Ivo Josipović ekskluzivno za SBPeriskop: „Države koje zaostanu u novim tehnologijama, a mi tu vidno zaostajemo, postat će novovjeke kolonije“

Napraviti intervju s bivšim predsjednikom Republike Hrvatske bila mi je iznimna čast. Gospodin, koji je veliki erudit u svakom smislu te riječi, odmah mi je odgovorio na moju zamolbu da pisanim putem napravimo intervju, naravno, iz objektivnog razloga jer sam OSI odnosno zato što nisam mogao biti prisutan uživo.

Slavonskobrodsku papirnato-plišanu rodicu nisam mu spominjao. Ipak je on kulturan čovjek, a rodica, simbol mjesog turizma, kič je. Da ne dužim s uvodom. Evo osnovnih podataka:

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ivo_Josipovi%C4%87

Odgovorio je na sva pitanja kvalitetno i jasno. Na predsjedničkim izborima osvojio je 42, 26% glasova; da je osvojio još 35 510 glasova, bio bi predsjednik. U nastavku pročitajte intervju s bivšim hrvatskim predjsjednikom koji ima ono što našoj politici nedostaje- stav, ali i gospoštinu, lišenu aktualnog političkog primitizma i populizma. Nije se naljutio što sam ga ispamao s mailovima. Na svaki mi je pristojno odgovorio uz potpuno razumijevanje.

Ocijenite dosadašnji mandat Vaše nasljednice, predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, i njezina neispunjena i/ili ispunjena predizborna obećanja.

Ocjena mandata gospođe predsjednice ovisi o poziciji s koje vrednujete mandat. Gđa Grabar Kitarović nije dala ni jedno ozbiljno predizborno obećanje. Potpuno irelevantno, obećala je preseljenje Ureda, to se nije dogodilo. Zapravo, to i nije važno, bolje da nije preselila Ured jer predsjednik ili predsjednica države mora imati dostojan i reprezentativan ured u predstavljanju zemlje. Bila je riječ o populističkom obećanju za koje sam uvjeren da ga i nije namjeravala ispuniti. Drugo, i zadnje artikulirano predizborno obećanje bilo je ono da će Hrvatska u njenom mandatu postati najbogatija država na svijetu. O realnosti takvog populističkog obećanja ne treba trošiti riječi. Rekao bih, realnost ide potpuno drugim smjerom. Bilo je još tu nekih usputnih obećanja, poput uvođenja obaveznog vojnog roka. Znamo, ni toga nema. Po mome sudu, i za taj plan je bolje da se nije ostvario. Ali, zato je predsjednica sudjelovala u urušavanju odnosa sa susjedima, dala je mnoštvo, na žalost moram reći, nesuvislih izjava i ponašala se na način primjereniji estradnoj starleti nego predsjednici države. Iako, sigurno, ima onih koji njeno ljubljenje polugolih nogometaša, plesanje na nogometnom stadionu, ljubljenje pokala koji je osvojila Francuska odobravaju i smatraju velikim dostignućem domoljublja i politike. Predsjednica puno priča i o „njenoj“ inicijativi tri mora. Zapravo, ta je inicijativa pod drukčijim nazivom započela i prije mog mandata, čak je za ministra Čačića i potpisan prvi ugovor. Novce EU za LNG terminal dobili smo nakon sastanka Brdo-Brijuni u Dubrovniku na kojemu je bila kancelarka Merkel i koji sam ja organizirao. Međutim, inicijativa, posebno kako je danas artikulira predsjednica promijenila je svoju političku narav i gotovo da se uklapa u novi hladni rat istoka i zapada. Vjerojatno i zato, ta inicijativa kako je artikulirala predsjednica za sada nije dala nikakav konkretni rezultat.

Predavač ste na fakultetu. Da li i Vi, kao i bivši premijer, naplaćujete savjete?

