Vanja Krnić: A da se napušimo?

Odlučio sam svim relevatnim i ponekim irelevatnim političkim opcijama poslati jednostavni upit i dati rok do 7 veljače da vidim hoću li dobiti odgovore.

Pitanja su jednostavna i napisana još pod dojmom Huanita i mog osobnog mišljenja o tome.

Sud donio pravomoćnu presudu po pozitivnim hrvatskim zakonima da je Huanito diler i da po zakonu mora u zatvor? Je, ali je osuđen iako je svoju je bio „ uzgajivać“ za svoj osobni lijek, a ne zaradu. Istina je da je 15 kg malo puno.

Pitam se odakle hrabrost predsjednici pustiti kriminalca i dilera na slobodu (pravomoćno osuđenog). Kada joj je odjednom toliko stalo i kad joj je bitno pravo na lijek…Što nije predložila Vladi da  marihuanu proglasi legalnim lijekom? Što nije podržala bilo koju akciju za legalizaciju tog lijeka i poslala prijedlog zakona ili izmjenu zakona pa da ti ljudi koji su bolesnici ne moraju biti u njenoj licemjernoj milosti. Zašto i kako je generalov sin izbjegao zatvor, a pomilovani nije? Huanito ne pozna Tomu Forda. Da podsjetim onome kome je pronađeno čak 4,5 kilograma marihuane, 28 grama kokaina, digitalna vaga, uređaj za prešanje, 10.500 kuna i 117 tisuća eura. Jbga nema, a vagu ima svaka kumica na pijaci. Pred sudom je tvrdio kako je sve to čuvao za stanovitog Toma Forda iz Srbije koji bi ga zbog toga i nagradio.” On u zatvor neće, a Huanito je ni kriv ni dužan iskorišten za PR predsjednice, a čovjek je samo htio lijek… bar mislim Uostalom, predsjednica još uvijek može predložiti Vladi da preimenuje marihuanu u lijek, kao borac za legalizaciju, ali sam nekako uvjeren da neće…. Uostalom zašto svoju počasnu stražu nije posložila kod papirnato plišane rodice kad je paradno  bila u Slavonskom Brodu.
Dovoljno se samo podsjetiti da na vip osoba na inauguraciji bio je Bujanac i četnik Vučić….

Uostalom nevezano tko se još sjeća ovrhe nad malim Cesarom Avenattem i ovrhe nad njim?. Nitko, kao što se nitko više ne pita kako je  Cesare, a zbog provođenja pravomoćne presude zemlje s malom dužom demokracijom od nas. Doslovno je prikazana samo jedna strana priče, koja je senzibilizirala sve. Brzo je sve zaboravljeno. Uostalom, zašto predsjednica nije pomilovala psa Medu?
Samo me zanima da se svi napušimo da li bi bar imali privid da smo Švicarska? Ne bi  za taj privid vjerovatno bi se morali jako napušiti ili bar sedirati.

Potaknut svim time postavio sam tri jednostavna pitanja ,

 • Podržavate li izjednačavanje socijalne osnovice od 500 kn za sve građane Republike Hrvatske (Hrv I i korisnike Osobne invalidnine), te da se ista prava reguliraju kroz dodatke?
 • Ukratko, koje su Vaše programske smjernice vezano za prava za Osobe s invaliditetom?
 • Podupirete li legalizaciju marihuane odnosno mislite li da bi od legalizacije imala korist država i njeni građani, kao i zašto?

Napominjem mogu bit izneseni i Vaši osobni stavovi , te će kao takvi bit objavljeni

Zamolio sam sve da mi na pitanja odgovore do 7 veljače. Prva se javila Dalija Orešković iz Starta da će dostavit odgovore, kao i HSP… Pa da prenesem redom odgovore

Dalija Orešković Start

„Poštovani g. Krnić, hvala lijepa na pitanjima. Odgovore šaljemo čim stignemo, u roku koji ste naveli“. Ako ništa drugo, jasan stav i od tada ništa. Nadam se da anketna popularnost ne utječe na gospođu Daliju  Orešković. Nažalost, izgleda da utječe.

