Vratit će se Petnja, njeno oko i naše zrcalo

Nekoliko fotografija isušenog jezera Petnja proslijedio mi je ovih dana viberom Zoran Popović. Zanimalo ga je mogu li ih objaviti i prokomentirati nesvakidašnju „novost“ – jezero koje je ostalo bez vode. Nisam ga upitao kada je saznao za sanaciju jezerske brane i ispuštanje vode. Naime, upućeniji u zavičajne vijesti o svemu u vezi poboljšanja stanja brane mogli su mjesecima ranije čitali najave na lokalnim news portalima, a potom se na isti način uvjeriti da su radovi započeli. Ili su mogli dobiti potvrdu o svemu izravno, odlazeći na branu i svjedočiti nestanku jezera. I osobno sam na jednom vjestonosnom portalu saznao da „već u travnju bi trebali krenuti s ispuštanjem vode, kako bi u lipnju i srpnju, kada je najmanji pritok u samu akumulaciju, krenuli i građevinski radovi na sanaciji.“ Podsjetila me banalna rečenica na dječje pojednostavljeno prepričavanje filmova. Klincima glagol „kretati“ zamjenjuje desetine drugih glagola, na primjer: onda on krene vaditi pištolj; ona se krene češljati; i krene eksplozija; i onda krene tuča, krene povraćanje… Još jedna slična nezgrapna rečenica primateljima informacija razvlači usne u osmijeh: „U sklopu sanacije brane Petnja bit će obavljeno i djelomično premještanje ribljih vrsta iz samog jezera. Sama izrada privremenog jezera i prebacivanje ribljih vrsti trajat će oko mjesec dana.“ Dakle, premještanje koga ili čega? Ne ribe/riba, nego birokratsko-znanstvenih ribljih vrsta. Podsjeća to na izvješće patologa koji udarac noža u želudac opisuje kao ubod oštrog predmeta u predjelu abdomena. Odakle će se prebacivati? Iz (samog) jezera u privremeno jezero čija će (sama) izrada… Ne iz tamo nekog drugog jezera, nego iz (same) Petnje… I u prvoj rečenici imamo (samu) akumulaciju. Suvišno i smiješno. Ali, očekivano, jer takve rečenice su pravilo, a ne izuzetak u brodskom novinarstvu.

Petnja je umjetno jezero na južnoj strani Dilja, udaljeno desetak kilometara od Slavonskog Broda. Nastalo je prije 51 godinu, 1968-e. Nalazi se na površini od 26 hektara; dugačko je 1 100 metara; najveća izmjerena dubina – 8,25 metara. Zapremina mu iznosi 0,3 kubična kilometra. Petnja se snabdjeva vodom iz istoimenog potoka Petnja koji izvire iz Vidovog brda. Jezero Petnja (i okruženje od staza i šume), erotska je zona, bujni kraj s kojim smo se nježno dodirivali, sparujući naše energije, njegovu nadmoćnu, vječnu energiju prirodih zakona, i našu ljudsku, izletničku, usahlu od trošenja u urbanim kutijastim naseljima, na banalnim poslovima, na jalovom asfaltu. Petnja je obnoviteljica naše snage, raskošna ljepotica, koju smo se trudili zaslužiti otvorenim obožavanjem. Sanacija Petnje izraz je naše potrebe za skladom, izraz poštovanja i izražavanje nužnog suoodnosa s prirodom.                                                                                                        Tehničko pitanje postalo je izričaj vraćanja duga za sve što smo jezeru oduzeli. Nema vode, nema ni jezera. Zato zapanjuje slika ogromne rupe bez vode, mulja bez života, udubljenje bez smisla. Kao da su nestale želje i osjećaji, sile duše, tajanstveni razlozi. Voda je izvor života, sredstvo očišćenja i središte obnavljanja. Klica klica, ogromno spremište mogućnosti, ona donosi snagu i čistoću. Voda je materia prima, uvjet plodnosti i rodnosti. Jezero je zemljino oko, nasreću, tek privremeno zatvoreno. Ali, vratit će se njen vid i naše zrcalo u kome ogledamo svrhu svog postojanja. Vratit će se ribe. Trebamo čistoću i užitak istovremeno.

10 comments

Skip to comment form

 1. Mi više trebamo Petnju, nego ona nas.

 2. “Trebamo čistoću i užitak istovremeno.” Čovjek traga za onim što ga mijenja i ne mijenja. Razapet je.

 3. Voda uvijek nosi nešto. O Zilahy!

 4. Meni Petnja isto puno znači. Sjećam se kada je napravljena brana – bila je impozantna i uvijek mi je ulijevala strahopoštovanje, sjećam se izleta sa školom i prijateljima. Nisam shvatila radi čega su morali raditi takvu intervenciju? Hoće li biti posljedica zbog tog manevra???? Nije važno, važno je da se sve dovede u prvobitno stanje!

 5. Ma koliko km bio udaljen od Broda, uvijek me zanimaju Poloj, kej, Korzo , Petnja, Ljeskove vode…
  Brod je magnet, bez obzira na sve.
  Da Veljku odgovorim, sestra mi je rekla za Petnju.

 6. Imam prijatelja koji je junf skinuo na Petnji. Kad god bi se spomenulo jezero, on bi se smješkao kao zadovoljno prase.

 7. Tko to tamo petlja s Petnjom?

 8. Osjetio sam žal za jezerom, za indikatorom vlastitosti. Dobra kolumna.

 9. Eto sto se dogodi kad Veljku posaljes koju sliku.
  😀😀😀😀😀

 10. Tužno. Smak svijeta za jezersku faunu.

  Dobre slike i tekst, i Zoranov komentar 🙂

  “The little lake you love is the biggest ocean for you!” – Malo jezero koje voliš, za tebe je najveći ocean. Petnja je ljepša od mora svojim zaljubljenicima, a siromašna slatka draga od ne znam kakve nafufane bogatašice svom dragom.. Nije sve u površini, nešto je i u dubini, dubok tekst, Lukiću, ljudi, poput voda, imaju dubinu, il su duboki, il su plitki.

Odgovori