Savjete koji su povezani s politikom i mojom bivšom funkcijom ne naplaćujem, nisu komercijalne naravi. Stalno mi se javljaju građani s molbom da im pomognem raznim savjetima i ja to redovito i činim. S druge strane, po zakonu, profesori prava imaju pravo davati komercijalne savjete. Nekada, prije mandata, bilo je prilike za takve savjete. Međutim, područje prava kojim se bavim nema previše prostora za komercijalne savjete, tako da to danas vrlo rijetko činim.

Bili ste od 1987-e do 2000-e  glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja Svojevremeno ste bili jedan od naših najizvođenijih skladatelja. Da li ste od ZAMPA  imali ili imate  novčane benifite?

Naravno da sam od ZAMP-a, kao i svi skladatelji čije se skladbe javno izvode imao i imam određene prihode. Pa zato ZAMP i postoji, i to u različitim formama još od 1938. godine. Međutim, Vaša teza kako sam bio jedan od najizvođenijih skladatelja, na žalost, ne stoji. Ne spadam ni u prvih dvjestotinjak autora po izvedbama i po visini prihoda. Možda sam bio negdje među izvođenijim skladateljima tzv. ozbiljne glazbe. Danas to nisam jer u pet godina mandata nisam pisao glazbu. Ali, vrsta glazbe koju pišem nije široko popularna, spada u kategoriju tzv. suvremene ozbiljne glazbe. Sukladno tome, ni prihodi koje sam ostvarivao i koje ostvarujem, kao i u slučaju drugih skladatelja ozbiljne glazbe,  su vrlo skromni, kretali su se godišnje od 15-30 tisuća kuna bruto. Skladatelji popularne glazbe od ZAMPA, jer se više komercijalno izvode. Oni najuspješniji zarađuju i dvadesetak ili tridesetak puta više nego uspješni skladatelji ozbiljne glazbe. Inače, ta teza kako od ZAMPa mlatim neku veliku lovu bila je politički spin, e da bi se pokušao kreirati neki moj sukob interesa, zlouporaba položaja ili što već. Inače, ZAMP je izvrsna organizacija utemeljena na europskim standardima koja umjetnicima omogućava da žive od svoga rada. Na žalost,  ima priličan broj onih koji misle da se tuđu glazbu, tuđi rad, mogu otimati i koristiti bez suglasnosti autora i bez plaćanja njihova rada. To bi bilo isto kao da bi odobravali ulazak u samoposlugu i odnošenje robe bez da se plati. Srećom, naše zakonodavstvo i sudska praksa europski su i ne dozvoljavaju krađu tuđeg autorskog rada.

Čega se najviše plašite?

Najviše se plašim rata. Mislim da za političare nema važnije zadaće nego da rade na miru. Zato sam i ulagao toliko napora u poboljšanje odnosa sa susjedima. Mislim da je to bilo u najboljem hrvatskom interesu. Žao mi je da su sadašnje vlasti, predsjednica i Vlada stalno u nekoj vrsti konflikta, ovakvog ili onakvog sa susjedima. Istina, ja sam u odnosu na sadašnje stanje, imao sreću surađivati s predsjednikom Tadićem koji je bitno drukčiji od Vučića. Sjetite se, otišao se pokloniti na Ovčaru, zajedno smo unaprijedili odnose, učinili da se ubrza otkrivanje sudbine jednog broja nestalih, ojačali ekonomsku suradnju….. Uostalom, za to smo i dobili vrlo prestižnu nagradu za Mir i toleranciju Europske unije.

Čemu se nadate?

Nadam se da će se zaustaviti ovaj egzodus mladih i obrazovanih ljudi. Oni danas ne odlaze samo zbog ekonomskih razloga, nego i zbog ojačale korupcije, nepotizma i beznađa. Ne znam kako Predsjednica ovo što se događa tumači u kontekstu svog obećanja o Hrvatskoj kao o najbogatijoj državi na svijetu.

Ljudske osobine koje cijenite?

Inteligenciju, marljivost i dobrotu.

Najdražih pet knjiga koje ste pročitali

Uh, puno je bilo sjajnih knjiga, teško se odlučiti. Evo, ovog bih trenutka izdvojio Majstora i Margaritu Bulgakova, Finkov Epikurov Vrt, Krležine Zastave, Hadrijanove Memoare Margeruite Yurcenar i povijesni roman Fouche Stefana Zweiga.