Most nezavisnih lista

„Vanja, administrator je, proslijedio sam Vaša pitanja, javit ćemo Vam se, srdačan pozdrav!“. Javit će se, ali nekako znam da neće

HSP

„Hvala na pitanjima. Odgovorimo u predviđenom roku.“; ozbiljan odgovor, ozbiljna stanka

Hrast- pokret za uspješnu Hrvatsku

„Poštovani, molim Vas da upit pošaljete mailom na tajništvo stranke na adresu ured@h-rast.hr. Hvala“. Mail poslan, komunikacija završena.

Poslao sam anketu/pitanja i sljedećima:  Neovisni za Hrvatsku, GLAS, liberalni HSLS, ali ništa. Mislav Kolakušić na stranicama nema ni jedan obrazac za kontakt. SDP ME NARAVNO ignorirao. HDZ i  njegov koalicijski drug SDSS isto, ali  365 nije i dobio sam odgovor

„Hvala vam na poruci. Trudimo se odgovoriti u najbržem mogućem roku. Uskoro ćemo vam se javiti“. Uskoro je širok pojam, ali rok je 7 veljače, nisam toliko fleksibilan.

Ostale HSP-e nisam ni pitao, čak su me i Mršićevi Demokrati stavili na ignore Kad sam već skoro odustao dobio sam konačno jedan pametan odgovor od podpredsjednice stranke Pametno. Odgovor prenosim u cijelosti. „Veliki“ su ponovo pokazali da im ni najmanje nije stalo do malih. Samo su često u povijesti veliki postajali mali i obrnuto.

Nažalost rijetki su u politici uspjeli zadržati sebe i ono zbog čega su se opredjelili za istu.   I kad sam skoro odustao.

Kristina Vidan, PAMETNO

„Poštovani, u prilogu vam šaljemo odgovore na pitanja, na koje je u ime stranke Pametno, odgovarala Kristina Vidan, potpredsjednica Pametno. Hvala još jednom na poslanom upitu, ako još nešto trebate, samo se javite. Srdačan pozdrav!“ Hallelujah , sjetio sam se odmah pjesme od velikog Leonarda Cohena. Kratki intervju ispada jedine stranke/ osobe koja odgovorno shvaća svoj posao i odgovoriti na pitanja birača svojom . Trebalo je bit bar 15 ak odgovora na ova pitanja, ali velike stranke ne zanima komunikacija s malima biračima, a svejedno im birači daju glas?

Dajemo im glas pro bono, iako isti s općim dobrom nemaju veze. Nakon mukotrpnog prikupljanja rezultat je jedan. Osobno sam zadovoljan kvalitetom i kvantitetom odgovora( jednog ali kvalitetnog).

„Poštovana /i

Stalni sam kolumnist lokalnog portala sbperiskop.net, te Vas ovim putem molim da do 7 veljače  radi zaključenja kolumne odgovorite na slijedeća pitanja. Pitanja su ista za sve dionike i političke opcije:

 • Da li se podržavate izjednačavanje socijalne osnovice od 500 kn za sve građane Republike Hrvatske (Hrv I   i korisnike Osobne invalidnine), te da se ista prava reguliraju kroz  dodatke?

Podržavamo izjednačavanje zajamčene minimalne naknade (koja  trenutno  iznosi 800 kuna) za sve građane kao i njeno povećanje na  granicu koja je realnija stvarnim minimalnim troškovima preživljavanja. Također smatramo da osobna invalidnina, kao i druga prava koja služe izjednačavanju mogućnosti OSI da ostvare svoje osnovne životne potrebe i aktivno sudjelovanje u životu zajednice, trebaju biti jednake za sve OSI, dok se novčane naknade i prava proistekla iz sudjeloavnja u domovinskom ratu  trebaju regulirati posebnim dodatcima.

 • Ukratko koje su Vaše programske smjernice vezano za prava za Osobe s invaliditetom?

Pametno smatra potrebnim Izraditi Nacionalnu strategiju za izjednačavanje prava osoba s invaliditetom (OSI) i djece s teškoćama u razvoju (TUR) te donijeti akcijski plan za provođenje predviđenih mjera s rokovima, formirati međusektorske timove koji bi donijeli  protokole za provođenje mjera uz planiranje stalnih evaluacija i unaprjeđivanje provođenja istih.

