, ali ne guši kao sad i pojede proračun. U dodacima moraju postojati razlike. Da jednom OSI  invalidska kolica budu ortopedsko pomagalo, a drugom Opel Insignia .To nije Hrvatska jednakih, to je Hrvatska povlaštenih.

Sustav u kojem bi svi vrijedili isto je utopija. Mali koraci građanske hrabrosti koje je svojevremeno učinila Rosa Parks. Za uči u autobus treba imati ono što mnogi nemaju- građansku hrabrost. OSI nisu Alieni, ali oni su tu svugdje oko nas. Pogledajte oko sebe. Ako vidite avione, odite po uputnicu.

 

 

15 comments

Skip to comment form

 1. — Da jednom OSI invalidska kolica budu ortopedsko pomagalo, a drugom Opel Insignia .To nije Hrvatska jednakih, to je Hrvatska povlaštenih.

  Ovo je ključno.

  1. Razlika između vojnih i civilnih invalida postoji svugdje u svijet, ali u Hrvatskoj je neugodno pretjerana. Ima li članaka s izjavama vojnih invalida da se razlike zbog društvenog zdravlja trebaju smanjiti?

 2. OSI često jesu alieni, pa čak i u svojim obiteljima.

 3. Avioni? Otkad nisam pročitao tu riječ. Umalo sam zaboravio što znači, jer jezični kontrolori su nametnuli zrakplove kao znak prepoznavanja. Budale su 1992-e godine pjevale… avione, baci im tromblone.

 4. E moj Vanja, u ovoj državi ništa nije normalno a ovi podatci su u naj manju ruku šokantni. RH se ponaša kao pijani milioner i bez kriterija dijeli novce, a osobama s invaliditetom, kojima trebaju lijekovi, terapije, pomagala, toplice …. Njima daju na kapaljku i „mogu se slikati „sa rješenjima i odbijenicama na svoje zahtjeve… Moram priznati da mi se već svi gade. I oni koji donose takve majmunske zakone i propise i mi koji sjedimo kod kuće i nije nas briga jer smo u depresiji, u guzici ili gdje već.. strašno! Fuj!
  Divim se svima OSI zbog strpljivosti s kojom sva ta sranja podnose. (oprosti na izražavanju…). Najgore je što ja ne vidim da će se u skoroj budućnosti bilo što promijeniti, osim na gore jer niti najbogatije zemlje ne mogu podnijeti ovoliki teret bez proizvodnje nove vrijednost.

 5. Vanja, tko zastupa invalide na saveznom nivou?

  1. Koji je to savez?

   1. Savez županija.

  2. jooj stari moj…gradski pa županijski savezi udruga s invaliditetom, pa onda krovni savez županijskih i ostalih udruga OSI (na razini države). Šta oni rade? Zalažu se za lakši rad saveza i udruga. Završni zastupnički lanac je ministarstvo pa premijer i onda se sve vraća na građane, odnosno OSI. Kako to sve funkcionira??? Pa evo ovako vidiš i sam.
   Prićao sam redom i šarao sam van tog nekakvog hijerarhijskog lanca zastupanja OSI i na kraju sam završio pričajući sam sa sobom…slično kao Vanja.
   Lokalne odnosno gradske udruge su motor i šta one uspiju napraviti to bude napravljeno… ostalo je žvakanje nekakvih planova i strategija uglavnom ovo ćemo ono ćemo…slićno kao kod sindikata. Prića se o inkluzivnom dodatku (desetak godina…nemogu se dogovoriti šta je to) spinalnom centru (7-8 godina i svake godine se već izgradio…nije nikad) sazivaju sastanke o nacionalnim i lokalnim strategijama na kojima se uglavnom sve završi na nastojanjima da se zalaže da se donese bolja strategija razvoja i da nešta treba promjeniti (ne njih već valda OSI)
   Probao sam u nekoliko navrata tražiti veću potporu saveza lokalnim odnosno gradskim udrugama…na što su se malo uvrijedili jer oni strašno puno rade…napisali su 24 projekta ali nažalost nijedan nije prošao (kao da je to nešta s čim se treba hvaliti…) svi redom su mi rekli da nisu zadovoljni zalaganjem OSI za svoja prava i porućili da se trebamo više boriti za ta svoja prava… zaštićena zakonom koji se ne provodi. Mi se trebamo boriti??? OSI??? Da RH provodi zakone…pa jel to nije funkcija države.
   uuuuf jebiga sad sam se istreso i šta si pitao i šta nisi….al svaki aktivizam vodi u frustraciju jer ama baš ništa nefunkcionira…i na kraju ako ništa drugo onda ti auto neće upaliti hahaha

  3. e da i jako al baš jako svi upućuju na lokalnu upravu…ili gradsku…jer kao njihov je dio djelokruga briga o lokalnim udrugama…uglavnom trebamo se obratiti županiji i gradu za potporu. Eto…grad je predvidio 80 tisuća za mobilnost odnosno prijevoz OSI kao potporu udruzi loco moto za kupnju kombija prilagođenog za prijevoz OSI u kolicima (jer alternativnoj javnog prijevoza nema) to je propalo jer županija nije poduprla (mada je obećala još prije godinu dana) bar u istom iznosu a udruga bi skupila drugu polovicu jer prilagođeni kombi košta cca 400 tisuća. Dakle sramota…jedna lokalna udruga uspije skupiti polovicu iznosa a grad i županija zajedno nisu u stanju osigurati sredstva za drugu polovicu. Grad i Županija nas građana nisu u stanju parirati udruzi OSOBA S INVALIDITETOM. Vrte nas u krug i igraju se s nama žmirke sve kao pa mi pišemo projekte pa ako bi se mogli naći da zajedno napravimo nešta…jako ste nam bitni i to se mora riješiti. Dođite da se dogovorimo….joj naša zgrada nije prilagođena doći ćemo mi kod vas u udrugu. Jel vam paše idući tjedan? otad je prošlo 50 tjedana. Kad ih zoveš i kad dobiješ nekoga na telefon (obićno nekoga ko ima posao valda govoriti “evo sljedeći tjedan ćemo sve srediti” i nebrinite se vaš poziv nam je jako bitan) ta se osoba čudi kako to nije već riješeno i preporući da se obratimo nekom trećem koji će nas spojiti opet s tom prvom osobom pa opet u krug. Pa ako je bitnije okititi grad i pozvati tkz pjevaće da pjevaju za novu godinu od dostojanstva građana i OSI i na kraju krajeva tih ljudi koji se nazivaju zastupnicima građana onda SRETNA NOVA GODINA i nadam se da će pasti snijeg i blagoslovljen Božić

   1. Hvala na iscrpnim obrazloženjima. Grad i Županija su kurve. To smo znali, samo si ti potvrdio što poše na tarabi. Smrdljive kurve.

 6. Ipak su saborski zastupnici (saramota države) šampioni. Od ukupnog sasatva samo deset posto radi. Ostali su masa uhljeba i prostaka.

 7. Idem po uputnicu.

 8. Branitelji: 106.483 mirovine (+700); fascinantno samo broj branitelja raste. 2018 je još porastao, a čuo sam da su umrla još tri ustaše i domobrana od 130 godina. Partizani Jožino godišteBorci NOR:12.796 mirovina (-514) koliko ih je tek bilo 60 ih prošlog stoljeca?
  U ovoj državi treba nam kolektivna uputnica

 9. Letu štuke, letu avioni…. Krnić je poslije promocije svoje knjige drug zrakoplovac.

Odgovori