OmIljena glazba.

Ne mogu se odlučiti. Volim i slušam vrlo različite žanrove glazbe.Mijenjaju mi se sklonosti, čak i na tjednoj osnovi. Kako netko tko ima relativno temeljit uvid u povijest i suvremenost glazbe može izabrati između Bacha, Mozarta, Bartoka, Stravinskog, Chopina ili nekog od brojnih glazbenih genija koje je dalo čovječanstvo. Da, volim i Beatlese, Stonse, Jazz, izvorni folklor……. Ipak, spomenut ću naše velikane, Borisa Papandopula, Stjepana Šuleka, Milka Kelemena, Stanka Horvata….. Da, valja istaći, imamo i sjajnu mladu i najmlađu generaciju skladatelja europskih dometa.

Pozitivna povijesna ličnost.

I velike znanstvenike i umjetnike smatram povijesnim ličnostima. Teško je izabrati. Možda da se referiram na našu povijest. Tu su svakako Tesla, Krleža, Papandopulo, Gundulić, Marulić, Murtić… Ne volim ovakva nabrajanja. Nužno, mnogi koji bi zaslužili biti na listi najvećih ostanu nespomenuti. Od političara, sigurno su za našu povijest posebno važni Tito i Tuđman.

Negativna.

Svakako, Hitler, Musolini i Staljin. Ali, bilo je jako puno onih koji su čovječanstvu kroz povijest donijeli neizmjerne patnje, tiraniju i razaranje.

Junak/ junakinja iz knjiga.

Može li iz stripa? Alan Ford.

Junak suvremenik.

Tek povijesni odmak može dati odgovor tko je istinski junak a tko ne. Osobno, ne volim takve odabire.

Čime se bavite u slobodno vrijeme?

Pišem i slušam glazbu, zaigram stolni tenis i stolni nogomet, pročitam koju knjigu, pogledam film, s prijateljima odigram šah, preferans ili belu….. Ali, slobodnog je vremena vrlo malo. Imam jako puno poziva iz inozemstva i stalno sam na putu. Evo, u zadnja dva mjeseca bio sam u Japanu, Indiji, Kini, Koreji, Šri Lanci, putovao po Hrvatskoj… Čekaju me putovanja u SAD, Tursku, Švedsku, Azerbajan i Kazahstan…..

Internet ili novine?

Oboje. Iako uvijek informacije skupljam iz više izvora i s oprezom. Promijenila se novinarska etika…..

Pravosuđe kao kočnica; kako ga unaprijediti?

Između ostalog, u okviru ustavnih promjena, predlagao sam i opsežnu reformu pravosuđa. Na žalost, stranke, pa ni moja tadašnja stranka SDP koja je bila na vlasti, za reforme nisu željele ni čuti. Nemoguće je očekivati da će se malim i fingiranim zahvatima, kako se to dugo vremena čini, stanje u pravosuđu zaista popraviti. Postupci predugo traju, neke presude nikako ne možete objasniti stručnim razlozima, stalna je sumnja na korupciju. Iako, zaista imamo i vrlo kvalitetnih i moralnih sudaca i šteta je da nemaju odgovarajući pravni o organizacijski okvir za svoj rad.

Gdje je nestala ljevica u RH?

Ljevica plaća ceh jer vlada koju je formirala nije provela ni jednu ozbiljniju reformu i nije ostvarila očekivanja u pogledu ostvarenja pravednog društva. Kriza u SDP-u, kome želim što brži oporavak, vanjska je manifestacija krize lijevih ideja u suvremenom, postmodernom društvu. Ljevica, ne samo u Hrvatskoj, ne daje odgovore na suvremene izazove i često se guši u nepotizmu i nedostatku ideja. Smatram da SDP treba učiniti sve da se konsolidira, ali i da pokuša, organizacijski ili akcijski, okrupniti lijevi politički spektar na temelju nove političke platforme. Bez toga, hrvatsko društvo, koje je i inače snažno otišlo u desno, može očekivati rast socijalne isključenosti i nejednakosti, nastavak rasta korupcije, nacionalizma, klerikalizma i sukoba, nadam se samo verbalnih, sa susjednim zemljama.