Smatramo kako treba provesti i arhitektonsku i senzornu prilagodbu pristupa i sadržaja svih javnih ustanova, sredstava javnog prijevoza i prometa kako bi se OSI i djeci s TUR omogućila puna socijalna uključenost i dostupnost svih društvenih sadržaja. Isto tako treba namjenski financirati kulturne, sportske i javne sadržaje koji uključuju i OSI te djecu s TUR.

 • Da li podupirete legalizaciju marihuane, te da li mislite da bi od legalizacije imala korist država i njeni građani, kao i zašto? Napominjem mogu bit izneseni i Vaši osobni stavovi te će kao takvi bit objavljeni

U skupinu lakih droga spadaju i neke psihoaktivne droge koje mogu izazvati psihološku ovisnost. Izlaganje građana korištenju sredstava koja mogu dovesti do ovisnosti, bez prethodno provedenog informiranja i edukacije, bilo bi neodgovorno. Stoga smatramo da će uvjeti za legalizaciju lakih droga, u skladu sa znanstvenim spoznajama o njihovoj eventualnoj korisnosti ili štetnosti, biti stečeni onda kad građani budu potpuno upoznati s mogućim ishodima pristupa tim sredstvima. U ovome trenutku podržavamo korištenje kanabisa u medicinske svrhe jer postoje znanstveni dokazi o njegovom povoljnom djelovanju na liječenje i olakšavanje simptoma nekih bolesti.

Hvala gospođi Kristini Vidan. Očigledno da nemamo pravo znati što ostali pretendenti  misle ili ne. Rok je bio 7 veljaće, za sve isti

 

15 comments

Skip to comment form

 1. Ako je ovo definitivno, ako Krnić neće naknadno objavljivati odgovore na pitanja- onda ih je trebao žešće iskritizirati.

 2. Dobiven je tekst o tome zašto nije uspio jedan drugi tekst. I to je zanimljivo.

 3. Skromna bilanca koja govori i o anketaru i o anketiranima.

 4. Vanja, nisu oni na izvolte! Znao si s kim imaš posla.

 5. Popis izgovora stranačkih tajnika. Da upoznamo i taj svijet.

  Poštovanje PAMETNO!!!!!

 6. Pa dobro je i napravio ako je rok do 7 veljace, ondaj je. Koje su to velicine da ih se ceka. Sitnozubi!
  Bravo za Pametno!

 7. Dobro je znati sve ovo što nam autor tvrdi i taksativno nabraja. Moram priznati da sam ipak razočarana izostankom “suradnje” ispitanika jer se nekako uvijek nadam da će od nekud iskočiti neki podatak kojega bih ja voljela pročitati, neka promjena na bolje….ali, ništa! Pitanja su skroz jasna i nitko tko se politikom bavi savjesno (ima li ih??? -čini se – slabo) ne bi trebao ignorirati …pogotovo što se Vanja predstavio kao redoviti kolumnist … Ovi koji su jedini odgovorili – ne treba ih specijalno hvaliti za nešto što im je dužnost činiti ali će mi ostati negdje u glavi da su profesionalniji od drugih.

 8. Misle – da ne misle! Ukratko.

 9. hvala na članku, komentirati ću u najkraćem mogućem roku

 10. Vanja gdje ima dobre travice i pošto je gram?

 11. stara kuća
  “Vanja gdje ima dobre travice i pošto je gram?”; pojasni na što misliš…., ne razumijem….:)

  1. Ja sam skužio da je riječ o marici kao lijeku protiv bolova. Pita stara kuća kako u Brodu do lijeka i koliko košta.

   1. Vanja prava je šteta što nisi prihvatio zajebanciju i razgalio čitatelje. A ti se ušutio kao da si optužen. Šteta.

 12. A što je Jagma trebao napraviti? Kad očigledno dionici političke scene nisu zainteresirani za OSI.Treba ga pitati da li je vidio komentare?

  1. Ne mogu vjerovati da ni ti ne kužiš fazon. Postavljeno jeVanji zajebantsko pitanje gdje se nabavlja vutra. Mogao se raspisati, lagati, prozivati, hvaliti… zabaviti se. I obraniti maru kao lijek. Ali, on se ustrtario.

Odgovori