«

»

ruj. 17 2017

Tako to rade marketinški profesionalci: s otvaranja najnovijeg McDonald’sa u Slavonskom Brodu

Posredstvom ažurnih lokalnih medija – news portala i radio postaja – javnost je tekoreći odmah saznala sve o svečanom otvorenju najnovijeg McDonald’sa 15. rujna 2017. u Slavonskom Brodu. SBPeriskop, internetski magazin, u toj trci izvještaja nije im pridružio. Naime, u povodu početka rada još jedne franšizne karike u globalnm lancu restorana brze prehrane, zadržat ćemo se na tek razini potrošačkih dojmova o advertisingu, marketingu, propagandi odnosno namjenskom osvježavanju pozicioniranja ovog vodećeg svjetskog brenda.

A kako su spomenuti brodski mediji započinjali svoje informacije možete vidjeti u antrfileu na kraju teksta. Također, uvršten je i dio priopćenja organizatora.

Svi prisutni gosti, gradonačelnik dr. Mirko Duspara i njegova svita, a posebno predstavnici sredstva za prenošenje informacija, brojni novinari koji su se odazvali pozivu, na licu mjesta svjedočili su finalnom- efikasnom i diskretnom- funkcioniranju moćne propagandne mašinerije kojom je, po izboru McDonald’sa, uspješnog diva globalnog biznisa, upravljao Komunikacijski laboratorij,  ugledna nezavisna regionalna agencija za tržišno komuniciranje, odnose s javnošću, upravljanje digitalnom komunikacijom i organizaciju događaja.

U skladu s opisom poslova i referencama (Osmišljavanje komunikacijske strategije, istraživanje, planiranje i provedba planova u svrhu unaprijeđenja slike koju organizacija, pojedinac ili institucija uživaju u javnosti) Komunikacijski laboratorij, predstavljen u osobi Ane Škiljić Ravenšćak, PR seniora, u sporazumu s naručiteljem poslova, uspješno je primijenio poznatu marketing formulu uspjeha koja se sastoji od četiri zadatka: izazvati pažnju, zainteresirati, izazvati želju i motivirati na akciju. Formula je prokušana i u slučaju McDonald’sa se pokazala uspješnom. Komunikacijski laboratorij pobrinuo se da formula profunkcionira i u Slavonskom Brodu uz dragovoljnu pomoć medija. Za pretpostaviti je da će neki od medija od svog neuvjetovanog podržavanja imati koristi, jer će ih McDonald’s angažirati kao info-poligone za obavještavanje građana o akcijama i popustima koji će periodično uslijediti, naravno, za naknadu.

Dakle, od plasiranja informacija o početku gradnje objekta, slanja info letka i pozivnica za medijsku zajednicu za svečano otvorenje, organiziranja eventa (timing, raspored obraćanja predstvanika, McDonald’sa i Grada, fotografiranje nasmiješenog osoblja, presijecanja vrpce, dodjela poklon bona od 30 000 kuna udruzi „Slap“, podjele poklona gostima…), do upućivanja priopćenja medijima o tome što se to i gdje dogodilo, ako to sami nisu zapazili, s obiljem podataka o konkretnom prostoru, sve je to bila uspjela realizacija profesionalnog i studioznog marketinškog pristupa udomaćivanju McDonald’sa u Slavonskom Brodu. Prema tome, novinari su imali privilegiju nalaziti se na pravom mjestu i u pravo vrijeme primjene komunikacijskih vještina koje su sastavni dio marketinga. Važno je istaknuti da je Američko udruženje za marketing prihvatilo kao zvaničnu definiciju, da je marketing proces planiranja i sprovođenja koncepcija cijena, promocije i distribucije ideja, roba i usluga, da bi se kreirala razmjena koja zadovoljava potrebe pojedinca i organizacija.