Naprijed Hrvatska ide naprijed ili nazad?

Treba biti realan. Početi od nule, bez financijske i druge podrške kakve su, primjerice, imali Most od Crkve ili Živi zid od HDZ-a, nije lako. Počeli smo s radom, a to činimo i danas, u teškim uvjetima. Nismo parlamentarna stranka, ali imamo zastupnike na lokalnoj razini. Izdvojio bih vjerojatno najaktivnijeg zastupnika u Gradskoj skupštini Zagreba, Renata Peteka. Profilirao se kao odlučan političar čiji su nastupi istinski socijaldemokratski i sadržajni. Zapravo, ne samo naša, nego i neke druge stranke formirale su se ili će se uskoro formirati kao odgovor na iznimno loše stanje u dominantnoj lijevoj stranci, SDP-u. Zapravo, svojevrsni smo azil za socijaldemokrate koji se ne žele valjati u blatu i nabacivati kamenjem kako se to danas radi u SDP-u. Da je SDP drukčiji, naših stranaka vjerojatno i ne bi bilo. Inače, broj članova nam raste. Pokazalo se da na izborima u kojima se ide udruženim snagama ljevice, možemo ostvariti uspjeh. Evo, u Milni na Braču imamo razmjerno jednu od jačih organizacija i sada zajedno s SDP-om idemo na pobjedu u izborima za načelnika općine. Gotovo sam siguran u uspjeh koji bi trebao konačno i vodstvu SDP-a pokazati da je jedna od važnijih zadaća rad na jedinstvu ljevice.

Sa snimanja CD-a prije nekoliko godina. S prof. Katarinom Krpan Josipović svira jednu od svojih kompozicija za klavir, četveroručno.

Spot Naprijed Hrvatska s udaraljkama je promašaj s obzirom na gledanost i rezultate izbora ili?

U  situaciji kad smo tek osnovani, praktično bez kune i u medijskoj izolaciji, raspisani su izbori. Išli smo na tzv. antispot čiji je trošak praktično bio nula i kojemu je bio cilj pokazati da je na sceni jedna nova stranka. Bio je to možda najgledaniji spot na društvenim mrežama ikada. Istina, mnogi koji su navikli na spotove u kojima političari s ekrana izgovaraju najbezočnija lažna obećanja, ovakav su spot dočekali negodovanjem, pa i ismijavanjem. Uz to, jedna je velika stranka uložila prilično truda a i novaca da se taj spot parodira. Osobno, bio sam zadovoljan jer je temeljni cilj, informacija da smo tu, ostvaren. I danas mislim da spot nije bio ni malo loš. A izborni neuspjeh koji smo pretrpjeli nije bio radi spota. Naprosto, izbori su nam došli prerano i nismo imali vremena afirmirati se u javnosti. Često mi se događalo da mi na ulici pristupe ljudi koji bi mi rekli kako me jako podržavaju, a na upit znaju li za stranku Naprijed Hrvatska, odgovor bi, gotovo uvijek bio niječan. Nadam se da ćemo u narednim izborima imati više uspjeha.

Kamo ide SDP?

Ako nastavi ovako, ide u marginalizaciju, ne samo sebe nego i ljevice. To smo već vidjeli, primjerice, u Poljskoj i Mađarskoj. Iskreno želim konsolidaciju SDP-a i njegovu reafirmaciju kao stranke koja ima snage okupiti ljevicu i centar te formirati vladu.

Kada dođu predsjednički izbori je li moguć Vaša ponovna kandidatura?

Mnogi me to pitaju, pa i nagovaraju. Ali, podrška ljudi „na cesti“ nije pouzdan indikator izbornih izgleda. Početkom iduće godine procijenit ću ima li takva kandidatura izgleda. Neću glavom kroz zid. Osobno, danas iznimno uživam u svom poslu na Pravnom fakultetu, u skladanju, brojnim putovanjima…. Istina, izbori bi bili zanimljiv izazov. Ali, nije dovoljna dobra volja, pa ni podrška značajnog kruga ljudi. Treba imati infrastrukturu, od financija, do organizacije na terenu. Vidjet ću i početkom iduće godine donijeti odluku….

