«

»

lis. 10 2017

Zašto Gradska knjižnica Slavonski Brod ne ide dalje s projektom “Ženskom stranom književnosti”?

Kako stvari stoje projekt Gradske knjižnica Slavonski Brod „Ženskom stranom književnosti“ neće se nastaviti ili je odgođen je na neodređeno vrijeme. Tako je knjiga autoricâ koje su se s Brođanima trebale „družiti četvrtkom“, pala na jedno slovo- Julijanu Matanović koja je do sada jedina gostovala, još krajem travnja. Da nešto ne funkcionira kako je predviđeno dalo se naslutiti iz priopćenja Gradske knjižnice, nakon što je otkazano druženje sa sljedećom gošćom, Milanom Vuković Runjić:

Drage Brođanke i Brođani, žao nam je što hod Ženskom stranom književnosti djeluje pomalo nesigurno. Ali, to su početci, koji valjda, jednostavno trebaju proći. Prva gošća jesenskog druženja bit će Milana. .. Ponekad nepredviđene okolnosti i nemogućnost ostvarenja planiranog i željenog može biti razlog za odustati, ali može biti i poticaj za ne odustati. Mi biramo ovo drugo. Matoš bi rekao: „živjeti nije uvijek ugodno, ali je uvijek zanimljivo“, a mi bismo dodali: nikada nije izgubljeno ono čega se ne odreknemo. Priče o knjigama, književnosti, piscu i čitatelju, umjetnosti riječi i nepodnošljivoj lakoći postojanja u kojoj zbog riječi stane cijeli svijet mi se ne odričemo.                                                                                                                                                                   

Svako vam dobro, i vidimo se na brodskoj jesenskoj Ženskoj strani književnosti.

O čemu se zapravo trebalo raditi na druženjima? U tom smislu podsjećamo na najavno priopćenje koje su, uz minimalne preinake, tada preuzeli svi lokalni news portali:

Projekt je zamišljen kao razgovor s književnicama: razgovor o njihovom mjestu unutar korpusa književnosti, njihovo  „razotkrivanje“ (od osobnog i biografskog do povijesnog i univerzalnog),  razgovor o razbijanju stereotipa vezanih uz pojam „ženskog pisma“ te izravnu neformalnu komunikaciju korisnika/ca (čitatelja/ica ovog tipa književnosti) i same autorice. Polazni motiv za razgovor je književno stvaralaštvo pojedine autorice, a potom razotkrivanje  šire slike nje,  njezinog  promišljanja o odnosu roda i žanra, odnosa prema ženskom pismu i pismu za žene,  književni, društveni, sociološki položaj  nje  kao: žene-spisateljice, žene-znanstvenice,  žene-sveučilišne profesorice, žene majke…  odnosno pokušaj stvaranja slike o književnicama, koje znamo samo iz njihovih djela, a koje su u svojim djelima spojile osobno čitateljsko i znanstveno iskustvo te ga potom  ispreplele s intimnim, autobiografskim diskursom.                                                                                                 

Autorice u budućim druženjima četvrtkom: Ivana Šojat, Milana Vuković Runjić, Daša Drndić, Ivana Simić Bodrožić, Mani Gotovac, Milana Vlaović Runjić, Tena Štivičić…

Uskoro će i zima, a projekt se ne nastavlja. Koji su razlozi odustajanja od zamišljenog, zaokruženog, cjelovitog i složenog posla čija su obilježja i cilj ambiciozno definirani i predviđeni da se ostvare u određenom vremenu, i koji su zahtijevali koordinirane napore nekoliko ljudi predvođenih kompetentnom i poduzetnom Darijom MataićAgičić, zamjenicom ravnatelja knjižnice? Javnost o tome očekuje priopćenje. Kada kažemo „javnost“ ne mislimo na ukupnu gradsku populaciju, nego na tanki sloj građana zainteresiranih za događanja u kulturi, sloj koji smatra shodnim biti upućen i obaviješten o svim promjenama najavljenih budućih događaja, pogotovo ovakvog značaja i značenja, događaja koji su ukotvljeni Brod trebali izvesti iz luke „Provincija“. Navučeni, poput ovisnika na opijate, na vrhunska imena hrvatske književnosti za koja im je obećano da će ih uživo ćuti i porazgovarati o njihovoj literaturi, osjećaju se pomalo prevareno i nelagodno bez obzira na citiranu sentimentalnu i gotovo dirljivu ispriku –  jer se susreti odgađaju “do jeseni”. Gladni prvorazrednih kulturnih jestiva i ubuduće im izgleda preostaje lokalni šrot u vidu promocija svega i svačega.

Nerealizirana dobra ideja čiji naziv potječe iz naslova knjige Lidije Dujić, svojevrsno je poniženje za sve: gradsku knjižnicu, autorice, lokalne sladokusce u guštanju dobre literature. Što ju je osujetilo? Tko je prouzročio odustajanje? Ako je u pitanju samo novac, za njega se, uz pomoć kreativnog marketinga i kontakata s raspoloživim i raspoloženim medijima, moglo pobrinuti. Nije kasno. Najlakše se predati i nastaviti s rutinom lokalnog ringišpila. Ipak, nadamo se da pušemo na hladno.

 

 

 

10 comments

Skip to comment form

 1. Lara

  Ako je novac (bio) prepreka zar nisu unaprijed mogli pretpostaviti da će to prouzrokavati zastoj? Manjak inteligencije ili pouzdanje u čuda da se dese?

  1. Lara

   Dolazi Milana Vuković Runjić za Mjesec knjige. Lukavo izvedeno uz pomoć dodatne love za tu manifestaciju.

 2. sex pistol

  Ako knjižnica i nastavi s “projektom”u ovom tempu posljednja književnica će u Brod doći u veljači 2020. godine.

 3. Stalker

  To zovem nedojebanost. Gusla se gusla, a ne svrši. Nitko zadovoljan. Brod je grad nedojebanosti.

 4. Jagma

  “Ako je u pitanju samo novac, za njega se, uz pomoć kreativnog marketinga i kontakata s raspoloživim i raspoloženim medijima, moglo pobrinuti.”

  Kreativni marketing je za njih misaona imenica. I bolje bi im bilo da ne računaju na neke brodske medije, jer je to kontraproduktivno.

 5. Sonja

  A već sam se ponadala da Brod može biti veliki i ozbiljan grad.

 6. du auch

  Ne usude se upitati Dusparu za 2 000 kuna. Doduše, ni ja se ne bih usudio, jer on kad čuje riječ kultura maši se za kružni tok.

 7. Ivan Marić

  Riječ je o knjižnici kao o provincijskoj žabi koja je vidjela da se tamo negdje konj potkiva pa i ona digla nogu. Žaba je vodozemac, a konj je sisavac i plemenita životinja. Izađi knjičnička birokracijo na kopno i postani kopneni sisavac.

 8. idemija

  Možda imamo Brođanke koje pišu i zanimljive su, Slavica Popović, Dajana, Silvija je na periskopu fenomenalno pisala, Darija osebujno piše, sigurno ih ima još, i s njima bi se bilo zanimljivo “družiti” i čuti ih.

  Mani Gotovac bi bila poslastica, nju bi nekako trebalo nagovoriti.

 9. Jelić

  Projekt? Nije li to prejak pojam za organiziranje gostovanja? Bave li se u Cinestaru projektiranjem kad naručuju filmove?

Odgovori