Svečano otvorenje McDonald’sa imalo je sva obilježja važnog društvenog i gospodarskog događaja, a posebno zato što se iza glamuroznog blještavila i trendovskog uvrštavanja Broda u svjetsku mapu jedne od najpoznatijih tvrtki svijeta, nalazilo i zapošljavanje novih radnika. U vrijeme kada djevojke i mladići odlaze raditi i u McDonald’se u zapadnim zemljama, jedan dio njih ostaje u svom gradu. Uspjeh je to za koji je zaslužan i gradonačelnik Duspara. Kako se moglo čuti na otvorenju, on je svojim direktinm nastojanjima dogovorio dolazak McDonald’sa u Brod. Treba istaknuti da kao jedan mali dokaz o uspjehu McDonald’sa može biti i situacija na hrvatskom tržištu. Domaći franšizeri McDonald’sa, kompanija pod kontrolom petrinjske mesne dinastije Gavrilović, su prema posljednjim dostupnim podacima u 2015. godini ostvarili prihode od 319 milijuna kuna, tridesetak milijuna više nego godinu prije. Neto dobit je iznosila 36,3 milijuna kuna.Od gotovo 37.000 McDonald’s restorana diljem svijeta veći dio je u rukama franšizera, odnosno poduzetnika koji moraju zadovoljavati McDonald’sove stroge uvjete, plaćati određenu naknadu matičnoj kompaniji, a zauzvrat smiju koristiti recepte i brend koji je McDonald’s razvio tijekom proteklih sedam desetljeća. U izravnom vlasništvu kompanije nalazi se nešto manje od 5700 restorana, dok su svi ostali u nekoj verziji franšiznog odnosa.

Prava je šteta što na svečano otvorenje  najnovijeg McDonald’sa nisu pozvani predstavnici brodske tzv. kulturne birokracije, u biti amateri bez poznavanja marketing strategija, kako bi usvojili uspješan obrazac animiranja potencijalnih potrošača kulture. No, glad za kulturom u Brodu nije tako izražena i sve više jenjava, za razliku od gladi za atraktivnom brzom hranom koja osim kalorija i zaraznog okusa nudi priču i o tome da je iste kvalite i istog pakiranja u Teksasu, Kini, Brazilu, Srbiji, Engleskoj, Hrvatskoj… Treba primjetiti da brodski kulturnjaci imaju i jednu olakotnu oklonost. Naime, ma o kakvom da se događaju ili prezentaciji u kulturi radi, lokalna sedma sila neće se dragovoljno i pomagački sjatiti kao na svečano otvorenje McDonald’sa, jer, svjesni siromaštva u tom sektoru, znaju da zauzvrat neće ništa dobiti.

 

Danas je u Slavonskom Brodu, na radost mladih, ali i onih nešto starijih Brođana, svoja vrata otvorio McDonald’s restoran.

U nazočnosti brojnih uzvanika direktor McDonald’sa Hrvatska, Pavel Pavliček izrazio je zadovoljstvo što će od danas poslovati i u Slavonskom Brodu, gdje su još prije pet godina imali plan otvoriti svoj restoran. Ideja koja je tada propala ponovno je postala aktualna ove godine, a njena realizacija započela je 13. lipnja ove godine kada su započeli prvi građevinski radovi. U samo tri mjeseca izgradili su restoran koji je danas otvorio svoja vrata na oduševljenje mnogih.

sbplus

Građani Slavonskog Broda napokon su dočekali svoj prvi McDonald’s! Potvrdio je to i veliki broj posjetitelja koji je strpljivo čekao u redu da naruče svoj omiljeni proizvod u McDonald’su.

Novootvoreni McDonald’s, inače 29. po redu u Hrvatskoj, posjetitelje privlači najmodernijim tehnologijama u sklopu koncepta Made For You čija su posebnost samostojeći kiosci za naručivanje gdje u miru možete odabrati i platiti naručene proizvode. Bez obzira je li to sočni Big Mac s dva odreska od 100 posto goveđeg mesa ili Cheesburger s kriškom izvrsnog topljenog sira i hrskavim krumpirićima, hrana se počinje pripremati tek nakon zaprimanja narudžbe pa je još svježija i ukusnija kad vam dođe u ruke.

Osim na kiosku, koncept je modernizirao i cjelokupan proces naručivanja, pripreme i preuzimanje proizvoda i na pultu za posluživanje.

035

U Slavonskom Brodu danas je svečano otvoren 29 McDonald’s u Hrvatska.