Izjednačiti prava civilnih i vojnih HRV invalida?

Načelno, da. Pravedno društvo. Invaliditet, kako god da je do njega došlo, smatra razlogom za posebnu skrb o čovjeku. Razlike, ali ne bitne, mogu postojati s obzirom na porijeklo invaliditeta. Ali, čovjek koji je bez ruke ili noge, koji je oslijepio ili je teško narušenog zdravlja, ima jednake potrebe, bez obzira kako je do invaliditeta došlo.

Postoji li realno rješenje problema zagađenosti zraka u Slavonskom Brodu?

Za sada ga ne vidim. Hrvatska nema načina da prisili Bosni i Hercegovinu i ruske vlasnike rafinerije da učine ono što bi morali: ili ugrade odgovarajuće filtere, ili da zatvore rafineriju. Vlada će se morati potruditi da nađe pitanje koje je od slične važnosti za Bosni i Hercegovinu te da onda pregovorima i jedna i druga strana učine ustupke.

Slavonski Bro, nekaa treća  općina  po razvijenosti u Republici Hrvatskoj, danas je među nerazvijenim krajevima. Da li je ovakav teritorijalni ustroj Republike Hrvatske održiv?

I teritorijalni ustroj je jedno od pitanja velike društvene i političke reforme koju sam sugerirao. Ovako mala zemlja naprosto ni financijski, ni organizacijski ne može biti uspješna sa gotovo 600 jedinica lokalne samouprave. Osobno, smatram da u Hrvatskoj, ili potpuno treba ukinuti županije a broj općina svesti na stotinjak, ili osnovati najviše 5-7 regija. Pri tome, treba u suštinskom smislu Hrvatsku snažno decentralizirati i lokalnim vlastima prepustiti odlučivanje o znatno većem broju pitanja, naravno, uz odgovarajuće financije.

Međutim, stranke, posebno HDZ, ali i SDP, nisu do sada bile spremne na ovakvu reformu jer kroz brojna mjesta načelnika, gradonačelnika, župana, vijećnika i drugih dužnosnika u lokalnoj samoupravi, grade svoje nepotističke hranidbene lance. Hrvatska će morati u ozbiljne reforme uprave, pravosuđa i lokalne samouprave ili će se suočiti s još dramatičnijim zaostajanjem za Europom.

Vaša vizija Hrvatske?

Moja vizija Hrvatske sadržana je u programu stranke Naprijed Hrvatska, a i u mom programu s kojim sam išao u prve i druge predsjedničke izbore.

Prije svega, želim Hrvatsku kao pravednu državu, onu u kojoj zakoni bezrezervno jednako vrijede za sve, u kojoj nema socijalne isključivosti i u kojoj svatko može pristojno živjeti od svoje plaće ili mirovine. Ovakav, općeniti cilj s kojim će se složiti gotovo svatko, u mojoj verziji nosi potrebu ozbiljnih reformi. Prvo, treba se vratiti oštroj borbi protiv korupcije, kako smo bili krenuli u vrijeme zaključenja pregovora s EU. Pretvorbeni kriminal i ratno profiterstvo ne smiju se zaboraviti. Tko je jamio-jamio, ne smije biti naše ustavno načelo. Pravosuđe i zakoni prema kojima se ravnamo i prema kojima se sudi moraju se mijenjati. Nedopustivo je da sudski postupci traju i desetljećima. Ima predmeta koji su stariji od sudaca koji ih vode. Smatram da trebamo biti znatno otvoreniji prema investitorima i radnicima iz inozemstva za čijim radom postoji potreba u zemlji. Naravno, to je povezano s napuštanjem sve prisutnije ksenofobije i ultrakonzervatizma koji polako osvaja naš društveni prostor. Programi koje sam spomenuo, dostupni su i ne bih opterećivao ovaj razgovor s velikim detaljima. Ipak, najvažnije je uhvatiti korak s četvrtom tehnološkom revolucijom koja donosi potpuno novu strukturu ekonomije, radnih mjesta i očekivanja u pogledu znanja i kvalifikacija. Osobno, kao jednu od najvažnijih reformi zato vidim onu u odgoju i obrazovanju. Države koje zaostanu u novim tehnologijama, a mi tu vidno zaostajemo, postat će novovjeke kolonije. Tu sudbinu nikako ne želim Hrvatskoj!

