Slavonci najviše svoji za vlastitom trpezom

Slavonci, naseljeni između tri porječja – Save, Dunava i Drave – poznati su istraživači zemlje Gurmanije

Gastronomija nije znanost, kako to umišljaju mnoga gospoda profesori, ona je umjetnost. Ovom parafrazom Bismarckove samosvidljive definicije politike ne samo da potvrđujemo teoremu da su „s kruhom sve tuge manje”, nego da kult hrane, kulinarsko umijeće, vrhunsko spravljanje hrane i uživanje u njezinoj degustaciji- stavljamo na istu razinu s umjetnošću, čija je jedina svrha, kako bi rekao Krleža, oduhovljenje života. Od Grka Arhestrata, Rimljanina Apicija, Francuza Brillat-Savarinapa, sve do Engleza golog kuhara Jamiea Olivera, koji su nadahnuto i duhovito pisali i govorili o spravljanju slasnih zalogaja svoga doba, gastronomski užici predstavljani su kao temeljni užici koji otvaraju put svim ostalim zadovoljstvima.

Konstatirajmo da su uživatelji raznovrsne hrane zapravo istraživači svijeta za vlastitom trpezom, a potiče ih, kao i druge istraživače, želja za uspoređivanjem. Tako na najbolji način upoznaju djelotvornost hrabrosti i potrage. Dragi čitatelji, uvjereni da u hrani uživate mudro i odvažno, da se skloni istančanom istraživanju, SBplus vas vodi na prvo putovanje, u Slavoniju kako bi ju istražili kroz dva recepta-avanture. Slavonija je, što se jedenja i pijenja tiče, doista zemlja plemenita. Kada je riječ o Slavoniji kao zemlji obilja i najšire lepeze gastronomske ponude, trebate odmah znati da je, na prvi pogled, zbunjujuća dvojba da li se jede da bi se živjelo ili se živi da bi se jelo, za tamošnje sladokusce providna zamka. Dok samouvjereno brišu masna usta od, naprimjer, fiša ili čobanca, oni egzaltirano tvrde: „Ma kakva dilema, ovdje se živi da bi se jelo!” Slavonci, naseljeni između tri porječja, Save, Dunava i Drave, poznati su istraživači zemlje Gurmanije. Slavonska kuhinja prepuna je iskustava prethodnica s tih geografskih prostora, ali i dodira s susjednom vojvođanskom, mađarskom i bosanskom. Slavonski stol uvija se pod pšeničnim i kukuruznim brašnom, mlijekom, vrhnjem, sirom, svinjskim, junećim i pilećim mesom, jetrenjačom, grahom, kupusom, tikvicama, rajčicom, krumpirom paprikom, krastavcima, divljači, gljivama, ribom i čime sve još ne… Treba samo izabrati najzrelije komade iz mora te hranilačke raskoši i zgotoviti ukusne obroke.

Riblji paprikaš (fiš)

Namirnice za 10 obroka

1,5 kg šarana

0,5 kg soma

0,5 kg smuđa

0,25 kg štuke

3-4 glavice luka

3 dcl bijelog vina

3 žlice ekstrakta rajčice

1,5 žlice mljevene paprike

3 žlice ljute mljevene paprike

2-3 ljute feferone

5 dkg soli

Ribu očistite i izrežete na manje komade. Luk izrežete, naribate ili sameljete. U kotlić stavite luk, ribu, rajčicu, feferone, prekrijete s oko 4 l  vode i kuhate na jačoj vatri. Nakon što fiš prokuha dodajte sol, obje mljevene paprike i kuhate još pola sata. Pred kraj dodajte vino, Uz fiš poslužite domaće rezance koje napravite i poslužite zasebno.

Čobanac

Namirnice za 8 obroka

1 kg svinjetine

1 kg juneteine

2 glavice luka

5 dkg mljevene paprika

1 svježa rajčica

1,5 dcl vina

1 dcl vrhnja

5 dkg svježe paprike

5 dkg soli

2 dkg Vegete

Meso narežite na kockice. Luk i papriku naribajte, sameljite ili sitno nasjeckajte. U  kotlić stavite luk, pa meso i prekrijte vodom. Kuhajte na jačoj vatri; dodajte sol, vegetu, rajčicu i mljevenu papriku. Ukoliko nemate svježe rajčice poslužite se ukuhanom. Oko deset minuta pred kraj kuhanja u čobanac  stavite kiselo vrhnje i vino. Možete ukuhati i male žličnjake od brašna.

sbplus

7 comments

Skip to comment form

 1. Jedi da bi zivio ili zivi da bi jeo? Pitanje je sad

 2. O Slavonijo tebi su dolazili i gladni i žedni, a sad iz tebe odlaze. Upropastili te domoljubi!

 3. Čobanac je na vrhu. Pravi naziv za gastro specijalitet tipičan za zemlju plemenitu.

 4. Najviše svoji u Slavoniji su Bosanci i Hercegovci.

 5. Meni ne smetaju ni burek , ni cevapi, ni musaka, ni prsut…

   • dika on 09.08.2020 at 09:50

   Ni pizza, ni štrukle, ni kebab, alit reba znati što je naše slavonsko

 6. Naravno, kulen, kobasica, pecenka😂

Odgovori