Danas smo se svrstali među 12 gradova u kojem McDonald’s ima svoj restoran u Hrvatskoj. Naručivanje hrane na elektronskim kioscima, računalski prostor, vanjska terasa s igraonicom i sve to po najnovijoj svjetskoj tehnologiji, od danas je dostupno građanima i posjetiteljima Slavonskog Broda.- Prije pet godina prvi puta ozbiljno se razgovaralo o otvaranju, ali nismo uspjeli. Gradonačelnik Duspara ponudio nam je ovaj prostor prije godinu dana i uz odličnu suradnju s Gradom realizirali projekt do kraja u rekordnom vremenu. Zahvaljujem se prvenstveno Gradu, gradonačelniku i suradnicima, svim parterima, poslovnim suradnicima, dobavljačima i naravno zaposlenicima.- rekao je prilikom otvorenja Pavel Pavliček, direktor McDonald’sa Hrvatska.

e-brod

Novootvoreni McDonald’s, inače 29. po redu u Hrvatskoj, posjetitelje privlači najmodernijim tehnologijama u sklopu koncepta Made For You čija su posebnost samostojeći kiosci za naručivanje gdje u miru možete odabrati i platiti naručene proizvode.  Bez obzira je li to sočni Big Mac s dva odreska  od 100 posto goveđeg mesa ili Cheesburger s kriškom izvrsnog topljenog sira i hrskavim krumpirićima, hrana se počinje pripremati tek nakon zaprimanja narudžbe pa je još svježija i ukusnija kad vam dođe u ruke.

brodportal

Građani Slavonskog Broda napokon su dočekali svoj prvi McDonald’s! Potvrdio je to i veliki broj posjetitelja koji je strpljivo čekao u redu da naruče svoj omiljeni proizvod u McDonald’su.

Novootvoreni McDonald’s, inače 29. po redu u Hrvatskoj, posjetitelje privlači najmodernijim tehnologijama u sklopu koncepta Made For You čija su posebnost samostojeći kiosci za naručivanje gdje u miru možete odabrati i platiti naručene proizvode.  Bez obzira je li to sočni Big Mac s dva odreska  od 100 posto goveđeg mesa ili Cheesburger s kriškom izvrsnog topljenog sira i hrskavim krumpirićima, hrana se počinje pripremati tek nakon zaprimanja narudžbe pa je još svježija i ukusnija kad vam dođe u ruke.

sbonline

Točno u 10 sati slavonskobrodski Mc Donalds otvorio je svoja vrata kroz koja su odmah nahrupile desetine klinaca kako bi došli do svog Big Maca ili cheeseburgera… Završetak je to nekoliko mjeseci duge izgradnje restorana čije se prisustvo očekivalo već godinama. Restoran je smješten u Svačićevoj ulici, u neposrednoj blizini Lidla. Lokacija je očito strateški odabrana jer se nalazi na putu brojnih učenika između željezničke postaje i srednjih škola, a u okviru restorana je i drive-in. Restoran radi svaki dana.

sbnews

McDonald’sov 29. restoran u Hrvatskoj osim slasnim burgerima i hrskavim krumpirićima goste je oduševio i najmodernijim tehnologijama u sklopu koncepta  Made For You

Građani Slavonskog Broda napokon su dočekali svoj prvi McDonald’s! Potvrdio je to i veliki broj posjetitelja koji je strpljivo čekao u redu da naruče svoj omiljeni proizvod u McDonald’su.

Novootvoreni McDonald’s, inače 29. po redu u Hrvatskoj, posjetitelje privlači najmodernijim tehnologijama u sklopu koncepta Made For You čija su posebnost samostojeći kiosci za naručivanje gdje u miru možete odabrati i platiti naručene proizvode.  Bez obzira je li to sočni Big Mac s dva odreska  od 100 posto goveđeg mesa ili Cheesburger s kriškom izvrsnog topljenog sira i hrskavim krumpirićima, hrana se počinje pripremati tek nakon zaprimanja narudžbe pa je još svježija i ukusnija kad vam dođe u ruke.

Osim na kiosku, koncept je modernizirao i cjelokupan proces naručivanja, pripreme i preuzimanje proizvoda i na pultu za posluživanje.

Priopćenje Komunikacijskog laboratorija

15 comments

Skip to comment form

 1. Sonja

  Na fotkama se stvarno vidi buljuk novinara. Budu oni i na čvarkijadi i fišijadi, ali zaista ne na promocijama knjiga u Gradskoj knjižnici.