 

 

 

32 comments

Skip to comment form

  • Lara on 24.09.2018 at 07:49

  I sad ti usporedi ovog odmjerenog i pametnog gospodina s Kolindom, torokušom i mlatilicom prazne slame? Zadovoljstvo za čitati. Vanja, primi čestitke.

  • on 24.09.2018 at 08:00

  Dopisni intervju ima svojih ograničenja, a što se i u ovom primjećuje. Kada je, primjerice,maestro ispod pitanja Internet ili novine? odgovorio “Promijenila se novinarska etika…”. novinar mora reagirati kako bi razjasnio to iznimno važno pitanje. Vanja je uspio napraviti dobar portret Josipovića koji zaista ima široke interese i koji je na čelu Hrvatske bio na njen ponos

  1. I ovaj Josipovićev odgovor trebao je potaknuti na novo pitanje: “Evo, u zadnja dva mjeseca bio sam u Japanu, Indiji, Kini, Koreji, Šri Lanci, putovao po Hrvatskoj… Čekaju me putovanja u SAD, Tursku, Švedsku, Azerbajan i Kazahstan…..”

   U ime koga putuje, tko financira putovanja? Ne provjre radi, nego iz znatiželje i širih obrazloženje.

 1. Nedopustivo je da sudski postupci traju i desetljećima., kaže Josipović. Trebao mu je Vanja spomenuti svoj slučaj i sudski proces sa salvonskobrodskom bolnicom, gdje mu je upropašteno zdravlje. Zašto se to ne riješi odmah, u skladu s parvdom i istinom?

  • dika on 24.09.2018 at 08:42

  Ako su mu Krležine Zastvae jedna od omiljenih knjiga, Josipović me osvojio.

  • peka on 24.09.2018 at 09:28

  “Širok” intervju, bez usredotočenosti na jednu temu. Podsjetio nas je Krnić na Josipovića koji je bio predsjednik od formata, koji je predstvaljao civiliziranu Hrvatsku. danas svi čekaju da Kolinda bude što seljačkija, bliža narodu. Zato ona lupeta o jogurtu. No, to je njoj prirodno blisko, jer ona nema širine u sebi.

 2. On je bio nada, a sada imamo prijetnje i udvaranje najogavnijim desnim budalama. Velika razlika. Josipovićevu profinjenost nazivalo se lignjom. To govori da narod voli čizmu i vulgarnosti.

 3. Izostalo je pitanje o odnosima s Pupovcem kojeg je Josipović nazvao etno-biznismenom i tako pokrenuo lavinu. Trebalo ga je pitati je li promijenio mušljenje nakon odvratne harange protiv Pupovca, a što se održava i na položaj Srba u Hrvatskoj.

 4. Naslov govori koliko Josipović uočava bit. Hrvatska je već sada kolonija. Doda li se svemu Kolindina inicijativa o tro mora, jasno je što nas još čeka.

  • on 24.09.2018 at 10:56

  Profinjenog gangstera koji u ZAMP rukavicama zavlači ruke u đepove narod je prepoznao,unatoč medijima i priči o najpopularnijem političaru ,izabrao je Kolindu.Eh taj naš narod,,,skoro pa nikada nije pogriješio.

  1. Narod je lako zavesti i odvesti prema provaliji. Griješ naš narod od samog početka, pa tako i sada kada je glasoa za one koji ga tjeraju u inozemstvo i koji će mu sjebati mirovine i koji ga je natjerao da svoje sinove izgubi. narod je sitnozuba blesa uglavnom.

