«

»

tra. 21 2018

U svijetu iz političke bajke: u posjeti kod gradonačelnika za djecu spremnog

Ispod grba i križa gradonačelnik učenicima spremno odgovara na aktualna pitanja

S malim zakašnjenjem, na službenim stranicama grada Slavonskog Broda, primijetili smo razdraganu vijest da su se gradonačelnik i Gradska uprava, na način svoj, pridružili manifestaciji „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Nadamo se da nije prekasno za podijeliti ju sa zainteresiranim čitateljima SBPeriskopa?! Naime, 18. travnja, Gradsku upravu u Tvrđavi, posjetili su učenici trećih razreda Osnovne škole „Ivana Brlić-Mažuranić“ koje je u Velikoj vijećnici primio gradonačelnik Mirko Duspara. Bilo je sve to u namjenskom sklopu: djeca, svijet bajki i politički junaci- oni koji bajke žive na javi.

Univerzalna, profesionalna, gradska izvjestiteljica o aktivnostima gradonačelnika i Gradske uprave nije se, pod utjecajem bajkovitog trenutka, mogla oteti dojmu da se i pridošla djeca na trenutak provode u bajci baš kao i domaćini u Tvrđavi. Stilom izvještavanja o nesvakidašnjoj posjeti učenika moćnom, čarobnjačkom centru upravljanja gradskim vrtloženjiama, satovima i kružnim tokovima, podsjetila je na Ivanu. Prilagodba je bila potpuna. Preuzimamo nekoliko samo naizgled djetinjastih rečenica, kako bi, nadamo se, i nešto širi krug čitatelja, svjedočio izvjestiteljičinoj razgibanoj radosti i približavanju Brlićkinim književnim finesama.

Na ugodnom i veselom druženju, učenici su postavljali mnoga aktualna pitanja na koja im je gradonačelnik spremno odgovarao.

To se moralo doživjeti. Zašto nismo bili tamo, pitamo se nesretni i tužni, kako bi osobno čuli, za djecu spremnog, gradonačelnika, koji radi u Festungu, preko sedam mora i sedam gora od nezaposlenih roditelja nekih učenika? Nije sad važno jesu li mnoga pitanja bila aktualna ili ono o čemu su djeca pitala.

Tako ih je zanimalo koje dužnosti obnaša gradonačelnik te je li teško biti gradonačelnikom; može li se piti voda iz slavine i tko je onečistio vodu u gradu, ali isto tako kada će se asflatirati neke ulice i urediti dječja igrališta.                                

Naravno da je teško biti gradonačelnikom. Kakvo je to pitanje? Aktualno? Je li ga možda postavio neki mali lijenčina koji već sada razmišlja o izvlačenju s posla i koji želi hljeba bez motike? Stvarno, tko je onečistio vodu u gradu i kada će se asflatirati (pardon, izvjestiteljica je bila uzbuđena, pa je pomiješala slova) ulice? Navodno da se mali Janko spremao pitati gradonačelnika hoće li doći na autobusni kolodvor ispratiti njega, sestricu, mamu i tatu, jer odlaze u Njemačku, ali nije htio rastužiti učiteljicu i izvjestiteljicu. On je, pod utjecajem skorašnjeg odlaska, htio još pitati je li Ivana Brlić Mažuranić pisala i horore, ali je također odsutao, jer nije htio naljutiti velikog čarobnjaka koji možda ne bi bio spremno odgovorio na to pitanje. Inače, voda se smije piti iz pipe, ali je li zdrava, to ne znaju ni u upravi Vodovoda kojoj se svi žale.

Zadovoljni odgovorima, učenici su se iz Gradske uprave dalje uputili sudjelovati u brojnim prigodnim sadržajima dječjih svečanosti „U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić“.

Nismo znali da su djeca na kraju razgovora sa spremnim gradonačelnikom anketirana. Kako izvjestiteljica zna da su djeca bila zadovoljna? Kako ne bi znala? Po govoru tijela i širokim osmijesima djece spremne za gradonačelnikove odgovore.

 

 

9 comments

Skip to comment form

 1. du auch

  Kroz smijeh i igru djeca su se počela navikavati na surovu stvarnost svijeta u kojem ih nitko ništa ne pita. Pita ih se u školi za ocjene. Dobra demistifikacija svijeta laži u kojem su se našli kao mali blesani.

 2. Bruno

  Duspara samo djeci spremno daje odgovore. kad ga bilo što upitaju nezavisne zastupnice u Gradskom vijeću ili “preko novina”, on šuti. Ne zna ili se pravi mutav.

 3. Sonja

  Tekst o boravku djece kod svog gradskog babe, objavljen na web stranici grada, stvarno je ljigica. Jel to pisala Gubićka?

 4. grey

  Dobro, pišu pizdarije, ali rade nešto. A pogledaj ove linčine u županiji!
  http://www.bpz.hr/
  Ne rade, a pišu gluparije.

 5. Stalker

  A zašto susret s učenicima nije protekao pored logorske vatre? Kao nekad kad su partizani tako pričali svoje bajke.

 6. Jagma

  Sramota. Djecom manipuliraju od njihove najranije dobi. Što predstoji? Da povijes predaju u školama “oni koju su je stvarali”! Vraća li se to ban Jelačić u Veliku vijećnicu sjediti pored Duspare?

 7. Ivan Marić

  Gradonačelnik je imao dobre namjere. U krajnjem spasio je djecu od dosadne nastave. Dobročinitelj spremni.

 8. Edo Bare

  Zajebavali ih ili ne zajebavali na svom portalu, gradonačelnik i svita uživaju u privilegijama bajki u Tvrđavi. Uzalud vam trud portalci.

 9. Stalker

  Čudim se da ih Duspara nije primio u gradskom autobusu i osobno učenike provozao do “tvornice vode”.

  Ne vidim na stolovima vodu iz pipa u bokalima, samo flaširanu i sokove. Jedna slika govori više od 1 000 riječi.

Odgovori