 2. Frodo

  Prikaz naličja jednog eventa koje uvjetuje lice. Pored shematiziranih izvješća ovo se čini original među kopijama.

 3. milenijum

  sonja tu nema novinara . kao i na htv , čudi me samo što komšić nije dao blagoslov.Pustite ljude da rade dobili smo nešto novo nije gradski kapital nego privatni tko hoče neka ide tko neče ne mora ,zaposleno 30 ljudi i opet Vam ne valja , što hočete dokle ide ljudska zloba

 4. dron

  Bravo, @milenijum, vidi stvarno, McDonald’s nije zvao na otvorenje egzorciste, ostali su bez Mcburgera.
  Biskup se zove Košić a ne Komšić, milenijum, dobar komentar, baš tako, tko hoće, nek ide, tko neće, ne mora, vele da klošari po američkim gradovima najviše hrane nađu u kantama za smeće iza McDonald’sa, bit će hrane za brodsku sirotinu, postale su gradske kante za smeće mršave. Zato su nam egzorcisti debeli, za njih nema zime, a ide zima, jebe se njima, toplo, skuhano, plaća, penzija, i udri bajat.

 5. Vitrina

  Osim nekih izuzetaka iz antrfilea se vidi kako funkcioniraju donosioci vijesti- kao prepisivači.

 6. Zeitgeist

  Koliko je radnih mjesta Mc D otvorio toliko će ih i zatvoriti u postojećim objektima,pečenjarnicama i sl.i od obrtnika učiniti sirotinju.

  Najveći vlasnik nekretnina u svijetu Mc D ,ima ih više i od katoličke crkve,u stvari ne radi prioritetno ugostiteljski posao,ne prodaje hamburgere radi hamburgera ,on se bavi nekretninskim biznisom.

 7. milenijum

  zeitgeist , vitrina ili kako već tražili ste dlaku u jajatu dobili ste .Vitrina zbog slova m koje je promaknulo praviš paniku a o jučerašnjem istupu onog plenkovića na hvaru ni m tako ti je tata naredio a zeitgeist tržišna ekonomija tražili ste dobili ste kada su tvojii uništavali TOB , JASINJE I ostale firme nisi brinuo sad se brineš za ljude, licemjerno. Shvatite jednom čovjek ovdje nije dobio za jednu kunu zemljište ,nego ga je kupio ušao u rizik zaposlio djelatnike pa tko hoče neka ide ja neču ali mu dajem za pravo ULOŽIO JE SVOJ NOVAC .
  Ja ne vjerujem da če to dugo trajati ali dobili smo nešto novo pa čemo vidjeti što će ispasti, uglavnom nas ništa ne košta osim što smo umjesto zgrade policije dobili Mc D

 8. Zeitgeist

  TOB i ĐĐ Banku je uništio HNS,Jasinje i Veterinarsku HSS i još mnogo drugih,,,

  1. grey

   A sve ostalo uništio je HDZ:

 9. milenijum

  djelomično točno ali u to vrijeme bez blagoslova pape i njegovih slugu nije se ništa smjelo

 10. Zeitgeist

  A da pri tome HNS ,HSS i dr u Brodu nisu čak ni bili na vlasti.Opravdano se zapitati što bi takvi napravili e da im je bio kakav komadićak iste.

  Tuđman je u to vrijeme vodio geopolitičke i geostrateške bitke,i dobio ih ,mnogim u Evropi unatoč,npr mirna integracija Istočne Slavonije i Baranje,postao potom najveći državnik u Hrvata,a sitne greške narod će mu zaboraviti,ako već i nije.

 11. Maki

  Lukića, koliko uspijem pratiti portal, nije lako oduševiti. Kad je on napisao laudu MD-u i Labosu- znači da su stvarno pokazali majstorstvo.

 12. du auch

  Za ulazak u grad plaća se mostarina. S velikom vjerojatnošću platio ju je i McDonald’s za ulazak u Brod. Koliko i kome? Ovo “kome” sam uvrstio zbog stila.

 13. sitna

  I ovaj tekst je na razini predstavljenih komuinikacijskih igara. Neka igre traju- za raju.

 14. Edo Bare

  Do mene stižu sve same pohvale o McDonaldsu. Nema mi druge nego otići provjeriti.

Odgovori