    • on 24.09.2018 at 12:18

    Takvi kao ti ne samo što su željeli Jugoslaviju i njen opstanak, nego će vječno i dalje živjeti u Jugoslaviji ,iako je nema ,iako je nikada više neće ni biti.Jugoslavijom čete na kraju nazivati onaj spoj Kosova sa Preševom , Tetovom , i sa Albanijom.

    1. Takvi kao ti štokoji su željeli NDH i njen nastavak. nikad neće u potpunosti dobiti željeno. Misliš da će Brkić pobijediti i za ministra kulture imati Hasanbegovića? Ni HDZ-ovci nisu tolki kreteni poput tebe. Europa takve fašističke ekstremiste tolerira u Ukrajini gdje je izvršen državni udar, jer je blizu Rusije, neprijatelja Zapada i njegovih pokušaja da osvoji ruska bogatstva

      • on 24.09.2018 at 14:35

      Nema većih fašista od vas Srba .Sve što sada trvi u RH je zbog toga što Hrvatima ne date ni minimalna prava u Srbiji,kao ni šiptarima svojevremeno.Ja sam inače za Plenkija,kao i vi.

      1. Baba ti je Srpkinja što skrivaš kao zmija noge. Ako ćeš u karatima ja sam za tebe 24 karatni Hrvat. Ti konfabuliraš i zagađuješ ovu stranicu. Meni je to svejedno, meni su ljudi ljudi, ali mješancima poput tebe nije.

   • OSI on 24.09.2018 at 14:41

   Ne razumijem , sad je i kriminalac? On ima moj glas uvijek za predsjednika.Bar ne misli za jogurt da je Dukat i ne ljubi se s Vučićem i dijeli Srpske čokoladice.
   Zeitgeist na kakvoj si terapiji?Promjeni je, vrijeme je…

   1. On je bolestan. Liječe ga šovinizam i tuđa nesreća.

     • on 24.09.2018 at 18:29

     A o pravima Hrvata u Srbiji nikada ni prozborio nisi ,a puno puta sam te usmjeravao na tu temu.Tabu portala,kome i kako ćeš objasniti.Vjerodostojnost si potrošio na toj temi..Dobit ćete onoliko koliko dajete.Pošteno bata Jagma.

   2. Ne ljubi se s Vučićem, jer nije na vlasti.
    Zato se vrlo srdačno ljubio (3x) sa četničkim vojvodom Nikolićem.
    Slabo si informiran, druže.
    Idi kući, vežbaj.
    https://www.pixsell.hr/agencija/pxl-standard-news/brdo-kod-kranja-tomislav-nikolic-srdacno-se-tri-puta-izljubio-ivom-josipovicem-galerija-264325/

     • OSI on 24.09.2018 at 20:43

     Zambata komunjaro stara brojiš?To je bilo na Bledu, možda su se zanijeli, kao Kolinda na SP.

      • OSI on 24.09.2018 at 20:48

      ZAMBATA ovo je bilo u glavnom Zagrebu , pa šutiš komunjaro stara
      https://www.youtube.com/watch?v=R3jHKBYzuq4

      1. Svaka čast! Utjerao/la si Zambati do bačaka!

      2. Nisam ni tvrdio da se predsjednica Grabar Kitarović NIJE ljubila s drugim predsjednicima. Nema veze što je to bilo nasilno.
       Ali ti si tvrdio da se Lignjo ne ljubi s Vučićem.
       U njegovo vrijeme Vučić nije bio predsjednik.
       Nema veze što lupetaš, ali ovo što me nazivaš komunjarom, to je teška uvreda.
       I kleveta.

       1. Znaš se uvući, ali i izvući.

        1. Odbij, druže.
         I ne grupiši se.

  • Nana on 24.09.2018 at 11:17

  Dobar je Ivo, dobar! Osjećala sam se dobro dok smo ga imali za predsjednika! Nije nas nigdje brukao niti sramotio. Bio je pravi gospodin na čelu jedne lijepe europske zemlje koja je izabrala bolji put…. Ali!!!!! Naš narod voli narodnjake i cajke! Sada idemo “iz zla u gore” – valjda po zasluzi?!

  1. “Nije nas nigdje brukao niti sramotio.”
   Osim kad ga je višekratno popušio Tadiću, a za uzvrat dobio rentgenske snimke iz vukovarske bolnice. Ali iz 1983. godine.
   Ili kad mu je isti taj Tadić, u Zagrebu na poklon dao reprint časopisa Zenit u kojem se Ljubo Micić sprda s Hrvatima, jezikom i narodom.
   Ili kad je zubima i noktima branio ZAMP, kojeg je osnovao i iz kojeg godinama povlači dobit.
   Što je dobro napravio?
   Nabrojite jednu stvar!

 5. Idu mi svi na živce, filozofiraju umjesto kretanja u konkretni obračun s mafijaškom hobotnicom. Kad dođu na vlast, samo gledaju kako da i sami ušićare nešto i obogate se, s “autorskim pravima”, npr., jer to je po europskim standardima, hebali ih europski standardi kad smišljaju harače, a ne uvode ih kad trebaju dato radnicima i seljacima europske penzije i plaće. Sramotna nesposobnost opozicije mafijaškoj poziciji na vlasti, ona mrmača Opačićka, npr., pa jel to ljevičarka i socijaldemokratkinja, Milanovićevo bezvezno potrčkalo koje je popušilo u Berinom SDP.u i sad se poziva na principe, jesu svi jadni, ljevičari, dok su bili na vlasti haračili su i bogatili se kao i hadezeova mafija, izgubili su kredibilitet zauvijek. SDP je uništio Milanović preuzimajući hadezeovu retoriku i zakonodavstvo harača, a Bero nije lopina pa smeta sdpovskim lopovima i profiterima, i bezveznjacima kakva je i Opačićka. A profesori, oni pričaju priču. Za priču je isteklo vrijeme, samo konkretna akcija i obračun s mafijom je potreban. ali i za to je prekasno, mafija je sve rasprodala strancima i ima samo verbalni utjecaj, i poziciju na drpanju javnog novca. Uništili su zemlju i prodali ju strancima, za proviziju – hebeno “zaltno rukovanje”. Sjećete se kad je menađerska mafija uništavala firme sjedeći za stotinjak tisuća kuna mjesečne plaće po nadzornim odborima, a kad bi uništili firme onda bi odlazili iz njih s par milijuna kuna koje su dobili po ugovorima s klauzulom o “zlatnom rukovanju.” Uništiš i još dobiješ par milijuna kuna. Takva je to mafija, takve nigdje na svijetu nema. Što veći lopina i uništavač, to njegovo “zlano rukovanje” više zlata vrijedi.

  • ford on 26.09.2018 at 08:39

  Vanja se uz Dakyija prometnuo u prvo pero periskopa. Bravo Vanja.

  Trebalo se sjetiti izvuči Lignjoslava iz naftalina. Šteta što ga nije pitao što bi sa brojnim obećanjima o reviziji pretvorbe i privatizacije i zašto nije napravio ama baš ništa po tom pitanju? 🙂

  No, istini za volju, Lignjun je samo jedan u nizu potpuno nepotrebnih, beskorisnih i štetnih tipova koji su se nazivali hrvatskim predsjednikom. Tu funkciju pod hitno treba ukinuti ili krajnje marginalizirati i oduzeti sve ovlasti.

   • on 26.09.2018 at 08:43

   Hahaha, huhuhu, hohoho

    • ford on 26.09.2018 at 08:51

    Što ti je točno smiješno? Lignjina revizija privatizacije i pretvorbe?

 6. Ford nemam nažalost pera, ja sam samo udarač po tipkovnici. Još sam šegrt u pisanju. Nažalost da sam gospodina Josipovića pitao po željama od svih trebao bi mu poslati bar 300 pitanja.
  Pupovac me ne zanima, kao ni brojanje bilo čega, pa sam mu ta pitanja nisam postavio. Kulturan čovjek i hvala mu na odgovorima.

Odgovori